• No results found

CONCLUSIE EN AANBEVELINGEN 1 CONCLUSIE

De doelstelling die Effect Personeelsdiensten voor zichzelf stelt, is het genereren van meer online sollicitaties. Aangezien dit niet direct gebeurt door een nieuwe website te laten ontwikkelen, moeten de contactmomenten met de doelgroep worden vergroot. De vraag is hierbij welke trends en mogelijkheden er zijn die kunnen worden toegepast. Effect Personeelsdiensten ziet graag een advies over de trends en hoe dit moet worden uitgevoerd.

Dit hoofdstuk geeft antwoord op de vraag “In welke vorm en met welke inhoud kunnen de nieuwe trends en mogelijkheden op gebied van recruitment marketing worden toegepast op de online platformen zodat de doelgroep in contact komt met Effect Personeelsdiensten?” Door middel van kwalitatief en kwantitatief onderzoek is dit onderzocht.

Uit het onderzoek naar de verschillende trends zijn mobiele strategie, social media recruitment en videorecruitment naar voren gekomen. Deze zijn onderzocht en voorgelegd aan de doelgroep. Uit de resultaten van mobiele strategie blijkt dat solliciteren via mobiel in opkomst is. 89% van de kandidaten vindt dat mobiele apparaten een grote rol spelen in een zoektocht naar een baan en steeds meer bedrijven passen hun website hierop aan. De inrichting van de website hangt daarmee af van het doel dat de website heeft. De acties die de bezoeker uitvoert, moeten centraal staan wanneer de website wordt ontwikkeld. Hierdoor richt men de website optimaal in voor de bezoeker. Verder komt uit de resultaten naar voren dat social media de juiste trend is om in te zetten voor recruitment. Dit zorgt er namelijk voor dat de drempel tot solliciteren wordt verlaagd. Daarnaast leveren social media een goede kwaliteit aan kandidaten. Uit onderzoek naar de doelgroep blijkt dat LinkedIn veel wordt gebruikt door hoogopgeleiden en Facebook veel door laagopgeleiden. Daarnaast zijn ook de latent werkzoekenden veelal te vinden op Facebook. Ook blijkt dat serieuze berichten als nieuws en successen vaak worden verwacht op LinkedIn en de ‘leuke’ berichten met fotografie en video op Facebook. Instagram wordt daarentegen weinig gebruikt door de doelgroep. Wel is het interessant als een jonge doelgroep bereikt moet worden.

Uit de resultaten behorende bij videorecruitment blijkt dat 80% van de bedrijven gebruik maakt van video. Ook binnen de recruitmentbranche is het in opkomst. Het is inzetbaar voor werving en voor employer branding. Wanneer een werknemer aan het woord is, de werkzaamheden worden getoond of de werksfeer wordt laten zien, biedt het een meerwaarde voor de kandidaat. De kandidaat kan zich dan beter inleven in de vacature. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat een video beter werkt dan een afbeelding, vooral bij jongeren is dit het geval. Bovendien vindt ruim 65% van de ondervraagden dat een wervingsvideo tussen de 30 seconden en 90 seconden lang mag zijn. Ten slotte blijkt uit onderzoek dat de candidate journey een toevoeging is voor recruitment marketing. Het STDC-model van Google levert een bijdrage aan het in kaart brengen van de reis die een kandidaat aflegt. Je bereikt kandidaten door in de verschillende fases waarin de klant zich bevindt de juiste communicatiemiddelen in te zetten. Ook het verlagen van drempels is binnen deze fases belangrijk. Hierdoor zetten kandidaten sneller de stap om te solliciteren.

Om de doelgroep in contact te laten komen met Effect Personeelsdiensten, is de eerste stap het inrichten van de candidate journey. Op deze manier wordt de kandidaat op de juiste manier bereikt met een optimaal resultaat. Ook is dan duidelijk hoe de kandidaat het beste te bereiken is en wanneer dit is. Wanneer de genoemde trends toegepast worden binnen de verschillende fases van de klantreis, levert dit een toegevoegde waarde op voor de kandidaat.

