• No results found

Modellen candidate journey

6.5 RESULTATEN CANDIDATE JOURNEY 1 De candidate journey

6.5.2 Modellen candidate journey

Er zijn verschillende modellen die helpen bij het in kaart brengen van de candidate journey. Er zijn binnen dit onderzoek drie verschillende modellen onderzocht, namelijk het customer journey model vastgelegd door Bureau Vet, het AIDA model en het See, Think, Do, Care-model van Google. De eerste twee modellen zijn uitgewerkt in bijlage 29. Het STDC-model is in deze paragraaf uitgebreid

onderzocht en is meegenomen in het vervolg van het onderzoek, aangezien uit de interviews met de marketingexperts bleek dat dit het juiste model is om te gebruiken binnen recruitment.

STDC-model

Kaushik (2013) heeft voor Google de See, Think, Do, Care strategie ontwikkeld. Dit STDC-model is, in tegenstelling tot AIDA, gericht op de klantervaring. Dit terwijl AIDA product-georiënteerd is (Hento, 2019). Het STDC-model helpt je om de doelgroep gedurende de hele klantreis te bereiken. Hierdoor onderhoud je in elke fase contactmomenten met de doelgroep. Het STDC-model is een model dat is opgebouwd als een trechter, waarbij in de eerste twee fasen ervoor zorgen dat mensen in de Do-fase terecht komen. Uiteindelijk komt de klant te recht in de Care-fase, waarin hij wordt behouden en wordt veranderd in een trouwe klant. Door gebruik te maken van de verschillende fasen, bereik je de doelgroep met de juiste content in de verschillende fases. Ook kunnen KPI’s worden opgesteld per fase (Kaushik, 2013). In onderstaande afbeelding (Rooden, 2018) is het STDC-model geïllustreerd.

Figuur 2. STDC-model (Rooden, 2018) SEE

In de See-fase is het van belang dat je wordt gezien door je potentiële klanten. Ze hebben nog niet de bedoeling om iets met jouw merk te gaan doen, dus het is belangrijk dat ze je zien en weten dat jouw merk bestaat. Het is hierbij van belang door middel van social advertising en branding campagnes de naamsbekendheid omhoog gaat (Kaushik, 2013). De content in deze fase moet relevant en interessant zijn voor de consument, zodat ze iets hebben aan de informatie (Bureau Vet, n.d.). Bloosem (2019) geeft aan dat ook in deze fase de naamsbekendheid moet worden vergroot. De doelgroep is vaak nog niet bekend met het merk en het is daarom van belang om te richten op bereik, vindbaarheid, informatie en top of mind komen. Online marketing instrumenten die hiervoor worden benoemd zijn display advertising, SEO, content marketing en social media marketing (Bloosem, 2019). Ook de Jong (persoonlijke communicatie, 21 mei 2019) geeft aan dat social media belangrijk zijn in de eerste stap binnen de candidate journey. Door te adverteren met Facebookcampagnes, kun je targeten op school of vakgebied. Ook kun je via Facebook a/b-testen uitvoeren, waarmee je kunt zien wat wel goed werkt en wat niet goed werkt onder je doelgroep.

THINK

gerichter bezig met zoeken. De klant is in deze fase aan het vergelijken en het is hierbij belangrijk dat de klant bij het zoeken zo snel mogelijk bij jouw naam uitkomt. Het kan hierbij verstandig zijn om gebruik te maken van Adwords en social campagnes (Kaushik, 2013). De consument heeft in deze fase een probleem dat moet worden opgelost en gaat onderzoeken wat de beste oplossing is.

Bloosem (2019) geeft aan dat het van belang is om in deze fase de consument meer naar je merk toe te trekken. De activiteiten moeten gericht zijn op engagement, kennis delen, inspireren en aanzetten tot interactie. Online marketing instrumenten die hierbij worden genoemd zijn display remarketing, SEO, SEA, blogs, vlogs, social media marketing en social advertising. Dit is een vervolg op de online marketing instrumenten die in de eerste fase zijn getoond. Mensen die toen al in contact zijn gekomen met het merk, worden nu weer bereikt (Bloosem, 2019).

