• No results found

INTERVIEW MARKETINGEXPERT B COVEBO

Van welke socialmediakanalen maken jullie op dit moment gebruik?

Wij maken vooral gebruik van Facebook, Instagram en LinkedIn, waarbij op Facebook ook echt heel veel dingen worden gedeeld qua vacatures, maar ook wel leuke dingen en weetjes. Instagram gebruiken we echt eigenlijk alleen maar voor de leuke dingen, als bijvoorbeeld een uitzendkracht een vast contract heeft gekregen of we een personeelsfeest hebben gehad, dus dat gebruiken we echt alleen maar daarvoor. En op LinkedIn plaatsen we ook wel dingen, maar daar moet je wel meer rekening houden met de klantenkant, die daar meer op zit. Dus qua content zullen we daar niet snel een vacature van een timmerman op zetten. Maar meer van we hebben 16 Spaanse uitzendkrachten in Spanje getest en die komen nu naar Nederland. Een beetje meer dat soort dingen.

Bereiken jullie een andere doelgroep met de verschillende kanalen?

Ja, wij adverteren ook wel eens op LinkedIn en daar vragen heel veel vestigingen naar. Alleen hebben we ook weleens dat mensen, pas hadden we een productiemedewerker, voorman of iets van leider, al wel iets hoger, maar dat zetten we liever niet op LinkedIn. Het zijn meer de vacatures als calculator of tekenaar, teamleider of iets dergelijks. Dus daar waar ze ook echt een hogere opleiding voor hebben gedaan. Daar gebruiken we LinkedIn eigenlijk voor.

Welke content delen jullie zoal?

Weetjes, foto’s en video’s als we een barbecue of dergelijke hebben georganiseerd voor uitzendkrachten of een personeelsfeest, gewoon de leukere content. Toen ik hier kwam werken in juni werden echt bijna alleen de vacatures gedeeld, en toen ben ik hier samen gekomen met een collega die de content op zou pakken. Die is nu superdruk met de nieuwe website, maar straks als zij daar iets meer adem in heeft, dat we ook meer leuke content op Facebook gaan plaatsen. Zoals Covebo Payroll en HR die haakt dan bijvoorbeeld in op zo’n dag als warmetruiendag of iets dergelijks. Ook dat wij een beetje dat soort dingen gaan doen, in plaats van vacatures of meer dingen over onszelf plaatsen.

Welke trends en mogelijkheden zien jullie in de recruitment marketing?

Wij zijn natuurlijk nu bezig met de nieuwe website en qua trends zie je vooral dat mensen niet daadwerkelijk op zoek zijn naar een baan, 12% van de hele beroepsbevolking in Nederland is actief op zoek naar een baan. Dus je kan wel vacatures in iemands gezicht smijten en dan zeggen ga solliciteren, alleen is dat voor heel veel mensen een drempel. Vooral als ze nog werk hebben of niet heel hard op zoek zijn, en dan gaan solliciteren. Dus daarom merken we dat in deze markt je de drempel naar solliciteren moet verlagen, dus we hebben nu in de nieuwe website ook meegenomen dat er niet een daadwerkelijke solliciteer-knop is, maar nu is het nog de knop ik-heb-interesse of ja, -ik-ben-geïnteresseerd. Dus dat je de laagdrempeligheid terug laat komen in de vacature. En daarnaast natuurlijk foto en video, we hebben al A/B-testen gedaan bij vacatures waar wel foto’s of video’s in op zijn genomen en waar niet. En daarbij merk je wel dat het sollicitatie-rate hoger is bij vacatures waar wel foto’s of video’s op zijn genomen. We hebben niet heel veel resultaten, dus we kunnen het niet heel hard maken en 100% zeker zeggen dat het echt een heel hard bewijs is. Maar je ziet wel aan de trends dat foto en video helemaal van nu is. Mensen zien liever snel even een filmpje over wat het werk inhoudt, dan dat ze een stuk tekst gaan lezen. Dus dat zijn denk ik wel de meest belangrijke trends.

