• No results found

VAN GEDISTRIBUEERD SAMENWERKEN HELPEND? 7.1 Inleiding

7.5 Daily stand-up

In 13 van de 18 gesprekken wordt de daily stand-up genoemd. De naam van dit scrumevent wisselt. Sommige mensen noemen het de daily, anderen noemen het de stand-up of morning scrum. Er zijn een aantal redenen waarom mensen dit moment als helpend ervaren. Ten eerste wordt de daily als helpend ervaren omdat de teamleden daardoor van elkaars werkzaamheden op de hoogte zijn en de werkzaamheden op elkaar af kunnen stemmen.

Ten tweede levert de daily transparantie op in de voortgang, wat teamleden tevens een gevoel van snelheid geeft. Ten derde levert de daily snelle feedback op, zodat er dagelijks (indien nodig) bijge-stuurd kan worden. En tot slot noemen teamleden de daily helpend omdat ze daardoor elkaar iedere

Development teamlid: “...the morning scrum, those 15 minutes are really important for example for me to know what somebody else is doing. If I should delaying my part waiting for somebody to finish. Let’s say I can start until the other developer makes some changes so I know and I hear ’Okay he did that, so tomor-row I can start with my part.’ So for this part of communication between teammembers it is easier… Yeah, the daily scrum is actually something to keep in touch with each other so you know…, ah…, ‘You are doing this and I am doing that.’”

Development teamlid: “Je blijft met elkaar in contact, automatisch, omdat door het systeem zeg maar, die stand-up meetings en je weet waar anderen mee bezig zijn.”

7.5.2 Transparantie in de voortgang

Een andere reden waarom de scrumteamleden de daily scrum helpend vinden is vanwege de trans-parantie in de voortgang en het gevoel van snelheid wat dat geeft.

Development teamlid: “Zo’n stand-up iedere dag en je hebt het gevoel dat je ten eerste dat je sneller werkt, dat je efficiënter werkt.”

Development teamlid: “And I think it helps us in building faster on the project. Because when you have meetings every day, it keeps you focused, it keeps you ehm…, I don’t know, you know everything that hap-pens on the project. Even…, it helps a lot especially when you have teams in other countries.”

Product-owner: “Eh…, dat ik goed weet wat er speelt. Ja, ik vind het belangrijk om iedereen even te zien en te kijken waar ze mee bezig zijn en dat is natuurlijk ook waar het bij scrum om gaat, dat je veel contact met elkaar hebt en dat je snel weet of er misschien problemen zijn. Dus ja…, ‘Wat heb je gedaan? Wat ga je nog doen en heb je nog problemen?’…is natuurlijk ook heel belangrijk om te weten.”

Scrummaster: “Well as I said if you do this daily meetings and you keep up with the status and all the tasks and userstories it’s an easy way to approach a project, to know each stap, to know what to do this day and the next day.”

Product-owner: “Ik vind vooral de discipline ja dat is toch eigenlijk wel belangrijk. Die discipline om bij elkaar te komen hè…, dus ik bedoel…, het is virtueel maar de discipline om echt regelmatig bij elkaar te komen, die zijn van doorslaggevend belang. Een tweede is transparantie in de voortgang van een project. Ik merk ook dat, want nu gaat het soms niet goed, worden systemen niet goed ingevuld, en dan word ik nerveus. En dan word ik ook geïrriteerd en dan denk ik… ‘Ik wil er nu grip op hebben.’…en dan ga ik vragen en dan ga ik ook zeuren!”

7.5.3 Snelle feedback

Daarnaast biedt de daily scrum de mogelijkheid tot snelle feedback.

Development teamlid: “It is because you..., given that you don’t have all the people near you, it is helpful in other situations too but doing scrum every day you find out that any person has an issue that he can’t resolve. And you find out early instead of just finding out a week later and hey..., I was working on that and something came in the way and I sat for three days like this and you find out in a really early stage and...” Development teamlid: “…en dat je sneller zou kunnen sturen mocht het mis gaan.”

Scrummaster: “Die andere ding, ik vind dat ook heel goed, is dat dagelijks scrummeeting. De vijftien minu-ten is zeker genoeg tijd van de team, maar daar krijg je de kans van elke dag de feedback van ‘Ja dat ding van die twee mensen, ze moeten praten met elkaar want dat is niet uitgeklapt. Kun je dat wel doen alsje-blieft?’ of ‘Ah ja…, je zegt…, je hebt de machine nodig of je hebt dat niet, ik zal proberen dat te regelen bij Tom!’ Dus je hebt constant feedback zo…, ik vind die misschien de meest belangrijke…, want anders krijg je de situatie dat je zegt tegen de mensen van afstand ‘doe iets’ en ik zal nog een keer met u praten binnen een weeks tijd. ‘Wat heb je gedaan?’ ‘Ja niet echt wat ik heb gevraagd!’ Zo’n constante feedback loop is heel belangrijk! Die feedback helpt zeker met offshore maar hoe dichter de feedback loops zijn, hoe beter.”

