• No results found

Van de Afdeelingen

In document Neerlandia. Jaargang 15 · dbnl (pagina 29-34)

Nieuwe Afdeeling.

Te 's-Hertogenbosch is door bemiddeling van het bestuur der Burger-Afd. en na een rede van den heer Dr. W. van Everdingen over het A.N.V. en de Boeken-Commissie een Jongelieden-Afdeeling opgericht met 40 leden.

J. Bosch, voorzitter; F. van Nispen, onder-voorzitter; P. Nooren, secretaris, Waterstraat 25; H. van Leeuwen, penningmeester; mej. J. Mommers, lid.

Moge de nieuwe Afdeeling zich beijveren een der beste van ons Verbond te worden.

Amsterdam.

De Afdeeling Amsterdam is als lid toegetreden tot de Afdeeling Amsterdam van de Nederlandsche Vereeniging ‘Onze Vloot’. Leden der Afdeeling hebben op vertoon van hun lidmaatschapkaart A.N.V. recht tot toegang op alle bijeenkomsten der Amsterdamsche Afdeeling O.V., wanneer niet in bizondere gevallen van het tegendeel kennis is gegeven. Door O.V. worden herhaaldelijk zeer belangrijke lezingen gehouden.

12

Amsterdam (Jongel.-Afd.).

Half December hield Dr. J.B. Schepers een voordracht voor leden dezer Afdeeling over Don Torribio, van Fred. van Eeden, na de pauze sprak hij over het A.N.V., zijn bedoeling en werking.

Secretaris dezer Afdeeling is geworden de heer H.F. Asser, Van Eeghenstraat 69.

Delft (Stud.-Afd.).

Het bestuur dezer Afdeeling is thans als volgt samengesteld:

W.M. Roessingh van Iterson, voorzitter; mej. O.C. Bakhuis, onder-voorzitster; J.W. Storm van 's Gravesande, 1e schrijver; Ch.Th. Stork, penningmeester; H.C.M. Vrins, 2e schrijver; J.G. de Voogt, 1e commissaris; A.G. von Baumhauer, 2e commissaris.

Eindhoven.

Als voorzitter dezer Afdeeling is verkozen de heer Pompen, directeur der H.B. School.

's-Gravehhage (Jongel.-Afd.).

De secretaresse schrijft:

17 Dec. hield onze Afdeeling eene buitengewone vergadering, ten einde zoowel onze leden als ook niet-leden nader kennis te leeren maken met het Verbond.

Dr. Van Everdingen was zoo welwillend, dien avond te komen spreken over ‘het Alg. Nederl. Verbond en een zijner meest aantrekkelijke instellingen’. Veel hadden we altijd al gehoord over de Boeken-Commissie, maar thans eerst is ons duidelijk geworden, van welk een groot nut deze instelling is. Zeer zeker is haar werk iets, dat vooral bij de Jongelieden-Afdeelingen belangstelling zal wekken, zij hebben nu iets ‘tastbaars’, iets waarvoor ze kunnen werken. Ik twijfel dan ook niet of onze leden zullen aan het verzamelen gaan van de z.g.n. ‘gebonden jongens en meisjes’. Toch hoop ik, dat ze onder dat verzamelen door, er aan zullen denken, dat 't A.N.V. nog iets anders van zijne leden vraagt en wel voor alles medewerking voor hetgeen het Verbond hoofdzakelijk beoogt, n.l. ‘de verhooging van de zedelijke en stoffelijke kracht van den Nederlandschen stam’.

Haarlem (Jongel.-Afd.).

17 Dec. hield de Afdeeling, onder voorzitterschap van den heer A.E. von Saher, eene huishoudelijke vergadering.

Daar vele leden blijken niet voldoende op de hoogte te zijn van het doel en het streven van de Jongelieden-Afdeelingen, werd op voorstel van den heer S.M. Latif besloten aan alle leden uitgave No. 12 van het Verbond te doen toezenden. De daaraan verbonden onkosten, f 0.10, zullen bij de inning der jaarlijksche bijdrage verrekend worden. Leden, welke reeds in het bezit van deze uitgave zijn of haar uit anderen hoofde niet wenschen te ontvangen, kunnen hiervan tot 25 Januari schriftelijk bericht zenden aan het bestuur.

Eveneens werd besloten in het jaar 1911 een bijzonder krachtige propaganda te voeren voor de beginselen van het A.N.V. op de verschillende scholen, in overleg met de schoolvereenigingen.

