• No results found

Wijzigingen in de bestaande bepalingen

1De reglementaire evoluties

SamenStellingvande advieScommiSSieerkenningen

Een expert van de Federale Overheidsdienst Financiën en een expert van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid zijn sedert 29 juli 2009 toegevoegd aan de lijst van de leden van de Advies-commissie erkenningen.

2.2.2.2..

“werknemerS”-gedeelteopdedienStencheque

Sedert 29 juli 2009 moet de werknemer zelf zijn naam vermel-den op de dienstencheque.

2.2.2.2..

geldigheidvandedienStencheque

Sedert 1 september 2009 heeft de dienstencheque voor de ge-bruiker een geldigheidsduur tot het einde van de achtste maand die volgt op de maand van zijn uitgifte.

De geldigheidsduur van de dienstencheque voor de erkende onderneming werd in dezelfde zin gewijzigd. De diensten-cheque is voor de onderneming geldig tijdens de maand van zijn uitgifte en de negen daaropvolgende maanden.

2.2.2.2..9

Structureleindexeringvandefederaletegemoetkoming

Vanaf 1 september 2009 wordt de federale tegemoetkoming bij elke overschrijding van de spilindex verhoogd met 2 % van 73 % van de ruilwaarde van de dienstencheques. Deze verho-ging vindt plaats voor alle dienstencheques aangekocht door de gebruikers en dus, uitgegeven door het uitgiftebedrijf, op de eerste dag van de maand die volgt op de overschrijding van de spilindex.

2.2.2.2..10

afSchaffingvandecategorieën a en b

De definitie van de werknemers van categorie A en B, het on-derscheid tussen deze twee categorieën en de verwijzingen ernaar zijn geschrapt en dit, vanaf 1 september 2009.

2.2.2.2..11

wekelijkSeminimalearbeidSduur

Vanaf de eerste dag van de vierde tewerkstellingsmaand bij een zelfde werkgever, moet een arbeidsovereenkomst van on-bepaalde duur worden gesloten voor minimum 13 uur voor de dienstenchequewerknemers die tijdens hun deeltijdse tewerk-stelling recht hebben op een werkloosheidsuitkering, op het leefloon of op financiële sociale hulp en voor minimum 10 uur voor alle anderen.

2.2.2.2..12

duurvanelketewerkStellingSperiode

De duur van elke prestatie moet voor alle dienstencheque-werknemers minstens 3 uur bedragen vanaf 1 september 2009.

2.2.2.2..1

arbeidSovereenkomStvanonbepaaldeduur

Vanaf 1 september 2009 moet een arbeidsovereenkomst dien-stencheques van onbepaalde duur worden gesloten na een te-werkstellingsperiode van 3 maanden bij een zelfde werkgever.

2.2.2.2..1

uurloonendefinitievanvoltijdS

Het uurloon en de definitie van de voltijdse betrekking voor de werknemers die onder het paritair subcomité 322.01 vallen, staan niet uitdrukkelijk vermeld in het koninklijk besluit van 12 december 2001 betreffende de dienstencheques. Ze resulteren uit de inwerkingtreding van een collectieve arbeidsovereen-komst die ze uitdrukkelijk vermeldt voor de werknemers die onder dit paritair subcomité vallen.

2.2.2.2..1

toezichtopdenalevingvandewetenhaaruitvoeringSbeSluiten

Sedert 29 juli 2009 zijn de sociaal inspecteurs en de technische experts van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van de pro-vinciale en plaatselijke overheidsdiensten ook belast met het toe-zicht op de naleving van de wet en haar uitvoeringsbesluiten.

2.2.2.2..1

StopzettingvandearbeidSovereenkomStvanbepaaldeduur

De mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst van bepaalde duur eenzijdig te verbreken door middel van een opzeggings-termijn van 7 dagen die ingaat op de dag na de kennisgeving, werd geschrapt vanaf 1 september 2009. Bijgevolg is de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten van toepassing, bij gebrek aan specifieke bepalingen in de regle-mentering dienstencheques.

