• No results found

Bijlage 3 Kijkcijfers en succesfactoren

Film en TV Drama

15 Bijlage 3 Kijkcijfers en succesfactoren

Sterren Springen

Kijkcijfers

Het eerste seizoen van Sterren Springen begon op 25 augustus 2012 en de eerste aflevering werd goed onthaald met maar liefst 1.523.000 kijkers (SKO, 2012). Dit was voor Eyeworks een heel goed begin. Blijkbaar was de eerste aflevering goed bevallen, want de tweede aflevering behaalde 1.611.000 kijkers (SKO, 2012), waarmee het programma op de vierde plaats stond in de top 25 best bekeken programma’s van die dag. De finale werd op 15 september bekeken met 1.345.000 kijkers (SKO,2012), nog ver boven het miljoen en tegen de verwachtingen van Eyeworks in. Het tweede seizoen begon op 5 april 2014 en behaalde die dag 1.040.000 kijkers (SKO, 2014). De finale aflevering op 26 april werd bekeken door 1.030.000 mensen (SKO, 2014). Hoewel de kijkcijfers gedaald zijn ten aanzien van het eerste seizoen, liggen de kijkcijfers alsnog heel hoog.

Waarom succesvol?

In eerste instantie wordt er gedacht waarom mensen Patty Brard van de duikplank wil zien springen, maar de verscheidenheid aan deelnemers van Sterren Springen wordt toch erg leuk gevonden (Hoevrouwendenken, 2014). Zo sprongen de aantrekkelijke Sylvia Geersen en Koen Verweij van de duikplank, maar namen Terror Jaap en Marijke Helwegen ook deel aan het programma. Het kijken naar de goede en minder goede sprongen plus de

ongelukken die er veroorzaakt zijn wordt als waar leedvermaak gezien; ‘Gelukkig hoef ik niet op die duikplank te staan voor heel Nederland’ en ‘ik zie er nog beter uit in bikini’ (Aimeé Kersten, 2007).

Naast de hoge kijkcijfers werd het programma binnen een jaar verkocht aan meer dan 30 landen wereldwijd (Eyeworks, 2014). Het succes begon bij het eerste seizoen waar het programma de nummer 1 hit was van SBS, met een gemiddelde van 26% marktaandeel (dit is het driedubbele van het normaal behaalde marktaandeel van SBS) (Eyeworks, 2014). Het programma werd ondermeer verkocht aan de Britse zender ITV, waar het format het hoogst scorende nieuwe programma was in vijf jaar. Op de zender TF1 van Frankrijk, behaalde het programma een marktaandeel van 26,6% had het maar liefst 6,2 miljoen kijkers. Op ABC (USA) was ‘Celebrity Splash’ op de première de best beoordeelde nieuwe show van alle kanalen in twee jaar en is er ook al een derde seizoen uitgezonden (Eyeworks, 2014). De verkoop van het programma heeft Eyeworks een recordwinst opgeleverd, de nettowinst steeg met 10 procent en kwam uit op 13,9 miljoen euro (Spits, 2013). Reinout Oerlemans had, sinds het wereldwijd verkopen van de IQ Test, zo’n gigantisch succes niet meer meegemaakt (Totaaltv, 2012).

Obese

Kijkcijfers

Het eerste seizoen van Obese begon op 2 oktober 2011 en scoorde met de eerste aflevering 1.454.000 kijkcijfers (SKO, 2011). Daarmee werd het programma ‘de kijkcijferhit’ op de zondagavond (Mediacourant, 2011). Het eerste seizoen met de zes afleveringen behaalde een gemiddelde van 1.5 miljoen kijkers (Mediacourant, 2013).

Na het grote succes van het eerste seizoen, scoorde het tweede seizoen echter nog beter. De eerste aflevering op 3 februari 2013 scoorde een recordcijfer van maar liefst 1.727.000 kijkers (SKO,2013). Maar in de vierde aflevering werd dit record zelfs verbroken met een score van 1.775.000 kijkers, dit was de best bekeken aflevering ooit (Zappen, 2013).

