• No results found

Totaal sponsorbesteding Nederland 2010

Hoofdstuk 5. Huidige sponsoren

In dit hoofdstuk worden de huidige sponsoren van Jonger Oranje naar voren gehaald. Hierin wordt besproken wat hun sponsordoelstellingen en sponsormotieven zijn. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan de huidige samenwerking en wat er volgens hen van belang is bij een samenwerking.

In dit onderzoek zijn er twee partners van Jonger Oranje geïnterviewd: Rory van Haarlem, marketingcommunicatie manager van FEBO. FEBO is een snackbarketen en is in 1941

opgericht, tegenwoordig telt FEBO 66 winkels verspreidt over heel Nederland. FEBO is al ruim 8 jaar sponsor en ook tevens hoofdsponsor van Jonger Oranje (FEBO, 2020)

Toine van den Berg, Brand manager van Robey Sportswear. Robey Sportswear is een

Nederlands merk van sportkleding en is sinds dit seizoen officieel kledingsponsor van Jonger Oranje, zij leveren alle attributen waar Jonger Oranje gebruik van maakt. Andere grote

partijen waar Robey kledingsponsor van is: Sparta Rotterdam, Willem II en Telstar (Robey, 2020). Tevens zijn ze van ruim 150 Nederlandse amateurvoetbalclubs official teamsupplier.

5.1 Borging kwaliteit van het onderzoek

5.1.1 Doelstelling van het onderzoek

De doelstelling van dit onderzoek is om te achterhalen wat de belangrijkste sponsormotieven en sponsordoelstellingen zijn van de huidige partners. Daarnaast wordt er besproken waarom de huidige sponsoren met Jonger Oranje in zee zijn gegaan en wat hun verwachtingen zijn van de samenwerking en of ze tevreden hierover zijn. Deze zaken zijn van belang voor Jonger Oranje zodat ze de huidige samenwerkingen wellicht kunnen verbeteren waardoor deze nog waardevoller worden.

5.1.2 Opzet en verantwoording onderzoek

De onderzoeksmethode die voor dit onderzoek gebruikt wordt is kwalitatief onderzoek aan de hand van ongestructureerde interviews. Deze interviews zijn telefonisch afgenomen.

5.1.3 Betrouwbaarheid

Twee respondenten is onvoldoende om een goed en volledig betrouwbaar antwoord te kunnen geven op wat de sponsordoelstellingen en motieven van bedrijven zijn. Echter kan er wel een indicatie gevormd worden over de sponsordoelstelling en sponsormotieven door middel van de twee afgenomen kwalitatieve interviews en de hierbij behorende literatuur.

5.2 Cognitieve doelstelling

De samenwerking tussen Jonger Oranje en FEBO is een lange samenwerking die toentertijd werd gestart omdat Jonger Oranje toen een ietwat andere insteek had. In eerste instantie waren ze bij FEBO van mening dat de Jonger Oranje Talentendagen een sympathiek doel was en een goed initiatief was omdat Jonger Oranje kinderen met weinig financiële middelen toch een gigantisch leuke voetbaldag bezorgde waarbij er een kans was dat ze gescout konden worden. Echter werd Jonger Oranje steeds commerciëler wat er ook voor zorgde dat de samenwerking tussen FEBO en Jonger Oranje veranderde. FEBO zag kansen om potentiële klanten te bereiken en zo hun naamsbekendheid en merkbekendheid een flinke boost te geven, dit werd bewerkstelligd door de merknaam FEBO overal te laten zien door middel van reclamedoeken en shirtsponsoring. De cognitieve doelstelling is voor de FEBO de

meerwaarde van de samenwerking, door middel van het sponsoren van Jonger Oranje vergroot de FEBO zijn naamsbekendheid.

Ook voor Robey is de cognitieve doelstelling, het realiseren van naamsbekendheid, de belangrijkste bedrijfsgerelateerde doelstelling. Echter is Toine van den Berg geen fan van het oude sponsormodel waarbij er geld wordt geruild voor zichtbaarheid. In plaats daarvan levert Robey de spullen en kleding waar de kinderen de gehele dag in voetballen. Zo komt de doelgroep van Robey met het merk in aanraking.

