• No results found

De activering van het zoekgedrag naar werk van de volledig werkloze

..1.1

Inleiding

Sinds 1 juli 2004 is de RVA belast met de activering van het zoekgedrag naar werk van de volledig werkloze.

De activering van het zoekgedrag naar werk is het geheel van acties die de RVA onderneemt om de inspanningen die de vol-ledig werkloze doet om opnieuw werk te vinden, te evalueren.

Deze evaluatie gebeurt tijdens verschillende individuele ge-sprekken (maximum 3) die de facilitator voert met de werkloze.

Het doel is vooreerst de werkloze actief op te volgen en hem te ondersteunen in zijn zoektocht naar werk. De opvolgingspro-cedure wordt gereglementeerd door een koninklijk besluit van 4 juli 2004 en door een ministerieel besluit van 5 juli 2004.

De opvolgingsprocedure van het zoekgedrag naar werk is in werking getreden op 1 juli 2004. Om de gewesten en de ge-meenschappen in staat te stellen een voldoende ruim begelei-dingsaanbod te ontwikkelen, werd de procedure echter niet onmiddellijk toegepast op alle werklozen, maar geleidelijk aan, te beginnen bij de jongsten.

In een eerste fase ging het enkel om de werklozen jonger dan 30 jaar. Op 1 juli 2005 werd de opvolgingsprocedure uitge-breid tot een tweede doelgroep, de werklozen jonger dan 40 jaar. Sinds 1 juli 2006 is de opvolgingsprocedure uitgebreid naar de werklozen jonger dan 50 jaar.

Op dit ogenblik is de procedure volledig in werking en op kruis-snelheid: alle volledig werklozen jonger dan 50 jaar die vol-doen aan de reglementaire voorwaarden, kunnen opgeroepen worden voor een evaluatiegesprek.

Uit de verschillende interne en externe evaluaties van het sy-steem die tot op heden werden gerealiseerd, blijkt dat de acti-vering van het zoekgedrag naar werk positieve effecten heeft:

de werkzoekenden geraken gemakkelijker weer aan het werk en worden beter begeleid en opgeleid en de controle van de beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt is efficiënter en even-wichtiger.

In 2009 keurde het Beheerscomité nochtans verschillende maatregelen goed om het stelsel te verbeteren. Zo wordt de opvolgingsprocedure sedert november 2009 geschorst in een aantal gevallen, waarin ze niet aangewezen was. Dat is het geval tijdens de periodes van hervatting van studies of inten-sieve opleidingen, van voorbereiding op een zelfstandige acti-viteit, van vrijstellingen wegens sociale of familiale redenen of van betwisting van de arbeidsgeschiktheid.

Verder kregen de facilitatoren richtlijnen om rekening te hou-den met de huidige economische crisis, zowel in de evaluatie van de inspanningen van de werkzoekenden als in de inhoud van de overeenkomsten die hen worden voorgesteld.

De uitvoering van de opdrachten van de RVA

De opvolgingsprocedure begint met een schriftelijke verwitti-ging, die de RVA verzendt naar de werkloze die deel uitmaakt van de doelgroep. De verwittigingsbrief herinnert de werkloze aan zijn plicht om actief werk te zoeken en actief mee te wer-ken aan de begeleidingsacties die de dienst voor arbeidsbemid-deling hem voorstelt.

Deze verwittiging wordt in principe 8 maanden vóór het eerste evaluatiegesprek opgestuurd.

..1.2.2

Eerste evaluatiegesprek

Het eerste evaluatiegesprek vindt plaats na 15 maanden werk-loosheid (indien de werkloze jonger is dan 25 jaar) of na 21 maanden werkloosheid (indien de werkloze 25 jaar of ou-der is) (= 1ste procedure).

