• No results found

Huidige sponsorstrategie Jonger Oranje

Totaal sponsorbesteding Nederland 2010

Hoofdstuk 4. Huidige sponsorstrategie Jonger Oranje

In dit hoofdstuk komt duidelijk naar voren hoe de huidige sponsorstrategie van Jonger Oranje in elkaar steekt en hoe de betrokkenen denken over de huidige strategie, wat hun visie hierop is en wat belangrijke aspecten zijn binnen een sponsorovereenkomst.

Jonger Oranje heeft momenteel geen duidelijk gedefinieerde sponsorstrategie. Er is geen missie of visie die zich richt op het aangaan van sponsorovereenkomsten. In het algemeen is Jonger Oranje op zoek naar merken of bedrijven die logisch passen bij de kernwaarden waarbij er een samenwerking voor langere termijn wordt aangegaan.

De huidige sponsorstrategie van Jonger Oranje is gebaseerd op het klassieke sponsormodel met daarbij één grote hoofdsponsor, te wetende FEBO, met daarbij enkele ietwat kleinere partners. Ed Kuijper, oprichter van Jonger Oranje, is de verantwoordelijke voor de

commerciële afdeling van Jonger Oranje. Ed Kuijper is degene die contacten onderhoud met de huidige sponsoren en degene die op zoek is naar potentiële partners om meer geld te genereren om zo het merk te kunnen professionaliseren. Joey Koetsier is verantwoordelijk voor de marketing van Jonger Oranje.

De belangrijkste reden voor het aangaan van partnerships of sponsorovereenkomsten is om extra omzet te genereren. Echter worden partnerships ook om andere redenen aangegaan:

● Kosten verlagen ● Exposure vergroten ● Imago verbeteren ● Groter bereik

Om verder in te gaan op de sponsorstrategie van Jonger Oranje zijn er interviews geweest met drie betrokkenen van Jonger Oranje:

● Ed Kuijper, Founder en Commercial Director Jonger Oranje

● Joey Koetsier, Manager Events & Marketing Manager Jonger Oranje ● Rick van de Kraats, Manager Events Jonger Oranje

4.1 Borging kwaliteit van het onderzoek

4.1.1 Doelstelling van het onderzoek

De doelstelling van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de huidige sponsorstrategie van Jonger Oranje, hoe de sponsorstrategie geoptimaliseerd kan worden door de betrokkenen en belangrijke aspecten waar de sponsor aan moet voldoen. Doormiddel van kwalitatieve

interviews komt er een duidelijk beeld naar voren van de huidige situatie met betrekking tot de sponsorstrategie en de aspecten die verschillende betrokken werknemers belangrijk vinden in een sponsorovereenkomst.

4.1.2 Opzet en verantwoording onderzoek

De onderzoeksmethode die voor dit onderzoek gebruikt wordt is kwalitatief onderzoek aan de hand van drie semigestructureerde interviews die via Microsoft Teams zijn afgenomen.

4.1.3 Betrouwbaarheid

De kwalitatieve interviews zijn een betrouwbare bron om te achterhalen hoe Jonger Oranje zijn sponsorstrategie in elkaar steekt, wat de betrokken werknemers van Jonger Oranje belangrijk vinden binnen een sponsorovereenkomst en hoe de sponsorstrategie het beste geformuleerd kan worden volgens hen.

4.2 De te volgen strategie volgens de betrokkenen

In deze paragraaf wordt er per interview een samenvatting gegeven van de sponsorstrategie die de betrokken voor zich heeft.

Ed Kuijper

Ed fungeert momenteel als commercieel directeur binnen Jonger Oranje, hij is sinds de oprichting van Jonger Oranje op zoek naar nieuwe sponsoren en partners die het merk Jonger Oranje sterker kunnen maken. Momenteel is hij het enige personeelslid die bezig is met de commerciële kant van Jonger Oranje. Daarnaast is Ed ook bezig met andere aspecten van Jonger Oranje. Zijn focus ligt onder andere op de Juventus Masterclass en het continu bedenken van nieuwe concepten of het verbeteren van de huidige concepten. Jonger Oranje is voornamelijk opzoek naar sponsoren om meer omzet te generen waarbij ze de sponsoren een stuk naamsbekendheid en zichtbaarheid kunnen geven. Echter is het vergroten van het imago ook een belangrijk aspect. Door middel van mooie en grote partners krijgt het merk Jonger Oranje een boost, dit zorgt ervoor dat de evenementen meer waarde krijgen. Ed Kuijper geeft aan dat het gevoel bij een andere partij voor hem één van de belangrijkste aspecten is, je moet elkaar naar een hoger niveau tillen en een win-win situatie creëren. Hierbij is het volgens Ed vooral belangrijk dat je dezelfde doelgroep hebt. In de huidige situatie benoemd Ed Voetbalshop.nl als ideale partner. Een partij die een andere doelgroep heeft is lastig om mee samen te werken, de culturen moeten namelijk goed matchen want anders is er veel kunst- en vliegwerk nodig om samen te komen.

