• No results found

Jaarverslag uit Tabasco (Mexico)

In document Neerlandia. Jaargang 11 · dbnl (pagina 154-157)

Het was mij aangenaam de verplichtingen, mij als vertegenwoordiger van het Verbond opgelegd, getrouw na te komen.

Aan de zedelijke belangen van onzen stam kon ik helaas slechts weinig doen. Er zijn maar 2 andere Hollanders hier, beiden hebben groote gezinnen en hun kinderen spreken alleen de Spaansche taal.

De portretten van H.M. de Koningin waren voor hen evenwel eene zeer aangename verrassing en werden dankbaar in ontvangst genomen. Ook Hollandsche tijdschriften en boeken heb ik hun ter lezing afgestaan.

Mijn vrijen tijd heb ik gebezigd ten bate der stoffelijke belangen van onzen stam, trachtend de aandacht te trekken van Hollandsche kapitalisten naar deze in ons vaderland te weinig bekende streken, evenwel zooals u weet, met weinig gevolg.

In het eerste Januari-nummer '06 van de ‘Indische Mercuur’ mocht ik een artikel zien opnemen, handelende over de beste wijze van exploitatie eener

rubberonderneming hier te lande.

Den heer O. Kamerlingh Onnes, Directeur van het Bureau voor Handelsinlichtingen te Amsterdam, zond ik in den loop van het jaar monsters van plaatselijke

voortbrengselen, zooals rubber, ixtlevezel, bari-hout, stijfsel (z.g. manioca) bereid uit den wortel der yucaplant (manihot utilissima Pohl) en gember wortel. Al deze producten eigenen zich zeer voor uitvoer naar Holland en ik mocht reeds eenige brieven van invoerders ontvangen. Ter gelegener tijd zal ik u den uitslag mijner bemoeiingen mededeelen.

Tabasco biedt een zeer ruim veld aan voor ondernemende mannen met kapitaal. Aan vele takken van landbouw en nijverheid, die den rijkdom van het land zouden kunnen vormen, wordt niet de minste aandacht gewijd, eensdeels door onwetendheid, anderdeels doordat de inwoners zich niet gemakkelijk uit den ouden sleur losrukken en te weinig bekend met het wereldgebruik zich niet licht in nieuwe ondernemingen steken, die hen veel betere winsten zouden kunnen opleveren.

Om dezen tegenzin in nieuwe dingen beter toe te lichten zal het voldoende zijn mede te deelen, dat Tabasco eene der weinige staten in Mexico is, die geen spoorweg bezit, niettegenstaande er voldoend kapitaal aanwezig is om dien aan te leggen en er in geheel Mexico geen gunstiger terrein is voor zulk eene onderneming, daar Tabasco geheel vlak land is.

Het voornaamste export-artikel van Tabasco na mahoniehout en cacao is suiker en daar deze cultuur in de laatste jaren in de andere staten die over een veel beter verkeers-wezen beschikken dan Tabasco, zeer uitgebreid is, kan deze Staat, die nog immer voortgaat hare suiker per kanoe rivier-afwaarts te voeren niet gunstig meer met de andere Staten wedijveren en is de suiker-industrie aan het kwijnen. Waar bovendien de loonen hooger zijn dan vroeger, gaat deze cultuur een zwaren tijd tegemoet.

Herhaaldelijk heb ik Hollandsche kapitalisten op de winstgevendheid van dezen spoorweg gewezen, die een zegen zou zijn voor het land, doch nimmer mocht ik eenige belangstelling vinden.

Daar ik als planter met den handel weinig bekend ben kan ik den Hollandschen uitvoerhandel weinig van dienst zijn. De eenige Hollandsche artikelen, die ik hier aangetroffen heb zijn boter en kaas, jenever en linnen goederen. De heeren J.C. Keg & Co., Zaandam, gebruiken voor hunne artikelen eene zeer eigenaardige verpakking en schijnen nog al aftrek te vinden. Ik ben evenwel bereid Hollandsche uitvoerders adressen op te geven van plaatselijke handelhuizen, die belang mochten stellen in hunne goederen. Er bevindt zich in dezen Staat geen vice-consulaat, dat hen die gegevens zou kunnen verstrekken.

Zou het geen aanbeveling verdienen de aandacht der Regeering te vestigen op het feit, dat er in het buitenland vele rechtgeaarde Hollanders gevestigd zijn, die gaarne bereid zijn met hunne ondervinding het vaderland te dienen en als vice-consul zeer goede diensten zouden kunnen bewijzen? Op deze manier zou het consulaat-wezen op niets kostende wijze zeer uitgebreid kunnen worden en zekerlijk den Hollandschen handel ten goede komen.

