• No results found

Interview 5: Rory van Haarlem – FEBO

T: Met Thijs

R: Rory van Haarlem, FEBO

T: Hee goedemiddag Rory je spreekt met Thijs, hoe is het?

R: Ja goed, ja excuses man. Ik was net aan het inpakken, ik dacht dat het 3 uur was.

T: Maakt niet uit kan gebeuren, ik had contact met je opgenomen omdat ik momenteel bezig ben met mijn scriptie want ik studeer Sport, Management en Ondernemen aan de HvA en ik loop mijn afstudeerstage bij SportsGen en dan focus ik me voornamelijk op het stukje Jonger Oranje. En jullie zijn natuurlijk partner van Jonger Oranje en mijn onderzoek gaat over

partnerships en sponsorships. De probleemstelling van het onderzoek is dat Jonger Oranje wil doorgroeien maar financieel gezien moeten er buiten de evenementen gezien stappen gemaakt worden. Jonger Oranje kan niet zomaar 20 evenementen extra organiseren om meer geld in het laatje te krijgen. Dus moet dat op andere manier. Wat ik wilde doen is een onderzoek onder de huidige partners, daar ben jij er een van. Ik wilde eerst wat algemene dingen weten. Dus sinds wanneer zijn jullie partner van Jonger Oranje?

R: Poeh dat is alweer. Ik durf het even niet te zeggen, vanaf het begin. Een jaar of 8 al denk ik. T: Oke, weet jij nog hoe dit proces is verlopen? Wie de vragende partij is, hoe dit stond is gekomen?

R: Ja dat weet ik nog wel, wij zijn benaderd door Ed Kuijper, die had al contacten met onze directeur, Dennis de Boer. Jonger Oranje had destijds een andere insteek. Een voetbalmiddag voor kansarme kinderen, of kinderen die niet op een club zitten en hier geen geld voor hebben. Die zouden een voetbalmiddag krijgen op een Johan Cruijff Court waar ook scouts rondlopen. Het was een heel sympathiek doel en daarom zijn wij in zee gegaan met Jonger Oranje

T: Ja oke, dus eigenlijk meer omdat het een goed initiatief is wat jullie willen ondersteunen? R: Ja

T: Oke interessant, aan sportsponsoring zitten een aantal doelstellingen en motieven gekoppeld. Wat daar veel naar voren komt is naamsbekendheid genereren maar dat was in eerste instantie dus niet jullie insteek?

R: Nou misschien wel, het is geen doelgroep waar wij ons op richten, de jongeren. Kinder marketing doen we niet. Een stukje naamsbekendheid is het, maar vooral het ondersteunen van een goed doel.

T: Oke dus echt goodwill georiënteerd? Jullie hebben ook andere initiatieven zoals Only Friend, die steunen jullie ook. Dat is ook meer vanuit het goodwill dus?

R: Ja in principe nog meer. Jonger Oranje heeft nu natuurlijk meer een commerciële insteek gekregen, nog steeds een leuke voetbalmiddag daar gaat het niet om. Nu is het wel veel meer gericht op naamsbekendheid, los van dat we de kinderen gaan benaderen en kroketten gaan verkopen. Maar wel dat je naam voorbij komt bij de doelgroep. Bij Only Friends zijn het kinderen met een handicap of andere achterstand, daar is dat niet het doel. Dat is meer een goed doel ondersteunen

R: Wij zijn qua sport partner van de Johan Cruijff Arena en we sponsoren raceteams op Zandvoort omdat onze directeur ook racet. Her en der nog wat reclameborden bij voetbalvelden.

T: En dat bij Zandvoort is dan echt vanuit persoonlijk motief van Dennis? Heb ik dat goed? R: Ja want hij racet zelf, dus we hebben een FEBO Racing Team en daarnaast sponsoren we ook een race klasse. Vanuit persoonlijke interesse. Zijn vader zat in de paardensport die had een eigen manege en toen sponsorden we de paardensport, indoor Brabant.

T: En kan je dan ondertussen ook een beetje spreken van een persoonlijke band met Ed en het concept.