19 april 2015 komt de eerste aflevering van het derde seizoen uit. In de aanloop hiernaartoe herhaalde RTL 4 eerdere afleveringen en (ondanks het WK) zorgde de eerste aflevering voor 491.000 kijkers (Zappen, 2014).

Waarom succesvol?

Het programma is alleen door de hoge kijkcijfers al een succesvol programma. Het feit dat het tweede seizoen beter bekeken wordt dan het eerste seizoen komt niet vaak voor. Een andere reden dat het programma zo populair is, is omdat de kijker kan meeleven met de ‘gewone mens’. De kijker ondervindt herkenning en maakt als het ware de ups en downs mee door de ogen van de betrokkenen, hierdoor voelt de kijker dezelfde emoties. De kijkers zien dezelfde mensen op de televisie als op de bank (Aimeé Kersten, 2007).

Tevens kan het programma veel informatie bieden aan de kijker. Er worden workouts en gezonde recepten laten zien en omdat de mensen in het programma veel afvallen, kan dit gelden als motivatie om de kijker gezond te laten leven (Aimeé Kersten, 2007).

Naast deze factoren is het programma ook succesvol geworden omdat het in nog geen jaar tijd aan 125 landen in zes werelddelen is verkocht (Volkskrant, 2012). Net als in Nederland, is er ook voor Denemarken, de VS en Engeland een tweede seizoen gekomen (Eyeworks, 2014).

Echte Meisjes

Kijkcijfers

De eerste aflevering van het eerste seizoen ‘Echte meisjes in de jungle’ trok verbazingwekkend 733.000 kijkers (SKO, 2011), voor RTL 5 is dat ver boven het

zendergemiddelde (Mediacourant, 2011). De finale van het programma trok 821.000 kijkers naar RTL 5 (SKO, 2011). Het tweede seizoen, ‘echte meisjes opzoek naar zichzelf’, dat begon op 15 maart 2012 en scoorde met de eerste aflevering 493.000 kijkers (SKO, 2012). De finale van het tweede seizoen behaalde 475.000 kijkers. Het seizoen daarop ‘Echte Meisjes op de Prairie’, behaalde echter een laagterecord wat betreft kijkcijfers. Het derde seizoen begon al slecht met maar 319.000 kijkers (SKO, 2013), maar behaalde met de

derde aflevering een nog lager aantal van maar 270.000 kijkers (SKO, 2013). Dat is een daling van 32 procent ten opzichte van de vorige twee afleveringen (Mediacourant, 2013).

Waarom succesvol?

Gezien het feit dat de kijkcijfers flink daalden na het eerste seizoen van ‘Echte Meisjes’, kan het programma toch als succesvol worden gezien. Denemarken had al snel interesse in het eerste seizoen ‘Echte Meisjes in de Jungle’ en heeft het programma uitgezonden op TV 3, waar het al snel het best bekeken programma werd op die zender. Met de kijkcijfers verslaat het zelfs de Deense ‘Expeditie Robinson’ (Volkskrant, 2012). Het programma is inmiddels in zes landen verkocht (Trouw, 2013).

Verder wordt het programma vooral gezien als leedvermaak. De domme, platte

opmerkingen van de meisjes en de ruzies onderling maken het programma af. ‘Een leuk, roze reisföhntje.' En dan met een Purmerends accent: 'Een leuk, rosah reisföhntjah, met minder watt. Dat betekent dat je hem sneller kan gebruiken. Anders schieten daar de stoppen door. Wij kunnen best wel makkelijk een monteur bellen maar hun niet want dat is best wel ver daar vandaan' (VrijNederland, 2012). Zoals Jean-Pierre Geelen,

televisierecensent bij de Volkskrant ook zegt, ‘Domheid is hot’.

