• No results found

Hoofdstuk 7: Conclusie, aanbevelingen, discussie en verder onderzoek

7.3 Aanbevelingen

7.3.1 De doelgroep van de online gemeenschap

Voor Edu’Actief is het een goed idee om te beginnen met een online gebruikersgemeenschap die samenhangt met een lesmethode. Het voordeel hiervan is dat het om een overzichtelijke en homogene groep gaat. De doelgroep is daarnaast eenvoudig te bereiken en kan via de bestaande communicatiekanalen op de hoogte worden gebracht

van het bestaan van de online gebruikersgemeenschap. De online gebruikersgemeenschap wordt op deze manier geïntegreerd in het concept van de lesmethode, wat de kans op succes aanzienlijk vergroot. Een laatste voordeel van een dergelijke doelgroep is dat een uitgangspunt aanwezig is om te bedenken op welke manier waarde wordt gegeneerd voor de doelgroep. Voor de hand ligt te beginnen met een gemeenschap met aanvullende informatie over de lesmethode, aanvullingen op de lesmethode en een mogelijkheid om ervaringen en kennis te kunnen delen.

7.3.2 Waarde van de online gemeenschap voor de gebruikers

De online gemeenschap zal bezoekers trekken als er waarde wordt gecreëerd. Edu’Actief kan met behulp van de online gemeenschap waarde creëren door een platform te bieden waar kennis en ervaring wordt uitgewisseld. Voor Edu’Actief is daarbij een faciliterende rol weggelegd.

7.3.3 Het stimuleren van participatie

Edu’Actief kan participatie van gebruikers binnen de gemeenschap op verschillende manieren stimuleren. Gebruikers kunnen een beloning krijgen voor participatie, dit kan zijn in de vorm van geld of materiële zaken. Beloning kan selectief worden ingezet door de eerste of meest waardevolle bijdragen te belonen, maar ook volledig willekeurig door loting. Door een duidelijk doel van de gemeenschap te kiezen voelen mensen zich verbonden met de gemeenschap en zullen ze eerder geneigd zijn te participeren. Een belangrijke bron van motivatie bij participatie is het gevoel waardering te krijgen van anderen, dat betekent dat Edu’Actief het mogelijk moet maken voor anderen om bijdragen te waarderen door middel van bijvoorbeeld reacties. Het betekent ook dat Edu’Actief zelf waardering moet uiten voor de participatie. Edu’Actief kan hierbij participatie verder stimuleren door expliciet om bepaalde soorten informatie te vragen, waardoor gebruikers het gevoel krijgen dat de eigen bijdrage van belang is voor het geheel.

7.3.4 Waarde van de online gebruikersgemeenschap voor Edu’Actief

Zeker in de opstartfase van de online gebruikersgemeenschap is het lastig om winst te genereren door middel van de online gebruikersgemeenschap an sich. Door de online gebruikersgemeenschap te koppelen aan een lesmethode is het wel mogelijk om andere doelen te realiseren. Daarbij moet gedacht worden aan het genereren van klantloyaliteit, het bieden van klantenservice, een informatiebron voor productverbetering en productontwikkeling, een mogelijkheid om in contact te komen met potentiële auteurs, het aandacht vragen voor betaalde evenementen die Edu’Actief organiseert en de mogelijkheid om complementaire goederen en diensten aan te bieden.

Edu’Actief kan inkomsten uit de online gebruikersgemeenschap genereren door ruimte aan te bieden voor advertenties. Het is beter om geen gebruik te maken van Google AdSense of vergelijkbare programma’s maar specifiek op zoek te gaan naar adverteerders wier boodschap aansluit bij de doelgroep en doelstelling. Daarbij kan gedacht worden aan aanvullende lesmethoden van Edu’Actief zelf, de implementatie afdeling van Edu’Actief zelf en externe opleidings- en trainingsinstituten. Doordat de doelgroep beperkt van omvang is, zal het moeilijk zijn om hiermee een substantiële inkomstenstroom te genereren. Als de informatie die op de site aangeboden wordt “need-to-know” informatie is die niet eenvoudig op een andere manier gevonden kan worden, is het mogelijk om inkomsten te genereren door middel van abonnementen, de online gebruikersgemeenschap verandert hiermee in een dienstverleningssite waar gebruikers samen komen om informatie te vinden over specifieke onderwerpen. Dit zal alleen slagen als blijkt dat naar verloop van tijd waardevolle informatie op de website staat en dat deze niet elders te vinden is.

