• No results found

Wat mag het programma kosten

In document op weg naar onze toekomst (pagina 42-49)

Ruimtelijke ontwikkeling 10.900 7.889 7.777 6.807 6.074 3.890

Infrastructuur 6.881 14.502 11.229 7.480 7.453 7.410

Ruimtelijke ontwikkeling 6.388 5.276 7.287 6.397 5.861 3.658

Infrastructuur 4.332 5.145 4.575 4.575 4.575 4.575

2. Werken

Het werken in Valkenswaard

Een gezonde economie brengt een bloeiende welvaart met zich mee. Daarom is de ontwikkeling van de lokale economie in Valkenswaard erg belangrijk. Daarom streeft de gemeente Valkenswaard naar een lage werkloosheid en een goed vestigingsklimaat voor bedrijven. Een goed vestigingsklimaat is noodzakelijk om bedrijven ervoor te laten kiezen zich in Valkenswaard te vestigen. Dit geldt niet enkel voor startende, maar ook voor bestaande en groeiende bedrijven.

Werkloosheid

Valkenswaard kende in januari 2013 een werkloosheidspercentage van 7,7%. Dit wijkt nauwelijks af van het nationale gemiddelde. Wel zijn er in de gemeente Valkenswaard gemiddeld meer mensen met een WWB uitkering: 28% in Valkenswaard tegenover 24% op nationaal niveau. Dit betekent dat we te maken hebben met een relatief hoge structurele werkloosheid. Het betreft vooral mensen boven de 45 jaar.

Werkgelegenheid

In de gemeente Valkenswaard is in 2013 het aantal banen ongeveer gelijk aan de omvang van de beroepsbevolking. Dat er in Valkenswaard toch sprake is van een relatief hoge werkloosheid, impliceert dat er per saldo meer mensen die niet woonachtig zijn in Valkenswaard een baan hebben in Valkenswaard, dan dat er inwoners van Valkenswaard werkzaam zijn buiten de eigen gemeente. Dit fenomeen is in meer gemeenten in Zuidoost-Brabant zichtbaar. Sinds 2001 nam het aantal vestigingen van bedrijven in de gemeente Valkenswaard toe met 38%. Voor een belangrijk deel zijn bedrijven en de daarmee samenhangende werkgelegenheid gevestigd op bedrijventerreinen. Voor het behoud van werkgelegenheid in Valkenswaard, is het daarom van belang om ook in de toekomst over kwalitatief goede bedrijventerreinen te beschikken. Een van de randvoorwaarden voor aantrekkelijke bedrijventerreinen is bijvoorbeeld een goede bereikbaarheid. We willen als gemeente de werkgelegenheid een impuls te geven. Meer werkende mensen hebben meer te besteden en geven ook meer uit. Dit komt de totale welvaart ten goede. We willen ook zorgen dat we juist werkgelegenheid creëren voor onze eigen inwoners.

Het opleidingsniveau in Valkenswaard is relatief laag ten opzichte van andere gemeenten met dezelfde grootte, maar ook vergeleken met Noord-Brabant en Nederland. In 2012 was 72% van de beroepsbevolking laag- of middelbaar opgeleid, op nationaal niveau was dit 67%. Waarschijnlijk als gevolg hiervan is de (structurele) werkloosheid relatief hoog en het gemiddeld besteedbaar inkomen van huishoudens in de gemeente Valkenswaard lager dan het gemiddelde in omliggende gemeenten, op Eindhoven na. In Valkenswaard wordt het grootste deel van de arbeidsplaatsen (28%) in 2014 vervuld in de groot- en detailhandel. Dit percentage is zelfs het hoogste in de regio. Dit kan worden verklaard door enerzijds de

Product Portefeuillehouder Team

Bedrijvigheid Dhr. E.H. Buiter Ruimtelijke ontwikkeling en economie

Onderwijs Dhr. M.T.G.M. Wijnen Zorg, Welzijn en Onderwijs

Werk & Inkomen Dhr. E.H. Buiter Samenwerkingsverband Werk en

Inkomen

vestiging van het bedrijf MCB en anderzijds de van oudsher bovenlokale functie van het kernwinkelgebied. De tweede plek achter de groot- en detailhandel qua aantal arbeidsplaatsen vormt de industrie (14%).

