• No results found

Interview 7: Wessel Dekkers – Fit for Football

T: Jonger Oranje wat wij doen, wij organiseren voetbaltalentendagen en dat doen we in samenwerking met profclubs. Meestal als je als kind voetbalt dan speel je een super goede wedstrijd maar dan staat er geen scout, wat wij doen. Wij halen de scout naar de club, dus als je bij ons meedoet word je sowieso gezien door een scout. We hebben een paar partnerclubs waar we echt vast mee samenwerken, dan zitten we bijvoorbeeld in de regio Friesland en dan komen er alleen maar scouts van SC Heerenveen. Die lopen de hele dag op het veld op zoek naar talent. Hun functie op die dag is tweeledig, aan de ene kant selecteren ze voor ons een regioteam en ze zoeken voor hun club naar goede spelers. Dat regioteam gaat aan het eind van het seizoen strijden op de Jonger Oranje Finals tegen alle andere regioteams en daar komen alle scouts van de clubs waar we mee samenwerken ook weer kijken. Dus in principe als je het goed doet word je twee keer gezien door scouts. Op de Jonger Oranje Finals maken we ook een Jonger Oranje selectie, dus dat zijn echt de beste voetballers per

leeftijdscategorie en die gaan in het seizoen daarop voetballen tegen profclubs, dus dan spelen we oefenwedstrijden tegen ADO, Sparta, PSV en Vitesse hebben we ook een paar keer gedaan.

W: Oke vet

T: Dus eigenlijk selecteren we de beste jeugd amateurvoetballers die nog niet bij een BVO zitten. Het afgelopen seizoen, daar was ik bij, speelden we tegen Sparta O10 maar toen hadden we gewoon gelijkgespeeld en daar waren twee jongetjes en die werden daarna gewoon gevolgd door Sparta. Die komen uit de regio die kunnen ze volgen. En per jaar maken er zeker wel 30 a 40 kinderen die bij ons hebben meegedaan de overstap. We kunnen niet precies achterhalen dat ze dan echt op een talentendag zijn gescout want wat je vaak hebt dat die scouts iemand zien die ze vaak al kennen maar dit kan dan toch een reminder zijn dat ze bij zijn club gaan kijken.

W: Ja precies,

T: Twee van onze beste voorbeelden zijn Kaj Sierhuis en Naci Unuvar. Die is ook bij ons ontdekt en die heeft ook bij ons in het team gespeeld, dus het is wachten tot die echt doorbreekt en dan kunnen we daarmee pronken. We hebben nu Kaj Sierhuis, maakt die het? Dat weten we nog niet echt.

W: Hij heeft nu net wel een transfer gemaakt naar Frankrijk

T: Ja hij doet het goed. Zo hebben we er nog een paar. Bij PSV onder 13 zitten een paar spelers die echt vet vaak hebben meegedaan. Er zit er nu eentje in de onder 11 en die heeft vorig seizoen 6x bij ons meegedaan. Vooral omdat hij het leuk vind.

W: Omdat hij zich ook in de kijker wilt spelen T: Ja, dat is wat wij doen.

W: Ja vet!

T: Voor de pupillen hebben we nu uit m’n hoofd 29 dagen per seizoen, door heel Nederland. Voor de junioren iets minder omdat dit ook een iets lastigere leeftijd is om te scouten. Maar daar zijn de jongeren wel heel fanatiek en betrokken. We hebben bijvoorbeeld ook

