• No results found

Buitenlandse best practice

TV kijken Radio Luisteren

7 Concurrentieanalyse/best practices

7.4 Buitenlandse best practice

7.4.1 Dropped

Dropped is een realityprogramma in Frankrijk waarin twee teams, bestaande uit acht sporters geblinddoekt gedropt worden op de meest zwaarste en verlaten plekken op aarde. Denk aan de woestijn, wildernis of de Noordpool. Het is een race naar de beschaving waar ze zonder eten, landkaart, kompass of hulp terecht moeten komen. Het eerste team die het haalt naar de bewoonde wereld wint het spel. Dit programma kan zeker gezien worden als bucketlist-tv-programma. De locaties zijn net zo bijzonder, en extreem en geblinddoekt gedropt worden opzoek naar de beschaving is zeker niet iets wat je zo snel zou doen.

Spelelementen

Het grootste spelelement zit hem in het blinddoeken van de kandidaten, zodat zij niet weten waar ze terechtkomen. Daarna is het volgende spelelement meteen het overleven zonder water, voedsel of andere attributen. Deze twee elementen maken het spel heel zwaar. Niet wetende hoever het is tot de bewoonde wereld en het zoeken naar eten en drinken. Ook het feit dat het een strijd is wie de snelste is, is een groot spelelement. Als team moet er dan doorgezet worden ook al is dit heel zwaar, terwijl je niet weet hoever het nog is of hoever de andere teams zijn.

Spanningsopbouw

De spanning zit op het einde. De strijd wordt dan zwaarder en zwaarder, omdat de kandidaten waarschijnlijk weinig energie in hun lichaam hebben door weinig voedsel. Niet wetende hoever het nog is naar de beschaving, halen ze het wel?

Kandidaten

De kandidaten zijn bekende (Olympische) sporters. Waarschijnlijk kan het programma niet gehouden worden met ‘normale’ mensen of niet-sporters, aangezien de kandidaten een hele dosis uithoudingsvermogen moeten hebben. Anders zou het programma misschien te zwaar zijn.

Locatie(s)

De locaties zijn heel verschillend, eigenlijk allemaal in the middle of nowhere. Hetgeen dat ze gemeen hebben is dat het allemaal extreme, verlaten locaties zijn op aarde.

Succesfactoren

Heel veel Europese landen waren geïnteresseerd in het programma en dit komt

waarschijnlijk doordat het programma de grenzen opzoekt. Zoals ook al vermeld is in het hoofdstuk televisieformat, raken kijkers snel verveeld. Dit programma is weer eens iets heel anders, maar wel extreem. Daarbij is de productie van het programma wel heel risicovol, wat geleid heeft tot een helikopter ongeluk waar twee topsporters om het leven zijn gekomen.

Welke elementen zouden overgenomen kunnen worden?

Het element dat kandidaten geblinddoekt worden is erg leuk. Dit gebeurt niet vaak in programma’s, maar kan wel heel effectief zijn en het kan gelden als de eerste spanningsboog.

Ook de extreme locaties kunnen overgenomen worden voor een bucketlist-tv-programma. Hier kunnen veel formats rondom verzonnen worden, omdat zulke locaties kunnen zorgen voor ‘problemen’binnen een programma, waardoor er sneller conflicten ontstaan.

Ook het spelelement dat de kandidaten geen hulpattributen mogen hebben is iets leuks. De kandidaten worden hierdoor getest op hun kennis voor het overleven in de wildernis en hun uithoudingsvermogen. Omdat de kandidaten bekende (Olympische) sporters zijn, wordt de kijker ook nieuwsgierig naar hun manier van overleven en naar hoe hun prestaties. Sporters staan namelijk bekend om fitte personen, maar hoe doen zij het in zo’n situatie?

7.5 Conclusie

Wanneer gekeken wordt naar alle best practices kan gesteld worden dat het verhaal achter een programma erg belangrijk is. Wanneer hierbij geen spanning of emotie naar voren komt, heeft het maar een kleine kans van slagen. Kijkers moeten wel geboeid blijven door het kijken naar het programma, anders haken zij af. Wanneer er geen emotionele verhalen verteld werden in ‘All You Need Is Love’, had dit programma waarschijnlijk veel minder potentie.