Inzetten op twee sporen

Om de werkgelegenheid een impuls te geven, zetten wij in op twee sporen: Vrijetijdssector en Industrie.

Vrijetijdssector

Ten eerste focussen we ons op de vrijetijdssector: horeca- en recreatieondernemingen, maar ook hotels en ondernemingen die diverse mogelijkheden tot actieve dagrecreatie aanbieden.

Deze sector biedt bij uitstek kansen om werkgelegenheid te verschaffen voor de lokale beroepsbevolking. De vrijetijdssector heeft namelijk relatief arbeidsintensieve werkprocessen en biedt werk aan relatief laaggeschoold personeel.

Bij het thema vrije tijd gaan we verder in op het potentieel van deze sector. Zeker wanneer we deze oppakken in de Brainport regio. Deze sector biedt veel kansen op werkgelegenheidvoor jongeren, een groep die onze speciale aandacht verdient door onze toenemende vergrijzing. Maar biedt ook nadrukkelijk kansen op meer aantrekkelijke en diverse recreatiemogelijkheden. Het versterken van de vrijetijdssector geeft dus niet alleen een impuls aan Valkenswaard als werkgemeente, maar ook als woongemeente.

Industrie

Het tweede spoor is de industrie. We willen meer gebruik maken van onze ligging in de Brainport regio en onze uitstekende uitvalsbasis ten opzichte Eindhoven Zuid. De regio heeft ons namelijk economisch potentieel te bieden. De lokale economie en arbeidsmarkt worden in grote mate beïnvloed door bovenlokale ontwikkelingen. Daarom is het van wezenlijk belang om in onze Brainport regio samen te werken. Het succes van de Brainport regio bepaalt voor een belangrijk deel het economisch klimaat in Valkenswaard.

Brainport biedt in het bijzonder kansen voor de industriële toeleveranciers die in Valkenswaard gevestigd zijn.

Door in de relatie met Brainport te investeren creëren we bovendien werkgelegenheid voor hoger opgeleiden.

We kiezen ervoor om niet alleen in te zetten op sectoren met relatief veel laaggeschoolde arbeid. Zo kunnen we ook een aantrekkelijkere woongemeente worden voor een van de doelgroepen waar we ons in ons woningbeleid op richten: de hoogopgeleide jongere. Het beter laten aansluiten van de vraag en aanbod van technisch geschoold personeel is daarbij een belangrijk vraagstuk voor Valkenswaard en de gehele Brainport regio. In de onderwijsontwikkeling wordt dus ook extra aandacht besteed aan techniek.

Toekomstvisie Werken: proeftuin van de Brainport regio

In 2030 zijn ondernemers onverminderd sterk betrokken bij Valkenswaard. De strategische samenwerking tussen bedrijfsleven, (onderwijs)instellingen en gemeenten heeft geleid tot verrassende en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Daarnaast heeft de vrijetijdssector in Valkenswaard zich ontwikkeld tot dé proeftuin voor slimme technologie uit de Brainport regio. Die Valkenswaardse vrijetijdssector is uitgegroeid tot krachtige motor voor de (regionale) economie en zorgt zelfs voor indirecte werkgelegenheid in andere sectoren (onder meer in de dienstverlening). De verwevenheid van gemeente en bedrijfsleven is versterkt met Brainport rondom de drie sporen quality of life, aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt en we hebben resultaat bereikt door in te zetten op het versterken van de lokale maakindustrie als onderdeel van de regionale industrie.

