• No results found

Eerste openbare Leeszaal te Paramaribo

In document Neerlandia. Jaargang 15 · dbnl (pagina 104-108)

Het bestuur der Groep heeft het volgend rondschrijven verspreid:

Had het eerste rondschrijven van het bestuur, in Maart 1908, ten doel op te wekken tot T a a l z u i v e r h e i d en het tegengaan van het o n n o o d i g g e b r u i k van v r e e m d e w o o r d e n in onze moedertaal, voor een niet minder belangrijk onderwerp vragen wij thans de aandacht van de burgerij.

Toen op 6 Juni 1907 het Groepskantoor werd geopend, werd daar tevens op bescheiden schaal gelegenheid aangeboden om boeken ter lezing te verkrijgen, zoowel uit de pas aangelegde boekerij van de Groep zelve, als uit de Garnizoensbibliotheek, die door opvolgende Commandanten der Troepen steeds welwillend ter beschikking van het bestuur werd gesteld.

Sedert zijn ruim drie jaren verloopen.

Het bleek het bestuur in dien tijd dat de zeer beperkte keuze die het publiek kon worden voorgezet, de leeslust niet voldoende in de hand werkte.

Het ging daarom over tot den aankoop van eene vrij uitgebreide (en bij velen bekende) boekerij, die, samen met de reeds in ons bezit zijnde boekwerken, thans ruim 1600 boeken of ruim 2100 banden groot is.

Tevens werd het Groepskantoor, gevestigd aan de Heerenstraat La. A No. 91, te beginnen met 1 Aug. j.l. iederen dag van 5 tot 8 uur n.m. opengesteld voor het publiek.

P a r a m a r i b o i s d u s h a a r e e r s t e o p e n b a r e l e e s z a a l r i j k g e w o r d e n .

Op de meest gemakkelijke voorwaarden worden thans boeken ter lezing verstrekt, zoowel uit de

boe-39

kerij van het Verbond, als uit de Garnizoensbibliotheek. Het leesgeld bedraagt bij vooruitbetaling, naar keuze: 1. Bij inschrijving, per maand f 0.25;

2. Buiten inschrijving, per uitgeleend boekdeel f 0.05.

Aan ingeschrevenen worden per maand met meer dan 6 boeken verstrekt. De boeken worden voor niet langer dan 14 dagen uitgeleend, die uit de

G a r n i z o e n s b i b l i o t h e e k u i t s l u i t e n d aani n w o n e r s vanP a r a m a r i b o . De leestafel bevat voorts keur van leesstof als tijdschriften, nieuwsbladen, verslagen, Verbondsnieuws, vlugschriften, Gouvernementsuitgaven, enz.

Eene volledige lijst der aanwezige boeken zal weldra verschijnen.

Hoe grooter thans de aanvrage om boeken is, des te meer zal deze eerste openbare leeszaal en boekerij aan haar doel beantwoorden.

Zonder bezwarende voorwaarden noch formaliteiten wordt thans leesstof

aangeboden aan ieder die naar leeftijd en ontwikkeling daarvoor in aanmerking kan komen.

Het bestuur vertrouwt dat de nu aanwassende belangstelling eene blijvende moge zijn en steun van Overheid en burgerij deze openbare leeszaal en boekerij tot bloei moge brengen. Teneinde dit doel te bevorderen, noodigt het bestuur zijn stadgenooten tot een bezoek aan het Groepskantoor uit.

Het bestuur van Groep Suriname: ... Voorzitter. Fred. Oudschans Dentz, Ondervoorz. en wd. 1e Secr. W.R. Menkman, 2e Secretaris. D. Fernandes Jr., Penningm. C.J. Booms.

A.A. Heckers. O.A. von Königslöw. A.E. Samson.

Amerika

De Ulfilas Club. Hope College, Holland, Michigan

Hope College is eene inrichting voor hooger Christelijk Onderwijs te Holland, Mich., behoorende aan de Dutch Reformed Church of America.

Pas waren de pioniers van 1847 in de wouden van Michigan aangekomen of ze begonnen reeds te begrijpen, dat, zou het Nederlandsche volk in Amerika niet ‘ten staarte’ worden, er diende gezorgd voor hoogere kweeking. Reeds in 1851 werd er een begin gemaakt met het werk der hoogere opvoeding en in 1866 werd de ‘Holland Academie’ geïncorporeerd en van toen aan, kreeg de school den naam Hope College. Was het begin klein, thans heeft de inrichting een faculteit van 20 leeraars en een 400-tal studenten. Meer dan 400 jonge mannen en vrouwen gradueerden van deze school, waaronder mannen als Dr. H. Dosker, professor aan het Presbyterisch

Seminarie te Louisville, Kentucky; Dr. S.M. Zwemer, van Arabie; wijlen Dr. J.A. Otte, van China; Dr. A. Oltmans, van Japan; G.J. Diekema, lid van de

volksvertegenwoordiging te Washington, enz.

