• No results found

Wat mag zorg kosten

In document op weg naar onze toekomst (pagina 87-93)

Prestatie-indicatoren

Omschrijving Bron Realisatie 2013 Doelstelling

2015 Overmatig drinken (binge-drinken)

onder jongeren verminderen

GGD-Monitor 35% <41%

Overgewicht onder jongeren GGD-Monitor 9% <9%

Tevredenheid over

gezondheidsvoorzieningen

www.waarstaatjegemeente.nl 7,5 Minimaal

landelijk gemiddelde Psychische ongezondheid bij 12-

tot en met 17-jarigen in Valkenswaard

GGD-Monitor 13% 13%

Softdrugsgebruik onder jongeren GGD-Monitor 3% <5%

Wat mag zorg kosten

Ontwikkelingen en bezuinigingen

In onderstaande tabel worden de nieuwe ontwikkelingen en bezuinigingen getoond. Deze ontwikkelingen en bezuinigingen komen uit de Nota Kaders 2015-2018 en aanpassingen financiële bandbreedte. Onder de tabel wordt meer uitleg gegeven over de verschillende posten die worden genoemd.

Omschrijving (- is nadeel / + is voordeel) 2015 2016 2017 2018

Maatschappelijke ondersteuning -25 -29 -29 -29

Uitbreiding coördinator CJG -25 -25 -25 -25

Ondersteuning mantelzorgers -4 -4 -4

Zorg -8.028 -7.753 -7.499 -8.600

Extra contractbeheerder WMO -22 -22 -22 -22

Extra contractbeheerder (dekking uitvoeringskosten WMO) 22 22 22 22

Applicatiebeheerder WMO -30 -30 -30 -30

Applicatiebeheerder WMO (dekking uitvoeringskosten WMO) 30 30 30 30

Verhogen tarieven Collectief Vraagafhankelijk Vervoer 26 26 26 26

Besteding deelfonds – AWBZ -4.272 -4.349 -4.217 -4.222

Besteding deelfonds – Jeugdzorg -3.904 -3.975 -3.853 -3.859

Algemene Uitkering Meicirculaire 2014 opvangen korting Integratie Uitkering WMO – Huishoudelijke Hulp

905 905 905 905

Verlaging eigen bijdrage ‘huishoudelijke hulp’ -360 -360 -360 -360

Subsidiebeleid herijken -423

Totaal -8.053 -7.782 -7.528 -8.629

Toelichting:

Uitbreiding coördinator CJG

Met de komst van de Jeugdzorg naar de gemeente krijgt de coördinator CJG een centrale plaats in de beoordeling van de vraag welke zorg geleverd moet worden – deze functionaris is de poortwachter om te voorkomen dat te snel te dure zorg wordt ingezet.

Ondersteuning mantelzorgers

Het jaarlijks organiseren en voeren van gesprekken met mantelzorgers en betrokken instanties levert extra werk op die op dit moment niet is meegenomen in de invulling van de takenpakketten van de medewerkers.

Extra contractbeheerder WMO

Er komen taken bij voor de consulenten (begeleiding), er verdwijnen wellicht ook taken (Hulp bij het Huishouden). Daarnaast geldt dat door de contracten met de zorgaanbieders er uitbreiding noodzakelijk is voor het contractbeheer. Het contractbeheer kan gemakkelijk en efficiënt door de 3 A2-gemeenten gezamenlijk gevoerd worden, hetgeen ook gemakkelijker is voor de zorgaanbieders.

Applicatiebeheerder WMO

Vanwege de nieuwe taken op het gebied van de WMO is er een structurele aanvulling van het applicatiebeheer WMO noodzakelijk. Dit zal in samenwerking met de A2 gemeenten gebeuren.

Besteding deelfonds – Jeugdzorg

Voor de decentralisatie van Jeugdzorg ontvangen wij van het Rijk via het gemeentefonds een bedrag van circa

€3,9 mln. Conform afspraak wordt dit bedrag afgezonderd.

Algemene Uitkering Meicirculaire 2014 opvangen korting Integratie Uitkering WMO – Huishoudelijke Hulp

Conform het regeerakkoord is met ingang van 2015 een korting toegepast van 40% op de budgetten van de WMO. De korting voor de gemeente Valkenswaard bedraagt circa 900.000 euro.

Verlaging eigen bijdrage ‘huishoudelijke hulp’

Met het vervallen van de huishoudelijke hulp door de komst van WMO vervalt met ingang van 2015 vervalt ook de eigen bijdrage die mensen voor huishoudelijke hulp aan de gemeente betalen.

