• No results found

Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

Inzake de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen:

Meibloemstraat 5 te 8511 Kortrijk Gegevens van de ligging

3. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

De aanvraag betreft wijzigingen t.o.v. de vergunde aanvraag 2020/00654 tot het bouwen van een meergezinswoning met 5 wooneenheden

Type handelingen: stedenbouwkundige handelingen De aanvraag:

De aanvraag omvat enkele beperkte wijzigingen t.o.v. de vergunde aanvraag tot het bouwen van een meergezinswoning met 5 woongelegenheden. Volgende aanpassingen worden gevraagd:

• Weglaten lift

• grotere garage aan de zijde Pannebakkersstraat

• Uitbreiden en herindeling ruimtes appartement 0102 waardoor de leefruimte, keuken en berging ruimer wordt.

• Extra slaapkamer appartement 0202 samen met een beperkte herindeling van de ruimtes.

• Herindeling ruimtes dakappartement

• wijziging gevels:

o aan de zijgevel worden er extra ramen gecreëerd.

o Beperkte verschuiving van de toegangsdeuren op het gelijkvloers o wijziging gevelmaterialen

o de sokkel en de dakverdieping worden in een rood-bruine gevelsteen uitgevoerd i.p.v. in aluminium.

62/140 Grote Markt 54 – 8500 Kortrijk communicatie@kortrijk.be

Het vergunde volume wordt niet gewijzigd. Enkel de dakopbouw van de liftkoker wordt

verwijderd. Alle aanpassingen gebeuren binnen het vergunde volume. Er werden geen bezwaren of opmerkingen ingediend.

De bouwplaats:

Het betreft het hoekperceel gelegen op de hoek van de Marksesteenweg en de

Pannebakkersstraat. Het oorspronkelijke handelshuis werd gesloopt. De werken m.b.t. de vergunning zijn reeds in uitvoering. Er wordt een meergezinswoning gebouwd met 5 woongelegenheden. Het pand zal bestaan uit 3 à 4 bouwlagen afgewerkt met een plat dak.

Het gelijkvloers wordt volledig bebouwd en ook de eerste verdieping bevindt zich over het

volledige perceel. Op de 2de en de 3de verdieping is de bouwdiepte beperkt tot de bouwdiepte op de aanpalende percelen. De 4de bouwlaag sluit aan met het linker aanpalende pand langs de Marksesteenweg en wordt teruggetrokken voorzien langs de Pannebakkersstraat.

De omgeving:

De omgeving wordt gekenmerkt door een menging van wonen, handel en diensten. Het wonen bestaat er voornamelijk uit ééngezinswoningen met een variatie aan bouwstijlen en

gevelmaterialen. Langs de overkant van de Marksesteenweg liggen de gronden van de N.M.B.S., meer bepaald het rangeerstation. De omgeving is een stedelijke omgeving die gekenmerkt wordt door een menging aan functies, zoals wonen, handel, horeca, kantoren, diensten en

gemeenschapsvoorzieningen.

4. Procedure

De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 11-14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

De aanvraag moet niet openbaar gemaakt worden. De vereenvoudigde vergunningsprocedure wordt gevolgd.

De aanvraag omvat de oprichting, uitbreiding of afbraak van scheidingsmuren. In toepassing van artikel 83 werden de betrokken eigenaar(s) per beveiligde zending op de hoogte gebracht.

5. Adviezen

Op 13/10/2021 werd advies gevraagd aan Kortrijk - projecten - beheer publieke ruimte.

Op 13/10/2021 werd advies gevraagd aan hulpverleningszone Fluvia - brandpreventie@hvzfluvia.be.

6. Project-MER

De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van bijlage III van het besluit inzake

projectmilieueffectenrapportage van 10 december 2004 en latere wijzigingen. Bijgevolg dient geen project-MER-screeningsnota, noch een milieueffectrapport opgemaakt te worden.

7. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

Beoordeling van de stedenbouwkundige handelingen Goede ruimtelijke ordening

Functie:

De vergunde functie wijzigt niet. De aanvraag gaat over het aanpassen van een

meergezinswoning (5 woongelenheden). De samenstelling van de appartementen wijzigt waardoor een grotere diversiteit van meerdere slaapkamerappartementen wordt bekomen. De aanvraag voorziet in twee 4-slaapkamerappartementen, drie 2-slaapkamerappartementen en De woonfunctie is conform de bestemmingsvoorschriften van het BPA.

