• No results found

Alg. Vergadering van Groep Nederland

In document Neerlandia. Jaargang 15 · dbnl (pagina 79-87)

De jaarvergadering zal ditmaal gehouden worden op Zaterdag 25 Maart, te Dordrecht in Hotel Ponsen, tegenover het station.

Punten van behandeling:

30

II. Jaarverslag over 1910 door den secretaris.

III. Rekening en verantwoording over 1910 en begrooting voor 1911, door den penningmeester.

IV. Verkiezing van 2 vertegenwoordigers van Groep Nederland in het Hoofdbestuur. Voorgesteld worden de volgende dubbeltallen:

1. Mejuffrouw E. Baelde, Rotterdam (aftr.). Mevr. A.C. van Valkenburg - Gerdes Oosterbeek, Leeuwarden.

2. J.D. Baron van Wassenaer van Rosande, Den Haag (aftr.). Mr. H. Verkouteren, Amsterdam.

V. Verkiezing van 4 leden voor het Groepsbestuur. Voorgesteld worden de volgende dubbeltallen:

1. Mej. E. Baelde, Rotterdam (aftr.).

Mevr. D. Bogaert - De Sturler de Frienisberg, Alkmaar.

2. Mej. Cath. van Rennes, Utrecht (aftr.). Mejonkvr. A. Baronesse van Hugenpoth, 's-Hertogenbosch.

3. Dr. J.B. Schepers, Haarlem (aftr.). Dr. Desertine, 's-Hertogenbosch. 4. Dr. P.V. Sormani, Nijmegen (aftr.).

J.P.J. Wierts, Den Haag. VI. Voorstellen der Afdeelingen.

's-Gravenhage.

Het Groepsbestuur benoeme eene Commissie, welker taak het zal zijn te waken voor de zuivere instandhouding van de Nederlandsche taal en wel door:

a. voorlichting te verstrekken aan allen, die in opschriften, rondzendbrieven zuiver Nederlandsche taal wenschen te schrijven;

b. verslag uit te brengen aan het Groepsbestuur over de vraagstukken van den dag op taalgebied, over de wetgeving in andere landen in zake het gebruik van vreemde woorden in winkelopschriften, over het gebruik van de Nederlandsche taal in het diplomatieke en consulaire verkeer en anderszins, enz.;

c. te waken tegen verknoeiing van de Nederlandsche taal door bonden en vereenigingen van allerlei aard, door den zoogenaamden ambtsstijl, door de dagbladpers, door de letterkundigen;

en voorts te doen al wat de Commissie op het aangeduide gebied te doen zal vinden.

Door het benoemen van deze commissie, welke blijvend moet zijn, zal het Groepsbestuur ontlast worden van de zorg voor deze taalvraagstukken, waardoor tegemoet wordt gekomen aan het verlangen van hen, die meenen, dat het Verbond te veel op dit gebied werkzaam is. Het wordt zaak deze taalvraagstukken in handen te stellen van bevoegden, die er voortdurend hun zorgen aan te wijden zullen hebben.

Haarlem.

I. Aan het Groepsbestuur wordt opgedragen bij het Hoofdbestuur aan te dringen op het zenden van een adres aan de Hooge Regeering teneinde te bewerken dat voortaan tusschen Groot-Nederlanders het Nederlandsch de officieele taal wordt.

II. Het Hoofdbestuur steune zoo mogelijk de padvindersbeweging.

Rotterdam.

Het Groepsbestuur wordt uitgenoodigd maatregelen te nemen dat de tekst onzer nationale zangen in het algemeen en onzer volksliederen in het bizonder, aan de schoolgaande kinderen en ook aan de geheele bevolking, voldoende en op eene meer voldoende wijze als thans, bekend gemaakt en onderwezen worde.

Utrecht.

De Algemeene Vergadering van Groep Nederland van het A.N.V. spreekt de

wenschelijkheid uit, dat voortaan als ambtelijke taal in haar geheelen omvang tusschen Nederland en die landen, waar het Nederlandsch mede een der officieele talen is, uitsluitend de gemeenschappelijke taal - het Nederlandsch - worde gebezigd.