Met den heer A.H. Berkhout, Wageningen, heb ik een geregelde briefwisseling gevoerd omtrent tropische culturen en voortbrengselen en heb met hem zaden van inheemsche gewassen geruild tegen die van Java. Ik hoop, dat wij elkander nog menigmaal wederkeerig van dienst mogen zijn.

C a r d e n a s , Febr. 1907. Wm. DE WIT.

Verslag der werkzaamheden van den Vertegenwoordiger te Mexico.

D.F. over het jaar 1906.

De benoeming van den vertegenwoordiger van het A.N.V. te Mexico D.F. dagteekent van December 1906, zoodat zijne werkzaamheden zich tot deze maand beperken.

In den loop van die maand werden verschillende Nederlanders en stamverwanten in Mexico en omstreken aangeschreven en opgewekt tot het A.N.V. toe te treden.

Ten einde dit te bevorderen zond de vertegenwoordiger hun een exemplaar van het rondschrijven door het Hoofdbestuur aan hen gericht, die behooren tot den Nederlandschen stam, alsmede een afdruk van de statuten. Voorts verzocht de vertegenwoordiger aan den Administrateur aan verschillende personen het orgaan van het Verbond, Neerlandia, te willen toezenden, aan welk verzoek door dezen welwillend werd voldaan.

Pogingen werden aangewend door den vertegenwoordiger en het lid van het A.N.V. den heer F.C. Steffens om eene Nederlandsche Vereeniging tot stand te brengen. Van verschillende zijden werd deze poging gesteund.

Oudejaarsavond werd door verschillende leden der Nederlandsche kolonie gezellig gevierd, ten huize van den vertegenwoordiger.

Zonder twijfel zal in het nieuwe jaar het ledental van het A.N.V. te Mexico sterk vermeerderen. Neerlandia wordt met veel belangstelling gelezen.

De Vertegenwoordiger te Mexico D.F. J. TEN NAPEL.

Hoezee! Eindelijk hebben wij, Hollanders, een belangrijken stap voorwaarts gedaan, namelijk door de benoeming van onzen Minister-Resident, Jonkheer J.E. de Sturler tot Buitengewoon Gezant en Gevolmachtigden Minister, voor welke benoeming wij, Hollanders, de Regeering en allen die daartoe medegewerkt hebben, niet genoeg dankbaar kunnen zijn. Vooral na de vaststelling der constitutioneele regeering in Perzië is deze stap voor ons van heel groot belang, daar onze gevolmachtigde nu evenals alle andere vertegenwoordigers geheel onafhankelijk kan handelen, zonder aanleiding te geven tot gedachten aan politiek spel. En tweedens is voor ons Hollanders nu door het vooruitzicht op verbeteringen,

wel-60

ke uit de constitutie moeten voortvloeien, in Perzië een veld opengesteld, hetwelk zoowel voor de industrie als voor den handel van Holland van groot nut kan zijn. Onder anderen hopen wij, dat het den ingenieur in Perzischen Staatsdienst, den heer D.L. Graadt van Roggen, moge gelukken, de waterwerken in Ahwaz*)

te doen uitvoeren, waardoor Holland op een roemrijk werk méér trotsch zal kunnen zijn.

Reeds in het vorige jaar heb ik met een paar woorden aangehaald, wat noodig is om onzen handel te doen opleven. Het kan niet meer uitblijven of Perzië zal zich gedwongen voelen om spoorwegen te bouwen en daar deze en andere concessiën tot verkrijging aller ondernemingen inhanden is van den Nationalen Raad (Medjeles), zoo is het het zeer wel moge lijk, dat wij Hollanders hierbij de voorkeur zullen hebben, alléén slechts om het politieke karakter te doen verdwijnen, waaraan tegenwoordig elke concessie onderhevig was.

Alleen reeds het noemen van Engelschen of Russen maakt den Pers zeer prikkelbaar. Zoodra een van beiden in 't bezit is eener concessie heet het dadelijk, dat dit een voorwendsel is, om in Perzié de overhand te krijgen. Er is reeds zooveel malen aangehaald wat hier voor Holland en onze koloniën gedaan kan worden, dat ik 't overbodig acht dat te herhalen. Evenals voorheen uiten wij den wensch, dat de benoeming van onzen tegenwoordigen Buitengewoon Gezant en Gevolmachtigd Minister 't belang voor ons moge hebben, dat wij er van verwachten.

In document Neerlandia. Jaargang 11 · dbnl (pagina 154-157)