Bedrijvigheid

Missie

Het bevorderen van een evenwichtige sociaaleconomische ontwikkeling met als hoofddoelstellingen: het behouden en stimuleren van werkgelegenheid en het bieden van ruimte aan ondernemerschap.

Achtergrond en ontwikkelingen

Economische ontwikkelingen

De economische ontwikkeling van Valkenswaard wordt voor een belangrijk deel bepaald door externe ontwikkelingen. Macro-economische ontwikkelingen zoals de (inter)nationale aanpak van de economische crisis, hebben impact op de lokale economie, maar zijn vanuit Valkenswaard niet te beïnvloeden.

De ontwikkeling van de regio Zuidoost-Brabant als Brainport is eveneens van groot belang voor de lokale economie en biedt kansen om de economische positie van Valkenswaard te versterken. Daarom is het van belang te investeren in de kwaliteit van onze bedrijventerreinen, onder andere op het gebied van glasvezel. De gemeentelijke dienstverlening moet de ondernemers faciliteren en dat betekent dat regels en procedures niet contraproductief mogen werken. Daarom zetten we in op deregulering, voor zover dat mogelijk en verantwoord is.

Op lokaal niveau is van belang dat er sinds 2012 een Toekomstvisie is, waarbinnen economische ontwikkeling een belangrijk speerpunt is. Om daar invulling aan te geven is het cluster economische zaken versterkt met een accountmanager Economische Zaken en een assistent op Recreatie

en Toerisme. Verder is een

evenementencoördinator aangesteld die voor de kwalitatieve ontwikkeling van het evenementenprogramma moet zorgdragen en voor verbindingen tussen evenementen en cultuur.

Beleid

Economische ontwikkelingen

Voor de uitvoering van het beleidskader economische zaken voor de periode 2012-2015 zijn actieprogramma’s opgesteld. In 2015 wordt de uitvoering van het laatste actieprogramma van dit beleidskader afgerond. Tevens wordt gestart met de voorbereiding van een nieuw beleidskader mede op basis van de ambities uit het coalitieprogramma.

Valkenswaard streeft naar een hogere positie in de benchmark “MKB vriendelijkste gemeente”. De score in de benchmark is afhankelijk van subjectieve factoren en beeldvorming. Teneinde een hogere positie te bereiken zetten wij in op de uitvoering en afronding van aansprekende economische projecten (herstructurering, centrumplan, starterscentrum), maar vooral ook om dit via een samenhangende communicatiestrategie goed op het netvlies van ondernemend Valkenswaard te brengen.

Vervolgens wordt na de volgende benchmark bezien op welke wijze kan worden bijgestuurd om een verdere verbetering te bewerkstelligen.

Als onderdeel van het economisch beleidskader is in 2014 een startersbeleid opgesteld. In 2015 worden acties uitgevoerd op het terrein van financiering, netwerk, expertise, huisvesting en gemeentelijke dienstverlening. Daarmee wordt het ondernemersklimaat voor de startende ondernemers in Valkenswaard verbeterd.

Een vitale horeca en detailhandel zijn belangrijk voor het behoud van de bovenlokale functie van Valkenswaard. In het programma Vrije tijd wordt nader toegelicht waarop wordt ingezet voor toerisme & recreatie.

De nieuwe Stichting Centrummanagement Valkenswaard heeft een Plan van Aanpak opgesteld met een activiteitenprogramma, waaraan de ondernemers en de gemeente zich hebben geconformeerd. In 2015 zal het centrummanagement de voor 2015 benoemde activiteiten uitvoeren, waarbij de gemeente het optimaliseren van de koopzondagen als een extra aandachtspunt inbrengt. Daarnaast loopt een aantal acties door die vanaf september 2014 worden opgestart.