7.2 AANBEVELINGEN

Het advies voor Effect Personeelsdiensten is om gebruik te maken van de genoemde trends en mogelijkheden. Per trend worden aanbevelingen gedaan. Het mobiele gebruik moet worden meegenomen in de ontwikkeling van de nieuwe website. Aangezien de doelstelling van Effect Personeelsdiensten het verhogen van de online sollicitaties is, moet een sollicitatiemogelijkheid op mobiel toegevoegd worden om dit te volbrengen. Verder moeten de conversies worden vastgesteld, dus wat wil je dat de mensen gaan doen op de website. Op basis hiervan moet de website worden ingericht.

Op het gebied van social media is Effect Personeelsdiensten al actief, alleen liggen hier nog kansen voor verbetering. LinkedIn wordt door de doelgroep het meest gebruikt in de zoektocht naar een baan. Ruim 70% van de geënquêteerden geeft aan LinkedIn te gebruiken. Advies is om op dit platform te adverteren met vacatures en het platform in te zetten voor het contact met klanten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vacatures en zakelijke berichten over het bedrijf het meest populair zijn op LinkedIn. Vooral voor hoogopgeleiden is het belangrijk te adverteren met vacatures. Ook maakt de doelgroep van Effect Personeelsdiensten gebruik van Facebook in de zoektocht naar een baan. Vooral laagopgeleide actief werkzoekenden zijn te vinden op dit platform. Zij zien graag foto’s en video’s bij een bericht staan. De doelgroep van Effect Personeelsdiensten maakt weinig gebruik van Instagram. Alleen de jonge doelgroep maakt er gebruik van. Wanneer deze jongeren potentiele kandidaten zijn, behoort Instagram tot een van de mogelijkheden om in te zetten. Wat video betreft is de uitkomst duidelijk. Video is een goed middel om te gebruiken voor recruitment. Het levert een toegevoegde waarde voor de kandidaten. Onderwerpen die terug moeten komen in de video’s zijn informatie over het bedrijf, de werkzaamheden en de werksfeer. Respectievelijk vindt 75%, 85% en 66% van de doelgroep dit belangrijke onderwerpen. Wanneer de video’s worden gedeeld via social media, is het bereik optimaal. De lengte van de video is ideaal wanneer dit tussen de halve minuut en anderhalve minuut is. Daarnaast moet ondertiteling toe worden gevoegd om de begrijpbaarheid te vergroten.

Ten slotte is de candidate journey belangrijk om de contactmomenten met de kandidaat te beoordelen. Het advies is om dit in kaart te brengen, zodat de valkuilen en de sterktes worden herkend. Vervolgens analyseert men wat verbeterd moet worden en dit geeft inzicht in de verschillende marketinguitingen.

Daarnaast moeten de verschillende fases in de candidate journey op een correcte manier worden ingericht. Verschillende marketinguitingen moeten in de juiste fase worden toegepast.

Dit hoofdstuk verantwoordt het concept van het beroepsproduct dat is ontworpen naar aanleiding van het onderzoek. Er is een adviesrapport opgeleverd waarin advies staat over de verschillende trends en mogelijkheden op gebied van recruitment marketing en hoe Effect Personeelsdiensten deze kan toepassen. Het doel van dit adviesrapport is dat Effect Personeelsdiensten dit kan gebruiken om meer contactmomenten met de doelgroep te creëren. Het adviesrapport voldoet aan alle benodigde informatie hiervoor. Daarom kan Effect Personeelsdiensten dit rapport direct gebruiken.

Er zijn twee conceptversies gemaakt om te testen bij twee medewerkers bij Effect Personeelsdiensten. De eerste versie bestaat uit platte tekst en de tweede versie is volledig vormgegeven zoals het uiteindelijk wordt opgeleverd.