Een begrooting van inkomsten over het dienstjaar 1911 werd vastgesteld tot een totaal van f 178.50.

Een huishoudelijk reglement werd vastgesteld.

Maastricht (Jongel.-Afd.).

De avond van den 23en Dec. j.l. is voor deze Afdeeling een ware feestavond geweest. De heer Mr. Lamberts Hurrelbrinck trad op met eenige Limburgsche schetsen. Na eenige woorden van inleiding ving spreker aan met Carnaval. Daarna volgden De Zwaluwen en De Speler.

Als slot droeg Mr. Hurrelbrinck eenige gedichtjes voor in Limburgsch dialect, een bevestiging op de woorden van spreker, dat ook het Limburgsche dialect geschikt is om diepgevoelde gedachten te vertolken.

De voorzitter, Jhr. Paul Graafland, sprak een krachtig woord van dank.

Rotterdam ‘Jong Nederland’.

De secretaris schrijft:

Voor de uitvoering, gegeven in December, had de Jongel.-Afd. Rotterdam een mooi propramma samengesteld en de medewerking van twee solisten verkregen. Twee d a g e n te voren werd de eene solist ziek en twee u u r te voren de andere. In 2 dagen tijd kan men wel voor vervanging zorgen, maar in twee uren...? Gelukkig schoot ons in dien kritieken tijd eene goede gedachte te binnen en geen kwartier later hadden wij een waardig plaatsvervanger gevonden in den heer J.J. Griss, die zich onmiddellijk bereid verklaarde ons te hulp te komen.

Alle aanwezigen hebben genoten van de voordrachtkunst van den heer Griss, die ondanks den zeer korten tijd van voorbereiding ons aller aandacht boeide met het voordragen van Beatrys, van Boutens, alsmede enkele gedeelten uit Van Eeden's Van de Passielooze Lelie.

Van mej. Co Ezerman hoorden wij een fragment uit Psyche, van Couperus, alsmede enkele kleinere stukjes, o.a. 't Schrijverke, van Gezelle en Machteld, van Potgieter, die op talentvolle wijze voorgedragen, een welverdiend succes oogstten.

Max May en H. Spruytenburg zorgden voor het muzikale gedeelte van het programma.

Sneek.

In de maand November heeft de heer H. Fennema, lid van het A.N.V. voor de leden der Afdeeling een voordracht gehouden over het doel van het A.N.V., waaruit we, al is het wat laat, nog deze behartenswaardige opmerkingen met instemming overnemen:

Hoe staat nu de Fries tegenover de beweging door 't A.N.V. gewekt?

Spreker is 't oneens met hem, die eens in Neerlandia beweerde, dat een Fries, die zijn taal lief heeft, haar beoefening en verspreiding wenscht, eigenlijk geen lid van 't Verbond wezen kan. Is het Nederlandsch van 't begin der zestiende eeuw tot heden niet de ambtelijke taal van Friesland geweest? Heeft van Gysbert Japix tot de Halbertsma's toe, de Fries zijn letterkunde niet moeten vinden in 't Nederlandsch? Leest de Fries tot op den huidigen dag niet boeken in 't Hollandsch geschreven?

Iets anders. Men verwijt het Verbond dat het a l s z o o d a n i g het Purisme voorstaat. Dwaasheid. Het wil geen volstrekte wering van elk vreemd woord, dat burgerrecht verkregen heeft of waarvoor het Nederlandsch woord zich niet dan gedwongen aan de hand doet, - het wil alleen met alle kracht bestrijden het geheel o n n o o d i g gebruik van vreemde woorden. Spreker betreurt het, dat deze strijd miskend, ja belachelijk wordt gemaakt soms zelfs door hen, die geroepen zijn aan de jeugd liefde voor eigen taal in prenten. Het is zoo gemakkelijk, te spotten met Hooft's zeker al te ver getrokken purisme, maar men vergete niet hoe uit die overdrijving liefde sprak en waar een man als Busken Huet naar eigen beweren bij 't lezen van Hooft's Historiën genoot, minderen goden althans bescheidenheid voegt.

Zwolle.

Het adres van den secretaris, den heer Luit. N.T. Carstens is geworden Kamperstraat 35a.

13

De Afrikaneravond in de Studenten-Societeit N.I.A. te Amsterdam, op 24 December 1910.

In document Neerlandia. Jaargang 15 · dbnl (pagina 29-34)