R: Ja dat kan je zeker wel zeggen

T: Wat is voor jullie eigenlijk de meerwaarde om Jonger Oranje te sponsoren of erin te investeren.

R: Dat gaat echt om het stukje naamsbekendheid T: Ja, echt gezien worden zowel online als offline

R: Ja, offline vind ik misschien nog wel belangrijker. Dat kinderen in aanraking komen met het merk, dat kan op langere termijn ook weer voordeel hebben.

T: Dus je hoopt gewoon dat zij zien op een talentendag van: He FEBO is hier, we hebben een positieve ervaring aan de dag dus dan houden we dat ook aan FEBO over?

R: Ja zo werkt dat een beetje natuurlijk

T: Oke, even over de huidige samenwerking. Voldoet die aan jullie verwachtingen? Gaat het goed? Valt er meer te behalen?

R: Nou moet ik wel toegeven dat de samenwerking pas is opgezet T: Ja dat weet ik!

R: Helaas

T: Wil je daar iets over kwijt?

R: Dat heeft gewoon meer met deze periode te maken, met de coronaperiode. Moeten wij goed kijken naar de budgetten en wij hebben de keuze moeten maken om te stoppen met een aantal dingen. En hebben we de keuze gemaakt om te stoppen met Jonger Oranje na 8 of 10 jaar.

T: Maar verder qua verwachtingspatroon is er wel een hoop uit de samenwerking gekomen? Werd er wederzijds veel tijd en moeite in gestopt om elkaar naar een hoger niveau te tillen? R: Dat gevoel heb ik wel gehad, de intentie van Jonger Oranje is er wel altijd geweest voor nieuwe initiatieven te ontplooien om nieuwe dingen te doen. Dat is niet altijd even makkelijk geweest. Dat gevoel is bij Dennis misschien wat minder omdat die minder betrokken is. Die kwam nooit kijken op die talentendagen, dat gevoel is wat minder

T: Kan je dan misschien spreken dat er vanuit Dennis weinig initiatief was om er meer uit te halen? Of kan ik dat niet concluderen?

R: Hij is ook niet de hele dag aanwezig, Jonger Oranje ligt bij mij. Ik stond in contact met Ed. Misschien was zijn gevoel wat minder dus is het makkelijker om te zeggen dat we er mee stoppen. De keuze was voor hem makkelijker. Ik was er misschien mee doorgegaan. T: Dus echt vanuit jou persoonlijk gezien had je wel door willen gaan.

R: Ja band, en wat er mee gebeurde, wat het opleverde en wat het was. Mijn band was groter. T: Je zegt wat het je opleverde, wat leverde het jullie op? Hebben jullie concreet iets kunnen meten met wat het jullie heeft opgeleverd?

R: Dat is moeilijk, we hadden wel een oproep gedaan dat de kinderen langs konden komen en dan kon je qua animo goed zien. Maar ja verder hebben we het niet echt kunnen meten. Het komt er eigenlijk op neer, we zijn een familiebedrijf. De sponsoring ligt bij de hobby’s van de directie, dat is het eigenlijk een beetje.

T: Ja klopt, dat sluit ook aan bij de literatuur. Een groot deel is vaak om naamsbekendheid te krijgen maar dat is ook vaak gekoppeld aan de persoonlijke band met een sport of merk. Meer verkopen is vaak een bijzaak. Naamsbekendheid is wel het belangrijkste, maar de persoonlijke band is ook belangrijk.

R: En het is een doelgroep die we ook niet actief willen benaderen, je mag ze ook niet één op één benaderen om een snack te verkopen. Dat is ook nooit de insteek geweest.

T: Duidelijk! Dan wil ik je graag bedanken voor je tijd

R: Als je nog vragen hebt stuur een mailtje, als je nog wat beeldmateriaal hebt. Succes T: Bedankt!

