• No results found

Bijbelteksten

In document ANTON DE KOM UNIVERSITEIT VAN SURINAME (pagina 122-144)

Bijlage I: Onderzoeksinstrumenten analyseonderzoek

Bijlage 1a: Vragenlijst (Interviewguide) ten behoeve van groepsinterviews Bijlage 1b: Beoordelings- en observatielijst

Bijlage 1c: Voorbeeld evaluatie formulieren (learner reports)

Bijlage II: Onderzoeksinstrumenten interventieonderzoek

Bijlage 2a: Stellingenlijst voor self-efficacy (Self-efficacy test) Bijlage 2b: Self-efficacy test scores

Bijlage 2c: Voorbeeld learner report Bijlage 2d: Blad met smiley face

Bijlage III: Gegevens interventieonderzoek

Bijlage 3a: Fragmenten samenstelling conceptmap ‘boekhoudkundig model’ Bijlage 3b: Fragmenten uit learner reports

Bijlage 3c: Foto’s afsluitende contextopdracht (ontwerp spel boekhoudkundig model)

117

Bijlage I: Onderzoeksinstrumenten analyseonderzoek

Bijlage 1a: Vragenlijst (Interviewguide) ten behoeve van groepsinterviews

1 Reeds gestelde vragen/topics worden afgevinkt.

ESOBSL F Interviewguide voor de vaststelling van de leeractiviteiten bij de projectgroep*

Opleiding: Module: Groep: (DAG/AVOND)

Projectgroep (nummer):

Namen van de geïnterviewde studenten:

Datum interview: Naam interviewer:

Topics: Handelingen/Activiteiten/Gedragingen/Houdingen/Meningen/Ervaringen Vraag

gesteld1

1. Heb je eerder aan een project gewerkt? Zo ja, wat voor soort project? Zo nee, wat is volgens jou een projectopdracht?

2. Heb je overeenkomsten (overlappingen) en verschillen geconstateerd tussen de modules Boekhouden A, Boekhouden 3, Bedrijfseconomie A, de Boekhoudkundige praktijk en het Boekhouden project? Zo ja, welke? Zo nee, wat is je mening over de inhoud van deze modules?

3. Welk bekend model herken je in de deelopdrachten van het boekhouden project? (de boekhoudkundige beschrijving van het model). Wat is de rode draad in/nut van het boekhouden project volgens jou?

4. Welke werkwijze uit vorige modules herken je in het boekhouden project? Welke specifieke handelingen/activiteiten uit vorige modules heb je weer uitgevoerd tijdens het boekhouden project?

5. Van welk literatuur en hulpmiddelen heb je gebruik gemaakt om de opdrachten uit te voeren? Hoe heb je de literatuur/middelen ingezet? 6. Beschrijf in eigen woorden de begeleiding van de projectdocent tijdens het boekhouden project.

7. Vertel, hoe ben je het boekhouden project gestart? Welke handelingen heb je ondernomen bij de start van het boekhouden project?

8. Bekijk het projectboek, de casus, de boekingsdocumenten, de liniaturen en de gemaakte opdrachten. Welke concrete handelingen/activiteiten heb je uitgevoerd bij het oplossen van opdracht 1?(de doorlopen stappen m.b.v. hardop nadenkend beschrijven).

9. Tegen welke problemen/ moeilijkheden ben je aangelopen bij het maken van opdracht 1?

10. Hoe heb je deze problemen/moeilijkheden aangepakt? Motiveer waarom je bepaalde handelingen wel hebt gepleegd en andere niet. 11. Wat zou je de volgende keer anders willen aanpakken? En waarom?

12. Bekijk het projectboek, de casus, de boekingsdocumenten, de liniaturen en de gemaakte opdrachten. Welke concrete handelingen/activiteiten heb je uitgevoerd bij het oplossen van opdracht 2? (de doorlopen stappen m.b.v. hardop nadenkend beschrijven).

13. Tegen welke problemen/ moeilijkheden ben je aangelopen bij het maken van opdracht 1?

118 * Bij de interviews zullen de beoordelingslijsten en de observatielijsten van de projectgroepen worden gebruikt om bepaalde vragen te

kunnen onderbouwen.

* Er zullen in totaal 4 interviewmomenten plaatsvinden.

Hieronder is de groepering van de interviewvragen over deze 2 interviewmomenten aangegeven: Vraag 1 t/m 19: interview moment 1.