Instagram, daar hebben we 16000 volgers en daar merk je wel dat ze heel fanatiek zijn en dat ze het merk ook echt leuk vinden. Laat ik meteen maar even op het probleem komen, de aanleiding van dit interview. Jonger Oranje organiseert dus 60 evenementen per jaar. Wij

kunnen niet zomaar 20 evenementen meer organiseren om maar meer geld te verdienen, maar er moet wel meer geld binnenkomen om het groter te maken, beter. Mijn scriptie gaat over sponsoring en partnerships. Dus wij willen meer merken en bedrijven aan ons merk koppelen om zo meer omzet te generen, meer naamsbekendheid en om ons imago te verbeteren. Ik had jou in november gesproken en toen dit ter sprake kwam moest ik eigenlijk meteen aan jou denken. Want ik vind wat jij doet vind ik iets moois, ik ben zelf een fanatiek sporter. Vroeger voetbalde ik ook en we voetbalde, we deden niks meer of minder. Maar er valt veel meer te behalen buiten het voetballen om met trainen. Kracht explosiviteit, dat soort dingen. Ik vind het idee wat jij hebt, ik vind jouw concept heel mooi. Valt daar niet iets te behalen door met elkaar samen te werken. Dat sluit mooi aan bij m’n scriptie, maar voor m’n scriptie wil ik vooral wat weten over hoe jij erin staat met samenwerkingen met sporters en bedrijven. Waarom je dat doet, want voor m’n scriptie koppel ik bevindingen die ik in de praktijk met andere bedrijven heb koppel ik aan literatuur en daar schrijf ik m’n scriptie over. W: Oke tof onderwerp, relevant ook. Ze kunnen er ook echt wat mee straks na afloop.

T: Dus eigenlijk wil ik wat weten over je bedrijf, hoe loopt dat nu, hoe staat dat nu, wat doe jij om groter te worden, je promotiemix, maar ook heb je een bepaalde visie met

samenwerking. Toentertijd ging het over vrouwenvoetbal en toen hadden we het over samenwerkingen met vrouwenspeelsters en clubs was ook een dingetje, dus ik wil eigenlijk weten hoe jij daarin staat.

W: Ja dat zijn eigenlijk een aantal vragen in één natuurlijk. Laat ik bij het begin beginnen, inderdaad toen ook op What Next geweest. Toevallig daar met de aanvoerster gesproken van Twente die daar sprak, er viel me gelijk iets op in haar woorden. Fysiek konden we het niet opbrengen tegen Wolfsburg, of we hadden het er wat lastig laat ik het zo brengen. Ik dacht eigenlijk dat is gek, je hebt altijd wel verschillen maar er valt altijd meer uit te halen. Die had ik na afloop gelijk aangesproken, ik weet niet of je ik na afloop nog had gesproken? Volgens mij niet he

T: Nee

W: Dat pijnpunt of die vraag die benadrukte ze. En daardoor gelijk in contact met de hoofdtrainer. Ook een waardevol event dus in dat opzicht. Dus dat is mooi. Nu vanwege corona is dat stilgevallen die gesprekken. Maar ik ga daar zeker nog heen voor een meeting. Dus voor dat soort samenwerkingen, de wat grotere daar ben ik nu ook mee bezig.

T: Waarom zou je met hun samen willen werken? Omdat je dan in een keer een grote klapper hebt? Dus dat je je naam en je merk in de markt kan zetten?

W: Dat is een bijkomend voordeel, maar in eerste instantie om een meerwaarde te zijn voor die speelsters naast hun huidige programma. Op je club ben je maar een X aantal uur, wij zijn er 24/7 voor je in je broekzak, met een persoonlijk plan ook afgestemd op jouw

weekbelasting. Dus ook een toegevoegde waarde voor de club. Een bijkomend voordeel is als die samenwerking openbaar wordt. Fit for Football werkt samen met, dat doet het altijd goed.

T: Werk je nu al samen met clubs?

W: Nog niet concreet, maar daar zijn we nu wel mee bezig. Van de week een gesprek gehad, daar krijg ik deze week een terugkoppeling van en dan mag ik een offerte maken. Daar veel meer op richten, de eerste fase van de onderneming bijna alleen maar gericht op de individu,

om track record op te bouwen en het concept te bewijzen. Je kan wel naar clubs toegaan, maar wat heb je aan track record. Vooral in deze fase op clubs focussen.

T: Je bent begonnen met individuen om te laten zien dit bied ik aan, dit werkt want zij hebben progressie geboekt..