De tegenwoordige president is Dr. G.J. Kollen, enkele jaren geleden door Koningin Wilhelmina benoemd tot Ridder van de Orde van Oranje-Nassau. Daar de school zich mede en voornamelijk ten doel stelde leeraars te kweeken voor de Hollandsche Gereformeerde gemeenten, werd er ook onderwijs gegeven in de Nederl. Taal en Letterkunde, door Prof. C. Doesburg, die tot ongeveer 1900 in dit werk bezig was. Hij werd opgevolgd door Rev. P. Siegers, Rev. A.W. de Jonge en in 1903 werd het werk opgedragen aan den ondergeteekende.

In 1886 werd er door de studenten, onder leiding van Prof. Doesburg eene Nederlandsche Vereeniging opgericht, die zich ten doel stelde de kennis der Nederl. taal en letterkunde te bevorderen. Deze Vereeniging bestaat nog, vergadert elken Maandagavond van 7 tot 8 uur en geeft aan het einde van elk schooljaar eene publieke uitvoering.

Zij is bekend onder den naam - de Ulfilas Club.

Het programma voor de openbare vergadering bestaat uit voordrachten en samenspraken, oraties en opstellen, afgewisseld door gezang.

De vergaderingen worden gehouden in de ‘Carnegie Hall’, één der gebouwen van Hope College. Verleden jaar Juni hadden we een gehoor van ongeveer 1200 personen. Behalve de Ulfilas Club, bestaat er een ‘Van Raalte Vereeniging’ - zoo genoemd naar den leider der kolonisten, Dr. A.C van Raalte - voor de jongere studenten der voorbereidingsschool, die hetzelfde doel beoogt. Deze vereeniging vergadert elken Woensdagavond van 7 tot 8 uur.

De studenten van Hope College hebben verder de gelegenheid een tweejarigen cursus te doorloopen in de studie der Nederlandsche taal en letterkunde. Elken dag wordt er twee uren les gegeven in bovengenoemde vakken, een uur voor de

Junior-klas, en een uur voor de Senior klas. Dit zijn de studenten van het zevende en achtste schooljaar. Terwey's Nederlandsche Spraakkunst, Duyser's Nederl. Letterkunde, De Keyser's Bloemkrans, Koenen's Practische Taalstudie en andere werken worden als leerboeken gebruikt. Teneinde dezen cursus te kunnen volgen is het natuurlijk noodig, dat de studenten het Nederlandsch kunnen lezen.

Voor hen, die zeer weinig of in 't geheel niets van de taal kennen, bestaat er gelegenheid zich voor dezen cursus voor te bereiden gedurende de eerste schooljaren.

Door verscheidene studenten wordt van die gelegenheid gebruik gemaakt. Het doel, dat we ons stellen bij het onderwijs is tweeërlei:

In de eerste plaats, studenten, die zich ten doel stellen, straks als predikant werkzaam te zijn, zooveel mogelijk in staat te stellen, zich ook van de Nederl. taal te kunnen bedienen. En dit geldt niet alleen voor a.s. predikanten, maar ook voor dokters en advocaten, die in plaatsen zich gaan vestigen, waar veel Hollanders wonen.

En in de tweede plaats, den studenten smaak te geven voor de schoone letterkundige producten, in het Nederlandsch, dat toch ook in dat opzicht bij geen andere taal behoeft achter te staan,

en om bij vergelijkende taalstudie ook het Nederlandsch te kunnen gebruiken, en verder zich te bekwamen, om wetenschappelijke en theologische werken, enz. - van Neêrland's groote mannen te kunnen genieten.

En al is onze arbeid verre van volmaakt, toch gelooven we te mogen betuigen, dat ons streven, gedurende de jaren, dat we aan Hope College zijn verbonden, niet geheel zonder vrucht is gebleven.

H o l l a n d , Mich. A. RAAP.

P.S. Nog wenschen we op te merken, dat in onze College Bibliotheek van over 16000 boeken, eene afdeeling afgezonderd is voor Nederlandsche litteratuur, bevattende werken van Fruyn, Groen van Prinsterer, Kuyper, Bosboom Toussaint, Van Lennep, Potgieter, Breevoort, Da Costa, Beets, Ten Brink en andere beroemde schrijvers, terwijl ook de stadsbibliotheek voorzien is van een groot aantal degelijke boeken, die door de studenten kunnen worden gebruikt.

40

In document Neerlandia. Jaargang 15 · dbnl (pagina 104-108)