Vraag 20 t/m 31: interview moment 2.

15. Wat zou je de volgende keer anders willen aanpakken? En waarom?

16. Bekijk het projectboek, de casus, de boekingsdocumenten, de liniaturen en de gemaakte opdrachten. Welke concrete handelingen/activiteiten heb je uitgevoerd bij het oplossen van opdracht 3? (de doorlopen stappen m.b.v. hardop nadenkend beschrijven).

17. Tegen welke problemen/ moeilijkheden ben je aangelopen bij het maken van opdracht 3?

18. Hoe heb je deze problemen/moeilijkheden aangepakt? Motiveer waarom je bepaalde handelingen wel hebt gepleegd en andere niet. 19. Wat zou je de volgende keer anders willen aanpakken? En waarom?

20. Bekijk het projectboek, de casus, de boekingsdocumenten, de liniaturen en de gemaakte opdrachten. Welke concrete handelingen/activiteiten heb je uitgevoerd bij het oplossen van opdracht 4? (de doorlopen stappen m.b.v. hardop nadenkend beschrijven).

21. Tegen welke problemen/ moeilijkheden ben je aangelopen bij het maken van opdracht 4?

22. Hoe heb je deze problemen/moeilijkheden aangepakt? Motiveer waarom je bepaalde handelingen wel hebt gepleegd en andere niet. 23. Wat zou je de volgende keer anders willen aanpakken? En waarom?

24. Bekijk het projectboek, de casus, de boekingsdocumenten, de liniaturen en de gemaakte opdrachten. Welke concrete handelingen/activiteiten heb je uitgevoerd bij het oplossen van opdracht 5? (de doorlopen stappen m.b.v. hardop nadenkend beschrijven).

25. Tegen welke problemen/ moeilijkheden ben je aangelopen bij het maken van opdracht 5?

26. Hoe heb je deze problemen/moeilijkheden aangepakt? Motiveer waarom je bepaalde handelingen wel hebt gepleegd en andere niet. 27. Wat zou je de volgende keer anders willen aanpakken? En waarom?

28. Welke concrete problemen/moeilijkheden heb ik in het algemeen ervaren bij de uitvoer van de deelopdrachten/project?

29. Heb je een logische volgorde geconstateerd tussen de deelopdrachten? Zo ja? Geef een beschrijving van deze volgorde. Zo nee, hoe zou de volgorde er volgens jou er uit moeten zien?

30. Als je een advies over de aanpak van het boekhouden project mag geven aan de projectbegeleider/docent/eerstejaars studenten/de opleiding, wat zou dat zijn?

119

Bijlage 1b: Beoordelings- en observatielijst

Beoordelingslijst en observatielijst behorende bij de verwerking van de deelopdrachten

Opleiding: Module: Groep: (DAG/AVOND)

Projectgroep (nummer):

Namen van de beoordeelde/geobserveerde studenten:

Datum: Naam beoordelaar/observator:

2

De kolom “Waargenomen leeractiviteiten per opdracht” wordt door de projectdocent ingevuld bij de observatie van de projectgroep. Bij de verwerking van de deelopdrachten wordt erop gelet als de projectgroep de als voorwaarde gestelde leeractiviteiten hebben uitgevoerd. Hierbij worden de waargenomen leeractiviteiten afgevinkt.

3

De kolom “Aantal fouten per opdracht” wordt door de projectdocent ingevuld bij de inhoudelijke beoordeling van de deelopdrachten. Hierbij wordt gelet op de structurele fouten die de projectgroep heeft gemaakt in de verwerkte opdrachten. De totale score per deelopdracht wordt aan het eind berekend. Vervolgens wordt het gemiddelde deelopdrachten cijfer berekend en in de laatste regel vermeld.

4

In de kolom “Score per opdracht” wordt de score per deelopdracht aangegeven. De scores van de deelopdracht worden aan het eind opgeteld en vervolgens wordt het gemiddelde deelopdrachten cijfer berekend en in de laatste regel vermeld. Zie de beoordelingstabel voor de scorebepaling.