Interview 6: Gavin Manders – Voetballoopbaan.nl

G: Met Gavin

T: Hey Gavin, met Thijs van Jonger Oranje G: Hey Thijs

T: Bel ik gelegen? G: Ja

T: Mooi bedankt dat je tijd voor me wilde maken, dit gesprek is eigenlijk een beetje tweeledig wat ik ook al aangaf in de mail. Ik zit namelijk in het laatste jaar van m’n opleiding Sport, Management en Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam. En ik schrijf hier een scriptie over sportsponsoring en dat is dan toegepast op Jonger Oranje waar jij bekend mee bent. En wat wij doen is dat we op zoek naar andere partijen waar we mee samen kunnen werken. Voor m’n scriptie ben ik op zoek naar waarom bedrijven op zoek zijn naar

samenwerkingen en wat het doel is van sportsponsoring. Daar wilde ik je eigenlijk wat vragen over stellen.

G: Ja prima!

T: Werken jullie momenteel samen met andere bedrijven, eerder heb je natuurlijk al iets met Jonger Oranje gedaan. Dat was een trainingsschema voor junioren klopt dat?

G: Uhm dat is al een tijdje geleden. Volgens mij zoiets, volgens mij deed ik een promotie voor jullie en dat jullie een e-boek van mij onder de aandacht brachten volgens mij, het is al lang geleden ik kan het me niet goed herinneren.

T: Doe je zulke soort dingen ook met andere partijen, werk je samen met andere partijen? G: Vrijwel niet, ik ben daar heel kieskeurig in. Ik krijg wel veelvuldig aanvragen zeg maar. Ik heb nu wel iets lopen met Voetbalshop waarin ik wat trainingsoefening heb opgenomen. Een serie van zes weken, wekelijks posten ze dan een video op hun kanaal en dan taggen ze voetballoopbaan erin. Dus ik heb wel met hun een samenwerking, maar eigenlijk ben ik daar best wel voorzichtig in.

T: Ja, hoezo ben je daar voorzichtig in?

G: Omdat partijen toch vaak puur aan zichzelf denken en je moet een balans vinden in de voor en nadelen voor beide partijen, ze kijken puur naar eigen belang.

T: Dat wat je met voetbalshop is dan eigenlijk jij maakt een filmpje voor hun kanaal en zij zetten jou kanaal erbij, dus puur naamsbekendheid.

G: Ja precies, zij zijn natuurlijk hartstikke groot. Ze hebben een gigantisch bereik, ze zijn de grootste voetbalwinkel van Nederland. Dus het is altijd interessant om met zo een partij samen te werken.

T: Ja klopt, zijn zij naar jou toe gekomen? G: Ja ze zijn naar mij toegekomen

T: Ik heb het inderdaad voorbij zien komen en wij werken natuurlijk ook met voetbalshop samen. En zulk soort dingen vinden wij ook interessant. Wij denken dat wat jij doet dat dat ook heel goed aansluit bij ons en daarom vind ik het ook voor mijn scriptie heel interessant om te weten, je weet het misschien niet meer heel goed die eerdere samenwerking, maar denk je dat dat jou nu nog wat naamsbekendheid kan opleveren? Of denk je ik ben Jonger Oranje al iets overstegen qua bereik in de doelgroep, dat levert mij niet zo veel meer op.

G: Het kan mij zeker wel wat opleveren, dat wel. Alleen ik denk dat er wel een klein verschil is in de doelgroep die wel allebei hebben. Ik denk dat jullie je wat meer focussen op de jongere voetballers. Ik focus me wat meer op de voetballers vanaf 16 jaar tot 21 en 22. Daar boven en daaronder zitten natuurlijk ook wat klanten ertussen maar voornamelijk 16 en 21. En volgens mij is dat voor jullie voornamelijk onder de 16. Maar dat maakt niet uit, daar valt ook winst te behalen. Ik weet niet of ik op de dag van vandaag voordeel haal uit die samenwerking maar ongetwijfeld dat mensen toen voetballoopbaan voorbij zagen komen, interessant laten we eens kijken. Ongetwijfeld dat er sinds toen mensen voetballoopbaan volgen vanuit die samenwerking, dat denk ik wel.

T: Een samenwerking is dus voornamelijk om naamsbekendheid te vergroten zodat mensen je merk zien en dan achteraf ga je ze targetten om je producten te verkopen? Of wil je laten zien dit ben ik, koop m’n spullen.