Tijdens dit gesprek worden de inspanningen die de werkloze gedurende de laatste 12 maanden heeft geleverd om werk te zoeken, geëvalueerd op basis van de gegevens die de RVA reeds in bezit heeft (onder meer de gegevens meegedeeld door de gewestinstelling, de gegevens beschikbaar in de ver-schillende databanken van de sociale zekerheid) en op basis van bijkomende inlichtingen die de werkloze tijdens het ge-sprek verstrekt. Bij deze evaluatie wordt rekening gehouden met de persoonlijke situatie van de werkloze (leeftijd, gezins-toestand, opleidingsniveau, verplaatsingsmogelijkheden, …) en met de situatie van de arbeidsmarkt in de subregio waar de werkloze woont.

Indien de inspanningen voldoende zijn, vindt 16 maanden later een nieuw gesprek plaats (= 2de procedure). Ten laatste 6 maan-den vóór het gesprek wordt een nieuwe verwittiging naar de werkloze verzonden.

Indien de inspanningen onvoldoende of onaangepast zijn, stelt de facilitator de werkloze voor de volgende maanden een ac-tieplan voor. De werkloze wordt uitgenodigd om een overeen-komst te ondertekenen, waarin hij zich ertoe verbindt de con-crete acties die van hem verwacht worden, uit te voeren. De acties voorgesteld in de overeenkomst kunnen verschillende vormen aannemen, zoals contact opnemen met de dienst voor arbeidsbemiddeling, de werkaanbiedingen raadplegen en be-antwoorden, zich inschrijven bij interimbureaus, spontaan sol-liciteren ...

..1.2.

Tweede evaluatiegesprek

Een tweede gesprek vindt plaats ten vroegste 4 maanden na de ondertekening van de overeenkomst, om na te gaan of de werkloze zijn actieplan heeft nageleefd.

Indien dat zo is, vindt 12 maanden later een nieuw gesprek plaats. Ten laatste 6 maanden vóór het gesprek wordt een nieu-we verwittiging naar de nieu-werkloze verzonden (= 2de procedure).

Indien de werkloze zijn actieplan niet heeft nageleefd, krijgt hij een tijdelijke en beperkte sanctie (gedurende 4 maanden): of-wel een vermindering van het bedrag van de werkloosheidsuit-kering, ofwel een schorsing van de betaling van de uitkeringen.

Bovendien moet de werkloze zich er opnieuw schriftelijk toe verbinden (tweede overeenkomst) om de acties voorzien in een nieuw, intensiever actieplan, dat hem voor de volgende maan-den wordt voorgesteld, uit te voeren.

Sinds juni 2009 vormt de tijdelijke sanctie toegepast na afloop van het tweede evaluatiegesprek, geen beletsel meer voor de toekenning van de tijdelijke werkloosheidsuitkeringen wan-neer de werkloze ondertussen het werk heeft hervat als loon-trekkende en in deze betrekking tijdelijk werkloos wordt.

..1.2.

Derde evaluatiegesprek

Het derde en laatste evaluatiegesprek vindt plaats ten vroegste 4 maanden na de ondertekening van de tweede overeen-komst.

Heeft de werkloze zijn tweede actieplan nageleefd, dan vindt 12 maanden later een nieuw gesprek plaats. Ten laatste 6 maanden vóór het gesprek wordt een nieuwe verwittiging naar de werkloze verzonden (= 2de procedure).

Heeft de werkloze zijn actieplan daarentegen niet nageleefd, dan wordt hij definitief uitgesloten van het recht op uitkerin-gen. Gaat het echter om een werkloze die werkloosheidsuitke-ringen ontvangt als gezinshoofd, als alleenwonende of als sa-menwonende met een laag gezinsinkomen, wordt deze uitsluiting voorafgegaan door een periode van 6 maanden tij-dens dewelke hij nog een verminderde uitkering ontvangt.

Sinds juni 2009 vormt de definitieve uitsluiting toegepast na afloop van het derde evaluatiegesprek, geen beletsel meer voor de toekenning van de tijdelijke werkloosheidsuitkeringen wanneer de werkloze ondertussen het werk heeft hervat als loontrekkende en in deze betrekking tijdelijk werkloos wordt.

..1.2.