W: Niet perse om track record op te bouwen om bij clubs te komen. Ook gewoon op individuen richten omdat we die gewoon heel goed kunnen helpen. We willen nu eigenlijk, dat komt nu nieuw. Een soort tweedeling maken, Fit for Football voor players en Fit for Football voor clubs. Dus eigenlijk twee concepten. Een club daar wil je een lange termijn samenwerking aangaan. Afstemmen op het weekprogramma kan nog beter natuurlijk als je de krachten bundelt. Dat is waar we in deze fase mee bezig zijn.

T: Ik heb zitten zoeken in je sector, ik kwam voetballoopbaan tegen. Ken je dat? W: Ja dat ken ik

T: Op Instagram is dat best wel groot, wat is het verschil tussen jullie?

W: Wat zij doen, ik ken ze niet persoonlijk. Ik ken ze alleen van de voorkant, ik weet misschien net zo veel als wat jij weet. Een paar oud klanten van hen zit nu bij ons en ik heb wel eens gevraagd wat nou de verschillen zijn, de klant kan dat het beste aangeven die ervaart dat. Grootste verschil is dat je een 4 weken programma krijgt, een e-boek. Die maken ze voor de massa. Ik kan hem kopen, jij kan hem kopen, je buurman kan hem kopen, de linksback van je team kan hem kopen, iedereen kan hem kopen. Bij ons kijken we naar de individu, wat heb jij nog nodig als i in dat team. Dus als individualiteit. Aan welke doelstelling wil je werken, wat is je ervaring in fysieke trainingen. Het is veel persoonlijker, lange termijn. Een lifetime

oplossing. Want wat ga je naar die vier weken doen. Zij promoten; word binnen vier weken de snelste. Op korte termijn werkt het misschien, maar wat ga je na die vier weken doen? Volgens mij wil je resultaten behalen maar ook behouden.

T: Progressie blijven maken over de tijd

W: Daarom, als je kijkt naar trainingsprincipes zoals overload, je wilt gewoon je lichaam blijven prikkelen en dat zit bij ons verweven in de periodisering. Elke maand krijg je een nieuw trainingsschema, geperiodiseerd om op te bouwen. Dat zijn de grote verschillen. T: Ik heb het een beetje naast elkaar gelegd en toen kwam ik dat tegen, jullie bieden beide een home- of een gym workout aan. Maar dat viel me ook op, bij hem is het kortstondig. Het verschil is dat je progressie wilt boeken over een langere tijd. Wij streven met Jonger Oranje naar dat iemand een kans krijgt om zijn droom te verwezenlijken, profvoetballer worden. Daarom kwam ik jou tegen, zij zorgen voor even snel resultaat, maar dat is niet hoe het werkt.

W: Het moet langer meegaan dan alleen die vier weken

T: Ja. Qua social media, je laat reviews/recensies zien van voetballers die hun doel hebben behaald, wat is daar de achterliggende gedachte van?

W: Die post? T: Ja die post

W: Ik vraag allereerst natuurlijk toestemming van de deelnemer zelf, die ook trots zijn op hun resultaat. Het is vooral ook leuk om te delen. Maar vooral ook naar toekomstige deelnemers toe, hoe ervaren anderen het. Uiteindelijk kan de potentiële klant zich ook herkennen in het verhaal. Ik ging eerst naar de gym en wist niet wat ik moest doen en nu is het zo en zo. Stukje

naar de potentiële klant toe, sommigen zijn er ook trots op en willen dat delen. Dan delen wij dat natuurlijk ook graag.

T: Heb je nu een lange termijn plan qua samenwerkingen met clubs, als je dit weet te bereiken dan heb je je doel behaald? Waar zie je jezelf over twee jaar met clubs?