Een andere trend die ik tot nu toe tegen ben gekomen is het gebruik van een mobiele strategie. Hebben jullie daar over nagedacht en rekening mee gehouden?

Ja, de website is eerst gebouwd op mobiel en moet schalen op de desktop. Dus echt mobile first. Daar hebben we zeker rekening mee gehouden.

Waar gaan jullie video’s precies voor inzetten?

We gaan de video’s echt heel breed inzetten, van de branding, waarbij echt wordt laten zien hoe leuk Covebo is voor de interne medewerkers die we willen werven, en onze slogan ‘Gewoon Goed Geregeld’ en dat vooral aan de klantenkant, dat we dat ook veel beter in beeld gaan overbrengen, door tevreden klanten te interviewen, tevreden uitzendkrachten interviewen. Maar ook de leuke dingen, als vestigingen bijvoorbeeld gehaktballen uit gaan delen, dat we dan ook mee gaan met video. En ook grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld Storteboom, daar hebben wij heel veel vacatures, dus dat we dan over het bedrijf een video ‘Werken bij Storteboom’ maken. Dat je als uitzendkracht veel beter weet, waar kom ik terecht, hoe is het allemaal geregeld daar en wat voor een werk ga ik doen. Dus echt van de leuke dingen van Covebo tot vacature specifiek.

En bij vacature specifieke video’s, gaan jullie dat voor elke functie proberen in te zetten?

Ik denk niet voor elke functie, maar we kunnen bijvoorbeeld wel als je een video over het werk als nieuwbouwtimmerman hebt, ook al is het op een andere plaats, die kun je wel gebruiken voor de vacature. Maar een vacature als receptioniste bijvoorbeeld, hebben we weleens af en toe, maar bij die vacatures komen de kandidaten vanzelf wel. Dus het zal wel echt de vacatures zijn waar kandidaten moeilijker te vinden zijn.

Hoe denk je dat de doelgroep gaat reageren op de video’s?

Wij denken zelf positief, maar dat weet je natuurlijk nooit helemaal zeker. Denk ook vooral dat de jongere doelgroep sneller de video gaat kijken. Als ze ergens een video zien dan denken, oh ik kijk de video wel even. Ik denk dat de oudere doelgroep misschien de tekst wel eerst aandachtig gaat lezen en dan de video meer ziet als iets extra’s. Dat is een aanname hoor, maar ik denk dat het wel een positief effect heeft. Ik weet niet of je ook van Spielwork hebt gehoord, maar dat is iets waar wij onze vacatures op hebben gebaseerd. En ik heb bij hun ook naslagwerk gedaan en bij hun levert het ook wel heel veel positieve resultaten op. Maar we hopen dat het goed wordt ontvangen, maar ik denk het wel. Want als je een foto of video erbij hebt, dat zegt altijd meer dan een stuk tekst. En de tekst zelf is er ook nog, dus het is niet zo dat het wordt vervangen, maar gewoon als extra.

Denk je dat er verschil in zit als je een foto plaatst op social media of een video?

Ja, bij ons hebben we sowieso meer betrokkenheid als het video is, dus dat ervaren wij. Daarnaast is natuurlijk Instagram wel een goed platform om video’tjes te plaatsen, als je gewoon een kort maar krachtige video hebt voor bijvoorbeeld een evenement. Ze zeggen altijd meer dan een stilstaande foto. Dus ik denk dat het allebei wel goed is, wij gebruiken ook heel veel stock beelden van Shutterstock. En dat is juist helemaal niet sprekend.

Dus jullie willen ook vooral zelf bezig gaan met het maken van foto’s en video’s?

Ja, daar is Nicolette op dit moment heel erg druk mee. We hebben ook al een eigen beeldbank waar ook foto’s in staan. Dus met het vullen van de nieuwe website gebruiken we ook alleen maar die foto’s. Ook al is een foto net niet helemaal representatief, dan zetten we dat op de lijst, dat we die foto nog moeten maken, maar we gaan geen stockbeelden meer gebruiken.

Denk je dat er een groot verschil in zit, tussen eigengemaakte fotografie en stockfotografie?