Sanctie in geval van afwezigheid op de evaluatiegesprekken De werkloze moet verplicht aanwezig zijn op de evaluatiege-sprekken. Tijdens het eerste evaluatiegesprek mag de werkloze zich laten vergezellen door een persoon naar keuze. Tijdens een eventueel tweede of derde gesprek kan hij zich laten bij-staan door een advocaat of een vakbondsafgevaardigde.

Indien de werkloze, zonder geldig motief, geen gevolg geeft aan een aangetekende oproeping voor een evaluatiegesprek, verliest hij zijn recht op werkloosheidsuitkeringen.

Als de werkloze afwezig is op het eerste of het tweede evalua-tiegesprek, wordt de betaling van zijn uitkeringen geschorst.

De schorsing van de betaling van de uitkeringen kan echter met of zonder terugwerkende kracht worden ingetrokken, in-dien de werkloze zich aanmeldt op het werkloosheidsbureau.

De mogelijkheid tot intrekking met terugwerkende kracht wordt slechts één keer toegekend tijdens de opvolgingsproce-dure en enkel indien de werkloze zich op het

werkloosheidsbu-De uitvoering van de opdrachten van de RVA

jaarverslag 2009



jaarverslag 2009



De uitvoering van de opdrachten van de RVA

jaarverslag 2009



jaarverslag 2009



reau heeft aangemeld binnen 30 werkdagen volgend op zijn afwezigheid en een overeenkomst ondertekent.

De werkloze die, zonder geldige reden, afwezig is op het derde evaluatiegesprek verliest definitief zijn recht op uitkeringen.

..1.2.

Beroep

Indien de werkloze na afloop van het derde evaluatiegesprek niet akkoord gaat met een beslissing van de RVA, kan hij een administratief beroep indienen bij de Nationale Administratieve Commissie. Dit beroep kan zowel ingediend worden tegen de beslissing tot tijdelijke schorsing (genomen na het tweede ge-sprek) en tegen de beslissing tot definitieve uitsluiting (geno-men na het derde gesprek) of tegen één van deze twee beslis-singen alleen.

De werkloze die niet akkoord gaat met een beslissing van de RVA of met de beslissing van de Nationale Administratieve Commissie, kan eveneens een gerechtelijk beroep instellen bij de arbeidsrechtbank.

Een nieuwe procedure (2de procedure) kan ingezet worden 6 maanden na een gegrond beroep bij de Nationale Admini-stratieve Commissie.

De uitvoering van de opdrachten van de RVA

jaarverslag 2009



jaarverslag 2009



De uitvoering van de opdrachten van de RVA

jaarverslag 2009



jaarverslag 2009



= +

=

+ 489 895 werkzoekenden

302 929 momenteel in de 1steprocedure

147 445 momenteel in de 2de procedure

37 751 momenteel in de 3de procedure

1 770 momenteel in de 4de procedure

+ +

= = = =

= + 232 775 in de 1ste

doelgroep (-30 j.) 144 243 69 008 + 18 196 + 1 328

= + 143 317 in de 2de

doelgroep (30-40 j.) 81 003 46 993 + 14 879

= + 113 803 in de 3de

doelgroep (40-50 j.) 77 683 31 444 + 4 676

+ + +

+ + + +

+ 442

+

Sedert de aanvang (medio 2004) van de activeringsprocedure werden 873 934 verwittigingen verzonden om de werkzoe-kenden in kennis te stellen van een te verwachten uitnodiging voor een 1ste gesprek (binnen een 1ste of volgende procedure):

- 636 608 brieven betreffen eerste verwittigingen bij de op-start van de procedure (minstens 8 maanden vóór het eerste 1ste gesprek), verder in dit verslag spreken we in dit geval over de “1ste procedure”;

- 196 026 brieven betreffen verwittigingen minstens 6 maan-den vóór hun tweede 1ste gesprek, verder in dit verslag spre-ken we in dit geval over de “2de procedure”;

- 39 530 brieven betreffen verwittigingen minstens 6 maan-den vóór hun derde 1ste gesprek, verder in dit verslag spreken we in dit geval over de “3de procedure”;

- 1 770 brieven betreffen verwittigingen minstens 6 maanden vóór hun vierde 1ste gesprek, verder in dit verslag spreken we in dit geval over de “4de procedure”.