2.2.2.2..1

duurvandeproefperiodevoordeovereenkomStenvanbepaaldeduur

De specifieke bepaling met betrekking tot de proefperiode voor de overeenkomsten van bepaalde duur, te weten een proefperiode van drie dagen na afloop waarvan de partijen een einde kunnen stellen aan de overeenkomst zonder opzeg-gingstermijn noch vergoeding, werd afgeschaft. Bijgevolg is de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten van toepassing, bij gebrek aan specifieke bepalingen in de regle-mentering dienstencheques.

2.2.2.2..1

dienStenchequeSmoederSchapShulp

Vanaf 1 januari 2009:

- vervalt de voorwaarde om de moederschapshulp te bekomen die erin bestaat in orde te zijn met de sociale bijdragen voor het kwartaal waarin de bevalling plaatsvindt;

- moet de zelfstandige werkneemster haar verzekeringskas een kopie bezorgen van het geboorteattest of van een uit-treksel van de geboorteakte, afgeleverd door de gemeente waar het kind werd aangegeven;

- gaat de sociale verzekeringskas over tot de betaling van de aankoopprijs van 105 dienstencheques, ten vroegste de dag

jaarverslag 2009

na de bevalling, terwijl zij hier vroeger ten vroegste toe over-ging binnen een termijn van 5 werkdagen vóór de 1ste dag van de 6de week die volgde op de bevalling;

- wordt bijgevolg op het attest van begunstigde van de moe-derschapshulp de vermelding van de datum die overeenstemt met de 1ste dag van de 6de week die volgt op de geboorte geschrapt;

- gaat de termijn van vijf jaar om een rechtsvordering in te stel-len tot betaling van de onterecht toegekende diensten-cheques moederschapshulp, in op de dag na de bevalling van de zelfstandige werkneemster en niet meer de op 1ste dag van de 6de week die volgt op de geboorte;

- moet het attest van begunstigde van de moederschapshulp worden overgemaakt van bij de ontvangst van de vereiste documenten en ten laatste binnen een termijn van 15 dagen na deze ontvangst, maar mag dit attest echter niet worden overgemaakt vóór de inschrijving van het kind in het Belgisch rijksregister van natuurlijke personen, in het gezin van de zelfstandige werkneemster.

2.2.2.2..19

opleidingSfondS

Werden ingevoerd vanaf 1 januari 2009:

- een uitbreiding van de opleidingen waarvoor men een terug-betaling kan genieten;

- de mogelijkheid om een aanvraag tot goedkeuring van een opleiding door een externe lesgever in te dienen;

- een andere berekeningswijze van het maximumrecht op te-rugbetaling waardoor met name de kleine ondernemingen een tegemoetkoming kunnen genieten in een opleiding;

- een aantal technische verduidelijkingen.

Deze bepalingen zijn het gevolg van de evaluatie van het Op-leidingsfonds dienstencheques en beogen de werking ervan te optimaliseren.

2.2.2.2.

PWA

De PWA-werknemer die op 1 juli 2009 jonger is dan 50 jaar kan vanaf deze datum geen activiteiten van thuishulp met huishoudelijk karakter meer verrichten via het PWA-systeem (behalve indien hij een blijvende arbeidsongeschiktheid ver-toont van minstens 33 %).

2.2.2.

Wijzigingen aan de maatregelen ter ondersteuning van de aanpassing van de arbeidstijd

Er bestaan verschillende stelsels van loopbaanonderbreking:

- het stelsel van de privé-sector;

- het stelsel van de openbare sector;

- het stelsel van het onderwijs;

- het stelsel van de universitaire instellingen;

- het stelsel van de rechterlijke orde;

- het stelsel van de autonome overheidsbedrijven;

- het reststelsel.

2.2.2..1

Gemeenschappelijke bepalingen voor alle stelsels Het koninklijk besluit van 2 februari 2009 wijzigt het percen-tage van de bedrijfsvoorheffing dat ingehouden wordt op de onderbrekingsuitkeringen betaald of toegekend vanaf 1 maart 2009, in het kader van een vermindering van de arbeidspresta-ties tot een halftijdse betrekking die ingaat vanaf 1 januari 2009.

Zo is het percentage van de bedrijfsvoorheffing verhoogd van 17,15 % tot 30 % voor de werknemers jonger dan 50 jaar en tot 35 % voor de werknemers van 50 jaar en ouder.