Ook de bijzondere locaties doen het goed in realityprogramma’s. Het levert niet alleen mooie beelden op, maar de locaties kunnen ook gelden als goede arena’s waar conflicten ontstaan. Daarnaast zijn de personages heel belangrijk in een reality-format, zij staan namelijk centraal in het programma. Niet alleen de kandidaten, maar ook de presentator of presentatrice maakt een groot deel uit van het programma, zij zorgen voor de sfeer en de uitstraling. Verder hebben BN’ers de voorkeur bij kijkers, deze programma’s worden vaak beter bekeken dan programma’s zonder bekende Nederlanders. Mensen willen blijkbaar liever zien hoe BN’ers in het echt zijn, dan kijken naar hoe onbekende mensen problemen aanpakken.

Tevens kan het helpen om bij een programma alvast na te denken over een crossmediale uitbreiding. Dit heeft bij veel programma’s geholpen om kijkers te binden en te laten participeren. Een evenement kan bijvoorbeeld zorgen voor een unieke beleving van het programma.

8 Resultaten

8.1 Brainstormsessies

Er zijn twee brainstormsessies gehouden met beide vijf respondenten, de eerste sessie was in de leeftijdscategorie 20-27 jaar en de tweede was in de categorie 28-34 jaar. Deze sessies waren al voldoende voor genoeg ideeën en inspiratie. In totaal zijn er vier mannen en zes vrouwen ondervraagd. Deze verhouding is in orde, aangezien uit deskresearch is gebleken dat er meer vrouwelijke RTL5-kijkers zijn. Het overzicht met de gegevens van de respondenten is terug te vinden in bijlage 7 op bladzijde 92. Het beeldmateriaal van de sessies is te vinden op de bijgevoegde USB stick.

Interesses

Alle respondenten besteden veel vrije tijd aan sport en fitness en ter ontspanning spreken ze af met vrienden en gaan ze de stad in. De jongere doelgroep besteedt daarnaast nog veel tijd aan het kijken van series en films ter ontspanning.

Kijkinteresses

Het antwoord op de vraag wat voor programma’s de respondenten graag zien was heel divers. De jongere doelgroep keek vooral naar amusementprogramma’s als Wie Is De Mol, Expeditie Robinson en Divorce. De oudere doelgroep keek ook vooral naar programma’s als RTL Late Night en De Wereld Draait Door. Wel vonden beide groepen programma’s erg leuk die in het buitenland opgenomen worden zoals 3 op Reis en het nieuwe programma Valerio International, waar Valerio Nederlanders bezoekt die wonen en werken in het buitenland. Het ligt aan het moment van de dag wat voor programma´s zij graag kijken. Vaak worden zwaardere programma’s wat vroeger op de dag bekeken of in het weekend. Amusement is meer een plek voor het einde van de dag. Romee: ‘Doordeweeks aan het einde van de dag kijk ik liever niet naar een zwaar programma, terwijl ik dat in het weekend juist wel weer leuk vind’.

Na afloop hebben de respondenten een formulier moeten invullen waaruit duidelijk is geworden dat zij allemaal ’s avonds televisie kijken, tussen 20:00 en 23:00. De respondenten kijken gemiddeld vier keer per week televisie.

Behoeften

De jongere doelgroep heeft meer behoefte aan thema’s in een programma, zodat de kijkers iets hebben om naartoe te leven en dat er meer betrokkenheid komt. De oudere doelgroep heeft meer behoeften aan programma’s met serieuzere onderwerpen zoals De Rijdende Rechter. De respondenten vonden het bovendien lastig om te zeggen waar zij nog behoefte aan hadden of wat zij misten qua onderwerpen en programma’s op televisie, omdat er al zoveel programma’s ontwikkeld en uitgezonden worden. Wel vinden alle respondenten spanning en conflicten leuk in programma’s en kijken zij graag naar een programma waar

een combinatie van amusement en informatie in zit. Britt: ‘Liever een combinatie, want te plat amusement vind ik weer helemaal niks’.