63/140 Grote Markt 54 – 8500 Kortrijk communicatie@kortrijk.be

Gebruikskenmerken:

De aanvraag omvat enkele interne aanpassingen zoals:

• grotere garage aan de zijde Pannebakkersstraat

• Uitbreiden en herindeling ruimtes appartement 0102 waardoor de leefruimte, keuken en berging ruimer wordt.

• Extra slaapkamer appartement 0202 samen met een beperkte herindeling van de ruimtes.

• Herindeling ruimtes dakappartement + creëren van een extra slaapkamer De aanvraag wordt afgetoetst aan de gebruikskenmerken opgenomen in de Algemene stedenbouwkundige verordening van de stad Kortrijk (artikel 20 t.e.m. 36). Het betreft voorschriften die de basiskwaliteit van woningen moet waarborgen:

• Appartement 0101 (4 slaapkamers) heeft een oppervlakte van 128.60m² en beschikt over een berging van 7.50m² en een terras van 10.49m².

• Appartement 0102 (2 slaapkamers) heeft een oppervlakte van 93.67m² en beschikt over een berging van 7.31m² en een terras van 7.87m².

• Appartement 0201 (2 slaapkamers) heeft een oppervlakte van 90.68m² en beschikt over een berging van 5.83m² en een terras van 7.56m².

• Appartement 0202 (2 slaapkamers) heeft een oppervlakte van 67.80m² en beschikt over een berging van 3.46m² en een terras van 7.75m².

• Appartement 0301 (4 slaapkamers) heeft een oppervlakte van 109.58m² en beschikt over een berging van 5.50m² en een terras van 29.88m².

De vrije hoogte tussen vloer en het plafond is in elke ruimte van de woning minstens 2,5m hoog.

Elke verblijfsruimte in elke woning is voorzien van voldoende lichtinval en luchttoevoer. Een verblijfsruimte moet rechtstreeks daglicht ontvangen via een raam.

Deze raamopeningen dienen aan een aantal eisen te voldoen (lichtdoorlatende oppervlakte van minimum 1/12 van de netto-vloeroppervlakte met een minimum van 1m², opening voorzien van doorzichtig materiaal, opening mondt direct uit in open lucht). Elke verblijfsruimte in een woning dient minimaal één te openen gevel- of dakdeel te hebben zodat op natuurlijke wijze geventileerd kan worden.

Het ontwerp is verenigbaar met de gebruikskenmerken zoals opgenomen in de Algemene stedenbouwkundige verordening.

Inplanting:

Voorliggende aanvraag wijzigt niets aan de vergunde inplanting. Het pand wordt op de rooilijn ingeplant. Het terrein wordt maximaal bebouwd. Dit is conform het BPA die een bezetting van 100% op het gelijkvloers toelaat.

Bouwvolume:

De meeste aanpassingswerken gebeuren binnen het vergunde volume. Enkel de liftkoker op het dak wordt niet uitgevoerd. Het vergunde volume bestaat uit 3 en plaatselijk 4 bouwlagen en wordt afgewerkt met een plat dak.

64/140 Grote Markt 54 – 8500 Kortrijk communicatie@kortrijk.be

Verschijningsvorm:

Volgende wijzigingen aan de gevels worden aangevraagd:

o aan de zijgevel worden er extra ramen gecreëerd.

o Beperkte verschuiving van de toegangsdeuren op het gelijkvloers o wijziging gevelmaterialen

o de sokkel en de dakverdieping worden in een rood-bruine gevelsteen uitgevoerd i.p.v. in aluminium.

Deze wijzigingen beogen een maximale integratie van het pand in de omgeving. De ramen voldoen aan de normen opgenomen in het Burgerlijk wetboek inzake lichte en zichten.