W: Niet dat ik nu zeg het zijn er 10 of 15. Maar wel echt een mix tussen BVO’s en amateurs. Maar goed bij sommige BVO’s is het wel goed geregeld en bij sommigen kan je echt een meerwaarde zijn en zeker in het vrouwenvoetbal. Over twee jaar moeten er veel meer grotere vissen zijn, grotere samenwerkingen.

T: En denk je dat de doelgroep van Jonger Oranje, dus alle voetballers die streven om profvoetballer te worden, dat die iets kunnen toevoegen voor jou? Onze database, we hebben per seizoen 10.000 deelnemers, denk je dat er daar wat te behalen valt voor jou? We hadden het er al over, die deelnemers van Jonger Oranje zijn wel iets jonger. Maar we

hebben ook een hoop deelnemers die binnen jouw doelgroep vallen, dus de 15,16 en 17 jarigen. Denk je dat we elkaar iets kunnen bieden? Dat wij jou een stukje naamsbekendheid geven want we hebben een grote database, denk je dat dat kan helpen?

W: Ja zeker, als je uit filtert wat onze doelgroep is en de ambitie hebben ze. Zeker ja. T: Zo een samenwerking, ik heb erover zitten brainstormen. Het kan heel simpel via de nieuwsbief digitaal daarin zouden we je kunnen noemen. Maar we zouden ook iets weg kunnen geven, of een kortings bon. Zou je daar ook voor open staan?

W: Het is natuurlijk lastig om daar vorm aan te geven, maar ja wellicht. Context afhankelijk T: Maar dat is dan dus puur om je naamsbekendheid te vergroten?

W: Ja puur naamsbekendheid maar ook een stijging in onze deelnemers. Het is natuurlijk wel een verschil, je kan natuurlijk meer naamsbekendheid of meer volgers krijgen

T: Verkoopcijfers

W: Ja, of dat die doelgroep zelf lid wordt. Dat ze naast hun programma bij de club ook nog dat met een korting of een noem de samenwerking op, dat is context afhankelijk. Je bedoelt dat de spelers het promoten of dat jullie het vanuit Jonger Oranje promoten?

T: Dat wij het promoten. Stel er wordt iemand geselecteerd. Dat we via ons een levend voorbeeld gaan geven van iemand die het traject heeft doorlopen

W: Je bedoelt gratis of met een korting T: Met een korting.

W: Ja dat zal ik dan eerder doen qua commitment ook bij de speler zelf, maar zeker daar sta ik voor open. Dat is context afhankelijk. Het is niet dat we standaard nee zeggen tegen samenwerking. Ik denk dat je uiteindelijk ook een meerwaarde kan leveren aan de ontwikkeling van die speler. Dan heb je een win-win te pakken.

T: Word je wel eens door externe partijen benaderd voor zoiets? W: Niet op deze manier in ieder geval

T: En qua andere sponsor of partnerdingen?

W: Twee keer door een partij nu, wat me nu te binnen schiet is een soort competitie met de talenten van een bepaalde regio. Bijvoorbeeld de onder 23 selectie van de jong senioren competitie. Weet niet of je dat kent?

T: Zegt me niks

W: Dat heb ik in het eerste jaar wel gedaan maar daarna dacht ik ja, het heeft me niet zo veel opgeleverd.

T: Wat moest je daarvoor doen?

W: Ik betaalde een X bedrag en daarmee kwam ik op een bord wat bij de wedstrijden staat, het waren doordeweekse wedstrijden. Met onder 23 selecties, je kon ook in een boekje, een wedstrijdboekje en een programma. Je was best wel vrij erin. Dat heb ik wel gedaan omdat we toevallig op een ander event aan het promoten waren, dat was wel in mijn beginfase, twee jaar terug misschien. Echt het begin. Toevallig waren we allebei ons ding aan het promoten en toen zei hij: he ik zag dat je Fit for Football bent gestart, wij hebben nu dit. Wil jij er anders op? Toen heb ik het gedaan maar het tweede jaar niet.

T: Dus eigenlijk omdat jullie elkaar kenden?