Deelopdracht Voorwaarde projectonderdeel (Indicatoren)* Waargenomen

leeractiviteiten per opdracht2 Aantal fouten per opdracht3 Score per opdracht4 Opdracht 1: opstelling van de beginbalans op 1 juli 2012 aan de hand van de casus SHOE BV.

het projectboek, het activiteitenschema, de beoordelingstabel, de (deel)opdrachten, de case, de boekingsdocumenten, het rekeningenschema, de liniaturen (invoeroverzichten) zijn ingekeken en samen met de docent doorgenomen

- uit de case zijn de ongeordende financiële gebeurtenissen geordend en gesorteerd naar soort, type en de datum

- de kwitanties, bonnen, facturen, bankafschriften en memo’s zijn uitgeknipt uit het projectboek en in chronologische volgorde gesorteerd naar soort, type en datum en opgelegd in zelf ontworpen ‘mappen’

- de kwitanties, bonnen, facturen, bankafschriften en memo’s zijn gecodeerd (voorzien van een kenmerk)

- vanuit de case en de boekingsdocumenten zijn er schriftelijk berekeningen en aantekeningen gemaakt, vastgelegd en ingeleverd

120

- het basis boekhoudenboek, het basisboek bedrijfseconomie en het boekhouden 3 boek worden ingekeken en vanuit deze boeken wordt relevante informatie opgeschreven of besproken onder de groepsleden

- de beginbalans is in scontrovorm opgesteld (in T-vorm met een linker- en rechterzijde)

- de balansposten zijn naar de juiste volgorde gecategoriseerd (links: vaste activa, vlottende activa, liquide middelen, rechts: eigen vermogen, vreemd vermogen lang, vreemd vermogen kort)

- de totaal tellingen van de linker- en rechterzijde van de balans zijn even groot Opdracht 2:

bijwerken van het kasboek en bankboek aan de hand van de gesorteerde boekingsdocume nten;

het maken van het journaal aan het eind van de maand juli 2012 aan de hand van het kasboek en bankboek.

aan de hand van de gesorteerde boekingsdocumenten zijn het kas- en bankoverzicht naar datumvolgorde ingevuld alle overzichten zijn bijgewerkt op basis van hun karakter

het kasoverzicht is aan de linkerzijde geopend met het saldobedrag

het bankoverzicht is bij een vordering op de bank aan de linkerzijde geopend en bij een schuld aan de bank aan de rechterzijde geopend met het banksaldo

het kasoverzicht is aan het eind van de periode afgesloten met een kassaldo aan de rechterzijde

het bankoverzicht is aan het eind van de periode afgesloten aan de linkerzijde in geval van een saldoschuld en aan de rechterzijde in geval van een saldovordering

de bedragen op de boekingsdocumenten zijn niet als geheel opgenomen in het kas-en bankoverzicht maar gesplitst naar rekening soort en type

er is gewerkt met de rekeningnamen en rekeningnummers vanuit het rekeningenstelsel bij overboekingen tussen kas en bank is er gewerkt met de tussenrekening ‘Kruisposten’ alle overzichten zijn afgesloten

de totaal tellingen van de linker- en rechterzijde van de overzichten in T-vorm zijn even groot vanuit de ingevulde overzichten zijn er collectieve journaalposten gemaakt voor alle overzichten de gemaakte collectieve journaalposten zijn in evenwicht

121 Opdracht 3: bijwerken van de overige dagboeken aan de hand van de gesorteerde boekingsdocu-menten;

het maken van de collectieve journaalposten aan het eind van de maand juli 2012 aan de hand van overige dagboeken.

aan de hand van de gesorteerde boekingsdocumenten zijn het magazijnontvangstenboek, het register ontvangen handelsfacturen, het register ontvangen overige facturen, het verkoopboek, het magazijnafgifteboek en het memoriaal (diverse postenboek) naar datum volgorde ingevuld

alle overzichten zijn bijgewerkt op basis van hun karakter

in het magazijnontvangstenboek zijn uitsluitend de op rekening ingekochte en ontvangen goederen opgenomen waarbij de magazijnontvangstenbonnen met de daarbij horende ontvangen artikelen tegen de vaste verrekenprijs geboekt in het register ontvangen handelsfacturen zijn uitsluitend de op rekening gekochte goederen opgenomen waarbij de facturen geboekt zijn tegen factuurbedragen en daar tegenover de vaste verrekenprijzen

de prijsverschillen zijn als volgt berekend: factuurprijs – vaste verrekenprijs (beide prijzen exclusief omzetbelasting) in het register ontvangen overige facturen zijn uitsluitend de financiële feiten geboekt waarbij er geen sprake is van een aankoop van goederen maar van telefoonkosten, bedrijfsuitje, keuring auto en vervangen van een dakgoot tegen factuurbedragen