De werknemers die alleen wonen of uitsluitend samenwonen met één of meerdere kinderen waarvan er minstens één ten laste, en de werknemers die een thematisch verlof genieten (ouderschapsver-lof, verlof voor medische bijstand of verlof voor palliatieve zorgen) blijven evenwel onderworpen aan het percentage van 17,15 %.

2.2.2..2

Reglementering in de privésector

De collectieve arbeidsovereenkomst nr. 77 quinquies van 20 febru-ari 2009, bindend verklaard door het koninklijk besluit van 28 juni 2009, heeft de wetgeving van de privésector in verband met de overgangen tussen de verschillende types tijdskrediet gewijzigd.

Zo kunnen sinds 1 januari 2009 de periodes tijdens dewelke de werknemer zijn prestaties volledig schorst of ze tot een half-tijdse betrekking vermindert, geneutraliseerd worden bij de berekening van de tewerkstellingsvoorwaarde, indien de werk-gever akkoord gaat.

Het koninklijk besluit van 27 maart 2009 verhoogt de leeftijd van het kind dat het recht op ouderschapsverlof na de geboor-te van een kind opent. Zo kunnen sinds 1 april 2009, de werk-nemers tewerkgesteld bij een werkgever van de privésector, alsook de statutaire en contractuele personeelsleden van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten het ouderschaps-verlof genieten tot het kind de leeftijd van 12 jaar bereikt, en niet meer de leeftijd van 6 jaar.

Tot slot hebben de crisiswet van 19 juni 2009 en haar uitvoe-ringsbesluit van 28 juni 2009 het systeem van het crisistijdskre-diet ingevoerd, waardoor het voor de ondernemingen in moei-lijkheden mogelijk wordt om hun voltijds tewerkgestelde werknemers voor te stellen om hun arbeidsprestaties te ver-minderen tot een halftijdse betrekking of met 1/5, met de be-taling van hogere onderbrekingsuitkeringen daaraan verbon-den (zie punt 2.2.1.1.1 hiervoor).

2.2.2..

Reglementering van de autonome overheidsbedrijven Het koninklijk besluit van 22 juni 2009 verhoogt het percenta-ge van de bedrijfsvoorheffing inpercenta-gehouden op de onderbre-kingsuitkeringen betaald of toegekend vanaf 1 juli 2009 in het kader van de vermindering van de prestaties met één vijfde (35 % i.p.v. 17,15 %).

De werknemers die uitsluitend samenwonen met één of meer-dere kinmeer-deren ten laste, alsook de werknemers die een

thema-De reglementaire evoluties

jaarverslag 2009



jaarverslag 2009

2

De opdrachten van de RVA

jaarverslag 2009



De reglementaire evoluties

jaarverslag 2009



jaarverslag 2009

2

tisch verlof genieten, blijven echter onderworpen aan het per-centage van 17,15 %.

2.2.2..

Reglementering van de rechterlijke orde

Het koninklijk besluit van 31 juli 2009 heeft het toepassingsge-bied gewijzigd van het besluit van 16 maart 2001 betreffende de verloven en de afwezigheden toegestaan aan sommige per-soneelsleden van de diensten die de rechterlijke macht terzijde staan. Zo is het niet meer van toepassing op de personeelsle-den die houder zijn van een bijzondere kwalificatiegraad en geldt het voortaan voor de personeelsleden van de ondersteu-ningsdiensten.

Bovendien wordt het adoptieverlof toegevoegd aan de lijst van de verloven die een einde stellen aan de stelsels van voltijdse en halftijdse loopbaanonderbreking.

2.2.2..

Andere stelsels

Het koninklijk besluit van 16 november 2009 heeft de perso-neelsleden van de Belgische Technische Coöperatie het recht op het verlof voor medische bijstand toegekend, alsook het recht op ouderschapsverlof bij geboorte of adoptie van een kind, tot het de leeftijd van 12 jaar bereikt.

jaarverslag 2009



De reglementaire evoluties

jaarverslag 2009



jaarverslag 2009



De reglementaire evoluties

jaarverslag 2009



jaarverslag 2009



Chronologische tabel van de reglementaire wijzigingen

Type Datum Titel Belgisch Staatsblad In werking

W 22.12.2008 Programmawet 29.12.2008 01.09.2009

KB 11.01.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 114 van het koninklijk besluit van