Product-owner: “Nou, dat fouten snel aan het licht komen. Ik denk dat je snel signaleert dat er dingen niet goed gaan en dat is zowel in techniek als in projectachtige zaken. Daar kun je ook snel op ingrijpen!”

7.5.4 Elkaar zien, dagelijks contact hebben, gevoel van verbondenheid

Ten vierde biedt de daily scrum de mogelijkheid om elkaar iedere dag even te zien, waardoor mensen elkaar leren kennen, een teamgevoel ontwikkelen en op elkaar betrokken blijven.

Development teamlid: “And the daily scrummeetings are really useful, because it is in these moments that we ask a lot of questions that need to be solved as soon as possible. Having these meetings just seems to be a bit more natural, meaning you get to know the person, meaning if you stay only thirty or forty minu-tes a day you just kind of know the person you are talking with and after a while you just drop the formal the formalities and you start talking more natural not afraid of something.”

Product-owner: “We hebben natuurlijk de daily stand-up in de Cisco room. Ja ik vind dat ook wel een be-langrijk moment hè, dat mensen zo elkaar zien. Vanochtend heeft C (scrummaster, IV) het dan afgezegd omdat er naar zijn mening te weinig mensen binnen zijn, maar daar baal ik echt van! Weet je, ik vind het wel belangrijk om even dat je mekaar allemaal even ziet, en ‘Hoe gaat het nou?’ (...) Maar voor de rest vind ik het ook goed om te zien of eh…, ook omdat je niet op één locatie zit, ja, als je die stand-up niet hebt, dan zie je elkaar fysiek niet. Door die stand-up in de Cisco room is het gewoon heel belangrijk dat-ie er ge-woon elke dag is en dan vind ik het ook niet goed om die af te zeggen!”

Development teamlid: “I think it is very good to have these meetings because everybody knows every day what the other persons are doing. So it keeps the team closer.”

7.6 Review

Twee mensen vinden de review helpend. De ontwikkelaar omdat het feedback oplevert, de scrum-master omdat het de ontwikkelaar verantwoordelijk maakt.

Development teamlid: “And then we have the sprint demo where quit a few people come actually. Yeah, maybe ten people which is really interesting because we have feedback from someone who doesn’t know the application at all, so we present what is done and they get a look and feel. Yeah, it is really good to have this feedback. When we started in agile we never did expect to have so many people. It is 15 minutes demo but the fact that many people have come just means that the application raises some interest and actually receiving some feedback is a breath of fresh air, because we know we are on the right track and we know that we are doing something that really is…, that really counts.”

Scrummaster: “Ik vind het ook heel belangrijk dat demo-achtige ding. En ik vind dat ook heel goed vanuit de perspective van de ontwikkelaars want dat is echt iets geconcentreerd van gedachten van dat ik moest daar staan en dat ding tonen. … Ja ja, als ze moeten voor iemand staan bijvoorbeeld E (product-owner, IV) dan als ontwikkelaar, je zorgt dat dat ding werkt hè.“

7.7 Retrospective

Een aantal teamleden (6) noemt de retrospective helpend. De retrospective helpt om te verbeteren en aan te passen. Maar uit de gesprekken wordt ook duidelijk dat er wel aan een aantal voorwaarden voldaan moet worden, wil het ook echt helpend zijn.

