• No results found

Bijlage 5 Concurrenten analyse

Film en TV Drama

17 Bijlage 5 Concurrenten analyse

- Endemol

Programma aanbod

Endemol heeft tal van succesvolle programma’s gemaakt zoals Goede Tijden Slechte Tijden, Big Brother, All You Need is Love en Postcodeloterij Miljoenenjacht. Een breed scala aan verschillende programma’s. Big Brother werd gezien als de eerste succesvolle

realityserie in Nederland, hiermee werd Endemol bekend in de Nederlandse televisiemarkt.

Zondag 29 maart heeft het programma Postcodeloterij Miljoenenjacht een record aantal kijkers behaald, maar liefst 2.534.000 mensen keken naar het programma (SKO, 2015). Dit is een absoluut kijkcijferrecord sinds 2000, toen het programma van start ging. Al 26 seizoenen lang heeft het spelprogramma met Linda de Mol hoge kijkcijfers (Endemol, 2015). De kijkers zijn benieuwd hoeveel geld de kandidaat wint in het bekende koffertjesspel en de kijkers kunnen zelf ook kansmaken op die geldprijs als zij lid zijn van de Postcode Loterij.

Goede Tijden, Slechte Tijden kan ook gezien worden als een succesvol programma. Ondanks dat het programma al bijna 25 jaar bestaat en je zou denken dat het langdradig werd, behaalt het programma dagelijks nog steeds rond de 1,5 miljoen kijkers. Het programma heeft onlangs nog de TV Beeld gewonnen voor ‘Best Second Screen Concept’ met hun GTST 5000 applicatie. In oktober 2014 werd de 5000ste aflevering van GTST uitgezonden en deze applicatie gaf gelijktijdig een extra aflevering cadeau die alleen via een second screen te zien was. Op deze manier konden fans beelden zien die nooit in de reguliere uitzending te zien waren. Deze vorm van verhaallijnen vertellen bij een serie was een hoogtepunt in de Nederlandse televisie (Broadcastmagazine, 2015). Ook is er sinds kort nog een applicatie ontwikkeld voor GTST, de selfie-app, waarin de kijker wordt uitgedaagd de leukste ‘selfie’ te maken. Hiermee speelt Endemol in op de trends van nu en gaat het programma mee met de tijd.

Tevens is Endemol ook begonnen met het produceren van sport op de kanalen Fox Sports, Eredivisie en Fox Sports International. Met de productie hiervan zijn ze uitgegroeid tot een grote sportproducent van Nederland.

Sterke en zwakke punten

Sterke punten Zwakke punten

Groot programma-aanbod in verschillende genres (fictie, non-fictie, amusement, talent kitchen, sport).

Hebben zich nog niet sterk ontwikkeld in het produceren van films.

Produceert niet alleen voor zenders, maar breiden uit naar o.a. adverteerders en

Formats zijn meer gericht op entertainment, maar richten zich weinig op bijvoorbeeld

maatschappelijke organisaties. maatschappelijke problemen. Hebben erg hoge kijkcijfers met veel

verschillende programma’s.

Spelen soms op ‘save’ met grote namen in hun formats. Linda de Mol en Wendy van Dijk vervullen vaak een hoofdrol, waardoor er op voorhand al veel publiek getrokken wordt.

Maken gebruik van crossmediale uitbreiding zoals de GTST 5000 app en de [X]SELFIE. Zorgen voor interactie bij de kijkers.

Wat zou Eyeworks kunnen overnemen?

Naast dat Endmol ook vele realityprogramma’s produceert als All You Need Is Love en Holland’s Next Top Model, richten zij zich ook op tal van andere genres waaronder zelfs sport. Op deze manier breiden zij hun programma’s en naamsbekendheid uit. Ook richten zij zich niet alleen op zenders, maar maken zij tevens content voor maatschappelijke

organisaties en adverteerders. Zo breiden zij hun markt uit en komen er meer inkomsten binnen die ze weer kunnen gebruiken voor programma’s. Wat Endemol verder goed doet is het gebruikmaken van crossmediale uitbreiding en interactie met het publiek. De GTST app en het GTST live evenement, het All You Need Is Love concert en het stemmen op kandidaten bij Holland’s Next Top Model zorgt ervoor dat kijkers zich blijven bezighouden met programma’s, ook na het kijken ervan. Op deze manier kan Endemol sneller kijkers aan zich binden en dit zorgt voor hogere kijkcijfers.

- IDTV

Programma aanbod

IDTV wordt gekenmerkt als het productiebedrijf van producties als Wie Is De Mol?, Lingo, de Rijdende Rechter, Campinglife, VTWonen, Bloedverwanten, ’t schaep met de 5 poten en de film Alles is Liefde. Een indrukwekkende verzameling van succesvolle programma’s uit verschillende soorten televisiegenres (IDTV, 2015).