Zwolle.

De Afdeeling Zwolle van het A.N.V. dringt er bij het Groepsbestuur op aan, dat zoo spoedig mogelijk worde overgegaan tot het aanstellen van een bezoldigden

propagandist.

Toelichting:

Waar de meeningen der Afdeelingen voor de wenschelijkheid van bezoldigde propaganda sterk uiteenloopen, is het gewenscht, dat de Groepsvergadering zich omtrent deze kwestie uitspreekt, opdat het Groepsbestuur wete, wat de meerderheid der afgevaardigden wenscht en in dien zin kan overwegen.

Daar verschillende Afdeelingen de wenschelijkheid der bezoldigde propaganda onderschrijven en het ledental sinds de afschaffing daarvan slechts weinig

vermeerdering onderging, is het voor de toeneming daarvan beslist aan te bevelen, dat zoo spoedig mogelijk worde getracht een alleszins geschikt propagandist te vinden, die, voorzien van een hem verstrekte candidatenlijst en onder toezicht van het betrokken Afdeelingsbestuur, v o o r d e A f d e e l i n g e n w e l k e z u l k s w e n s c h e n , werkzaam kan zijn. Opgemerkt zij, dat van de 30 door den heer Post in April 1909 in Zwolle nieuw-geworven leden meer dan 20 thans nog lid zijn, zoodat de bezoldigde propaganda zeer nuttig voor het ledental werkt.

Bovendien is het voor de leden, die zich voor de propaganda willen beijveren, niet aangenaam, om voortdurend bekenden lastig te vallen met een verzoek, om lid van het Verbond te worden.

VII. Tentoonstelling der inzending van het A.N.V. op de Brusselsche Tentoonstelling, in de vergaderzaal.

Te half zes: Gemeenschappelijke maaltijd, in Hotel Ponsen, waaraan alle bestuurders, afgevaardigden en belangstellende Verbondsleden verzocht worden deel te nemen. Prijs: f 2.50, zonder wijn.

Men wordt dringend verzocht zich vóór 15 M a a r t daarvoor aan te melden bij den Secretaris der ontvangende Afdeeling, den heer J. d e K o n i n g , Va n B e v e r e n s t r a a t 7, die ook bereid is logies te bespreken.

De Afdeeling Dordrecht hoopt den afgevaardigden een K u n s t a v o n d aan te bieden.

De Secretaris van Groep Nederland, C. VAN SON.

Van de Afdeelingen.

Alkmaar.

De heer P.M. de Wolf, Kennemerstraatweg, neemt gedurende de maanden Februari en Maart het secretariaat dezer Afdeeling waar.

Amsterdam.

De secretaris schrijft:

Majoor Kooy hield een lezing met keurige en zeer merkwaardige lichtbeelden voor een talrijk, uitgelezen en zeer aandachtig gehoor. Wat wij te hooren en te zien kregen was voor de meesten iets geheel nieuws, menig duister punt in ons Koloniaal beleid werd ons opgehelderd. Onze aandacht werd geboeid door het schetsen van toestanden uit het heden en het verleden en verbeteringen, die ons eerbied afdwongen voor de mannen die het zoover gebracht hebben.

31

Drie Havengezichten.

Buitenhaven te Vlissingen.

Gezicht op de Maas bij Rotterdam.

Reede te Soerabaja.

32

Amsterdam (Stud.-Afd.).

De samenstelling van het bestuur is thans:

Prof. Dr. J. te Winkel, eere-voorzitter; D. Fuldauer, eerelid; F.G. Doornbosch, voorzitter-penningmeester; J.W. te Winkel, schrijver, Keizersgracht 48; E.H. von Baumhauer, onder-voorzitter; P. van der Goot, 2e penningmeester; mej. F.J. Droste, 2e schrijfster.

Amsterdam (Jongel.-Afd.).