..1.

Resultaten

..1..1

Resultaten van de gesprekken

Op 31 december 2009 zijn 489 895 verschillende werkzoeken-den nog betrokken in een lopende procedure. Ze zijn als volgt verdeeld over de onderscheiden doelgroepen:

TABEL ..I

Aantal verschillende werkzoekenden in een lopende procedure Situatie op 31 december 2009

De uitvoering van de opdrachten van de RVA

jaarverslag 2009



jaarverslag 2009



De uitvoering van de opdrachten van de RVA

jaarverslag 2009



jaarverslag 2009



TABEL ..II

Aantal verwittigingbrieven (= infobrieven bij de opstart van de procedure)

Situatie tot 31 december 2009

= +

=

+

873 934 verwittigin-gen (infobrief)

636 608 voor de 1ste procedure

196 026 voor de 2de procedure

39 530 voor de 3de procedure

1 770 voor de 4de procedure

+ +

= = = =

= + 443 310 voor de 1ste

doelgroep (-30 j.) 325 786 96 664 + 19 532 + 1 328

= + 258 053 voor de 2de

doelgroep (30-40 j.) 179 052 63 237 + 15 322

= + 172 571 voor de 3de

doelgroep (40-50 j.) 131 770 36 125 + 4 676

+ + +

+ + + +

+ 442

+

Tot op 31 december 2009 werden 625 615 werkzoekenden uitgenodigd:

- 474 516 voor een eerste gesprek, waarvan (tot op 31 decem-ber) 401 498 werkelijk aanwezig;

- 125 393 voor een tweede gesprek, waarvan (tot op 31 de-cember) 102 873 werkelijk aanwezig;

- en 25 706 voor een derde gesprek, waarvan (tot op 31 de-cember) 14 841 werkelijk aanwezig;

(samengevat: … op 625 615 uitgenodigden … 519 212 aan-wezigen …)

De verhouding (%) aanwezig / afwezig bedraagt:

voor de 1ste doelgroep (-30 j.):

- voor het eerste gesprek: 97,8 / 2,2 (absol.: 188 851 + 4 217

= 193 068);

- voor het tweede gesprek: 94,4 / 5,6 (absol.: 45 524 + 2 713

= 48 237);

- voor het derde gesprek: 66,6 / 33,4 (absol.: 7 301 + 3 661 = 10 962).

voor de 2de doelgroep (-40 j.):

- voor het eerste gesprek: 98,2 / 1,8 (absol.: 129 636 + 2 399

= 132 035);

- voor het tweede gesprek: 95,6 / 4,4 (absol.: 33 697 + 1 543

= 35 240);

- voor het derde gesprek: 74,4 / 25,6 (absol.: 4 561 + 1 568 = 6 129).

voor de 3de doelgroep (-50 j.):

- voor het eerste gesprek: 98,5 / 1,5 (absol.: 83 011 + 1 233 = 84 244);

- voor het tweede gesprek: 96,8 / 3,2 (absol.: 23 652 + 784 = 24 436);

- voor het derde gesprek: 80,5 / 19,5 (absol.: 2 979 + 720 = 3 699).

Tabel 4.6.III geeft het gevolg dat gegeven werd voor de werk-zoekenden die aanwezig waren op een gesprek ongeacht of het gaat over een 1ste procedure of volgende procedures. Enkel de dossiers waarvoor reeds een beslissing is genomen, worden geteld, niet de dossiers die nog in onderzoek zijn vooraleer een beslissing kan genomen worden.