Echte Meisjes in de Jungle wordt gezien als een veel gebruikte formule; zet opmerkelijke kandidaten neer op een excentrieke locatie zonder contact met de buitenwereld en haal ze zo uit hun comfort zone. Na verloop van tijd verliezen ze dan hun masker (VrijNederland, 2012). Volgens Jean-Pierre zijn er verschillende mensen die deze programma’s leuk vinden. Dit soort reality-tv kan het hoger opgeleide deel van de bevolking aantrekken, maar dit is eerder vanuit ergernis en ook vanuit verbazing. Andere mensen vinden deze

programma’s leuk omdat ze zichzelf zien en het idee hebben dat ze serieus genomen worden. Tot slot is er nog een categorie die er middenin zit zegt Jean-Pierre, zij zeggen vaak dat deze mensen dom zijn, maar zelf kunnen ze ingewikkelde vraagstukken ook niet beantwoorden (VrijNederland, 2012). ‘De voornaamste aspecten bij deze doelgroep zijn verbazing en herkenning’, zegt Paul Cormont, die tot september 2015 nog zenderdirecteur is bij RTL 5.

Groeten uit de Rimboe

Kijkcijfers

Het eerste seizoen van ‘Groeten uit de Rimboe’ begon in het najaar van 2005 sterk met een gemiddelde van 800.000 kijkers (SKO, 2005). En al was het eerste seizoen al een goed begin, startte het tweede seizoen in het najaar van 2006 gigantisch met een score van 2.269.000 kijkers in de eerste aflevering. Deze kijkcijfers daalden wel iets in de afleveringen daarop, maar alle afleveringen bij elkaar behaalde alsnog een gemiddelde van ruim 1,5 miljoen kijkers (Mediacourant, 2006). Het derde seizoen startte op 29 maart 2008 met illusionist Hans Kazàn en dit leverde 1.182.000 kijkers op (SKO, 2008). In dit seizoen bleven de kijkcijfers dobberen op 1.000.000 kijkers. In de aflevering van 20 april behaalde het

programma 1.117.000 kijkers (SKO, 2008). Het vierde en laatste seizoen van het programma begon hun eerste aflevering met 1.059.000 kijkers (en de daarop volgende afleveringen waren niet heel verschillende qua kijkcijfers) en bleef daarmee vele programma’s voor (Mediacourant, 2010).

Waarom succesvol?

Naast de hoge kijkcijfers (in alle vier de seizoenen) is het programma ook nog eens heel grappig en informatief om naar te kijken. Het is al opmerkelijk dat een luxe, Nederlands gezin dezelfde levenswijze als die van de stammen in de Rimboe gaat hanteren en hieruit komen grappige situaties. Tevens kan de kijker veel leren van de inheemse stammen en het land waarin zij leven. Er wordt laten zien hoe de mensen daar alledaagse problemen aanpakken zoals eten en drinken vinden, maar ook hoe zij een bepaald uiterlijk hebben met bijvoorbeeld piercings of gaten in hun lichaam (Aimeé Kersten, 2007).

Daarnaast is het format genomineerd voor de Gouden Roos, een Europese prijs voor entertainment tv-programma’s, ‘Groeten uit de Rimboe’ was in de categorie reality genomineerd. Dit heeft een goede indruk achtergelaten, want al snel werd het programma verkocht aan diverse Europese landen. In België zijn er al twee seizoenen uitgezonden onder de naam ‘Toast Kannibaal’. Verder is het programma ook aan Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken en Spanje verkocht, waar de eerste seizoenen zijn uitgezonden (Zappen, 2006).

Ook kon er op dit format gemakkelijk een vervolgserie uitgezonden worden, genaamd ‘Groeten Terug’, waar mensen uit de inheemse stammen een kijkje kwamen nemen in Nederland. De eerste aflevering, die begon in 2006, werd alleen al bekeken door 1.682.000 mensen (SKO, 2006).