• No results found

Beschrijving van de omgeving en de aanvraag De aanvraag betreft bouwen vrijstaande garage

Inzake de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen:

Mortagnelaan 81 te 8510 Kortrijk BELGIE Gegevens van de ligging

3. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag De aanvraag betreft bouwen vrijstaande garage

Type handelingen: stedenbouwkundige handelingen De aanvraag:

De garage wordt achteraan op het perceel ingeplant, tot op de achterste en rechter perceelsgrens en op 2,36m achter de rooilijn van de doorrit. De constructie krijgt ± een rechthoekig grondplan van 5m gevelbreedte en 6m tot 6,15m bouwdiepte (tov de rooilijn van de doorrit) en wordt afgewerkt met een plat dak, met een kroonlijsthoogte van 2,9m.

De bouwplaats:

De bouwplaats is gelegen ten westen langs de Mortagnelaan in Bellegem, langs een pijpenkop.

Het perceel is bebouwd met een halfopen eengezinswoning van één bouwlaag, afgewerkt met een hellend dak. De woning vormt samen met 4 andere woningen één bouwblok en beschikt over een voortuin. Aan de linker perceelsgrens paalt het perceel aan een smalle doorrit naar nog 4

woningen en gegroepeerde garages.

Het perceel helt af naar achter toe.

De omgeving:

De Mortagnelaan bevindt zich ten zuidwesten binnen de bebouwde kom van Bellegem, aan de Zwingelhoek. Het is een zijstraat van de Kwabrugstraat en loopt van oost naar west tot aan de Munkendoornstraat. De weg heeft ten zuiden een aantal pijpenkoppen en vormt hier de grens tussen woongebied en landbouwgebied.

Het straatbeeld wordt gekenmerkt door eenheidsbebouwing van de jaren '60, gebouwd door de sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Haard. De bouwblokken zijn allen opgetrokken met

49/140 Grote Markt 54 – 8500 Kortrijk communicatie@kortrijk.be

identieke gevelmaterialen, namelijk met baksteenmetselwerk, wit geschilderd buitenschrijnwerk en oranje dakpannen. De straat is uitgerust met parkeerstroken en boomaanplantingen.

4. Procedure

De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 11-14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

De aanvraag moet niet openbaar gemaakt worden. De vereenvoudigde vergunningsprocedure wordt gevolgd.

De aanvraag omvat de oprichting, uitbreiding of afbraak van scheidingsmuren. In toepassing van artikel 83 werden de betrokken eigenaar(s) per beveiligde zending op de hoogte gebracht.

5. Adviezen

Op 12/10/2021 werd advies gevraagd aan Kortrijk - projecten - beheer publieke ruimte.

6. Project-MER

De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van bijlage III van het besluit inzake

projectmilieueffectenrapportage van 10 december 2004 en latere wijzigingen. Bijgevolg dient geen project-MER-screeningsnota, noch een milieueffectrapport opgemaakt te worden.

7. Inhoudelijke beoordeling van het dossier

Beoordeling van de stedenbouwkundige handelingen Goede ruimtelijke ordening

Functie:

De aanvraag betreft de realisatie van een garage bij een eengezinswoning. De woonfunctie blijft ongewijzigd en is passend binnen deze woonomgeving.

Inplanting en bouwvolume:

De garage betreft een lage constructie van ± 30m² en wordt ingeplant tegen de achterste en rechter perceelsgrens. Er wordt geen abnormale hinder verwacht voor de buurpercelen.

De aanvraag voldoet aan artikel 55 §4 van de algemene stedenbouwkundige verordening van de stad. De oprit is minder dan 3m diep, namelijk 2,36m. Het gevraagde is inpasbaar in de

betreffende omgeving.

Verschijningsvorm:

De garage wordt afgewerkt met dezelfde materialen als de woning, namelijk met een geel baksteenmetselwerk en wit PVC buitenschrijnwerk.

De nieuwe constructie integreert zich door het materiaalgebruik (metselwerk) binnen de bestaande bebouwing.

Parkeerplaatsen en verkeersaantrek:

De functie van eengezinswoning blijft behouden, bijgevolg wordt geen wijziging van de verkeersaantrek verwacht.

Bij de woning wordt nu een garage voorzien. De parkeerbehoefte wordt op die manier op het eigen terrein opgevangen.

50/140 Grote Markt 54 – 8500 Kortrijk communicatie@kortrijk.be

Groen- en omgevingsaanleg:

Aansluitend bij de oprit naar de garage wordt een extra parkeerplaats voorzien in

waterdoorlatende materialen. De parkeerplaats wordt parallel aan de weg ontworpen en sluit er rechtstreeks op aan. De aanleg van de parkeerplaats is niet conform de algemene

stedenbouwkundige verordening van de stad. Parkeerplaatsen/opritten die rechtstreeks op de weg aansluiten kunnen slechts aanvaard worden indien de toegang die genomen wordt ter hoogte van het openbaar domein beperkt blijft tot 3,5m of tot de breedte van een normale garagepoort, met een absoluut maximum van 6m. Hier wordt een breedte aan de rooilijn van ± 11m ontworpen.