De uitvoering van de opdrachten van de RVA

jaarverslag 2009



jaarverslag 2009



De uitvoering van de opdrachten van de RVA

jaarverslag 2009



jaarverslag 2009



TABEL ..III

Gegeven gevolg naar aanleiding van de gesprekken voor de onderscheiden doelgroepen

Situatie op 31 december 2009

1ste gesprek (ongeacht de procedure) - 30 jaar 30-40 jaar 40-50 jaar alle leeftijden

aanwezig (besliste dossiers) 188 610 100 % 129 289 100 % 82 543 100 % 400 442 100 %

voldoende inspann. zonder verbintenis 106 863 57 % 71 611 55 % 43 514 53 % 221 988 55 %

onvoldoende inspann. met verbintenis 81 715 43 % 57 634 45 % 39 004 47 % 178 353 45 %

onvold. inspann. zonder verbint. = beperking 9 0 % 9 0 % 12 0 % 30 0 %

art. 70 (afwezig voor handtekening) 23 0 % 35 0 % 13 0 % 71 0 %

2de gesprek (ongeacht de procedure) - 30 jaar 30-40 jaar 40-50 jaar alle leeftijden

aanwezig (besliste dossiers) 45 401 100 % 33 588 100 % 23 566 100 % 102 555 100 %

voldoende inspann. zonder verbintenis 25 290 56 % 22 407 67 % 16 772 71 % 64 469 63 %

onvoldoende inspann. met verbintenis 622 1 % 307 1 % 126 1 % 1 055 1 %

negat. eval met verbintenis = beperking 19 142 42 % 10 694 32 % 6 585 28 % 36 421 36 %

negatieve evaluatie = uitsluiting 347 1 % 180 1 % 83 0 % 610 1 %

3de gesprek (ongeacht de procedure) - 30 jaar 30-40 jaar 40-50 jaar alle leeftijden

aanwezig (besliste dossiers) 7 265 100 % 4 534 100 % 2 946 100 % 14 745 100 %

positieve evaluatie 3 292 45 % 2 430 54 % 1 728 59 % 7 450 51 %

negatieve evaluatie = uitsluiting 3 973 55 % 2 104 46 % 1 218 41 % 7 295 49 %

alle gesprekken (ongeacht de procedure) - 30 jaar 30-40 jaar 40-50 jaar alle leeftijden

aanwezig (besliste dossiers) 241 276 100 % 167 411 100 % 109 055 100 % 517 742 100 %

voldoende insp. of positieve evaluatie 136 067 56 % 96 755 58 % 62 140 57 % 294 962 57 %

onvold. inspanningen met verbintenis 81 715 34 % 57 634 34 % 39 004 36 % 178 353 34 %

onvold. insp. of art. 70 of neg. eval. (+ sanctie) 23 494 10 % 13 022 8 % 7 911 7 % 44 427 9 %

Naargelang de doelgroep een latere leeftijdsgroep betreft daalt het aantal werkzoekenden dat voldoende inspanningen aan-toont in het 1ste gesprek: van 57 % voor de doelgroep –30 j., naar 55 % voor de doelgroep 30-40 j., naar 53 % voor de doelgroep 40-50 j.

Tijdens het 2de gesprek neemt dat aandeel wel toe naarmate de doelgroep ouder is, van 56 % over 67 % naar 71 %. Ook het aandeel van de positief geëvalueerden in het 3de gesprek groeit met de leeftijd: van 45 % over 54 % naar 59 %.

De uitvoering van de opdrachten van de RVA

Tabel 4.6.IV bevat het aandeel “voldoende inspanningen” (1ste en 2de gesprek) en “positieve evaluatie” (3de gesprek) per pro-cedure voor de verschillende doelgroepen en naar gewest.