25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering 21.01.2009 01.01.2009

KB 11.01.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van de artikelen 111, 114, 115, 116, 118, 124, 127, 129 en 131 ter van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering,

tot wijziging van artikel 8 van het koninklijk besluit van 7 december 1992 betreffende de 01.01.2009 toekenning van werkloosheidsuitkeringen in geval van conventioneel brugpensioen, tot art. 2 C), D) wijziging van artikel 3 van het koninklijk besluit van 26 maart 2003 tot uitvoering van 21.01.2009 en 7 A) artikel 7, § 1, derde lid, q, van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maat- 01.05.2009 schappelijke zekerheid der arbeiders, betreffende de onthaalouders en tot wijziging van art. 2 E), 3, 6, 7 artikel 12 van het koninklijk besluit van 3 mei 2007 tot regeling van het conventioneel B) en 12

brugpensioen in het kader van het Generatiepact 01.09.2009

KB 11.01.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 januari 2006 tot invoering

van een stelsel van uitkeringen voor moederschapshulp ten gunste van vrouwelijke 03.02.2009 01.01.2009 zelfstandigen en tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 december 2001 betreffende 01.01.2006

de dienstencheques

MB 12.01.2009 Ministerieel besluit tot wijziging van de artikelen 61, 69, 70, 74 en 75 van het ministerieel 01.01.2009 besluit van 26 november 1991 houdende de toepassingsregelen van de werkloosheids- art. 1

reglementering 21.01.2009 01.09.2009

art. 3

01.05.2009

KB 15.01.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van de artikelen 113, 131septies, 133 en 144 van het koninklijk

besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering en tot invoeging 30.01.2009 01.02.2009 van de artikelen 131septies/1 en 131septies/2 in hetzelfde besluit

KB 02.02.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van het KB/WIB 92 (I), op het stuk van de bedrijfsvoorheffing 06.02.2009 01.03.2009 KB 13.02.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 79bis, § 3, van het koninklijk besluit van

25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering 27.02.2009 01.07.2009

CAO 20.02.2009 Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 77 quinquies tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 77 bis van 19 december 2001 tot vervanging van de collectieve

arbeidsovereenkomst nr. 77 van 14 februari 2001 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, / 01.01.2009 loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking

W 27.03.2009 Economische herstelwet - art. 40 tot 47 (ondernemingen in herstructurering) 07.04.2009 07.04.2009 W 27.03.2009 Economische herstelwet- art. 57 - 58 (halftijds brugpensioen) 07.04.2009 17.04.2009 KB 27.03.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 29 oktober 1997

tot invoering van een recht op ouderschapsverlof in het kader van de onderbreking 01.04.2009 01.04.2009

van de beroepsloopbaan (I)

KB 22.04.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van diverse koninklijke besluiten genomen in het kader

van de herstructurering van bedrijven 30.04.2009 07.04.2009

KB 19.05.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van de artikelen 129bis en 129ter van het koninklijk besluit

van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering 28.05.2009 01.05.2009

KB 19.05.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 11 januari 2009 tot wijziging van de artikelen 111, 114, 115, 116, 118, 124, 127, 129 en 131bis van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering, tot wijziging van artikel 8 van het koninklijk besluit van 7 december 1992 betreffende de toekenning van

werkloosheidsuitkeringen in geval van conventioneel brugpensioen, tot wijziging van 28.05.2009 01.05.2009 artikel 3 van het koninklijk besluit van 26 maart 2003 tot uitvoering van artikel 7, § 1,

derde lid, q, van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, betreffende de onthaalouders en tot wijziging van artikel 12 van het koninklijk besluit van 3 mei 2007 tot regeling van het conventioneel brugpensioen in het kader van het Generatiepact

MB 19.05.2009 Ministerieel besluit tot wijziging van het ministerieel besluit van 12 januari 2009 tot

wijziging van de artikelen 61, 69, 70, 74 en 75 van het ministerieel besluit van 28.05.2009 01.05.2009 26 november 1991 houdende de toepassingsregelen van de werkloosheidsreglementering

KB 31.05.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van de artikelen 71 en 137 van het koninklijk besluit van

25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering 16.06.2009 01.07.2009