De vergunde gevelpanelen zouden gevoelig zijn voor schade. Daarom wordt deze afwerking gewijzigd naar een afwerking in baksteenmetselwerk. Dezelfde stenen zullen gebruikt worden op de dakverdieping zodat de eenheid van het oorspronkelijk aangevraagde gebouw behouden blijft. Er wordt geopteerd om twee stenen binnen dezelfde reeks te gebruiken zodat hun vorm en textuur identiek zijn. Enkel hun kleur zal verschillend zijn.

Bij het ontwerp werd gezocht naar een optimale overgang en aansluiting op de bestaande omgevende bebouwing: enerzijds het bestaande appartementsgebouw in de Marksesteenweg en anderzijds de eengezinswoningen in de Pannenbakkersstraat. De gevels worden afgewerkt met neutrale en duurzame materialen en zijn aanvaardbaar in het straatbeeld dat getypeerd wordt door baksteenmetselwerk.

Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:

Voorliggende aanvraag heeft geen invloed op het aantal parkeerplaatsen en de verkeersaantrek.

Groen- en omgevingsaanleg:

Voorliggende aanvraag heeft geen invloed op de groen- en omgevingsaanleg.

Beoordeling van de ingedeelde inrichting of activiteiten Milieuaspecten

Niet van toepassing.

Sectorale regelgeving

Watertoets en verordeningen hemelwater Watertoets

Sinds 1 november 2006 is het uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering, gewijzigd bij besluit van 14 oktober 2011, in verband met de toepassing van de watertoets op een vergunning, een plan of een programma in werking. Na de toepassing van de watertoets, vermeld in artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, blijkt er geen (significante) schade aan het watersysteem te ontstaan. Het advies is positief. Er worden bijgevolg geen extra voorwaarden opgelegd aan de vergunning, het plan of het programma om schade- effecten te vermijden, te beperken, te herstellen of te compenseren. De vergunningsplichtige activiteit is verenigbaar met de doelstellingen en beginselen, bepaald in artikel 5, 6 en 7 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid.

65/140 Grote Markt 54 – 8500 Kortrijk communicatie@kortrijk.be

Gewestelijke verordening hemelwater

Voorliggende aanvraag wordt ook afgetoetst aan de gewestelijke verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater volgens het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013. De horizontale dakoppervlakte van het bestaande gebouw of constructie wordt niet uitgebreid. De verordening is niet van toepassing.

Algemene stedenbouwkundige verordening Kortrijk

De algemene stedenbouwkundige verordening van de stad Kortrijk van kracht sinds 24 april 2013, meer bepaald artikel 67 en 68 met betrekking tot hemelwaterputten, infiltratievoorziening en buffervoorziening, is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

Er wordt bij de meergezinswoning een hemelwaterput met een inhoud van 10.000 liter voorzien.

Toegankelijkheidstoets

De meergezinswoning bestaat uit 5 woongelegenheden. De Vlaamse stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid is bijgevolg niet van toepassing.

Decreet grond- en pandenbeleid Niet van toepassing.

Scheidingsmuren

Door het schrappen van de lichtkoker wordt de muur op de perceelsgrens gewijzigd.

Resultaten openbaar onderzoek

De aanvraag moet niet openbaar gemaakt worden. De vereenvoudigde vergunningsprocedure wordt gevolgd.

De aanvraag omvat de oprichting, uitbreiding of afbraak van scheidingsmuren. In toepassing van artikel 83 werden de betrokken eigenaar(s) per beveiligde zending op de hoogte gebracht.

Resultaat: er werden 0 bezwaren/opmerkingen ingediend.

Bespreking adviezen

De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van volgende adviezen:

Het advies van Kortrijk - projecten - beheer publieke ruimte afgeleverd op 09/11/2021 is volledig gunstig.

Dit advies wordt gevolgd.

Advies:

1)Volgens het zoneringsplan bevindt het perceel zich in centraal gebied.

2)De aanvraag voor een nieuwe huisaansluiting dient te gebeuren vooraleer de afwatering op privéterrein wordt aangelegd.( https://www.kortrijk.be/producten/riolering-huisaansluiting) Er dient rekening te worden gehouden met een wachttijd van 6 weken tussen tijdstip van aanvraag en de werkelijke uitvoering.

3)De DWA- en RWA-afvoerbuizen mogen maximaal 60 cm diep geplaatst worden, onderkant buis, ten opzichte van het maaiveld.