De huidige samenwerking met FEBO omschrijft Ed als niet logisch omdat ze qua doelgroep totaal verschillen. Daarnaast is een fastfoodketen niet de perfecte partner voor

voetbalactiviteiten voor kinderen. Door de persoonlijke band met de eigenaar van FEBO werkte deze sponsorovereenkomst wel en heeft het als resultaat een mooie jarenlange samenwerking opgeleverd. Volgens Ed ligt er, met het wegvallen van FEBO een grote kans om het nu wel goed te doen en de juiste invulling te geven aan de sponsorstrategie. Waar Ed Kuijper kansen ziet is het PSV model met meerdere (hoofd)sponsoren die aanvullend zijn aan elkaar. Enerzijds om het risico wat te spreiden en anderzijds omdat je met elkaar veel beter kan groeien.

Joey Koetsier

Joey Koetsier fungeert al een aantal jaar als spin in het web van Jonger Oranje, hij regelt alle zaken die betrekking hebben op het merk en de evenementen. Van contact met de clubs tot contact met de deelnemers. Joey geeft aan dat de sponsorstrategie en de uitvoering hiervan

lastiger is dan gedacht en dat het bijna een fulltime job is waar Ed Kuijper zich mee bezig houdt. Volgens Joey valt er veel meer te behalen met betrekking tot sponsoring.

Een belangrijk aspect is dat beide partijen er tijd en moeite in moeten steken om zo samen resultaten te behalen. De samenwerkingen die er nu zijn kunnen volgens Joey makkelijk uitgebreid worden waardoor de sponsor nog meer naamsbekendheid kan genereren, denk bijvoorbeeld aan een ‘Robey Talentendag’, het gaat om samen groeien en een win-win situatie creëren. Daarnaast geeft Joey aan dat er voor ons en onze sponsors veel meer te behalen valt op de evenementen, op onze evenementen zouden de sponsoren niet alleen hun producten kunnen verkopen of naamsbekendheid kunnen genereren, maar ook hun verhaal vertellen. Dit geeft dan weer extra lading aan de evenementen van Jonger Oranje. Daarnaast is Joey van mening dat er veel meer te behalen valt met regiosponsors of zelfs met businessclubs van de verenigingen waar Jonger Oranje haar evenementen organiseert. Joey is van mening dat een accountmanager die elke dag bezig is met de sponsorstrategie van Jonger Oranje van toegevoegde waarde kan zijn. Volgens Joey heeft Ed Kuijper een rechterhand nodig om een goede sponsorstrategie op te zetten en uit te voeren. Het onderhouden van huidige contacten en het zoeken van nieuwe sponsoren kost erg veel tijd, volgens hem is dit bijna een fulltime job. Door middel van een accountmanager en een duidelijk en gestructureerd plan denkt Joey dat er veel meer behaald kan worden op het gebied van sponsoring. Huidige samenwerkingen worden nog waardevoller en het vinden en benaderen van nieuwe partners zal gemakkelijker gaan.

Joey heeft een duidelijk beeld over de sponsorstrategie van Jonger Oranje. Joey is van mening dat Jonger Oranje over moet gaan op het zogenaamde PSV model. In plaats van één grote hoofdsponsor ziet hij het wel zitten met meerdere ietwat kleinere partijen voor ietwat kleinere bedragen. Deze partijen hoeven volgens hem niet in dezelfde sector te zitten, dezelfde doelgroep is wel een mooie bijkomstigheid. De belangrijkste drijfveer om meer sponsoren binnen te halen is uiteraard om extra omzet te genereren, echter is Joey van mening dat sponsoren ook het imago van Jonger Oranje een goede boost kunnen geven. Merken moeten bij elkaar passen vanwege de geloofwaardigheid en om zo een goede uitstraling te krijgen.