Realityprogramma’s

Beide groepen kijken graag naar Wie Is De Mol en reisprogramma’s. Ook vinden zij programma’s waar een maatschappelijk probleem wordt behandeld leuk, zoals Geer en Goor en Down voor Dummies. Sophie: ‘Bij Down voor Dummies is er ook echt een

boodschap, ze proberen alle vooroordelen weg te halen over mensen met het syndroom van down. Ze laten nu zien hoe het echt is’. Romee: ‘Maar het hangt er ook weer vanaf wie het doet, want als je het te informatief maakt dan is het misschien niet meer leuk. Geer en Goor zijn hilarisch, zij maken het programma’.

Waar alle respondenten voor uit kwamen is dat zij realityprogramma’s vooral kijken om een kijkje in het leven van iemand anders te krijgen of om te kijken hoe bepaalde mensen reageren in bepaalde situaties. Kees: ‘Valerio International vind ik een leuk programma omdat je dan een kijkje in iemands leven neemt in een bepaalde stad. Hoe je daar moet settelen en hoe ze daar opgestart zijn’.

Op de vraag wat een goed realityprogramma moet hebben, waren alle respondenten het erover eens dat er spraakmakende mensen in horen. Dorette: ‘Mensen in een

realityprogramma moeten iets te vertellen hebben, er moet een boeiend verhaal zijn anders wordt het snel saai’. Ook zijn de respondenten het erover eens, zonder een bepaald realityprogramma te noemen, dat er afvallers horen in een realityprogramma. Mark: ‘Er moet een bepaalde strijd zijn, zodat er spanning ontstaat’. Tevens moet er niet teveel drama aanwezig zijn, want dit haalt ook de geloofwaardigheid weg. Britt: ‘Bij Utopia haak ik wel af, dat vind ik teveel’. Harm: ‘Daar zijn niet al teveel spelelementen en dan haak je snel af’.

Bucketlist

Dit topic ging over wat voor gedachtes de respondenten hadden bij de term bucketlist. Bij iedereen kwamen er woorden als uitdaging, grenzen opzoeken, extreem, durven, adrenaline, bijzondere plekken, emotioneel en ervaring, naar boven. Ook zagen ze bucketlist als een lijst met dingen die ze nog nooit gedaan hadden, maar wel graag nog zouden willen doen, zoals parachute springen en naar schiphol gaan zonder dat je weet wat de bestemming wordt. Sommigen zagen bucketlist ook iets om met z’n tweeën te doen, met een buddy. Harm: ‘Ik vind het wel belangrijk in het hele bucketlist-ding om het samen met iemand te doen, samen die ervaring meemaken, alleen is minder leuk’.

Bucketlist-tv-programma

Vervolgens werd er aan de respondenten gevraagd wat zij voor zich zien bij een bucketlist- tv-programma, hoe ziet zo’n programma eruit? Bij de eerste groep had ik nog geen voorbeelden gegeven voor een bucketlist-tv-programma en zij kwamen dus vooral met ideeën zoals BN’ers/vrienden die elkaars bucketlist moeten uitvoeren en waar angst vs. lef naar boven komt. Wel moeten het serieuze kandidaten zijn, gemotiveerd om dingen uit te voeren. Er was bij deze groep geen voorkennis.

Bij de tweede sessie had ik wel de voorbeelden vooraf genoemd, zodat het brainstormen voor een bucketlist-tv-programma anders zou verlopen en er andere soorten programma’s uit zouden komen dan bij de eerste sessie. De voorbeelden die ik in beide sessies heb genoemd waren Adam zoekt Eva, Utopia, de Zeven Zeeën en Dropped. Voor de laatste twee programma’s heb ik trailers laten zien en alle respondenten waren erg enthousiast over de programma’s. Monique: ‘Dit zijn programma’s die prikkelen om te kijken, omdat het echt uitdagingen zijn’. Mark: ‘Het zijn situaties waar mensen niet zo snel inkomen, dus je wilt weten hoe ze gaan reageren en hoe ze daarmee omgaan’. Bij deze groep kwamen er heel andere ideeën uit, omdat zij wel voorkennis hadden. Zij kwamen op extreme dingen zoals ontsnappen uit een gevangenis of culturen die het tegen elkaar op moeten nemen. Ook kwamen zij op ideeën om jongeren en ouderen naast elkaar te zetten, om te kijken wat lichamelijke gesteldheid en levenservaring doet met je vaardigheden om bijvoorbeeld te overleven. Beide groepen zagen overigens mooie gebieden voor zich waar het programma zich afspeelt.