Kaderstellende nota’s

 Standplaatsenbeleid (1997)

 Terrassenbeleid (2004)

 Beleidskader economische zaken (2012 -2015)

 Masterplan Centrum (2014)

 Horecavisie (2014)

 Startersbeleid (2014)

Wat willen we bereiken:

Voorwaarden scheppen voor een gunstig vestigingsklimaat: gekwalificeerd personeel, een goed MKB klimaat en een bedrijventerrein dat voldoet aan de moderne eisen zoals infrastructuren.

Een goede match tussen werkgelegenheid en het aanbod van personeel op de arbeidsmarkt in Zuidoost-Brabant, om het (groeiende) tekort aan technische vaklieden in Zuidoost Brabant terug te dringen.

Glasvezelaansluitingen voor de bedrijven op het bedrijventerrein Schaapsloop.

Voorzien in de behoefte aan kleinschalige ruimten voor startende ondernemers, met name ondernemers in de metaal- en hightech omgeving.

Het centrum aantrekkelijker maken door overeenkomstig het Centrumplan het aanbod te verkleinen èn tegelijkertijd de winkels te concentreren richting de Markt.

Stimuleren van centrummanagement en daarbij inzetten op het optimaliseren van de koopzondagen.

Onze positie in de benchmark “MKB vriendelijkste gemeente” (nog meer) verbeteren.

Deregulering door het schrappen van onnodige regels vanuit de vraag of een regel iets toevoegt aan de gemeenschap of maatschappij.

Wat gaan we ervoor doen: Toelichting

Arbeidspool Komen tot een werkbare pool met gekwalificeerd

personeel. Dit in goed overleg met beide functionarissen en het MKB ( VIC ).

Glasvezel Schaapsloop Het overleg met de initiatiefnemers op het industrieterrein intensiveren middels de bestaande stuurgroep en inventariseren welke maatregelen de gemeente voorbereidend kan nemen om het proces te bespoedigen.

Keurmerk Veilig Ondernemen Alles in het werk stellen om het keurmerk Veilig Ondernemen (opnieuw) te verwerven, zowel voor het bedrijventerrein als ook voor het kernwinkelgebied.

Brabantiacomplex Starten van het proces om te komen tot een ontwikkeling van het complex voor startende ondernemers in overleg met de eigenaar en toekomstige gebruikers.

Wat gaan we ervoor doen: Toelichting

Deregulering De organisatie wordt een taakstelling opgelegd.

Bijvoorbeeld op het eind van deze bestuursperiode zijn er minstens 8 regels geschrapt of vervangen door slagvaardige procedures. Het terugdringen van regelgeving is van belang voor de economie.

Glasvezel Leisure & pleasure zone Bij de ontwikkeling van een Leisure & Pleasure zone (zie programma vrije tijd) in het gebied Lage Heide rekening houden met glasvezelaansluitingen

Centrummanagement Doelen stellen ten aanzien van o.a. het optimaliseren van koopzondagen en deze doelstellingen monitoren op voortgang en haalbaarheid.

Aanpak leegstand winkels Starten van het overleg met pandeigenaren en het centrummanagement om te komen tot centralisatie van de winkelpanden en het wijzigen van overbodige invulling gestalte kan worden gegeven, bij voorkeur in een bredere, regionaal gedragen aanpak (met betrokkenheid Ergon).

Economisch actieprogramma In 2015 wordt de uitvoering van het tweede en laatste economisch actieprogramma voor de looptijd van het economisch beleidskader afgerond. Speerpunten daarvan zijn o.a. de uitvoering van het startersbeleid, de herstructurering van de Schaapsloop en accountmanagement.

Prestatie-indicatoren

Omschrijving Bron Realisatie Doelstelling

2015 Bedrijfsbezoeken (met

bestuurders)

Gemeente Valkenswaard 2013 19 bezoeken 25 bezoeken Rangorde van de MKB

vriendelijkste Brabantse gemeente (rangorde MKB Nederland)

Werkloosheid Regionale arbeidsmarkt

informatie

2013 Lokaal 0,5%

positievere

In document op weg naar onze toekomst (pagina 42-49)