TABEL ..IV

Aandeel (%) “voldoende inspanningen” of “positieve evaluatie”

binnen de reeds besliste dossiers

situatie 31.12.2009 voldoende inspanningen positieve evaluatie totaal

gesprek: 1ste 2de 3de totaal

procedure: 1ste 2de 3de 4de 1ste 2de 3de 4de 1ste 2de 3de 4de totaal

1ste doelgroep (- 0 j.)

aantal besliste dossiers: 137 720 43 975 6 880 35 32 263 11 717 1 419 2 5 292 1 838 135 0 241 276

Vlaanderen 56,0 46,5 44,2

kleine

Wallonië 62,4 50,0 42,9 56,9 54,8 58,8 42,9 46,0 55,2 / 57,4

Duitstal. G. 69,0 54,2 22,2 62,5 78,3 80,0 72,7 100,0 / / 65,4

Brussel 56,1 49,9 44,6 60,5 63,8 73,0 56,8 66,7 75,0 / 55,7

Land 59,7 49,4 43,3 55,7 55,2 60,3 44,4 47,2 55,6 / 56,1

2de doelgroep (0 - 0 j.)

aantal besliste dossiers: 94 480 30 980 3 829 0 25 965 7 232 391 0 3 665 856 13 0 167 411

Vlaanderen 49,7 51,8 54,9 / 58,2 64,4 73,9 / 47,0 45,5

kleine

aantal besliste dossiers: 66 637 15 733 173 0 20 947 2 617 2 0 2 766 180 0 0 109 055

Vlaanderen 48,2 58,3 66,0 / 65,8 70,2

kleine

aantal besliste dossiers: 298 837 90 688 10 882 35 79 175 21 566 1 812 2 11 723 2 874 148 0 517 742

Vlaanderen 52,3 50,3 48,8

kleine

Het aandeel van de werkzoekenden dat voldoende inspannin-gen om werk te zoeken aantoont en/of positief geëvalueerd wordt is over het geheel van de gesprekken en over het totaal van de doorlopen procedures vrijwel gelijklopend voor de ver-schillende doelgroepen: voor de 1ste doelgroep, de werkzoe-kenden jonger dan 30 jaar, wordt 56,1 % geacht voldoende in-spanningen te leveren om werk te zoeken of positief geëvalueerd, voor de 2de doelgroep, de werkzoekenden van 30 tot jonger dan 40 jaar, bereikt dit aandeel 57,6 %, voor de 3de doelgroep, de werkzoekenden van 40 tot jonger dan 50 jaar, 56,9 %.

Bij de interpretatie van deze nogal gelijklopende proporties moet er mee rekening gehouden worden dat voor de jongste doelgroep de opvolgingsprocedure reeds vanaf midden 2004 toegepast is. Voor de volgende doelgroepen is de opvolgings-procedure telkens een jaar later ingegaan.

Achter de resultaten gaat er dus een ongelijke historiek schuil die de kans bepaalt om al dan niet meerdere procedures te hebben doorlopen.

Voor het 1ste gesprek stellen we vast dat het aandeel (binnen het totaal van de doelgroepen) dat voldoende inspanningen levert om werk te zoeken afneemt naargelang volgende proce-dures (een 2de, een 3de, …) doorlopen worden, namelijk van 56,5 % met voldoende inspanningen in de 1ste procedure, over

De uitvoering van de opdrachten van de RVA

jaarverslag 2009

9

jaarverslag 2009



De uitvoering van de opdrachten van de RVA

jaarverslag 2009

9

jaarverslag 2009



52,9 % in de 2de procedure tot 46,5 % in de 3de procedure.

Tussen de doelgroepen zijn er echter wel verschillen. Voor de oudste doelgroep neemt het aandeel met voldoende inspan-ningen toe naargelang een volgende procedure doorlopen wordt.

Uit de activiteitenopvolging tot 31 december 2009 blijkt dat in 2009:

- 18 531 werkzoekenden of 36,8 % van de 50 311 aanwezi-gen op een 1ste gesprek in minstens twee procedures twee-maal aan elkaar aansluitend positief geëvalueerd werden tij-dens het 1ste gesprek;

- 2 833 werkzoekenden of 28,8 % van de 9 837 aanwezigen op een 1ste gesprek in minstens drie procedures driemaal aan elkaar aansluitend positief geëvalueerd werden tijdens het 1ste gesprek.