Het bestuur dezer Afdeeling is thans als volgt samengesteld:

A.G. von Baumhauer, voorzitter; H.T. Asser, schrijver, Van Eeghenstraat 69; A.H.N. van Nieuwenhuyse, penningmeester; mej. A. Feltkamp; W. Feltkamp; W. Dorsman en J. Wix.

Haarlem.

Als secretaris dezer Afdeeling is opgetreden de heer J.A. Vor der Hake, vroeger bestuurslid der Afdeeling Alkmaar. Zijn adres is Joh. van Vlietstr. 85, Haarlem.

Haarlem (Jongel.-Afd.).

Den 4en Februari hield de Afdeeling onder leiding van den heer A.E. von Saher een huishoudelijke vergadering. Door den voorzitter werd een uitvoerig verslag uitgebracht over de verrichtingen der Afdeeling in het afgeloopen jaar. Nadat enkele wijzigingen in het ontwerp-Afdeelingsreglement, welke door Dr. Schepers wenschelijk geacht werden, waren goedgekeurd, ging men over tot de behandeling der vragenlijst van de door het Dagel. Bestuur ingestelde Commissie. Hierover ontstond een levendig debat, waarbij zich vooral het gemis aan een duidelijke en nauwkeurige omschrijving van de bedoeling der Jongelieden-Afdeelingen zeer sterk deed gevoelen.

Drie verschillende opvattingen vielen te onderscheiden, welke alle geargumenteerd ter kennis van de Commissie gebracht zullen worden.

De vergadering werd gedeeltelijk bijgewoond door den eere-voorzitter en de voorzitster der Haagsche Jongelieden-Afdeeling.

Het secretariaat dezer Afdeeling zal voorloopig worden waargenomen door mej. W.G. Scheer; tweede secretaris is de heer W.L. Koster.

Enschedé.

Woensdag 18 Jan. trad voor onze Afdeeling op de heer J.A. Verkuyl, leeraar aan de Cadettenschool te Alkmaar met het onderwerp: De Vlaamsche Beweging. De mooie rede, met den gloed van heilige overtuiging uitgesproken, vermocht het niet groot maar aandachtig gehoor, waaronder - hoopvol teeken - vele jongelieden, den heelen avond te boeien niet alleen, maar heeft zeer zeker in de harten der aanwezigen iets overgestort van de geestdrift, die den spreker bezielde. Geen wonder dan ook, dat een krachtig applaus dezen beloonde en dat de voorzitter ongetwijfeld sprak namens alle aanwezigen, toen hij den heer Verkuyl hartelijk dankzeggende voor zijn schoone, boeiende rede, hem tevens een tot weerziens toeriep.

Maastricht.

Deze jonge Afdeeling heeft een krachtig bewijs van leven gegeven door een voorstelling van Lucifer voor te bereiden. (Zie hierover in het volgend verslag).

Maastricht (Jongel.-Afd.).

20 Jan. hield onze Afdeeling hare jaarvergadering.

Het jaarverslag over 1910 werd door den 1en secretaris voorgelezen en door de aanwezige leden goedgekeurd.

Eveneens bracht mej. J. Symons, penningmeesteresse, verslag uit van den financieelen toestand der Afdeeling.

Na afloop der jaarvergadering hield Dr. H.J.E. Endepols, eerelid onzer Afdeeling, eene lezing over Vondel's Lucifer.

Het doel dezer lezing was, om bij de opvoering van dit meesterwerk door de N.V. Het Tooneel, onder leiding van Willem Royaards op 25 Jan. j.l., het stuk voor onze leden meer begrijpelijk te doen zijn.

Spreker gaf eene leerzame ontleding van het stuk en deelde veel belangrijks omtrent de geschiedenis van Lucifer mede, zoowel wat betreft de hedendaagsche manier van opvoeren, alsook de ondankbare ontvangst, die dit treurspel bij zijn eerste opvoering in 1654 mocht ten deel vallen.