Bovendien is de voorliggende doorritweg zeer smal aangelegd, waardoor langsparkeren hier de verkeersveiligheid in het gedrang brengt. Om die redenen wordt de aanleg van de

bijkomende parkeerplaats uit de vergunning gesloten. Deze zone moet worden groen aangelegd en hoort bij de tuinzone. Daarbij komt dat de oprit naar de garage

maximaal 6m breed mag zijn conform artikel 55 van de Algemene stedenbouwkundige verordening.

Sectorale regelgeving

Watertoets en verordeningen hemelwater Watertoets:

Sinds 1 november 2006 is het uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering, gewijzigd bij besluit van 14 oktober 2011, in verband met de toepassing van de watertoets op een vergunning, een plan of een programma in werking. Na de toepassing van de watertoets, vermeld in artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, blijkt er geen (significante) schade aan het watersysteem te ontstaan. Het advies is positief. Er worden bijgevolg geen extra voorwaarden opgelegd aan de vergunning, het plan of het programma om schade- effecten te vermijden, te beperken, te herstellen of te compenseren. De vergunningsplichtige activiteit is verenigbaar met de doelstellingen en beginselen, bepaald in artikel 5, 6 en 7 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid.

Gewestelijke verordening hemelwater:

De aanvraag wordt ook afgetoetst aan de gewestelijke verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater volgens het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013. De constructie heeft een

dakoppervlakte van minder dan 40m², de verordening is niet van toepassing.

Algemene stedenbouwkundige verordening Kortrijk:

De algemene stedenbouwkundige verordening van de stad Kortrijk van kracht sinds 24 april 2013, meer bepaald artikel 67 en 68 met betrekking tot hemelwaterputten, infiltratievoorziening en buffervoorziening, is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.

Toegankelijkheidstoets

De aanvraag betreft de realisatie van een bijgebouw bij een ééngezinswoning. De Vlaamse stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid is niet van toepassing.

Decreet grond- en pandenbeleid Niet van toepassing.

Scheidingsmuren

De muren op de perceelsgrenzen worden gewijzigd. De garage wordt achteraan en rechts ingeplant tot op de perceelsgrenzen met de buren.

Standpunt aanpalenden

De aanvraag moet niet openbaar gemaakt worden. De vereenvoudigde vergunningsprocedure wordt gevolgd.

51/140 Grote Markt 54 – 8500 Kortrijk communicatie@kortrijk.be

De aanvraag omvat de oprichting, uitbreiding of afbraak van scheidingsmuren. In toepassing van artikel 83 werden de betrokken eigenaar(s) per beveiligde zending op de hoogte gebracht.

Resultaat: er werden 0 bezwaren/opmerkingen ingediend.

Bespreking adviezen

De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van volgende adviezen:

Het advies van Kortrijk - projecten - beheer publieke ruimte afgeleverd op 10/11/2021 is voorwaardelijk gunstig. Dit advies wordt gevolgd.

Voorwaarden:

1. Volgens het zoneringsplan bevindt het perceel zich in centraal gebied. De DWA- en RWA-afvoerbuizen dienen aangesloten te worden op de bestaande (wacht-) aansluitingen.

2. Overeenkomstig het algemeen waterverkoopreglement van de Vlaamse Regering (2011-04-08) dient de bouwheer max. 3 maanden na de aansluiting op de openbare riolering aan de stad Kortrijk een positief keuringsattest voor te leggen van het private

waterafvoerstelsel (hierop zijn enkele uitzonderingen mogelijk, voor meer info hierover kunt u terecht bij onderstaande contactpersoon). Dit attest moet afgeleverd worden door een keurder erkend door VLARIO (www.vlario.be) of Aquaflanders

(www.aquaflanders.be/keuringen.aspx). Dit attest dient afgeleverd te worden aan het team Publieke Ruimte via publiekeruimte@kortrijk.be of op papier aan de Stad Kortrijk, tav team Publieke Ruimte, Grote Markt 54, 8500 Kortrijk.

3. Alle werken om de toegankelijkheid (van mindervalide personen) te garanderen dienen te gebeuren op het privaat terrein.

4. Alle maatregelen om de zichtbaarheid op het verkeer/voetgangers te garanderen dienen genomen te worden op het private domein.