W: Nee ik kende hem eigenlijk niet, hij zag mijn flyer over zijn flyer liggen. Het was een groot internationaal toernooi in Uitgeest, ICGT. Daar liep ik rond en hij ook maar dat wisten we niet van elkaar en toen heeft hij me gebeld, zodoende eigenlijk. Om even terug te komen op je vraag, maar verder, nee verder niks. Je hebt altijd wel van die gasten die een DM sturen dat zullen jullie ook wel meemaken, shoutout for shoutout je kent het wel. Het zijn vaak jonge kinderen of talenten die denken alles maar gratis te krijgen omdat ze bij club X spelen, kan je het niet even gratis geven omdat ik bij deze club speel. Dat soort dingen, maar verder alleen dat gedaan.

T: Stel er komt een talentvolle voetballer van ik roep maar wat Ajax of PSV onder 17 en die toont interesse, wat doe je dan?

W: Een beetje context afhankelijk, ook wel belangrijk wat z’n bereik is. Sommige gasten hebben misschien 1000 of 2000 volgers, het lijkt misschien veel maar het levert niks op. Dus daar kijk ik ook naar. Stel het is een grote naam, dan moet je misschien wel in gesprek gaan. Een soort affiliate maken, oke jij mag er gratis op. Ik schets nu maar iets, maar iedereen die jij doorverwijst via die link krijg je X percentage. Dan ligt de commitment ook hoger

T: Dus je staat wel echt open voor samenwerkingen? W: Ja als er een win-win is. En context afhankelijk.

T: Doe je verder ook goodwill dingen, dus de club uit de buurt of uit de regio? Die wil ik helpen omdat? Of is het puur zakelijk

W: Je bedoelt dat ik gratis programma’s weggeef? Of voor korting? T: Voor korting ja

W: Nee eigenlijk niet.

T: Mooi, in grote lijnen is alles wel heel duidelijk wat je zegt. W: Top!

Interview 8: Sven Moerland – Scheenbeschermers.nl

S: Met Sven Moerland

T: Hey Sven, je spreekt met Thijs Wijnands van Jonger Oranje S: Hey Thijs, je belt inderdaad precies op tijd!

T; Hoe is het? Goed he altijd strikt met de tijd S: Zeker alles goed!

T: Zal ik even uitleggen over m’n scriptie en hoe ik bij jou terecht ben gekomen? S: Ja graag!

T: Nou ik studeer Sport, Management en Ondernemen een de Hogeschool van Amsterdam en ik zit nu in m’n laatste jaar en ik moet m’n scriptie schrijven en ik loop stage bij SportsGen. Dat is een sportmarketingbureau.

S: Ja ik ken het ja

T: En daaronder zit eigenlijk Jonger Oranje, ik weet niet of je dat ook kent? S: Ja dat ken ik ook inderdaad.

T: Nou wat wij doen, wij organiseren voetbaltalentendagen met allerlei profclubs waarbij de scouts op de dagen komen kijken naar talenten. Per jaar gaan er ongeveer 40 kinderen via ons naar een BVO. Dat is een mooi aantal. We hebben ook elk jaar steeds meer evenementen en we zitten dus echt in een stijgende lijn, alleen om die lijn door te trekken willen we het merk groter en beter maken. En daar hebben we meer grote partners en sponsoren voor nodig. Sinds vorig seizoen werken we samen met Robey, sportkleding en met voetbalshop. Dat zijn hele mooie partners voor ons die ook echt wat toevoegen aan het merk en

evenement. Maar we zijn op zoek naar nog meer partners en daar schrijf ik mijn scriptie over. Voor mijn scriptie wil ik een aantal potentiele partners interviewen, toen ben ik dus bij jou terecht gekomen. Omdat ik wat jij doet erg mooi vind en dit ook goed aansluit bij onze doelgroep. Ik denk dat onze doelgroep een gepersonaliseerde scheenbeschermer erg gaaf vind.

S: Ja dat weet ik wel zeker ja!