Door middel van de shirtsponsoring, hesjessponsoring, ballensponsoring en reclamedoeken zijn beide merken zowel online als offline overal zichtbaar waar Jonger Oranje zich bevind, dit is een belangrijke factor voor beide partijen. Het grote bereik wat Jonger Oranje online heeft (19K Facebook, 17.2K Instagram) en ruim 10.000 deelnemers per jaar zorgt ervoor dat beide merken hun naamsbekendheid vergroten. Voor Robey was dit tevens een regionaal doel waarbij ze merken dat ze sinds dit seizoen flinke stappen hebben gemaakt in de kop van Noord-Holland, daar waar Jonger Oranje veelvuldig actief is.

5.3 Affectieve doelstelling

Robey wil dat de deelnemers van Jonger Oranje een positief gevoel aan het merk

overhouden nadat zij gebruik hebben gemaakt van alle materialen die zij beschikbaar stellen op de Jonger Oranje Talentendagen. Daarnaast deelt Robey de kernwaarden van Jonger Oranje en hoopt dat de deelnemers van Jonger Oranje deze kernwaarden ook koppelen aan Robey. Over het lang termijn doel van de samenwerking is Toine ook erg duidelijk, hij geeft aan dat één van de belangrijkste doelstelling is dat de database van Jonger Oranje een positief gevoel heeft over Robey. De beleving van een dag die Robey mogelijk maakt die geeft het imago van hen een boost.

FEBO wilt dat kinderen een positief gevoel overhouden aan de dag en aan het merk, als de kinderen een leuke dag gehad hebben bij Jonger Oranje dan associëren ze dit met FEBO, hierdoor krijgt hun merkimago en merkbeleving een boost. De volgende keer dat men dan het merk FEBO ziet hebben ze een positief gevoel.

5.4 Conatieve doelstelling

De conatieve doelstelling oftewel het stimuleren van de aankoopintentie is voor beide partijen geen voornaamste reden voor het sponsoren van Jonger Oranje. Beide bedrijven willen de kinderen bekend maken met het merk en niet zozeer producten verkopen. Echter geeft Toine van den Berg van Robey wel aan dat het een mooie bijkomstigheid is. Het gebruiken van de mail database voor promoties of kortingen is wel iets wat gebruikt wordt, maar ook hierbij is het voornaamste doel om mensen bekend te maken met het merk, de bijkomstigheid is dat ze producten weten te verkopen.

5.5 Fit tussen sponsor en gesponsorde

Beide partijen geven te kennen dat er een goede fit dient te zijn tussen de culturen van de sponsor en gesponsorde, dankzij deze fit kan de samenwerking optimaal benut worden. Wat vooral als belangrijk gezien wordt binnen de fit is dat beide partijen proactief handelen en investeren in de samenwerking. Beide partijen moeten actief bezig zijn met nieuwe ideeën en mogelijkheden zodat er voor beide partijen een win-win situatie behaald kan worden. Toine van den Berg van Robey geeft aan dat Jonger Oranje momenteel erg proactief is in de samenwerking en dat dit de samenwerking ten goede komt.

De fit dient niet perse op de doelgroep gericht te zijn, echter is het wel van belang dat de beide partijen dezelfde kernwaarden nastreven. De doelgroep van FEBO en Jonger Oranje verschillen, maar omdat ze beide proactief handelen en veel tijd en moeite in de

samenwerking resulteert dit volgens FEBO in een prettige samenwerking

5.6 Persoonlijke motieven

Zoals eerder vermeld is de samenwerking tussen Jonger Oranje en FEBO een samenwerking die al geruime tijd bestaat. Door deze lange samenwerking is de persoonlijke band tussen beide partijen ook erg verbeterd wat uiteindelijk de samenwerking ook weer ten goede kwam. Beide partijen wilden samen groeien naar mooie dingen. De persoonlijke band die Jonger Oranje met zijn sponsoren opbouwt komt de samenwerkingen ten goede.