• No results found

Interview 4: Toine van den Berg – Robey

TB: Met Toine

TW: Hey Goedemiddag je spreekt met Thijs van SportsGen TB: He goedemiddag

TW: Hoe is het? TB: Goed met jou?

TW: Goed, fijn dat ik je kon bellen. TB: Tuurlijk, geen probleem!

TW: Ik ben bezig met mijn scriptie en dat gaat over Jonger Oranje en dan voornamelijk over de partnerships, Robey is nu sinds dit seizoen partner van Jonger Oranje. Wat wij doen wij organiseren natuurlijk al die talentendagen. Maar buiten dat om moet er eigenlijk gewoon meer geld verdiend worden op andere manieren. Dat is eigenlijk het idee van mijn

onderzoek, hoe kunnen wij als Jonger Oranje meer geld in het laatje krijgen, heel simpel gezegd. Ik wilde je gewoon wat vragen stellen over de samenwerking hoe die is en hoe die tot stand is gekomen. Allereerst, wat is jouw rol bij Robey?

TB: Ik werk als Brand Manager bij Robey, dus ik ben verantwoordelijk voor onder andere de partnerships. Voornamelijk ligt mijn focus in het bedrijf op marketing en daar valt dus partnerships onder en de strategie voor korte termijn en lange termijn. En vanuit die hoedanigheid kijk ik bijvoorbeeld ook met de productafdeling mee en de sales afdeling of alles nog volgens die strategie loopt en of er nog wat bijgeschaafd moet worden en dat soort dingen. De focus is marketing / partnerships.

TW: De partnership is sinds dit seizoen aangegaan, hiervoor hadden wij Acerbis als sponsor van alle attributen van ons. Waarom zijn jullie met Jonger Oranje in zee gegaan?

TB: Wij werden eigenlijk benaderd door iemand van Jonger Oranje zelf met de vraag of we wilden adverteren met een soort banner of een doek zeg maar wat ze verkochten aan bepaalde sponsoren waardoor je zichtbaar werd. Dit kregen we in de mailbox en dit werd naar mij doorgestuurd als zijnde van marketing. Ik ben niet echt van het oude sponsormodel dat je geld geeft voor een visual en ik heb toen teruggemaild met de vraag of we erover kunnen discussiëren maar dan wil ik wel dat jullie in de kleding van Robey gaan lopen als partnership en zo is het gesprek gestart en had het voor beide partijen zo zijn voordelen en was de focus voornamelijk op naamsbekendheid. Kijk Jonger Oranje zit in de doelgroep precies die wij hebben, we zijn gefocust op kinderen. Er doen jaarlijks 10.000 kinderen mee. In ieder geval toen, ik weet niet of het er nu al meer zijn. Dat is voor ons interessant dat onze doelgroep met ons merk in aanraking komt. Dus eigenlijk is voor ons de focus vooral op naamsbekendheid, zeker in een regio waar wij nog niet heel bekend zijn. Tenminste, dan heb ik het over twee jaar geleden. Dat is in de tussentijd ook wel weer verbeterd of het dan door Jonger Oranje alleen komt of bijvoorbeeld ook door Telstar die wij nu aankleden dat weet ik niet.

TW: Dat is echt de Regio West? TB: Ja de kop van Noord – Holland.

TB: Telstar hebben we in de tussentijd er ook bij gekregen. Dus dat zal allebei wel zo zij uitwerkingen hebben gehad, dat geloof ik wel.

TW: Dus ik kan hieruit concluderen waarom jullie een overeenkomst hebben bereikt met Jonger Oranje is echt puur vanwege naamsbekendheid? Echt het vergroten van de naamsbekendheid van het merk?

TB: Ja dat is voornamelijk wel de focus.

TW: Oke, hadden jullie nog meer verwachtingen van de samenwerking met Jonger Oranje? TB: Nee, we hebben een aantal dingen afgesproken. Jonger Oranje heeft natuurlijk een e- maildatabase waar wij gebruik van mogen maken. Tenminste, af en toe doen we een commerciële actie naar jullie database waar wij natuurlijk van profiteren als wij wat spullen verkopen. Sowieso de community op Instagram waar wij ook wat van profiteren qua naamsbekendheid en commerciële acties. Dus naamsbekendheid is echt de focus maar als we daar ook commerciële dingen uit halen dan is dat mooi meegenomen, maar dat is niet de focus.

TW: Jullie werken ook met andere bedrijven. Sparta natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook Team Gullit. Wat is daar dan jullie insteek van? Waarom zijn jullie dat gaan sponsoren?

TB: Team Gullit, dat is nu ook al twee jaar geleden, zij waren het eerste bedrijf wat zich ging specialiseren op esports. Zij zijn ook de eerste esports academie van de wereld. Dat is ook een hele nieuwe wereld zeg maar de esports. Toen begon ook de Edivisie. Dus eigenlijk was het voor ons belangrijk om via Team Gullit een plekje in de esports te claimen en daar ook naamsbekendheid op te bouwen en omdat we het een tof concept vonden. De eerste FIFA academie, daar wilden we graag onze naam aan verbinden. Dus echt naamsbekendheid, dat heeft zich ook zeker bewezen zeg maar. Als ik zie hoeveel aanvragen wij ook krijgen van esports teams die ons kennen in de basis van Team Gullit. Voornamelijk de partnerships die wij doen zijn gericht op naamsbekendheid creëren en wil echt als een partnership dat we er van beide kanten echt van profiteren zeg maar.

TW: Duidelijk. Dus alles wat jullie aangaan is echt om naamsbekendheid te creëren, dus jullie doen weinig vanuit goodwill. Een pijler van Jonger Oranje is bijvoorbeeld talentontwikkeling maar doe je bijvoorbeeld ook dat soort dingen?