in het register ontvangen overige facturen zijn de juiste tegenrekeningen opgenomen per financiële feit

in het verkoopboek zijn uitsluitend de financiële feiten opgenomen waarbij er sprake is van verkochte goederen op rekening

in het verkoopboek zijn tevens de kortingen in een aparte kolom verwerkt

in het verkoopboek zijn ook de vaste verrekenprijzen per financiële feit in aparte kolommen opgenomen

in het magazijnafgifteboek zijn uitsluitend de financiële feiten opgenomen tegen magazijnafgiftebonnen waarbij de goederen zijn verkocht en afgeleverd aan de klanten

in het magazijnafgifteboek zijn de vaste verrekenprijzen opgenomen

in het memoriaal zijn alle andere posten opgenomen die in geen van de eerdere dagboeken verwerkt kunnen worden in het memoriaal zijn alle financiële transacties apart opgenomen

in het memoriaal (in de kolom bedrag) is er rekening gehouden met de permanentie op basis van de financiële gegevens uit de casus (bedragen per jaar/ per maand/ per kwartaal enz.)

122

er is gewerkt met de rekeningnamen en rekeningnummers vanuit het rekeningenstelsel de gemaakte collectieve journaalposten zijn in evenwicht

in de journaalpost uit het magazijnontvangstenboek zijn de rekeningen 1410, 7000, 7010, 7020 en 7040 gebruikt waarbij de voorraadrekening is gecrediteerd

in de journaalpost uit het register ontvangen handelsfacturen zijn de rekeningen 1400, 1410, 1800, 7200, 7210, 7220 en 7240 gebruikt waarbij de positieve prijsverschillen zijn gecrediteerd en negatieven prijsverschillen zijn gedebiteerd in de journaalpost uit het register ontvangen overige facturen zijn de rekeningen 0700, 1640, 1800 en 4500 gebruikt in combinatie met de rekening 1400 (credit)

in de journaalpost uit het verkoopboek zijn de rekeningen 1300, 1810, 8500, 8510, 8520, 8540 en 8900 gebruikt waarbij kortingen zijn gedebiteerd

in de journaalpost uit het verkoopboek zijn de rekeningen 7300, 7310, 7320, 7340 en de rekeningen 8000, 8010, 8020, 8040 gecombineerd

in de journaalpost uit het magazijnafgifteboek zijn de rekeningen 7000, 7010, 7020, 7300, 7310 en 7320 gebruikt waarbij de voorraad rekeningen zijn gedebiteerd

vanuit het memoriaal zijn er geen collectieve journaalposten gemaakt maar enkelvoudig Opdracht 4:het

openen van de gegeven

grootboekrekenin gen aan het begin van de periode juli 2012;

bijwerken van de diverse

grootboekrekenin gen aan het einde van de maand juli 2012 door middel van de eerder gemaakte collectieve journaalposten.

alle relevante grootboekrekeningenzijn geopend met de bedragen vanuit de beginbalans (debet in de balans is debet in het grootboek, credit in de balans is credit in het grootboek)

aan de hand van de eerder gemaakte collectieve journaalposten (uit het kasboek, het bankboek, het magazijnontvangstenboek, het register ontvangen handelsfacturen, het register ontvangen overige facturen, het verkoopboek en het magazijnafgifteboek en de enkelvoudige journaalposten uit het memoriaal (diverse postenboek) op de diverse grootboekrekeningen bijgewerkt (ingevuld in de invoeroverzichten die hiertoe bestemd zijn)

bij de verwerking in het grootboek vanuit de journaalposten geldt debet in de journaalpost van het dagboek is debet in het grootboek, credit in de journaalpost uit het dagboek is credit in het grootboek)

de grootboekrekeningen zijn niet afgesloten en heropend

bij het invullen van de grootboekrekeningen is er rekening gehouden met de boekingsregel en is er gewerkt met de daarbij horende tegenrekeningen

123

Dit formulier heeft een tweeledig karakter. Het wordt gebruikt als beoordelings- en observatielijst voor de vaststelling van het leerresultaat tijdens het boekhoudenproject.

* De indicatoren zijn een weergave van de leeractiviteiten (handelingen) die de projectgroep moet hebben gepleegd om de opdrachten in zijn geheel goed te maken. Dit levert het gewenste leerresultaat op.