Lingo is het programma waar het bedrijf mee bekend werd, het is inmiddels wereldwijd verkocht. Sinds september 2014 is het progamma gestopt nadat het bijna 25 jaar iedere werkdag werd uitgezonden.

Wie Is De Mol is één van de grootste successen van IDTV. Het realityprogramma heeft inmiddels al 15 seizoenen en de laatste twee seizoenen werden met gemiddeld 2,5 miljoen kijkers bekeken (WIDM, 2015). Naast het programma worden nog veel uitbreidingen gedaan als de MolTalk na de uitzending, vodcasts en ook vond er in het laatste seizoen het Wie Is De Mol een event plaats waar onder andere de onthulling van het programma bekend werd.

IDTV ontwikkelt al jaren series voor verschillende omroepen. Series als Oud Geld, Finals, Pleidooi, Stellenbosch en ‘t Schaep met de Vijf Pooten nemen een belangrijke plek in binnen de producties van IDTV.

Ook zijn films niet weg te denken uit het programma-aanbod van IDTV. De Tweeling, Van God Los, Cloaca en Familie waren allemaal goed voor een Gouden Kalf.

Verder staat IDTV bekend om haar evenementen. Zo organiseren zij het 5 mei-concert, het Staatsloterij nieuwjaarsfeest en leverden een bijdrage aan de herdenkingsdienst van MH17 (IDTV, 2015).

Sterke en zwakke punten

Sterke punten Zwakke punten

Richt zich op een breed scala aan verschillende producties (entertainment, drama, film, documentaire, events) Ontwikkelt producties met uiteenlopende onderwerpen en belangen. Van de ‘Club van Sinterklaas’ tot de herdenking van de MH17.

Richt zich op een brede doelgroep en houdt hier ook rekening mee in de verschillende soorten producties.

Wat zou Eyeworks kunnen overnemen?

IDTV richt zich op veel uiteenlopende producties van verschillende soorten genres. Ze hebben veel realityprogramma’s, maar richten zich ook op kinderprogramma’s en maatschappelijke programma’s zoals de Rijdende Rechter. Dit is ook terug te zien in hun aanbod van films en evenementen. Ook hier worden verschillende soorten onderwerpen en genres aangeboden, zo blijft IDTV uniek in haar producties en vormt het een bron van creativiteit. Ook wordt er bij verschillende producties gebruik gemaakt van events, een mooie crossmediale uitbreiding om kijkers aan je te binden.

- Blue Circle

Programma-aanbod

Zoals hierboven al is vermeld richt Blue Circle zich op entertainment, reality, dagelijkse shows en drama.

In het genre entertainment richt Blue Circle zich voornamelijk op spelshows en

talentenshows als; Everybody Dance Now, Holland’s Got Talent, Heel Holland Bakt, Take Me Out, XFactor en The Price Is Right.

In maart is het programma Everybody Dance Now in de prijzen gevallen bij de Tv-beelden in de categorie ‘Beste grote showprogramma’. De vakjury vond dat Blue Circle zich heeft weten te onderscheiden in de overvolle markt van talentenshows, ze hebben met het programma een heel eigen sfeer en stijl gecreëerd.

In het realitygenre heeft Blue Circle programma’s ontwikkeld als; Levenslang Met Dwang, Boer Zoekt Vrouw, Help, Mijn Man Is Klusser! en Een Dubbeltje Op Zijn Kant. Blue Circle hanteert hier veel human interest/hulpprogramma’s waar de kijker een kijkje neemt in het

leven van iemand met een probleem. Hiermee heeft Blue Circle een eigen soort genre gecreëerd.

Daarnaast produceert Blue Circle, als een van de weinige, nog nieuwsshows als RTL Late Night en RTL Boulevard. Hiermee verzorgen ze vroeg en laat op de avond het laatste nieuws, gepaard met entertainment en lifestyle.

Tevens ontwikkelen zij dramaseries als Noord Zuid, Celblok H en Dokter Tinus.

Sterke en zwakke punten

Sterke punten Zwakke punten

Ontwikkelen programma’s met verschillende beweegredenen (amusement, informatie, maatschappelijke problemen).

Doet weinig aan crossmediale uitbreiding

Produceren succesvolle nieuwsshows, dit wordt nog weinig gedaan voor de commerciële zenders.

Met hun human interest- en

hulpprogramma’s bereiken ze een ander gedeelte van de doelgroep.

Wat zou Eyeworks kunnen overnemen?

