• No results found

CONCEPT & REALISATIE BEROEPSPRODUCT

8.1 VERANTWOORDING EERSTE CONCEPT

In de eerste conceptversie is alleen platte tekst weergegeven. De onderzochte trends en mogelijkheden zijn hierin omgezet in adviezen.

Het eerste hoofdstuk van het adviesrapport geeft een korte terugblik naar de aanleiding en probleemstelling van Effect Personeelsdiensten, om toe te lichten waarom het rapport is geschreven. Vervolgens benoemt het tweede hoofdstuk de opzet van het onderzoek en geeft het een toelichting op de wijze waarop informatie is verkregen.

Op basis van de bevindingen in dit onderzoek, zijn aanbevelingen gedaan die Effect Personeelsdiensten moeten helpen om het aantal contactmomenten te vergroten. In het advies zijn per onderwerp uitgebreid aanbevelingen gedaan die uiteindelijk puntsgewijs nogmaals zijn opgesomd. Hierdoor is binnen één oogopslag te zien wat de aanbevelingen zijn. Dit is gedaan voor mobiele strategie, social media en videorecruitment. Bij de candidate journey is daarnaast nog een stappenplan bijgevoegd waar puntsgewijs in staat hoe je de klantreis in kaart brengt. Verder zijn er aanbevelingen gedaan over een eventueel vervolgonderzoek dat uitgevoerd kan worden. Een aantal onderwerpen zijn namelijk niet meegenomen in het onderzoek, omdat het nu nog niet van toepassing of belangrijk is voor Effect Personeelsdiensten. Wel kan het in de toekomst van toegevoegde waarde zijn. Daarom is ervoor gekozen dit nog wel te benoemen in het adviesrapport. Vervolgens is er een algehele conclusie gegeven over de genoemde adviezen en hoe dit nu aangepakt moet worden.

8.2 TEST EN EVALUATIE EERSTE CONCEPT

Deze eerste conceptversie is getest door Thijs Oude Nijhuis (vestigingsmanager) en Elza Olde Keizer (marketeer). Hier is voor gekozen aangezien zij degenen zijn die ermee moeten werken. Het adviesrapport moet juist voor deze personen begrijpelijk en uitvoerbaar zijn. Het adviesrapport is via de mail naar hen verstuurd en ze zijn gevraagd om het door te lezen en te beoordelen op basis van de inhoud. Vervolgens is aan de testpersonen gevraagd of het begrijpelijk is en of ze iets met de genoemde adviezen kunnen.

Tijdens de eerste test zijn de volgende vragen gesteld: • Is het adviesrapport duidelijk genoeg?

• Kan een vervolgonderzoek worden uitgevoerd?

• Kun je je vinden in de bevindingen en adviezen die zijn gegeven?

• Stel dat je volgende week een video wil maken voor de functie operator, hoe zou je het dan aanpakken?

• Stel dat je een socialmediacampagne wilt uitzetten voor de functie timmerman, hoe zou je dit dan aanpakken? En voor de functie projectleider?

• Is de informatie en het stappenplan behorende bij de candidate journey duidelijk genoeg om uit te kunnen voeren?

De resultaten van deze test zijn te lezen in bijlage 30 en 31. Hieruit blijkt dat het adviesrapport zeer duidelijk is. Thijs geeft aan dat de adviezen zeer bruikbaar en concreet zijn waardoor ze makkelijk op te volgen zijn. Het enige kritiekpunt dat hij geeft, is dat het niet duidelijk is hoe de stappen behorende bij de candidate journey uitgevoerd moeten worden. Ook Elza geeft dit aan. Verder vertelt Elza dat het adviesrapport duidelijk is, maar door het rapport vorm te geven en visuals te gebruiken, zal het adviesrapport worden versterkt. Ook geeft Elza aan dat het advies voor de candidate journey niet helemaal duidelijk is uitgewerkt. Ze geeft aan dat het misschien beter is om per fase meteen uit te werken welke marketingactiviteiten ingezet kunnen worden en welke content hierbij hoort. Hierdoor weet je direct wat bij welke fase hoort.

8.3 AANPASSINGEN EERSTE CONCEPT

De aanpassingen die zijn doorgevoerd, hebben vooral te maken met de candidate journey. De opbouw van dit hoofdstuk is veranderd, waardoor nu duidelijk per fase is te zien wat er in die fase belangrijk is. Ook het stappenplan die de klantreis in kaart brengt, heeft nu een uitleg die voor meer duidelijkheid zorgt. Per stap is een korte toelichting toegevoegd waardoor het voor iedereen begrijpelijk is wat te doen in die stap. Deze aangepaste versie is gebruikt voor de tweede conceptversie.