TB: Ja wij werken ook samen met Stichting Up, wij komen uit de buurt van Rotterdam en Stichting Up is een lokaal goed doel. Het is een dagbesteding voor verstandelijk beperkte jongeren die normaal gesproken moeite hebben om in de maatschappij mee te komen. Die hebben een dagopvang en die krijgen daar sporttraining, ze organiseren feestjes, ze helpen mee in restaurants. Daar zijn we partner van en wij sponsoren de sportactiviteiten daarvan. Dat is onze partner vanuit goodwill, voornamelijk gericht op goodwill. Elk jaar doen we ook de Roparun, dat is totaal niet gebaseerd op naamsbekendheid maar echt op goodwill. TW: Ja precies

TB: Ik noem het ook niet echt partnerships.

TW: En over de samenwerking met Jonger Oranje, die is nu een seizoen bezig. Zijn jullie hier tevreden over? Is het naar verwachting, of kunnen jullie elkaar meer bieden?

TB: Vanuit onze kant zijn we zeker tevreden. Het heeft altijd zin om te kijken of we er nog meer uit kunnen halen. Maar nee we zijn zeker tevreden. Jonger Oranje is zelf ook proactief met soms acties bedenken. We hebben pas geleden toen iedereen binnen moest blijven en Jonger Oranje al zijn activiteiten moest staken hebben we ook nog een actie gedaan met een

shirt. Daar kwamen wij dan op onze beurt mee. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden

waarvan zij kwamen met een leuke actie. Dus het is zeker naar tevredenheid bij ons. Voor ons is het gewoon belangrijk dat het gewoon volgens de kernwaarden gaat van Jonger Oranje; plezier, vriendschap en (talent)ontwikkeling dat ze daarmee Robey ook in hun achterhoofd meekrijgen, want ze sporten in Robey, de trainers lopen in Robey. Dus dat er een positieve naamsbekendheid wordt opgebouwd zeg maar.

TW: En wat je net zei, die acties zijn eigenlijk allemaal online. Die winacties via social media via Instagram. Maar valt er op het offline, op de evenementen, is daar nog wat te behalen? TB: Ik ben eigenlijk nog nooit op een evenement geweest en dat is heel slecht eigenlijk, dus ik weet niet hoe het daar eruitziet. Maar ik denk zeker wel dat daar nog meer dingen

mogelijk zijn natuurlijk. En als ik kijk, ik heb hiervoor bij Feyenoord gewerkt op de marketing afdeling, daar heb je de kameraadjes, de junior club. Dat zou je eigenlijk kunnen vergelijken met Jonger Oranje, behalve dan dat Jonger Oranje niet echt een fanclub is. Maar wat je daar zag is dat je vooral offline met bepaalde acties dingen kan bewerkstelligen. Die kinderen krijgen vrijwel geen post meer, een goede flyer op de post doen naar je database . Als je dat hebt de woonadressen, dat je daar best wel een impact mee kan creëren, dus nee daar zijn zeker wel kansen voor.

TW: Wat ik merk, ik loop nu stage bij Jonger Oranje en wij organiseren bijvoorbeeld de Jonger Oranje Finals en dat is de seizoen afsluiting van ons, dat is twee weekenden lang normaal in juni. Er zijn daar elke dag 800 a 900 mensen op locatie in Wormerveer met allemaal super talentvolle voetballers. Ik denk dat er qua offline nog veel meer valt te halen voor een sponsor van ons zoals Robey. Ga daar staan met een stand, geef informatie mee, geef flyers mee aan die kinderen, zo bereik je in één keer een gigantisch grote groep mega fanatieke voetballers en talentvolle voetballers en die nemen dat ook weer mee naar hun club. Ik denk dat er nog veel te behalen valt. Wat er nu vooral gebeurt is online, maar ik denk dat er qua partnership ook nog veel meer valt te behalen op het offline gedeelte als het allemaal weer kan. Eén dan heb je je naamsbekendheid wat je vergroot maar ook je merkimago omdat je daar kan staan en informatie kan geven.

TB: Ja

TW: Kijk wat die kinderen nu zien is een mooi trainingspak wat ze kunnen winnen, ja dat levert naamsbekendheid op.

TB: Offline is natuurlijk wel, de trainers lopen in Robey kleding, ze voetballen met Robey ballen en hebben hesjes aan. Maar er zijn zeker wel mogelijkheden ja.

TW: Wat hoop je te bewerkstelligen met het partnership met Jonger Oranje? De samenwerking was voor vier jaar dacht ik, klopt dat? Of vier seizoenen.

TB: Ja volgens mij wel, drie of vier.

TW: Wat is daar het grootste doel van, wat hoop je te bereiken?

TB: Dat is lastig, dan zou je een naamsbekendheid onderzoek moeten doen, dat is een beetje bewerkelijk. Wat hoop je te bereiken? Naamsbekendheid en een tevreden partnership samen. Dat je samen tevreden bent over de uitkomst.

TW: Samen groeien

TB: Ik kan het niet echt in een vaste KPI schenken. Eigenlijk zou de database van overwegend een positief gevoel moeten hebben over Robey. Dat het succesvol is zou je moeten meten

aan het einde. Je hebt 10.000 voetballers in het jaar, als de grote meerderheid positief is dan heb je je doel bereikt denk ik.

TW: Oke ik denk dat ik alles heb wat ik wilde weten. Mochten de Jonger Oranje Finals

doorgaan deze zomer dan ben je van harte welkom, dan kan je een keertje komen kijken hoe een evenement er van ons uitziet. Zal leuk zijn!

TB: Ja zeker, hou me op de hoogte! TW: Ga ik doen, dankjewel he TB: Is goed, spreek je!