Opdracht 5: het samenstellen van de kolommen-balans, bestaande uit de proefbalans, de saldibalans, de W&V rekening en de eindbalans

de kolommenbalansis volledig opgesteld op basis van de eerder verwerkte grootboekrekeningen de rekeningen in de kolommenbalans zijn chronologisch geordend

de totale telling van de linker- en rechterzijde van de proefbalans zijn in evenwicht en zijn even groot als de totale tellingen van de linker- en rechterzijde van alle grootboekrekeningen bij elkaar (exclusief de afsluiting)

de totale telling van de linker- en rechterzijde van de saldibalans zijn in evenwicht en zijn herleid vanuit de saldi van de proefbalans (de saldi in de saldibalans zijn steeds aan de hogere zijde ingevuld)

de ‘rekeningen van het eigen vermogen’ (resultaten rekeningen) zijn verwerkt op de winst-en-verliesrekening en de ‘balansrekeningen’ zijn verwerkt op de eindbalans

op de winst-en-verliesrekening zijn kosten gedebiteerd en opbrengsten gecrediteerd

op de eindbalans zijn de rekeningen van bezit gedebiteerd en rekeningen van schuld gecrediteerd

de kolommenbalans is afgesloten met het resultaat (saldowinst of saldoverlies), waarbij een winst is gecrediteerd en een verlies gedebiteerd

het resultaat is verwerkt op de resultatenrekening (saldowinst in de linker kolom en saldoverlies in de rechter kolom)

Totale deelopdrachten score

124 De beoordelingstabel Opdrachten Punten Opdracht 1 10 Opdracht 2 10 Opdracht 3 10 Opdracht 4 10 Opdracht 5 10 Opdrachtencijfer 50 : 5 = 10 Kennistoets 10

Eindcijfer 0,7 * Opdrachtcijfer + 0,3 * Kennistoets

Voor de opdrachten geldt dat bij elke fout 0,5 punt in mindering gebracht wordt. Hierbij wordt gelet op de systematische fouten. Scorebepaling per deelopdracht: 10 – (aantal fouten * 0,5)

Indien een onderdeel met onvoldoende beoordeeld is, dient deze uitwerking gecorrigeerd te worden, ook wel genoemd een reparatieopdracht. Voor een reparatieopdracht wordt dezelfde beoordeling toegepast. Echter, de maximale score is 7 punten. De kennistoets heeft een eigen beoordeling zoals in een tentamen. Hierbij is maximaal één herkansing mogelijk.

De module BHP is behaald als:

1. je aan de presentieplicht van 80% heeft voldaan en actief heeft meegewerkt aan de opdrachten;

2. het gemiddeld opdrachtcijfer is een 5,5 waarbij geldt dat minimaal een 5,0 per opdracht wordt gehaald; 3. voor de kennistoets moet minimaal een 5,0 te zijn behaald;

125

Bijlage 1c: Voorbeeld evaluatie formulieren (learner reports)

Zelfevaluatie bij het boekhouden project (bijeenkomst 1)

Naam:

Projectgroep: Inschrijfnummer:

De onderstaande evaluatievragen hebben betrekking op de student zijn/haar eigen leerproces. De vragen zijn gekoppeld aan de 5 bijeenkomsten. Deze evaluatie kan bijdragen bij het ontwikkelen, aanscherpen en sturen van de student zijn/haar leeractiviteiten en beroepscompetenties. De vragen dienen individueel door elke student per bijeenkomst beantwoord te worden. De beantwoorde vragen worden bij de

projectbegeleider ingeleverd. Het is dus raadzaam om de beantwoorde vragen te plaatsen in een persoonlijk mapje.

Vraag 1.Welke vooropleiding heb je genoten?

Vraag 2. Kruis aan welke van de onderstaande modules volledig gevolgd zijn en behaald zijn. Boekhouden A ---- gevolgd behaald

Bedrijfseconomie A ----gevolgd behaald Boekhouden 3 ----gevolgd behaald

Vraag 3. Beschrijf in het kort hoe je dit project onderdeel hebt aangepakt? Welke specifieke handelingen heb je uitgevoerd om de deelopdracht op te lossen?

Vraag 4. Heb je een verband geconstateerd tussen de modules Boekhouden a, Bedrijfseconomie a, Boekhouden 3 en Boekhouden project? Motiveer je antwoord.