8.4 VERANTWOORDING TWEEDE CONCEPT

Het tweede concept dat is opgeleverd, heeft dezelfde inhoud als de aangepaste eerste versie. Het verschil hierbij is dat de tweede conceptversie is vormgegeven. Naar aanleiding van het advies dat Elza gaf bij de eerste versie is ervoor gekozen het adviesrapport vorm te geven. Ook blijkt uit het onderzoek dat het goed werkt wanneer onder andere vacatures zijn vormgegeven.

Het adviesrapport is vormgegeven op basis van het huisstijlhandboek van Effect Personeelsdiensten. De groene kleur en het herkenbare lettertype zorgen voor herkenbaarheid voor Effect. Ook is in het adviesrapport gebruik gemaakt van fotografie wat ook terugkomt in het huisstijlhandboek. De foto’s die zijn gebruikt hiervoor, zijn foto’s van diverse functies waar Effect Personeelsdiensten zich op focust. Daarbij blijkt uit onderzoek dat ook fotografie een toegevoegde waarde levert bij vacatures. Daarom is ervoor gekozen ook foto’s toe te voegen aan dit adviesrapport.

In het adviesrapport zijn sommige zinnen groter weergegeven dan de rest. Dit zijn namelijk de gegevens uit die paragraaf die belangrijk zijn. Met de gedachte het weer te geven als een infographic, wordt ook een advies vanuit het adviesrapport meteen doorgevoerd. Een van de voorbeelden om de aandacht te trekken met vacatures is het inzetten van infographics. Door het in het adviesrapport in te zetten, kan Effect Personeelsdiensten direct zien wat de toegevoegde waarde hiervan kan zijn. Uiteindelijk is na elk onderwerp een checklist weergegeven met de belangrijkste punten, waardoor makkelijk in een oogopslag te zien is wat nou precies het advies is. Zo kan op een snelle manier terug worden gekeken naar wat de adviezen ook alweer waren, zonder het hele rapport te hoeven lezen.

8.2 TEST EN EVALUATIE TWEEDE CONCEPT

Ook de tweede vormgegeven versie van het adviesrapport is getest. Hiervoor is gekozen omdat dit uiteindelijke rapport ook duidelijk genoeg moet zijn en alle informatie moet bevatten. Thijs Oude Nijhuis en Elza Olde Keizer hebben ook de tweede versie getest. De versie is digitaal aangeleverd en ze hebben hier feedback op gegeven.

Tijdens de tweede test zijn de volgende vragen gesteld:

• Maakt het visualiseren van de stappen en aanbevelingen het adviesrapport duidelijker?

• Mis je nog informatie die je wel hebt gelezen in de eerste versie?

• Zijn de stappen die je moet volgen binnen de candidate journey nu wel duidelijk? • Welke versie is beter?

De testpersonen hebben 3 dagen de tijd gehad per concept om ze te beoordelen en de vragen te beantwoorden. Naar aanleiding hiervan zijn de resultaten meegenomen voor de realisatie van het beroepsproduct. De feedback die is gegeven, is verwerkt in bijlage 32 en 33.

Uit de testresultaten blijkt dat de tweede conceptversie veel beter is dan de eerste versie. Door de vormgeving wordt het rapport duidelijker en overzichtelijker. Door de lettergroottes bij sommige informatie aan te passen en de checklist aan het eind van elk onderwerp, geeft Elza aan dat je niet hoeft te zoeken in de tekst. Je kunt veel makkelijker zien welke informatie belangrijk is. Thijs Oude Nijhuis vraagt zich in bijlage 32 af of er een model hoort bij het maken van een persona. Aangezien de stappen op veel verschillende manieren uitgevoerd kunnen worden, zijn hier vaak geen echte modellen of theorieën voor. Daarom is ervoor gekozen om dit niet nog extra toe te voegen in het adviesrapport.

Na het feedbackmoment met de stagebegeleider blijkt dat in het adviesrapport veel in wordt gegaan op het onderzoek. Tekstueel moet het daarom nog worden aangepast naar echt een los adviesrapport, zonder het onderzoek veel keer te benoemen. Wat verder nog mist in het adviesrapport is een managementsamenvatting. Deze zal nog worden toegevoegd.

8.6 AANPASSINGEN TWEEDE CONCEPT

De aanpassingen die zijn gedaan naar aanleiding van de feedback zijn de managementsamenvatting die is toegevoegd en de tekst die minder op het onderzoek gefocust is. Na deze aanpassingen is het definitieve adviesrapport opgeleverd.

8.7 EFFECT AANPASSINGEN

Door alle aanpassingen die zijn gedaan, is het adviesrapport veel duidelijker geworden. Effect Personeelsdiensten kan hierdoor met de adviezen aan de slag gaan en weten duidelijk wat er gedaan moet worden en hoe ze dit kunnen aanpakken.

9. EVALUATIE EN REFLECTIE