Development teamlid: “Goed, maar op een gegeven moment, elke sprint duurt drie weken. Elke drie weken sta je stil bij je eigen werk, op een gegeven moment denk je ook van ‘Ja…, we weten het ook wel een beetje hè.’ Ik bedoel, het is denk ik ook een overschatting dat je elke drie weken echt tot leermomenten komt die zinvol zijn voor een volgende sprint. Het is wel goed om daar bij stil te staan maar er bekruipt me soms ook een beetje het gevoel dat we het een beetje vaak doen, zeg maar. Ehm, maar goed, ja hoort er ook bij natuurlijk. Elke drie weken zeg je wat ging er goed, wat ging er fout, wat zou er beter kunnen. Ja, vaak zijn het dezelfde punten die niet helemaal lekker lopen die je dan probeert te verbeteren, maar wat maar ten dele lukt bijvoorbeeld, dus die komen dan terug, en de dingen die goed gingen die worden ook iedere keer benoemd. Dat zijn natuurlijk ook vaak dezelfde dingen, moet je ook blij mee zijn, maar op een gegeven moment dan weet je het ook wel. Ja, of je zou de retrospective in een andere vorm moeten geven, ik denk dat dat al interessant is. Het is natuurlijk elke keer zo, iedereen geeft zijn positieve en negatieve punten en op een gegeven moment kwamen we in een situatie dat we zeiden ‘Ja dat vind ik ook.’ Toen is gezegd ‘Mail ze maar van tevoren, dan zet ik ze als scrummaster bij elkaar.’ Vond ik wel prettig. Is een iets andere vorm. Misschien is de vorm veranderen af en toe ook wel prettig. Juist omdat het een terugkerend aspect is wat wel zinvol is maar ja…, ja vormverandering zou wel goed zijn.”

Product-owner: “Je hebt korte evaluaties van het proces, waardoor je veel gaat leren met elkaar, dus dat helpt zeker!”

Development teamlid: “Yeah, we are doing that! And we started to really take a look on what we dis-cussed the sprint before the current sprint for example and we…, ehh…, ‘Okay, we said that we would do that!’ ‘Did we do that this sprint?’ ‘Oh yeah, we did that…, oh that’s good!‘ And so we are really keeping track of our progress. We want to see if we really took into consideration what was established.” Development teamlid: “…het is niet heel zichtbaar voor de meeste mensen dat het niet alleen een incre-ment is van de software, maar het is ook een increincre-ment van toegevoegde waarde in het team. Elke sprint en die, we hebben ja dat is dan het formele moment van de retrospective maar die is ook heel lastig. Wat lastig is volgens mij met scrum is dat terwijl je aan het werk bent, je ook continu die retrospective in je achterhoofd moet hebben. Van ‘oh hier gebeurt iets dat is wel goed, even opschrijven’ maar dat doet geen hond. En ja, zelfreflectie of teamreflectie in dit geval dat is niet makkelijk natuurlijk. Want er gebeuren zoveel dingen, zelfs maar in 3 weken gebeuren er zoveel dingen en ja, ik denk wel voor mezelf dat opschrij-ven, dat eh…, dat komt er toch niet van… Ik denk als het, ja, ik denk als er zeg maar dingen gebeuren, eh…, grensverleggende events plaatsvinden of zo, dat hoeft niet wereldschokkend te zijn, maar in ieder geval er verandert iets in de situatie, dan is het voor mensen veel makkelijker om te registreren dan wanneer het zijn gangetje gaat. Want zijn gangetje kan goed zijn, maar dat hoeft niet persé goed te zijn. Dat er een beetje gezapigheid ontstaat en ik denk ja hoe concreter de gebeurtenissen zijn hoe beter zo’n retrospective is in de zin dat mensen dat beter kunnen terughalen en daardoor beter discussiëren. En als het wat vager is, dan nou ja de een ervaart het wel, de ander niet en ja dan, als je het niet ervaart dan kun je er ook niet over oordelen volgens mij. Dan is er ook geen discussie… En dan denk ik dat de retrospective juist daarvoor is, dat je een gesprek voert over eh…, de afgelopen periode en nou ja…, wat er verbeterd kan worden en wat je hetzelfde wilt houden. Maar dat verschilt per retrospective heel erg.”

7.8 Scrummaster

De rol van de scrummaster is in een aantal gesprekken naar voren gekomen. Als bewaker van de scrumregels, als coach of facilitator.

Scrummaster: ”Yeah, it is helpful because if you respect all the rules..., I mean you should respect all those rules but you also have to adapt to that project let’s say because I don’t know, I mean, if you know that you should do all the daily scrums, well as a scrum master you need to gather all the team and let’s do it. Not just what they... ‘I don’t think we should do it because maybe I didn’t have nothing to say or I didn’t work much of this because I had some meetings.’ Because if you just skip today this meeting or if you take I mean… You take a different role if you just let go, you do this and you do that.”

Development teamlid: “Ja, dat ze heel erg projectleider blijven terwijl ze, je speelt eigenlijk geen, je hoort een bescheiden rol te spelen in het hele verhaal. Dus je begeleidt het team. Je hebt geen verantwoordelijk-heden voor het eindproduct zullen we maar zeggen. Als je projecteider bent moet je zorgen dat er aan het eind van de streep alle vinkjes op groen staan en dus dan speel je een veel grotere rol in het hele proces en nu ben je meer een coach. En dat is wel een beetje anders.”