Net als Blue Circle produceert Eyeworks veel realityprogramma’s, Blue Circle heeft alleen meer variatie in deze programma’s. Ze bieden entertainment aan als spel- en

talentenshows, maar richten zich ook op zwaardere onderwerpen als geld- en

angstproblemen. Dit mist Eyeworks soms nog wel, want naast Obese produceren zij niet echt ‘serieuze’ programma’s terwijl je hiermee wel onderscheidend kan zijn als bedrijf. Zo kun je bepaalde kijkers, die geïnteresseerd zijn in dat type programma’s, aan je binden. Als Eyeworks niet geïnteresseerd is in dit soort programma’s dan kun je alsnog onderscheidend zijn binnen hetgeen wat je doet, dit heeft Blue Circle ook gedaan met Everybody Dance Now. Het programma was de zoveelste talentshow, maar heeft zich door hun unieke stijl en sfeer toch weten te onderscheiden. Met hun verzonnen bucketlist-tv binnen het realitygenre zou Eyeworks dit ook kunnen bereiken.

- Talpa

Programma-aanbod

Zoals hierboven al duidelijk wordt heeft Talpa uiteenlopend programma-aanbod met diverse genres. Talpa is onder andere populair geworden door de talentenshow ‘The Voice Of Holland’, waarin er gezocht wordt naar het zangtalent van Nederland. Ondanks de voorgangers Idols en XFactor wisten zij het programma toch te laten slagen door een klein detail te vervangen, namelijk de stoelen van de jury om te wisselen, en een gigantische

crossmediale uitbreiding eromheen te ontwikkelen. Dit zorgde ervoor dat het programma wereldwijd verkocht is.

Een ander genre waar Talpa zich op richt is reality. Dit doen ze op basis van entertainment en factual entertainment, hierbij grijpt de maker in, in het leven van mensen (Aimeé Kersten, 2007). Begin 2014 begon Talpa met het grote realityprogramma Utopa, dit programma past binnen het bucketlist-tv genre. Een jaar lang geven kandidaten hun eigen bestaan op om een nieuw leven op te bouwen, letterlijk. Ze verblijven in een gesloten terrein waar ze voor hun eigen levensonderhoud moeten zorgen. Er zijn geen bedden en het eten moeten ze zelf maken, er is alleen geen keuken. Terug naar het primitieve leven is niet iets wat je snel meer zou doen en al helemaal niet als dit in een kale loods is op een leeg terrein.

Daarnaast produceert Talpa realityprogramma’s waar wat heftigere onderwerpen aan bod komen zoals ‘Syndroom’ en ‘Geer en Goor: Effe geen cent te makken’. Hierin komen problemen naar boven die mensen met het syndroom van down hebben en wordt er aandacht geschonken aan het ouderenfond waar ouderen moeten leven met een AOW- inkomen. Deze programma’s worden goed bekeken en dat komt waarschijnlijk omdat het hartverscheurende televisie is, het zijn echte ‘feelgood’ programma’s waarin er een hart onder de riem wordt gestoken bij deze mensen.

Tevens produceert Talpa spelprogramma’s als Ik Hou Van Holland , De Jongens tegen de Meisjes en het nieuwe programma The Big Picture.

Maar daarnaast is Talpa goed in het ontwikkelen van series. Divorce, Gooische Vrouwen, De Man met de Hamer en de nieuwe serie Familie Kruys zorgden per aflevering voor gemiddeld 2 miljoen kijkers. Dit zijn dramaseries waarin humor de ondertoon voert en waar veel mannen en vrouwen herkenning in vinden.

Sterke en zwakke punten

Sterke punten Zwakke punten

Produceert veel verschillende producties in verschillende genres.

Heeft zich nog niet ontwikkeld in het produceren van films.

Besteed op een leuke manier aandacht aan maatschappelijke problemen zoals bij Geer en Goor.

Maakt goed gebruik van crossmediale uitbreiding zoals The Voice of Holland en de Ik Hou van Holland applicatie .

Produceren series met hoge kijkcijfers.

Wat zou Eyeworks kunnen overnemen?

Ook Talpa richt zich weer op een brede doelgroep met veel verschillende programma’s per genre en heeft ook netwerken in het buitenland. Bovendien is Talpa zich ervan bewust wat de kijker wilt zien en welke programma’s met welke mensen zullen werken. Linda de Mol is

wederom ook bij Talpa vaak een belangrijke factor en ze weten dat Geer en Goor

hartverwarmende televisie kunnen maken als je ze laat inzetten voor een goed doel. Talpa is een bedrijf dat goed inspeelt op de kijker met hun verschillende programma’s.

Doordeweeks zenden ze zwaardere televisie uit zoals Utopia en Syndroom, en in het weekend kijkt men naar leuke spelprogramma’s en series ter ontspanning.