Ja, omdat je in eigen fotografie ontwikkel je op een gegeven moment wel een soort van stijl, dat als je die foto ziet denkt van ohja, dat is een foto van Covebo. Dat is een beetje wat we willen. En bij stockbeelden zie je altijd wel dat die niet echt is. Dus ik denk dat je daar echt wel verschil in ziet.

Heb jij nog andere dingen die eventueel interessant zouden kunnen zijn voor mijn onderzoek?

Ja, ook vooral in de recruitment is dat je de hele customer journey meet. Dus dat je de kandidaat echt in die fases meeneemt; See, Think, Do, Care. Dat zie je wel steeds in de recruitmentwereld. Mensen zijn niet heel actief op zoek naar een baan, en dan zie je dat in de eerste fase van die customer journey, de See-fase, dat mensen je gaan zien. Ze zijn niet echt op zoek naar een baan, maar ze weten gewoon dat je als Covebo bestaat. Dus als ze in de volgende fase, de Think-fase, dat ze nadenken om misschien een nieuwe baan te gaan zoeken, dat ze dan al in hun achterhoofd

hebben van joh, ik heb een keer iets gezien van Covebo. En als ze dan bijvoorbeeld Googelen, dat je dan met je Google Ads naar voren komt, dus dat je eigenlijk die kandidaat helemaal doortrekt uiteindelijk naar ‘do’. En dat is dan dat ze gaan solliciteren. En dan kan je op de website, dat hebben wij bijvoorbeeld nu ook vooral omdat je in de Do-fase, wil je gewoon dat die mensen solliciteren. We hebben het dan ook laagdrempelig gemaakt door en ervan te maken ik-heb-interesse, maar ook hebben we nu een sollicitatieformulier van 4 stappen, een beetje lang, dus we hebben nu dat je alleen je je persoonsgegevens moet invullen en een CV, dat is niet verplicht. Dus dat je overal zichtbaar ben met je foto’s en video’s op social media, dat je op Google aanwezig bent en dat je ze uiteindelijk overhaalt om bij jou te solliciteren. En nogmaals dat laagdrempelig solliciteren dat zorgt ervoor dat ze in die Do-fase sneller overgaan tot solliciteren. En dan in de laatste fase heb je nog de Care, en uit onderzoek is gebleken dat mensen graag willen weten, als ze hebben gesolliciteerd, waar ze aan toe zijn. Dat ze een bedank-pagina zien met dit zijn de stappen. We hebben je sollicitatie ontvangen, je komt een keer op gesprek bij ons, dan ga je op gesprek bij de opdrachtgever en dan kan je aan de slag. Dat je dan nog een keer een e-mailtje ontvangt, en dat je ook veel meer doet en laat zien van dit gaan we met je doen en binnen 2 dagen heb je antwoord. Het is dus vooral dat je die mensen door de fases heen trekt en dat je je website daar ook op inricht en je social media daar ook op aansluit. Dat een uitzendkracht dus heel gemakkelijk al die fases doorloopt. En als ze uiteindelijk aangenomen zijn, dan kan marketing niet meer zo heel veel doen, dan moeten de recruiters zorgen dat ze blijven werken.

Die customer journey (See, Think, Do, Care) zijn jullie ook aan het implementeren in jullie nieuwe website?

Ja, en ook met al die meetpunten. Dat je ook weet dat je diegene al een keer op Facebook hebt gezien, toen is hij op de website gekomen, daarna is hij zelf gaan Googelen, toen heeft hij ons ook weer gevonden, en dat je op een gegeven moment weet dat iemand geïnteresseerd is in timmermanvacatures. Dan kun je daar je website weer op personaliseren. Want personaliseren is ook een hele goede trend om mee te nemen, dat als mensen terugkomen op je website, dat ze wel het idee hebben dat ze op de goede plek zijn. Dat als ze geïnteresseerd zijn in bouwvacatures, dat dat ook is wat ze zien op de website.

BIJLAGE 6. INTERVIEW MARKETINGEXPERT C -