126 Zelfevaluatie bij het boekhouden project (bijeenkomst 2)

Naam:

Projectgroep: Inschrijfnummer:

De onderstaande evaluatievragen hebben betrekking op de student zijn/haar eigen leerproces. De vragen zijn gekoppeld aan de 5 bijeenkomsten. Deze evaluatie kan bijdragen bij het ontwikkelen, aanscherpen en sturen van de student zijn/haar leeractiviteiten en beroepscompetenties. De vragen dienen individueel door elke student per bijeenkomst beantwoord te worden. De beantwoorde vragen worden bij de

projectbegeleider ingeleverd. Het is dus raadzaam om de beantwoorde vragen te plaatsen in een persoonlijk mapje.

Vraag 1. Hoe verliep de aanpak van dit project onderdeel binnen de projectgroep?

Vraag 2. Omschrijf precies welke handelingen (activiteiten) je hebt uitgevoerd om de deelopdracht op te lossen?

Vraag 3. Beschrijf in het kort wat jouw individuele bijdrage is geweest bij het oplossen en inleveren van dit project onderdeel?

Vraag 4. Wat heb je erbij geleerd bij dit project onderdeel?

Vraag 5. Wat kan anders de volgende keer?

127 Zelfevaluatie bij het boekhouden project (bijeenkomst 5)

Naam:

Projectgroep: Inschrijfnummer:

De onderstaande evaluatievragen hebben betrekking op de student zijn/haar eigen leerproces. De vragen zijn gekoppeld aan de 5 bijeenkomsten. Deze evaluatie kan bijdragen bij het ontwikkelen, aanscherpen en sturen van de student zijn/haar leeractiviteiten en beroepscompetenties. De vragen dienen individueel door elke student per bijeenkomst beantwoord te worden. De beantwoorde vragen worden bij de

projectbegeleider ingeleverd. Het is dus raadzaam om de beantwoorde vragen te plaatsen in een persoonlijk mapje.

Vraag 1. Hoe verliep de aanpak van dit project onderdeel binnen de projectgroep?

Vraag 2. Omschrijf precies welke handelingen (activiteiten) je hebt uitgevoerd om de deelopdracht op te lossen?

Vraag 3. Beschrijf in het kort wat jouw individuele bijdrage is geweest bij het oplossen en inleveren van dit project onderdeel?

Vraag 4. Wat heb je erbij geleerd bij dit projectonderdeel?

Vraag 5. Beschrijf kort de bijdrage van dit project aan je beroepscompetenties.

Vraag 6. Beschrijf in het kort hoe je je zult voorbereiden op het tentamen.

128

Bijlage II: Onderzoeksinstrumenten interventieonderzoek

Bijlage 2a: Stellingenlijst voor self-efficacy (Self-efficacy test)

Self-efficacy test Initialen:

Groep:

De onderstaande stellingen zijn verdeeld onder drie (3) thema’s, namelijk: Initiatieven nemen, Inspanning / moeite en

Volharding / doorzettingsvermogen. De stellingen hebben betrekking op project onderwijs met name ‘het boekhoudenproject’. Geef bij elke stelling aan in hoeverre deze voor u klopt door het hokje dat bij u van toepassing is

zwart te maken. Bij een verkeerde keuze kleurt u het vakje geheel zwart (zie voorbeeld).

Voorbeeld Zo invullen:

Fouten zo aangeven en een ander antwoord kiezen

Initiatieven durven nemen Klopt voor mij Stellingen:

Helemaal niet

Nauwelijks Een beetje

Vrij goed Helemaal 1. Als een projectopdracht of een onderdeel ervan te

ingewikkeld lijkt, zal ik niet eens de moeite nemen om het te proberen.

2. Ik vermijd om nieuwe dingen te leren wanneer ze te moeilijk lijken.

3. Ik geef al snel op als ik in eerste instantie of in het begin van een project niet succesvol ben.

Inspanning / moeite Klopt voor mij Stellingen:

Helemaal niet

Nauwelijks Een beetje

Vrij goed Helemaal 1. Ik ben ervan verzekerd dat ik gemaakte plannen kan

uivoeren.

2. Als ik een projectopdracht of een onderdeel ervan de eerste keer niet aan kan, blijf ik proberen tot het lukt. 3. Als ik een minder leuke projectopdracht of onderdeel

ervan moet uitvoeren, houd ik vol totdat het af is. 4. Als ik besluit om een opdracht uit te voeren, ga ik er echt

In document ANTON DE KOM UNIVERSITEIT VAN SURINAME (pagina 122-144)