• No results found

Naam begeleider vanuit het bedrijf: Josselien Meijs Functie: Uitvoerend producent

1. Probleemsituatie 1.1 Opdrachtgever

Eyeworks is een onafhankelijk, internationaal-opererend televisieproductiebedrijf, dat in 2001 is opgericht door Reinout Oerlemans, Robert van den Bogaard en Ronald van Wechem. Het bedrijf heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot één van de belangrijkste productiemaatschappijen in Nederland. Tegenwoordig kent Eyeworks 15 vestigingen in de hele wereld. De vestigingen bevinden zich in Nederland, België,

Duitsland, Zweden, Denemarken, Spanje, Portugal, Argentinië, Chili, Brazilië, Nieuw Zeeland, Australië, Zwitserland, Noorwegen en de Verenigde Staten. ‘Van onze jaaromzet van ongeveer 274 miljoen bestaat

bijna een kwart uit de verkoop van programmaformats in het buitenland’, aldus Reinout Oerlemans (Z24.nl). Wereldwijd mag Eyeworks zich tot de top vijf van de grootste onafhankelijke

productiemaatschappijen rekenen. (Villamedia.nl, 2013)

Bekende programma’s die Eyeworks ontwikkeld heeft zijn; De Nationale IQ Test, Sterren Dansen op het ijs, Obese, Oh Oh Cherso, Adam zoekt Eva en Flikken Maastricht. Ook produceert Eyeworks speelfilms zoals Komt een Vrouw bij de Dokter, Bro’s Before Ho’s en De Marathon. (Eyeworks.tv, 2015)

Sinds 2 juni 2014 heeft Warner Bros, onderdeel van het entertainmentbedrijf Time Warner, Eyeworks overgenomen. Warner Bros neemt, met uitzondering van de Verenigde Staten, alle vijftien vestigingen over. Reinout Oerlemans blijft de bestuurder van Eyeworks USA. Warner Bros haar distributieteams zijn nu verantwoordelijk voor de verkoop en de licenties van alle Eyeworks formats en tv-programma's. (Eyeworks.tv, 2014)

Missie en visie

Eyeworks kenmerkt zich door zowel televisie-entertainment (non-fictie, zoals reality en non-scripted tv) als film- en televisiedrama (fictie). Eyeworks heeft als visie een hoge mate van kwaliteit, creativiteit en innovatie binnen het bedrijf. Het bedrijf staat open voor nieuwe uitdagingen en houdt altijd de nieuwste trends en ontwikkelingen in de gaten. Ze willen hun groei voortzetten en voortbouwen op hun succes, in samenwerking met hun filialen. Eyeworks richt zich op het bouwen en koesteren van het creatieve netwerk tussen de vijftien landen in de groep, omdat het succes komt door het creatieve uitwisselen tussen de filialen en het reeks aanpassen van elkaars formats. Dit zorgt ervoor dat er hoge kwaliteit televisieprogramma’s ontwikkeld kunnen worden. Deze diversiteit maakt het mogelijk dat Eyeworks voor meer dan 100 omroepen programma’s kan maken, zowel publieke als commerciële zenders. Al deze factoren zorgen ervoor dat Eyeworks een belangrijke positie kent in het Nederlandse medialandschap waardoor ze hun missie: het ontwikkelen, produceren en distribueren van prime-time televisie- entertainment, teweeg kunnen brengen.

Eyeworks is een zeer creatief en flexibel bedrijf die nauw samenwerkt met de andere filialen om een doel te bereiken; een uniek verhaal vertellen om mensen wereldwijd te inspireren.

Huidige situatie

Inmiddels bestaat Eyeworks 14 jaar en heeft het zich ontwikkeld tot een groot, professioneel

productiebedrijf dat zich onder andere specialiseert in het produceren van reality programma’s met het subgenre ‘celebrity reality’. In dit genre stapt de kijker in het leven van een BN’er, want van hen willen we alles weten. We kijken mee in hun dagelijks leven en leven mee met hun ups en downs (Aimée Kersten, 2007). Denk hierbij aan programma’s als Barbie, Andy en Melissa en het nieuwe programma van Bobbi Eden. Deze programma’s zijn al jaren het succes van Eyeworks, maar de concurrentie ligt op de loer en de kijkcijfers en interesse voor die realityprogramma’s zijn door de jaren heen minder geworden. Zo begon Eyeworks bijvoorbeeld hun Barbie reeks met het programma ‘Barbie’s bruiloft’. Het hoogste kijkcijfer aantal kwam hierbij op 874.000 in de één na laatste aflevering (Kijkonderzoek.nl, 2012). In de tweede serie ‘Barbie’s baby’ blijven de kijkcijfers tevens rond de 800.000 liggen, de bevalling werd door 793.000 mensen bekeken. (Kijkonderzoek.nl, 2012). In het jaar daarop kwam de derde serie ‘Huisje boompje Barbie’ uit. Daar was aflevering 5 het kijkcijferrecord met maar liefst 815.000 kijkers.

(Kijkonderzoek.nl, 2013). Als er nu gekeken wordt naar de laatste serie ‘Samantha & Michael houden zich Thai’ komen deze kijkcijfers heel wat lager uit. Bij de eerste aflevering zaten er 571.000 kijkers klaar voor de televisie (Kijkonderzoek.nl, 2013), uiteraard geen lage cijfers maar de dalende interesse in dit soort programma’s is goed te zien. Andy & Melissa begon hun reeks enigszins goed met 621.000 kijkers, maar dit daalde in de tweede aflevering alweer naar 520.000 kijkers (Kijkonderzoek.nl, 2014). Bobbi Eden begon haar serie met 431.000 kijkers, terwijl het programma ‘Roy donders stylist van het zuiden’ daarvoor nog 579.000 kijkers behaalde. Meer dan 100.000 kijkers haakte hierna af voor Bobbi. De finale- aflevering waarin Bobbi ging trouwen behaalde slechts 374.000 kijkers (Kijkonderzoek.nl, 2014). Al deze voorbeelden laten een dalende lijn zien van de interesse van de kijker in het celebrity reality dat

Eyeworks produceert.

Figuur 5 Gemiddelde kijkcijfers Barbie reeks per seizoen

Figuur 6 Kijkcijfers celebrity reality programma’s van Eyeworks

Veel van deze celebrity reality programma’s worden uitgezonden op RTL 5, Eyeworks werkt veel samen met deze zender en dat wil het bij het ontwikkelen van hun nieuwe format ook weer gaan doen. De doelgroep van RTL 5 is een brede doelgroep van zowel mannen als vrouwen tussen de 20 en 34 jaar. RTL 5 is een jonge, attractieve zender waarin ze grenzen proberen te verleggen en talent proberen te ontdekken met programma’s als ‘Expeditie Robinson’ en ‘So You Think You Can Dance’. Ook nemen veel realityprogramma’s zoals ‘Echte meisjes’, Barbie en Britt & Ymke een belangrijke plek in bij RTL 5. Ze proberen spraakmakende televisie uit te zenden waarin de boventoon gevoerd wordt door talent, lef en humor. (Rtl.nl, 2014)

0

200.000

400.000

600.000

800.000

1.000.000

Barbie

Barbie's bruiloft (2012)

Barbie's baby (2012)

Huisje boompje barbie

(2013)

Samantha & Michael