Deze werkzoekenden blijven - ondanks opeenvolgende posi-tieve evaluaties - verder opgevolgd en zullen na de voorziene termijnen uitgenodigd worden voor een nieuw (1ste) gesprek in een volgende procedure.

..1..2

Sancties: beperkingen en uitsluitingen in het kader van de procedure

In 2009 werden 14 415 schorsingen of uitsluitingen betekend, waarvan:

7 885 beperkte schorsingen voor 4 maanden:

- 3 ingevolge een negatieve evaluatie op het eerste gesprek zonder handtekening contract;

- 7 882 ingevolge een negatieve evaluatie op het 2de gesprek maar met handtekening contract.

6 530 uitsluitingen:

- 187 ingevolge een negatieve evaluatie op het 2de gesprek zonder handtekening contract;

- 6 343 ingevolge een negatieve evaluatie tijdens het 3de ge-sprek of afwezigheid op het 3de gesprek. Er moet hier ver-meld worden dat 44 % van die uitsluitingen werklozen be-treffen die zich voor het 3de gesprek niet aangeboden hebben (na een oproeping en een herinnering per aangetekende brief).

Van deze laatste 6 530 uitsluitingen werden 2 540 uitsluitgen uitgesproken voor samenwonenden met een beperkt in-komen, alleenwonenden of gezinshoofden die werkloos zijn met werkloosheidsuitkeringen. De uitsluiting volgt in dit geval op een periode van 6 maanden verminderde uitkering.

Over de eerste 9 maanden van 2009 werden van 3 272 werk-zoekenden de uitkeringen voor 4 maanden verminderd (901 in Vlaanderen, 1 809 in Wallonïë en 562 in Brussel). Deze beslis-singen tot vermindering van de uitkeringen zijn niet opgeno-men in tabel 4.6.V. De tabel vermeldt enkel de sancties waar de uitkeringen tijdelijk geschorst werden of stopgezet wer-den.

De uitvoering van de opdrachten van de RVA

jaarverslag 2009

91

jaarverslag 2009

90

De uitvoering van de opdrachten van de RVA

jaarverslag 2009

91

jaarverslag 2009

90

TABEL ..V

Sancties in 2009

Uitsluiting, na 6 maanden verminderde

uitkering, voor samenwonenden

met beperkt inkomen of alleen-

Beperkte wonenden of gezinshoofden (= werk-

schorsing 4 maanden Uitsluiting lozen met werkloosheidsuitkering)

1ste gesprek

= negatieve evaluatie en geen getekend contract 3

2 Vl - 1 Wa - 0 Br / /

2de gesprek

= negatieve evaluatie en geen getekend contract / 119 68

37 Vl - 65 Wa - 17 Br 25 Vl - 34 Wa - 9 Br

(31,1) - (54,6) - (14,3) (36,8) - (50,0) - (13,2)

= negatieve evaluatie en handtekening contract 7 882 / /

1 508 Vl - 5 635 Wa - 739 Br

(19,1) - (71,5) - (9,4)

3de gesprek

= negatieve evaluatie + afwezig / 3 871 2 472

717 Vl - 2 809 Wa - 345 Br 691 Vl - 1 335 Wa - 446 Br

(18,5) - (72,6) - (8,9) (28,0) - (54,0) - (18,0)

Sedert het begin van de toepassing van de activering van het zoekgedrag en tot op 31.12.2009 werden 37 879 werkzoeken-den gesanctioneerd: van 23 221 werkzoekenwerkzoeken-den werwerkzoeken-den de rechten beperkt, 14 658 werkzoekenden werden uitgesloten.

Sedert het begin van de toepassing van de activering van het zoekgedrag en tot op 30 september 2009 werden van 10 709 werkzoekenden de uitkeringen voor 4 maanden verminderd (3 351 in Vlaanderen, 5 372 in Wallonië en 1 986 in Brussel).

Deze beslissingen tot vermindering van de uitkeringen zijn niet opgenomen in tabel 4.6.VI. De tabel vermeldt enkel de sanc-ties waar de uitkeringen tijdelijk geschorst werden of stopge-zet werden.