4)Overeenkomstig het algemeen waterverkoopreglement van de Vlaamse Regering (2011-04-08) dient de bouwheer max. 3 maanden na de aansluiting op de openbare riolering aan de stad Kortrijk een positief keuringsattest voor te leggen van het private waterafvoerstelsel (hierop zijn enkele uitzonderingen mogelijk, voor meer info hierover kunt u terecht bij onderstaande

contactpersoon). Dit attest moet afgeleverd worden door een keurder erkend door VLARIO (www.vlario.be) of Aquaflanders (www.aquaflanders.be/keuringen.aspx).

66/140 Grote Markt 54 – 8500 Kortrijk communicatie@kortrijk.be

5)Alle werken om de toegankelijkheid (van mindervalide personen) te garanderen dienen te gebeuren op het privaat terrein.

6)Indien er bovengrondse kabels aan de gevels bevestigd zijn, mogen wij dan vragen om de nutsmaatschappijen 6 weken op voorhand te verwittigen.

7)Alle maatregelen om de zichtbaarheid op het verkeer/voetgangers te garanderen dienen genomen te worden op het private domein.

8)Voor en tijdens de bouwwerken worden alle werken aan of onder het openbaar domein uitgevoerd door de zorgen van het Stadsbestuur, ten laste van de bouwheer.

Na de bouwwerken zullen ook de toestand, gebruiksvriendelijkheid en de toegankelijkheid van het voetpad gecontroleerd worden. Indien de Stad oordeelt dat herstel en/of aanpassingen

noodzakelijk zijn, zal dit uitgevoerd worden door de zorgen van het Stadsbestuur, ten laste van de bouwheer.

9)Voor de start van de werken dient er een tegensprekelijke plaatsbeschrijving opgemaakt te worden van het openbaar domein. Deze kan digitaal overgemaakt worden aan het team Publieke Ruimte via publiekeruimte@kortrijk.be of op papier aan de Stad Kortrijk, tav team Publieke Ruimte, Grote Markt 54, 8500 Kortrijk.

10Indien er nog vragen of opmerkingen zijn kan steeds contact opgenomen worden met het team Publieke Ruimte op het nummer 056 27 82 00 of via publiekeruimte@kortrijk.be.

Zie voorwaarden.

Het advies van hulpverleningszone fluvia - brandpreventie@hvzfluvia.be afgeleverd op 26/10/2021 is volledig gunstig. Dit advies wordt gevolgd.

Advies:

Gunstig.

Voorstel beslissing Algemene Conclusie:

Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is of kan gebracht worden mits het opleggen van de nodige voorwaarden, met de wettelijke bepalingen alsook met de goede plaatselijke ordening en met zijn onmiddellijke omgeving.

De gemeentelijk omgevingsambtenaar adviseert het College van Burgemeester en Schepenen het volgende:

Inzake de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen:

GUNSTIG, mits:

Voorwaarden

Het advies van Kortrijk - projecten - beheer publieke ruimte afgeleverd op 09/11/2021 stipt na te leven.

Het advies van hulpverleningszone fluvia - brandpreventie@hvzfluvia.be afgeleverd op 26/10/2021 stipt na te leven.

De hemelwaterputten moeten uitgerust worden met een of meerdere aftappunten die het gebruik van het opgevangen hemelwater mogelijk maken en met een operationele pompinstallatie, tenzij

67/140 Grote Markt 54 – 8500 Kortrijk communicatie@kortrijk.be

de aftappunten

gravitair gevoed kunnen worden. De noodoverloop van de hemelwaterput dient aangesloten te worden op een infiltratievoorziening of een buffervoorziening als die aanwezig of verplicht is;

gedurende de volledige duur van de werken een beveiligde doorgang voor voetgangers op gelijk niveau en met een minimum vrije breedte van 1,5m te waarborgen;

de garagepoort bij gebruik (openen/sluiten) volledig binnen het voorgevelvlak blijft;

alle bijkomende en/of vernieuwde rioleringen uit te voeren als een volledig gescheiden stelsel. Dit wil zeggen dat zowel de vuilwaterleiding als de hemelwaterleiding afzonderlijk dienen aangesloten te worden op het openbaar rioleringsstelsel. De aanvrager dient hierbij de voornoemde leidingen aan te leggen tot tegen de rooilijn.

