• No results found

INTERVIEW MARKETINGEXPERT A COVEBO

Waar houd jij jou op dagelijkse basis mee bezig? Met social media? Of juist fotografie en vormgeving?

Nee, social media doet een collega van mij en ik zit echt puur op de fotografie en video. Hiervoor zat ik dan op design, alleen we merkten dat er steeds meer vraag was naar video en fotografie. Dus toen werd mij de vraag gesteld van, joh wil jij dat oppakken. Dus echt pas sinds december/januari dat ik daar echt vol mee bezig ben.

En hoe merkten jullie dat er meer vraag was naar video en fotografie?

Je krijgt steeds meer de vraag van vestigingen van joh kunnen jullie een filmpje maken of we willen iets vertellen of een instructie geven, maar dat willen we doen door middel van video. Dus toen moesten we iedere keer zeggen, nee dat kunnen we niet. We kunnen het wel uitbesteden en kijken wie jou daarbij kan helpen, maar dat is natuurlijk best wel een kostenplaatje. Plus diegene aan wie je het uitbesteed kent het bedrijf niet zoals een interne medewerker en laat je dan wel zien wat je wilt laten zien en wat bij je bedrijf past.

Wat voor een video’s maken jullie eigenlijk?

Video’s voor vacatures staat nog op de planning, dus die hebben we nu nog niet gemaakt. Ik ga volgende week een eerste opname doen voor een, ja niet zozeer een vacature, maar meer om een algemeen beeld te geven van de functie. En dat is dan productiemedewerker. Dus het idee is dat we gewoon wat handelingen laten zien van de productiemedewerker en een aantal vragen stellen van joh, wat houdt het werk in, hoe bij je bij Covebo terecht gekomen, wat vind je leuk aan het werk, zodat we dat bij een vacature kunnen plaatsen voor productiemedewerkers en dat mensen een beter beeld krijgen bij de functie en bij Covebo.

Hoe pakken jullie het maken van zo’n video aan?

Ik heb in ieder geval een paar scripts, die schrijf ik dan helemaal uit. Eerst gaan we even samen zitten van joh, wat is je doel, hoe en wat wil je vertellen en aan de hand van dat gesprek maak je een script. Dat mail ik dan nog eens van joh, klopt dit, is dit hoe jij het ook ziet, eventueel kunnen we dan nog wat aanpassen. En in het geval van echt een uitzendkracht filmen is het natuurlijk ook wel de bedoeling dat de uitzendkracht ook op de hoogte is van wat er van hem of haar wordt verwacht. Zodat hij zich wat kan voorbereiden, want als wij daar zomaar naar toe gaan en vragen stellen, dan snap ik wel dat iemand dat lastig vindt om daar antwoord op te geven. Dus als je van tevoren gewoon even de vragen stuurt, of gewoon even globaal van joh, dit willen we van je weten, kan iemand zich goed voorbereiden.

En wat voor een video’s wil je daarnaast nog gaan maken?

Dat moet echt wel vanuit de vestigingen komen. Bijvoorbeeld een vlog over de werkzaamheden, dus daar willen we wel op een gegeven moment op aansturen, mensen enthousiast maken. Desnoods ga ik daar gewoon met mijn camera naar toe en dan spreekt iemand anders dan in. Ik heb onlangs ook van een actie een filmpje gemaakt, daarbij ging Covebo Nijkerk gehaktballen uitdelen op de bouw. Gewoon even laten zien van wat Covebo doet, dat ze goed zijn voor de medewerker, ook de leuke kant laten zien.

Merk je dat daar veel positieve reacties op komen? Op zo’n filmpje?

Het blijkt dat als je een video plaatst, dat dat veel meer gedeeld en geliket wordt dan wanneer je een afbeelding met een tekst plaatst.

Let je nog op de lengte van de video?

echt rekening mee houden. Maar je moet niet van die hele lange video’s maken. Net als die video van die gehaktbalactie, die was 40 seconden. Dat is eigenlijk al wel vrij lang, en een interview zou je in misschien een minuut, anderhalf even kort laten zien. Anders haken mensen toch af.

Het delen van de video’s op social media, hoe pakken jullie dat aan?

We hebben ons nog niet echt bezig gehouden met waar je video’s beter weg kunt zetten, op Facebook of op LinkedIn of dergelijke. Instagram is natuurlijk ook helemaal hot, je hebt daar de story’s, maar daar moeten we echt nog goed naar kijken hoe we dat precies willen invullen. Tot nu toe plaatsen we het op Facebook en op YouTube. Maar ook bij YouTube, daar kun je nog zoveel meer mee. Dat is nu nog helemaal niet goed ingericht. Dat staat wel een keer op de planning, maar dit jaar is het gewoon uitproberen. Gewoon gaan filmen en content maken, en als we op een gegeven moment heel veel content hebben, dan willen we ons YouTube kanaal ook heel goed inrichten. Dat je de juiste beschrijvingen geeft en je kan ook adverteren op YouTube waarbij je net als bij Facebook kan aangeven wie je doelgroep is, leeftijd, regio. Dus daar moeten we nog echt naar gaan kijken, want het blijkt ook wel dat als je je YouTube kanaal goed hebt ingericht, dat je beter vindbaar bent op Google. En ook een website gevuld met videocontent is ook weer beter te vinden op Google. Maar dat zijn dingen die nog liggen.

BIJLAGE 5. INTERVIEW MARKETINGEXPERT B -