TABEL ..VI

Sancties sedert de opstart van de procedure tot 31 december 2009

Uitsluiting, na 6 maanden verminderde

uitkering, voor samenwonenden

met beperkt inkomen of alleen-

Beperkte wonenden of gezinshoofden (= werk-

schorsing 4 maanden Uitsluiting lozen met werkloosheidsuitkering)

1ste gesprek

= negatieve evaluatie en geen getekend contract 18 / /

2de gesprek

= negatieve evaluatie en geen getekend contract / 510 212

= negatieve evaluatie en handtekening contract 23 203 / /

3de gesprek

= negatieve evaluatie + afwezig / 9 261 4 675

De procedure van activering van het zoekgedrag naar werk heeft vanaf 2004 geleidelijk de procedure van schorsing we-gens langdurige werkloosheid vervangen (artikel 80 van het koninklijk besluit van 25.11.1991). In 2003 waren 8 359 uit-sluitingen uitgesproken in het kader van die procedure.

De uitvoering van de opdrachten van de RVA

jaarverslag 2009

91

jaarverslag 2009

90

De uitvoering van de opdrachten van de RVA

jaarverslag 2009

91

jaarverslag 2009

90

TABEL ..VI BIS

Uitsluitingen in toepassing van artikel 80

Jaar Vlaanderen Wallonië Brussel Totaal

1995 13 642 7 237 1 395 22 274

1996 15 581 14 665 1 798 32 044

1997 9 142 8 220 1 541 18 903

1998 6 656 7 145 1 144 14 945

1999 5 096 5 408 978 11 482

2000 4 345 4 888 903 10 136

2001 2 673 4 320 934 8 927

2002 3 247 3 875 994 8 116

2003 3 552 3 885 922 8 359

2004 3 198 3 607 734 7 539

2005 1 741 1 808 412 3 961

2006 577 591 103 1 271

2007 88 131 3 222

2008 70 81 5 156

2009 41 57 7 105

..1..

Toepassing van artikel 70 (herroepbare schorsingen) In 2009 werden 11 523 beslissingen “artikel 70” betekend.

Ter herinnering:

Voor de werkloze die, ter verantwoording van zijn afwezigheid een reden opgeeft die door de directeur aanvaard wordt, ver-valt de “procedure Art. 70”.

De schorsing wordt met terugwerkende kracht ingetrokken indien de werkloze zich op het werkloosheidsbureau aanmeldt binnen de termijn van dertig werkdagen en op dat ogenblik een schriftelijke overeenkomst afsluit.

De schorsing wordt stopgezet vanaf de dag waarop de werk-loze zich aanmeldt op het werkloosheidsbureau, indien deze dag gelegen is buiten de termijn van dertig werkdagen die aanvangt op de dag van de afwezigheid, mits indiening van een uitkeringsaanvraag.

De betekende beslissingen zijn naar reden als volgt verdeeld over de gewesten:

TABEL ..VII

2009 - Artikel 70 naar reden

Vlaanderen Wallonië Brussel Land Aandeel reden

Verwittigingbrief retour

(ongekend adres) 127 173 110 410 4 %

In % 31 42 27 100

Afwezig 1ste gesprek 2 003 2 588 1 214 5 805 50 %

In % 35 45 21 100

Afwezig 2de gesprek 1 527 2 837 893 5 257 46 %

In % 29 54 17 100

Geen reactie uitnodiging voor

handtekening overeenkomst 19 11 21 51 0,.. %

In % 37 22 41 100

Totaal 3 676 5 609 2 238 11 523 100 %

In % 32 49 19 100

Op 31 december 2009 is voor 10 474 werkzoekenden de pro-cedure Art. 70 lopend, d.w.z. dat vanaf de dag van de

Op 31 december 2009 is voor 10 474 werkzoekenden de pro-cedure Art. 70 lopend, d.w.z. dat vanaf de dag van de