Overeenkomstig het algemeen waterverkoopreglement van de Vlaamse Regering (2011-04-08), moet er vóór de aansluiting op de openbare riolering of vóór de indienstneming van het nieuwe gescheiden rioolstel, aan de Stad Kortrijk door de bouwheer een positief keuringsattest worden voorgelegd van het private waterafvoerstelsel. Ook bij belangrijke wijzigingen aan de privériolering die de werking van het openbare rioleringsnetwerk kunnen bedreigen is dit verplicht. Dit attest moet afgeleverd worden door een keurder erkend door VLARIO (www.vlario.be) of

www.aquaflanders.be;

geen water aan- of afvoerleidingen in te werken in de muren op de perceelsgrenzen;

de ingesloten sanitaire ruimten op afdoende wijze te verluchten;

te voldoen aan de verplichting van het decreet houdende de beveiliging van woningen door optische rookmelders;

opmerkingen:

alle nuttige en nodige maatregelen dienen genomen om de aanpalende buurgebouwen van schade te vrijwaren en voor het starten der werken dient een staat van bevinding opgemaakt te worden;

alle nuttige en nodige voorzorgsmaatregelen dienen genomen teneinde geluidshinder en andere vormen van overlast tijdens de werken tot een strikt minimum te beperken;

alle werken aan of onder het openbaar domein worden uitgevoerd door de zorgen van het Stadsbestuur, ten laste van de bouwheer;

elke inname van het openbaar domein (vb. plaatsen van stortcontainer, stellingen, enz.…), dient vooraf aangevraagd aan het Stadsbestuur bij het team inname openbaar domein via

https://iod.kortrijk.be/#/aanvraag/new

deze vergunning betekent niet dat er geen rekening dient gehouden te worden met eventueel andere bestaande wettelijke of contractuele verplichtingen (inzonderheid betreffende

erfdienstbaarheden, muurovernames, zichten en lichten...);

deze vergunning houdt geen verplichting in vanwege het stadsbestuur tot het verwijderen van bomen, groenzones, verkeersborden, elektriciteitspalen e. d. op het openbaar domein, noch tot het verlagen van de boordstenen of het aanpassen van voetpadverhardingen;

de vergunninghouder heeft de verplichting om de geldende reglementering, uitgevaardigd door de distributienetbeheerder Gaselwest, strikt na te leven, met die bedenking dat het

gemeenteraadsbesluit van 8 juli 2005, punt 1.5, hierbij als richtingaangevend aangezien moet

68/140 Grote Markt 54 – 8500 Kortrijk communicatie@kortrijk.be

worden voor wat betreft de toepassing op de reglementen. Kopie van de reglementen, voor zover ze toepasselijk zijn op de thans afgeleverde vergunning, en kopie van het gemeenteraadsbesluit, worden samen met huidige vergunning afgeleverd. Bovendien is de tekst van de reglementen op eenvoudig verzoek verkrijgbaar bij Gaselwest (gratis nummer 078/35.35.34 en raadpleegbaar op de website via (www.fluvius.be)

de vergunninghouder is er toe gehouden om, ten minste twee maanden voor de aanvang van bouw- of afbraakwerken die een wijziging van de bovengrondse of ondergrondse kabels, leidingen of aansluitingen tot gevolg hebben, alle nutsmaatschappijen (proximus, Telenet, Gaselwest, de watergroep...) hiervan te verwittigen;

69/140 Grote Markt 54 – 8500 Kortrijk communicatie@kortrijk.be

Verslag van de omgevingsambtenaar

Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2021147183 Dossiernummer gemeente: 2021/00921

De gemeente Kortrijk heeft op 21/09/2021 een Aanvraag omgevingsproject ontvangen voor verbouwen eengezinswoning.

Type handelingen: stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag werd op 19/10/2021 volledig en ontvankelijk verklaard.

Uiterste beslissingsdatum: 18/12/2021 Gegevens van de aanvrager Initio Flanders BV

Schoolstraat 56 te 8791 Waregem