KB 07.06.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 144 van het koninklijk besluit van

25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering 29.06.2009 01.07.2009

KB 07.06.2009 Koninklijk besluit tot invoeging van een artikel 134bis in het koninklijk besluit van

25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering 29.06.2009 09.07.2009

KB 07.06.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 9 maart 2006 betreffende

het activerend beleid bij herstructureringen 19.06.2009 19.06.2009

KB 07.06.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van de artikelen 53 en 145 van het koninklijk besluit van

25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering 29.06.2009 01.07.2009

KB 15.06.2009 Koninklijk besluit houdende diverse bepalingen betreffende het statuut van kandidaat-

ondernemer in een activiteitencoöperatie 06.07.2009 05.08.2009

W 17.06.2009 Programmawet 26.06.2009 06.07.2009

W 19.06.2009 Wet houdende diverse bepalingen over tewerkstelling in tijden van crisis 25.06.2009 25.06.2009

De reglementaire evoluties

jaarverslag 2009



jaarverslag 2009



De opdrachten van de RVA

jaarverslag 2009



De reglementaire evoluties

jaarverslag 2009



jaarverslag 2009



KB 22.06.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van het KB/WIB 92 (I), op het stuk van de bedrijfsvoorheffing 26.06.2009 01.07.2009 KB 28.06.2009 Koninklijk besluit tot bepaling van de modaliteiten die moeten gevolgd worden door een

onderneming om te bewijzen dat ze beantwoordt aan de criteria van een onderneming in 06.07.2009 01.07.2009 moeilijkheden in de zin van artikel 14, § 4, van de wet van 19 juni 2009 houdende diverse

bepalingen over tewerkstelling in tijden van crisis

KB 28.06.2009 Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden en de nadere regels met betrekking

tot de uitbetaling van een crisisuitkering wegens schorsing van de arbeidsovereenkomst 06.07.2009 01.07.2009

voor bedienden

KB 28.06.2009 Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van 19 juni 2009 houdende diverse bepalingen

over tewerkstelling in tijden van crisis 06.07.2009 01.07.2009

KB 28.06.2009 Koninklijk besluit tot uitvoering van titel 3 van de wet van 19 juni 2009 houdende diverse

bepalingen over tewerkstelling in tijden van crisis 06.07.2009 01.07.2009

KB 28.06.2009 Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeids- overeenkomst nr. 77 quinquies van 20 februari 2009, gesloten in de Nationale Arbeidsraad,

tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 77bis van 19 december 2001 tot 13.07.2009 24.07.2009 vervanging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 77 van 14 februari 2001 tot invoering

van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeids- prestaties tot een halftijdse betrekking

KB 12.07.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 december 2001 betreffende 29.07.2009

de dienstencheques 29.07.2009 01.09.2009

KB 22.07.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 7 juni 2007 betreffende het

opleidingsfonds dienstencheques 05.08.2009 01.09.2009

KB 31.07.2009 Koninklijk besluit tot bepaling van het criterium tot erkenning als onderneming in moeilijk-

heden op basis van een daling van de bestellingen in uitvoering van artikel 14, § 4, tweede lid, 12.08.2009 25.06.2009 van de wet van 19 juni 2009 houdende diverse bepalingen over tewerkstelling

in tijden van crisis

KB 31.07.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 maart 2001 betreffende 20.08.2009 de verloven en de afwezigheden toegestaan aan sommige personeelsleden van de diensten art. 5 tot 7 die de rechterlijke macht terzijde staan en houdende wijzigingen van diverse bepalingen 01.09.2006 betreffende de controle van afwezigheden wegens ziekte van de personeelsleden 19.08.2009 art. 8

01.05.2001

art. 1, 2° en

2, 1°

01.12.2008

KB 16.11.2009 Koninklijk besluit houdende toekenning aan de personeelsleden van de Belgische Technische

Coöperatie van het recht op ouderschapsverlof en loopbaanonderbeking voor het verlenen 07.12.2009 07.12.2009 van bijstand aan een zwaar ziek gezins- of familielid

MB 09.12.2009 Ministerieel besluit tot wijziging van de artikelen 61 en 62 van het ministerieel besluit van

26 november 1991 houdende de toepassingsregelen van de werkloosheidsreglementering 21.12.2009 01.06.2009 KB 21.12.2009 Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 december 2001 30.12.2009 01.01.2010

verslag jaar

2009

3 De

samen-partners

met de

werking

De samenwerking met de partners

jaarverslag 2009

9

jaarverslag 2009



3

De samenwerking met de partners

jaarverslag 2009

9

jaarverslag 2009



Drie privé-instellingen en één openbare instelling betalen uit-keringen uit.