Rick van de Kraats

Ondanks dat dit jaar intern de rollen nog beter zijn verdeeld en dat Ed Kuijper de leiding neemt wat betreft commercie vind Rick dat er te weinig actief gejaagd wordt naar nieuwe partners. Rick van de Kraats is van mening dat er meer sponsoren aan Jonger Oranje gekoppeld dienen te worden om meer financiële middelen te genereren. Daarnaast is Rick van mening dat een mooie samenwerking ook een boost geeft aan het imago van Jonger Oranje.

Momenteel wordt er volgens Rick te weinig gedaan om contact op te nemen met bedrijven. Zodra er meer en vooral actiever gezocht wordt naar nieuwe partners is Rick van mening dat

er meer sponsorovereenkomsten gesloten kunnen worden. Er is volgens Rick ruimte genoeg, zowel online als offline, om meer bedrijven te binden aan het merk. Het belangrijkste is wel dat er proactief gehandeld moet worden en er moet veel tijd in geïnvesteerd worden. Volgens Rick heeft Jonger Oranje het afgelopen seizoen weinig stappen vooruit gemaakt op commercieel vlak omdat Ed Kuijper druk is met andere zaken omtrent Jonger Oranje. Het contact met de huidige en potentiële sponsoren is een lastige taak waar veel tijd in gaat zitten. Het aannemen van iemand om hem hierbij te ondersteunen is een mogelijkheid volgens Rick, echter moet deze persoon zich dan wel ‘terugverdienen’. Rick is van mening dat een sales stagiair hierbij ondersteuning kan bieden.

Het vinden van één grote hoofdsponsor is lastig, vooral in de huidige situatie met corona. Rick denkt dat Jonger Oranje beter zijn kansen kan spreiden en op zoek moet naar meerdere sponsoren. Er liggen veel kansen voor Jonger Oranje met betrekking tot verschillende

sponsorpakketten. Qua activering doet Jonger Oranje nog vrij weinig, er kan veel meer lading gegeven worden aan samenwerkingen waardoor sponsoren hun bedrijf of product echt onder de aandacht kunnen brengen. Een uitbreiding van de huidige samenwerking met grote partners is ook iets waar Rick in gelooft. Beide partijen moeten in elkaar geloven en streven naar een win-win situatie.

4.2.1 Evaluatie

Uit de interviews blijkt dat de strategie van Jonger Oranje erg vaag en onduidelijk is. Er is niet echt een vaste missie, visie, doelstelling of strategie waar Jonger Oranje naar streeft. De betrokkenen geven wel een aantal aspecten aan die uitermate belangrijk zijn. De

belangrijkste doelstelling van Jonger Oranje die naar voren komt is dat er meer financiële middelen gegenereerd moet worden door middel van sponsors. Wat Jonger Oranje de sponsor te bieden heeft is naamsbekendheid, zichtbaarheid en de mogelijkheid om het imago van de sponsor te verbeteren door middel van aanwezigheid op de evenementen. Het bereik van Jonger Oranje is zowel online als offline erg groot waarbij er tal van

mogelijkheden zijn om de sponsorovereenkomst te activeren. Jonger Oranje staat open voor creatieve ideeën en denkt hier graag aan mee. Het gevoel tussen sponsor en gesponsorde moet goed zijn waardoor er geen kunst- en vliegwerk nodig is om de samenwerking goed te laten verlopen, door middel van een goede fit tussen beide culturen kunnen beide partijen alles uit de samenwerking halen en is de samenwerking ook echt geloofwaardig. De bedrijven moeten echt wat toevoegen aan het merk en aan de evenementen. De trend die PSV de afgelopen jaren heeft ingezet met meerdere hoofdsponsors, zoals in hoofdstuk 3.6.3 wordt benoemd, is een optie voor Jonger Oranje. Het vinden van één of twee grote sponsoren is een uitdaging, maar door het op een andere manier in te vullen verschijnen er kansen.

Volgens alle betrokkenen kost het onderhouden van de huidige sponsoren en het benaderen van potentiële sponsoren veel tijd.