Vaste elementen

Bij dit topic werd er gevraagd wat de respondenten voor vaste elementen voor zich zien bij een bucketlist-tv-programma. De resultaten kwamen redelijk overeen. Alle respondenten vonden dat er een strijdelement in moest zitten en dat er afvallers moeten zijn. Deze eliminatie moet wel meetbaar zijn. Kees: ‘Niet dat je door de andere kandidaten kan worden weggestemd, want dan is het meer hoe populair ben je in de groep, in plaats van hoe goed ben je in het spel’. De respondenten dachten dat er anders op deze manier groepjesvorming ontstaat en de eliminatie dan voorspellend zou worden, wat de spanning weghaalt.

Ook waren de respondenten het erover eens dat de spanning aan het eind moet, zodat er een soort cliffhanger ontstaat. Mark: ‘Spanning bouw je op’.

Tevens vond iedereen dat, wanneer er een presentatie komt, deze alleen moet gelden als inleiding en duidelijkheid voor het programma. Of de kandidaten bekende- of onbekende Nederlanders moeten zijn, verschilde de meningen.

Sommige respondenten vinden het leuk om te zien hoe bekende Nederlanders reageren in bepaalde situaties, omdat je een dergelijk persoon tot op zekere hoogte denkt te kennen. Jashar: ‘Het moeten wel spraakmakende mensen zijn, mensen met discipline’.

Social Mediagebruik

Uit het formulier dat de respondenten achteraf invulden is gebleken dat elke respondent Facebook dagelijks gebruikt als sociale media. Daarnaast gebruiken zes van de tien respondenten Instagram regelmatig. Ook wordt Linked In door de helft van de respondenten gebruikt samen met YouTube, maar dit is niet met regelmaat. Een enkeling gebruikt Twitter.

8.2 Panelgesprek

Voor de tweede onderzoeksmethode is een panelgesprek gehouden met de doelgroep, waarin verschillende ideeën voor een format, voortgekomen uit de brainstormsessies, zijn voorgelegd. Het beste idee is uiteindelijk concreet besproken.

Het overzicht met de gegevens van de respondenten is terug te vinden in bijlage 6 op bladzijde 94. Het beeldmateriaal van het panelgesprek is te vinden op de bijgevoegde USB stick.

De ideeën

Er werden drie format ideeën voorgelegd aan de panelleden: 1. Een format waarin kandidaten vast zaten in een gevangenis en zij door middel van behaalde opdrachten aanwijzingen krijgen om eruit te komen. 2. Een format waarin kandidaten een plek in een land toegewezen krijgen en zij in duo’s het snelst (op welke manier dan ook) bij die locatie moeten komen. 3. Een format waarin topsporters de strijd met elkaar aangaan in de wereld van Defensie. Zij kozen allemaal unaniem voor het derde idee. De reden waarom er voor dit format gekozen werd is vooral omdat ze geïnteresseerd zijn in het onderwerp Defensie en nieuwsgierig raakten hoe topsporters hier zouden presteren. Marijke: ‘Het kan een mooi verhaal worden en het is een goede manier om Defensie daarin te promoten, het past in de tijd van nu’. Jan: ‘Ik wil toch wel zien hoe ver een topsporter gaat om een militair bij te kunnen houden’.

Vaste elementen

-Aan de hand van de keuze van de panelleden wordt het idee concreet besproken.- Kandidaten

Bij de kandidaten werd er gedacht aan topsporters als Epke Zonderland, Arjen Robben, Ranomi Kromowidjojo, Daphne Schippers, Sven Kramer, Marianne Vos, Jeffrey Wammes, Anouk Hogendijk, Naomi van As en Churandy Martina. Wel waren alle panelleden het erover eens dat het alleen bekende topsporters moesten zijn of een mix van bekende en onbekende. Monique: ‘Ik denk dat een mix niet erg is, dan leer je die mensen kennen en dat is leuk voor de sportwereld’. Sanne: ‘Alleen maar onbekende trekt mij minder, het

amusementsgehalte is dan minder’.

Jan: ‘Mensen gaan kijken voor een topsporter, omdat ze willen zien of diegene ook nog wat anders kan. Niet alleen of ie kan schaatsen, maar of ie ook nog iets met z’n armen kan’.