7.3.5 Het Opstarten van de online gebruikersgemeenschap

Als Edu’Actief een online gebruikersgemeenschap opstart is het nuttig om klein te beginnen. Dit zorgt ten eerste voor een beperking van de investering, waardoor de gemeenschap eerder uit de rode cijfers kan komen. Ten tweede is het moeilijk om van te voren precies te omschrijven hoe de online gebruikersgemeenschap eruit komt te zien, door klein te beginnen is de gemeenschap flexibeler en kunnen eventuele aanpassingen in de doelgroep en de doelstelling makkelijker worden gerealiseerd. De infrastructuur van de online gemeenschap moet in het begin dan ook zo gekozen worden dat deze veranderingen en groei kan ondersteunen. Dat betekent dat er gestart wordt met een beperkte hoeveelheid functionaliteiten.

Bij het opstarten van een online gebruikersgemeenschap is het van belang dat direct een gemeenschapsmanager wordt aangesteld. Deze draagt de verantwoordelijkheid voor het verzorgen van de initiële informatie, dus de informatie die op de website staat voor deze wordt gelanceerd, het levendig houden van de gemeenschap, het stimuleren van participatie en het signaleren van ontwikkelingen binnen de gemeenschap zodat de gemeenschap en eventueel zelfs de lesmethode daarop aangepast kunnen worden. In de opstartfase van de online gebruikersgemeenschap heeft deze daarnaast als belangrijke taak om mensen naar de gemeenschap te trekken.

7.3.6 De plaats van de online gebruikersgemeenschap binnen het business model van Edu’Actief

Aansluiting op de Strategie van Edu’Actief

Een business model geeft invulling aan de strategie van de organisatie. Elke toevoeging aan en ontwikkeling binnen het business model moet dan ook aansluiten bij de strategie. Het toevoegen van een online gebruikersgemeenschap sluit aan bij de strategie van Edu’Actief als het gaat om het leveren van een bijdrage aan het onderwijs door het faciliteren van veranderingen binnen het onderwijs, als het gaat om het ontwikkelen van lesmethoden in samenspraak met het onderwijs en als het gaat om het stimuleren van zelfontwikkeling van docenten met innovatieve producten en diensten.

Omgeving

Voor Edu’Actief geldt dat in de omgeving concurrenten zijn voor de online gebruikersgemeenschap, er geldt echter ook dat er nog genoeg ruimte is om te differentiëren en substantiële waarde te genereren met de gemeenschap.

Het Business model

Het business model kent verschillende onderdelen, een toevoeging aan het business model moet aansluiten bij al deze onderdelen. Door de toevoeging van een online gebruikersgemeenschap wordt een innovatief element toegevoegd aan het product waardoor meer waarde wordt gegenereerd, mede door een groei in de gemakscomponent. Bovendien wordt gedurende langere periode waarde gecreëerd, en niet alleen tijdens het gebruik. Het risico van gebruik van een lesmethode neemt af als er een online gebruikersgemeenschap is, omdat daar informatie en ondersteuning wordt geboden.

Intern betekent het toepassen van online gebruikersgemeenschappen dat er tijd en geld moet worden vrijgemaakt om de gemeenschap te ontwikkelen en onderhouden. Dit betekent dat de gemeenschapsmanager ook daadwerkelijk tijd krijgt om de online gebruikersgemeenschap te ondersteunen. Binnen de organisatie is de kennis en technologie aanwezig om de online gebruikersgemeenschap te ontwikkelen, de capaciteit van de ICT-afdeling is echter beperkt.

De inkomsten zullen niet significant veranderen door het ontwikkelen van een online gebruikersgemeenschap, de inkomsten uit bestaande bronnen zullen waarschijnlijk toenemen. De kostenstructuur verandert wel doordat er tijd en geld beschikbaar moet zijn om de gemeenschap te ontwikkelen en onderhouden.