G: Je wilt natuurlijk je expertise laten zien. Als je onder de aandacht van een grotere doelgroep een grotere following je expertise kan laten zien, los van de naamsbekendheid. Dan kan je meteen laten zien waar je voor staat. Dat is natuurlijk wel interessant.

T: Dus ook echt een goed en sterk imago in de markt zetten

G: Ja dat. En als ik natuurlijk met jan en alleman ga samenwerken dan neemt men je op een gegeven moment niet meer serieus. En als je gewoon zorgvuldig je partijen kiest met wie je samenwerkt. Ik denk dat een voetbalshop en andere grote merken je dan ook interessanter vindt

T: Dan blijf je geloofwaardig

G: Ja precies, je hecht gewoon waarde aan je product en je naam

T: Oke, heb je verder naast voetbalshop nog dingen staan qua samenwerking?

G: Nee eigenlijk, ja met voetballers wel. Met profvoetballers gaan dingetjes komen. Dat zijn niet echt bedrijven dat zijn voornamelijk gewoon trainingen. Verder niks met bedrijven

T: Oke dus de voornaamste reden om een samenwerking aan te gaan is naamsbekendheid en je imago sterker maken?

G: Ja precies.

T: En heb je daar zelf een duidelijke missie en visie in? Ik wil nog zo een grote als voetbalshop, of zeg je het komt op me af. Ben je er zelf intensief mee bezig?

G: Ik ben er zelf niet intensief mee bezig, ik ben wel echt iemand die het bedrijf zoveel mogelijk op eigen benen wil laten staan. Dus ik ben niet hard op zoek naar samenwerkingen. Alleen het zou wel echt interessant zijn als de echt grote partijen als Nike bijvoorbeeld geïnteresseerd is in een sponsordeal, dat is wel echt interessant. Een willekeurig merk zal ik waarschijnlijk afslaan.

T: En Nike, wat voor samenwerking zal dat moeten zijn? Dat je voetballoopbaan kleding in de markt gaat brengen?

G: Nee dat niet, Under Armour is bijvoorbeeld in Amerika heel groot en die willen in Nederland ook groter worden. Als zij bijvoorbeeld een soort samenwerkingsdeal willen opzetten dat er bij bepaalde posts een logo erbij komt of dat ze in blogs genoemd worden om op die manier zeg maar hun naamsbekendheid in de Nederlandse voetbalwereld te vergroten. Dan is dat wel interessant bij zulke grote merken.

T: Sinds dit jaar werken wij samen met Robey, onze samenwerking daarin is ook zij leveren ons spullen, wij lopen daarin en af en toe plaatsen we een post op social media. Ik denk dat

zoiets voor jou ook gunstig kan zijn. Voor jou is dus gewoon het gevoel bij een ander bedrijf het belangrijkste, passen we bij elkaar en heb ik hier wat aan

G: Ja

T: Dus dat je echt niet met jan en alleman in zee gaat

G: Ja gevoel en visie van het bedrijf moet ook kloppen met de visie die ik heb. Als je de grootste wilt zijn dan hebben we dezelfde visie. Als je maar gewoon een middelmatig bedrijfje bent die wat doet ja dan sluit dat niet waar voetballoopbaan voor staat.

T: Zou je in de toekomst nog iets met Jonger Oranje willen doen? Sta je daar voor open? G: Ja zeker! Tuurlijk, sowieso een interessante partij om wat mee te doen. Afhankelijk van het doel van de samenwerking, maar ik sta er zeker voor open.

T: Ja oke! Ik ga dit meenemen, dit was voornamelijk voor m’n scriptie en ik ga dit voorleggen en ik denk dat Jonger Oranje en Voetballoopbaan wel interessant voor elkaar kunnen zijn. Omdat je elkaar kan helpen naar een hoger niveau, jij begeleidt de voetballers en wij bieden een podium voor de voetballers. Dus ik denk dat we daar misschien in de toekomst wat mee kunnen doen dus ik weet je te vinden, voor nu ga ik m’n scriptie afmaken en dan hoor je van me!

G: Oke is goed jongen, denk er rustig over na. Het heeft absoluut geen haast. T: Oke dankjewel!