De Jong (persoonlijke communicatie, 21 mei 2019) geeft daarnaast aan dat het in deze fase belangrijk is om de drempel tot solliciteren te verlagen. Dit kan op verschillende manieren. Allereerst is het een goede toevoeging om dingen visueel te maken. Zo kun je vacatures inzetten in infographics of in een woordzoeker. Ook de reis van een klant kan visueel worden gemaakt. Door middel van afbeeldingen laten zien hoe de procedure in zijn werk gaat, kan voor veel duidelijkheid zorgen. Ook vacaturevideo’s kunnen goed werken om een beeld te geven van de werksfeer en werkzaamheden. Ten tweede kunnen drempels weggenomen worden door redenen om te solliciteren toe te voegen, zoals bol.com dat doet met de producten op hun website. Dit is te zien in figuur 3. Een andere manier om de drempel te verlagen is het toevoegen van een meeloopknop. Wanneer het mogelijk is om een dagje mee te lopen, vinden veel mensen dit interessant, maar durven zich niet op te geven, vertelt de Jong (persoonlijke communicatie, 21 mei 2019). Wanneer de mogelijkheid tot meelopen expliciet wordt aangegeven, gaan meer mensen zich hiervoor aanmelden. Hier komen vaak goede kandidaten uit, geeft de Jong aan. Een voorbeeld hiervan is te zien in figuur 4. Ook kan WhatsApp of Facebook worden gebruikt tijdens het solliciteren. Deze media kunnen automatisch een sollicitatieformulier invullen. Het kost daarom minder tijd om te solliciteren en de drempel wordt daarom lager. Ten slotte is het belangrijk om er niet direct een call-to-action button met ‘solliciteer’ neer te zetten, maar geef ze de mogelijkheid om de gegevens achter te laten zodat je als recruiter contact kan opnemen. “Reageer”, “Meld je aan”, “Schrijf je in” werken veel beter dan “Solliciteer nu”. Juist met deze andere termen maak je de drempel lager en gaan ze eerder solliciteren. Een belangrijk punt hierbij is dat je eerst in contact moet komen met de potentiële kandidaten en dat het solliciteren later wel komt (Monique de Jong, persoonlijke communicatie, 21 mei 2019).

DO

De Do-fase is misschien wel de belangrijkste fase. In deze fase worden je conversies uitgevoerd. In de recruitmentwereld komen in deze fase de sollicitaties binnen (Kaushik, 2013). Adverteren gericht op de koopintentie is hierbij een belangrijk punt, net als content die gericht is op de bezoeker die op het punt staat om een aankoop te doen, benoemd Kaushik (2013). In deze fase is het van belang dat de focus ligt op het duwtje geven in de goede richting. Bureau Vet (n.d.) vertelt dat aanbiedingen en informatie op het juiste moment in deze fase aan de klant aangeboden moet worden. Dit kan worden gedaan door case studies, aanbiedingen, demo’s en product gerelateerde informatie. Bloosem (2019) geeft aan dat het in deze fase gaat om het genereren van conversies bij een doelgroep die zeer geïnteresseerd is in het product. Het is hierbij ook van belang dat wanneer het STDC-model is gevolgd, je consument eerder voor jou zal kiezen. Je moet je hierbij richten op SEA, SEO, email marketing, affiliate marketing, Facebook en LinkedIn advertising (Bloosem, 2019).

Figuur 3. Redenen om te solliciteren

Figuur 4. Voorbeeld meeloopknop

CARE

Als laatste is de Care-fase van belang. Het gaat er hierbij om dat de klant tevreden blijft. Klanten moeten ook na het solliciteren tevreden blijven, wat over gaat op mond-tot- mondreclame. Hierbij kunnen e-mailmarketing, vragen naar reviews of andere manieren van remarketing van toegevoegde waarde zijn (Kaushik, 2013). Daarnaast beschrijft Bloosem (2019) dat in de laatste fase het gaat om het opbouwen van loyaliteit. De klant moet in deze Care-fase omgezet worden naar een loyale klant die positief praat over het merk en ervoor zorgt dat niet-klanten ook geïnteresseerd raken. Online marketing instrumenten waarmee dit bereikt kan worden zijn display remarketing, Facebook remarketing, YouTube, email marketing en app marketing.

ook na de sollicitatie nog contact te onderhouden met de kandidaat. Verras de sollicitanten door bijvoorbeeld een persoonlijk kaartje te sturen om ze succes te wensen met het gesprek of help ze bij de onboarding periode. Juist deze laatste fase is zeer belangrijk. Hiermee maak je ze een fan van je bedrijf.

De STDC-methode is in figuur 5 uitgewerkt met de verschillende marketinguitingen per fase.

Figuur 5. See, Think, Do, Care met marketinguitingen.