Ten slotte droeg de heer Leon Rickmenspoel eenige moderne Nederlandsche verzen voor en besloot met een gedicht in Limburgsch dialect, hetgeen algemeenen bijval genoot.

De voorzitter, Jhr. P. Graafland, sloot deze goedbezochte jaarvergadering met een woord van dank aan den geachten spreker van dien avond en aan het bestuur en leden voor de aangename en vruchtbare samenwerking in het afgeloopen jaar.

* * *

Wat de Lucifersopvoering zelf betreft, zij nog het volgende opgemerkt. In Maastricht behoort eene openbare opvoering van een Nederlandsch tooneelstuk tot de groote zeldzaamheden. Gewoonlijk kan men hier slechts genieten van de kunst van buitenlandsche tooneelgezelschappen, welke Maastricht nu en dan met een bezoek vereeren. Op de voorstellingen, die genoemde gezelschappen geven, zijn vooral de lagere rangen meestal bijna geheel onbezet.

Toen 25 Jan. j.l. het gezelschap Royaards alhier optrad, was de schouwburg geheel uitverkocht. Hetzelfde verschijnsel vertoonde zich verleden jaar bij de opvoering van Adam in Ballingschap en eveneens eenige jaren geleden bij eene

Bouwmeestervoorstelling.

Zulk een groote belangstelling bewijst ten volste, dat Nederlandsche

tooneelvoorstellingen in onze stad meer recht van bestaan hebben dan de, tot heden nog steeds de overgroote meerderheid vormende, Fransche of Duitsche.

Moge de plaatselijke Afdeeling van het A.N.V. voortgaan met het uitnoodigen van Nederlandsche tooneelgezelschappen. Ongetwijfeld zal dan in de toekomst niet meer van Maastricht kunnen beweerd worden, dat het op gebied van tooneelkunst een antinationaal karakter draagt.

Sneek.

De secretaris schrijft:

Voor een goedbezette zaal hield 1 Februari de heer H.A. Kooy, majoor bij het Ned. Indisch leger een belangwekkende voordracht: Over het pionierswerk in de binnenlanden van Celebes enz., verduidelijkt door zeer schoone lichtbeelden! Zijn echtgenoote had 't bestuur en de vergadering aan zich verplicht door bij wijze van inleiding een schets van haar zelve ten beste te geven, waarin zij op aanschouwelijke wijze ons met eenige zeden en gewoonten der Boegineezen in kennis bracht. Dit viel te meer te waardeeren, daar mevr. Kooy - Van Zeggelen anders niet optreedt.

Walcheren.

Den 20en Januari 1.1. had de lang verwachte propaganda-avond voor de eerste Zeeuwsche Afdeeling plaats. Dr. Kiewiet de Jonge was gekomen om voor de aanwezigen de beteekems en het doel van 't A.N.V. nader uiteen te zetten. Na de pauze las spreker eenige Zuid-Afrikaansche gedichten voor. Door de verklaring die hij daarbij gaf, en door het Afrikaansch landschap zijnen hoorders voor de oogen te tooveren, wist hij aan deze voordracht een buitengewone bekoring te geven.

Ook eenige Middelburgsche heeren droegen tot het welslagen van den avond bij. Dr. H. van der Kamp

33

zong eenige Oud-Hollandsche liederen, een lied van Bernard Zweers en nog een van Röntgen; de heeren A.G. van Hamel en A.A. Noske vertolkten Kor Kuiler's sonate voor viool en piano, terwijl de avond besloten werd met de voordracht van Röntgen's Oud Hollandsche Boerenliedjes en Contradansen, ook voor viool en piano.

Zoo is deze jonge Afdeeling het leven ingetreden en reeds dadelijk zijn eenige nieuwe leden geworven. Het is echter nog niet genoeg; maar waar de wil is volgt het overige wel. En dat de wil niet ontbreekt, bleek ten duidelijkste uit de woorden waarmede de voorzitter, de heer J.H. Deibel, den spreker inleidde en de vergadering besloot.

In document Neerlandia. Jaargang 15 · dbnl (pagina 79-87)