Spelelementen

Bij opdrachten werd er gedacht aan een stormbaan, krijgsgevangene redden, een strijd op zee, een kaartopdracht, parachutespringen en een route afleggen in een tank op een ruw terrein. Marijke: ‘Het is leuk om dan te zien hoe zij reageren en wat voor keuzes er worden gemaakt’.

Ook vonden de panelleden het leuk als er informatieve stukjes tussendoor in het programma zouden komen of dat er tijdens een opdracht beeldmateriaal van echte militairen wordt laten

zien aan de kijkers, om te laten zien hoe de opdracht het beste uitgevoerd kan worden. De mensen thuis kunnen dan goed het verschil zien tussen de topsporter en de militair. Verder waren de panelleden het erover eens dat het leuk is als er ook dingen gewonnen kunnen worden bij opdrachten. Koen: ‘Het is leuk als de kandidaten ook echt iets verdienen als zij een opdracht gewonnen hebben, misschien in de vorm van privileges’. Monique: ‘Of dat kandidaten een bepaalde rang krijgen. Iedereen begint als soldaat en zij kunnen door middel van opdrachten stijgen in hun rang’.

Locaties

Eén van de vijf panelleden wilde de locaties in Nederland houden, in plaatsen als Harderwijk en de Ardennen. Vier van de vijf panelleden vond in Nederland en in het buitenland leuk. Marijke: ‘Je kan in Nederland beginnen om een voorproefje te geven en de kandidaten die verder komen in het programma mogen naar het buitenland’. Verder zouden zij kiezen voor wat extremere locaties waar militairen ook komen, zoals onherbergzame gebieden of plaatsen met extreme hitte en kou.

Line-up

Qua hoeveelheid opdrachten waren de meningen in eerste instantie verschillend. Twee van de vijf panelleden vonden 1 opdracht genoeg en de rest wilde meerdere opdrachten. Sanne: ‘Ze moeten nog wel kunnen oefenen of er moet een soort inleiding zijn, je kunt de

kandidaten niet zomaar een opdracht laten doen’.

Uiteindelijk waren alle panelleden het erover eens dat drie opdrachten, waarvan één voorbereidingsopdracht, voldoende is en dat de laatste opdracht het grootst moet zijn. Ook vonden de panelleden het leuk als er een tijd aan bepaalde opdrachten verbonden zou worden, zodat de spanning toeneemt.

Vormgeving en titel

Voor de vormgeving dachten alle panelleden aan camouflagekleuren, alle soorten groen- en bruintinten. Monique: ‘Deze kleuren zijn herkenbaar, ze worden vrijwel meteen gelinkt aan het leger’. Ook zouden de kleuren oranje en de Nederlandse vlag goed terug kunnen komen, omdat deze refereren naar Nederlandse sporters.

Qua titel waren de meningen verschillend. Twee van de vijf panelleden vonden dat het een Engelse titel moest zijn en drie van de vijf panelleden vond dat het een Nederlandse titel moest zijn. Er werd gedacht aan titels als: ‘Geschikt/ongeschikt’, ‘Sporters Army’, ‘Missie geslaagd’, ‘Sporters with a mission’, ‘Sporters van Oranje’ en ‘Sporters als soldaat’. Bij de slogan vond iedereen wel dat er het woord topsporter in moest, Monique: ‘Als je er geen topsporters bij zet weet men niet zo snel waarover het programma zal gaan’. Er werd al vrij snel gedacht aan slogans als: ‘Welke topsporter heeft het in zich?’

Is het programma uniek genoeg en zouden ze het programma kijken?

Alle panelleden vonden het programma uniek door het aspect Defensie en ze zouden in ieder geval de eerste aflevering gaan kijken. Sanne: ‘Het is net iets wat een paar elementen

heeft wat je niet vaak nog ziet’. Jan: ‘Ze moeten nu rekening houden met meer dan alleen hetgeen waar zij voor sporten’.

Monique: ‘Er zijn veel dezelfde programma’s op televisie, maar dit programma heeft een beetje van alles; competitie, sport, spel, spanning, informatie en je ziet wat van Nederland en de wereld’. Verder vonden de panelleden het interessant om te zien hoe teamsporters