De privé-uitbetalingsinstellingen zijn opgericht door de vak-bondsorganisaties en erkend door de minister van Werk. Het ABVV, de ACLVB en het ACV hebben ieder hun uitbetalingsin-stelling. Die heeft een patrimonium dat afgescheiden is van de eigenlijke vakbondsorganisatie en is een rechtspersoon.

De openbare instelling is de Hulpkas voor Werkloosheidsuitke-ringen (HVW).

Artikel 24 van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering legt de opdrach-ten van de uitbetalingsinstellingen vast.

De werkloze dient een uitkeringsaanvraag in bij de uitbeta-lingsinstelling van zijn keuze.

De uitbetalingsinstelling moet de werkloze gratis advies geven, hem alle nuttige inlichtingen verstrekken over zijn rechten en plichten ten aanzien van de werkloosheidsverzekering en de documenten nodig voor zijn aanvraag te zijner beschikking houden.

De uitbetalingsinstelling stelt een dossier samen en dient het in bij het werkloosheidsbureau dat bevoegd is voor de verblijf-plaats van de werkloze.

In 2009 hebben de uitbetalingsinstellingen 2 431 133 dossiers ingediend bij de dienst Toelaatbaarheid (zie punt 4.1).

Indien het dossier onvolledig is, stuurt de dienst Toelaatbaar-heid het terug naar de uitbetalingsinstelling met het verzoek om de ontbrekende informatie te verstrekken.

Als het dossier volledig is, onderzoekt de dienst of de toelaat-baarheids- en toekenningsvoorwaarden vervuld zijn en, zo ja, levert hij een machtiging tot betaling af die het dagbedrag ver-meldt waarop de werkloze recht heeft. De uitbetalingsinstel-ling deelt de inhoud van deze positieve beslissing mee aan de werkloze en gebruikt daarbij een typebrief opgemaakt door de RVA.

De RVA schiet de uitbetalingsinstellingen elke maand de finan-ciële middelen voor die hen in staat stellen de werklozen uit te betalen in functie van de vergoedbaarheidsgronden vastge-steld door de dienst Toelaatbaarheid.

De dienst Verificatie van het werkloosheidsbureau gaat vervol-gens na of de betalingen van de uitbetalingsinstellingen regle-mentair verantwoord zijn. In 2009 dienden deze instellingen 13 466 785 betaaldossiers in, die allemaal tot op de laatste eu-rocent geverifieerd werden (zie punt 4.2).

De uitbetalingsinstellingen ontvangen vergoedingen voor ad-ministratiekosten (zie het hoofdstuk over het financieel be-heer). Bovendien kan sinds het boekjaar 2006 het saldo van de interestvoorziening, geproduceerd door de voorschotten die de RVA heeft gestort, aan de gewestelijke afdelingen van de uitbetalingsinstellingen toegekend worden, indien de door hen ingediende dossiers beantwoorden aan een aantal kwaliteits-criteria, vastgelegd door het Beheerscomité van de RVA.

3.1 De uitbetalingsinstellingen

3

Sedert de staatshervorming van 1989 staan vijf instellingen op-gericht door de gewesten en de gemeenschappen (VDAB, AC-TIRIS, FOREM, ADG en IBFFP), in voor de opdrachten die wer-den overgedragen door de wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, namelijk de bemiddeling en de beroepsopleiding voor werkzoekenden en werklozen.

Het Arbeitsamt der Deutschsprachigen Gemeinschaft (ADG) is bevoegd voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding in de Duitstalige gemeenschap.

Het Institut bruxellois francophone pour la Formation Professi-onnelle (Bruxelles Formation of IBFFP) is bevoegd voor de be-roepsopleiding van de Franstaligen in Brussel.

De toekenning van de werkloosheidsuitkeringen is

De toekenning van de werkloosheidsuitkeringen is