5. Voor de start van de werken dient er een tegensprekelijke plaatsbeschrijving opgemaakt te worden van het openbaar domein. Deze kan digitaal overgemaakt worden aan het team Publieke Ruimte via publiekeruimte@kortrijk.be of op papier aan de Stad Kortrijk, tav team Publieke Ruimte, Grote Markt 54, 8500 Kortrijk.

6. Voor en tijdens de bouwwerken worden alle werken aan of onder het openbaar domein uitgevoerd door de zorgen van het Stadsbestuur, ten laste van de bouwheer.

7. Na de bouwwerken zullen ook de toestand, gebruiksvriendelijkheid en de toegankelijkheid van het voetpad gecontroleerd worden. Indien de Stad oordeelt dat herstel en/of

aanpassingen noodzakelijk zijn, zal dit uitgevoerd worden door de zorgen van het Stadsbestuur, ten laste van de bouwheer.

Indien er nog vragen of opmerkingen zijn kan steeds contact opgenomen worden met het team Publieke Ruimte op het nummer 056 27 82 00 of via publiekeruimte@kortrijk.be.

Voorstel beslissing Algemene Conclusie:

Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is of kan gebracht worden mits het opleggen van de nodige voorwaarden, met de wettelijke bepalingen alsook met de goede plaatselijke ordening en met zijn onmiddellijke omgeving.

De gemeentelijk omgevingsambtenaar adviseert het College van Burgemeester en Schepenen het volgende:

Inzake de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen:

GUNSTIG, mits:

52/140 Grote Markt 54 – 8500 Kortrijk communicatie@kortrijk.be

Voorwaarden

Het advies van Kortrijk - projecten - beheer publieke ruimte afgeleverd op 10/11/2021 stipt na te leven.

de bijkomende parkeerplaats niet aan te leggen. Deze zone moet groen worden aangelegd;

de oprit te beperken tot maximaal 6m breedte ten aanzien van de rooilijn;

gedurende de volledige duur van de werken de doorgang voor andere weggebruikers te verzekeren;

de muren op de perceelsgrenzen uit te voeren in vol en verzorgd baksteenmetselwerk, langs de zijde van de buureigendommen zorgvuldig te voegen (volle, platte voeg) en af te werken met muurkappen;

alle bijkomende en/of vernieuwde rioleringen uit te voeren als een volledig gescheiden stelsel. Dit wil zeggen dat zowel de vuilwaterleiding als de hemelwaterleiding afzonderlijk dienen aangesloten te worden op het openbaar rioleringsstelsel. De aanvrager dient hierbij de voornoemde leidingen aan te leggen tot tegen de rooilijn. Overeenkomstig het algemeen waterverkoopreglement van de Vlaamse Regering (2011-04-08), moet er vóór de aansluiting op de openbare riolering of vóór de indienstneming van het nieuwe gescheiden rioolstel, aan de Stad Kortrijk door de bouwheer een positief keuringsattest worden voorgelegd van het private waterafvoerstelsel. Ook bij belangrijke wijzigingen aan de privériolering die de werking van het openbare rioleringsnetwerk kunnen bedreigen is dit verplicht. Dit attest moet afgeleverd worden door een keurder erkend door VLARIO (www.vlario.be) of www.aquaflanders.be;

geen water aan- of afvoerleidingen in te werken in de muren op de perceelsgrenzen;

opmerkingen:

alle werken aan of onder het openbaar domein worden uitgevoerd door de zorgen van het Stadsbestuur, ten laste van de bouwheer;

elke inname van het openbaar domein (vb. plaatsen van stortcontainer, stellingen, enz...), dient vooraf aangevraagd aan het Stadsbestuur bij het team inname openbaar domein via

https://iod.kortrijk.be/#/aanvraag/new

deze vergunning betekent niet dat er geen rekening dient gehouden te worden met eventueel andere bestaande wettelijke of contractuele verplichtingen (inzonderheid betreffende

erfdienstbaarheden, muurovernames, zichten en lichten...);

deze vergunning houdt geen verplichting in vanwege het stadsbestuur tot het verwijderen van bomen, groenzones, verkeersborden, elektriciteitspalen e. d. op het openbaar domein, noch tot het verlagen van de boordstenen of het aanpassen van voetpadverhardingen;

53/140 Grote Markt 54 – 8500 Kortrijk communicatie@kortrijk.be

Verslag van de omgevingsambtenaar

Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2021143864 Dossiernummer gemeente: 2021/00910

De gemeente Kortrijk heeft op 16/09/2021 een Aanvraag omgevingsproject ontvangen voor verbouwen eengezinswoning (bestaande aanbouw wordt vervangen).

Type handelingen: stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag werd op 12/10/2021 volledig en ontvankelijk verklaard.

Uiterste beslissingsdatum: 11/12/2021 Gegevens van de aanvrager Cornelis Lieve

Meibloemstraat 5 te 8511 Kortrijk