Subsidiebeleid herijken

In 2014 is onderzocht op welke terreinen bezuinigingen mogelijk zijn. Op basis hiervan moeten op korte termijn besluiten worden genomen, omdat bezuinigingen op structurele subsidies tijdig aangekondigd moeten worden. In verband met de bepalingen uit de Algemene wet bestuursrecht kan een deel van de ingeboekte bezuinigingen van 2015 niet worden gerealiseerd.

Wat mag het programma kosten

5. Bestuur &

Organisatie

De blik van buiten naar binnen richten, dat is op alle vlakken van het functioneren van de gemeente steeds belangrijker. Interactie en contact met inwoners, ondernemers, het maatschappelijk veld en andere overheden, ook over de grens, zijn steeds belangrijker. We willen blijven wie we zijn en om dat vast te houden is het nodig van buiten naar binnen te denken en te kijken. In staat zijn om verbinding te zoeken met onze omgeving is daarom ook voor onze organisatie (zowel bestuur als ambtelijke organisatie) een belangrijke kerncompetentie, waarin we ook verder zullen investeren. De onderzoeksresultaten van de Grote Toekomstvisie Enquête (2014) onderschrijven dat beeld ook. Hieruit blijkt dat inwoners van Valkenswaard het belangrijk vinden om mee te denken en betrokken te worden bij het tot stand komen van beleid. Daarom is het uitgangspunt dat we inwoners en samenwerkingspartners zoveel mogelijk betrekken bij onze opgaven.

Communicatie in het hart van het beleid. Participatie is dan ook een vanzelfsprekendheid waarbij wel over en weer de verwachtingen helder moeten zijn (gedeeld beeld). Hiervoor bestaat geen blauwdruk. Dit vergt maatwerk. Ook zien we de ontwikkeling van overheidsparticipatie: initiatieven vanuit de samenleving waarin de lokale overheid zou kunnen participeren. Beide vormen van en de mate van participatie vragen iets van de invulling van de rol van medewerkers, maar ook van bestuurders. Dat betekent ook iets voor de doorontwikkeling van onze organisatie en bestuur. We willen daarbij ook inzetten op een innovatieve vorm van dialoog vanuit de filosofie al doende moeten we leren: off- en online (sociaal intranet en online platform voor participatie e.d.).

We koesteren onze zelfstandigheid, maar hebben daarvoor bij de toenemende complexiteit van de opgaven waar we voor staan met steeds minder middelen, ook anderen nodig. Om ervoor te zorgen dat wij in 2030 nog steeds een eigen gemeentebestuur hebben zijn thematische schaalvergroting, samenwerking en strategische allianties logische ontwikkelingen. We willen dat wel doen vanuit een principe van wederkerigheid. Zo kunnen we sterker worden van de samenwerking in A2-verband of Brainport (de slimste regio ter wereld 2012), maar we stellen ook onze grenzen open om vanuit onze eigen kracht toegevoegde waarde te leveren aan de regio.

Ons kwalitatief hoogwaardig toeristisch-recreatief potentieel en cultureel aanbod zijn daarbij belangrijke troeven die het wonen en werken in Valkenswaard niet alleen voor de eigen inwoners, maar ook voor inwoners en bezoekers van buiten de gemeente aantrekkelijk maken.

Een visie op samenwerking geeft duidelijkheid bij vragen als ‘waarom werken wij samen’, ‘met welk doel’, ‘met wie werken wij samen’, ‘hebben wij dan nog wel invloed’, wat betekent dit voor de rol van de gemeenteraad?

Product Portefeuillehouder Team

Samenwerking en positionering Dhr. Drs. A.B.A.M. Ederveen Strategie

Dienstverlening Mw. H.G. Tindemans Klant Contact Centrum

Veiligheid College Vergunning, toezicht en handhaving

Brandweer

Financiën Dhr. M.J.A. Bax Advies en managementondersteuning

Op de niveaus van de individuele burger, de bedrijven en de maatschappelijke organisaties versterken we onze dienstverlening. Dat doen we off- en online. We zijn één gemeente en geven dat vorm door onze diensten en producten via één Klant Contact Centrum off- en online zo effectief als mogelijk beschikbaar te stellen. Met behulp van duidelijk beleid met zo weinig mogelijk administratieve lasten, maximaal gebruik van digitalisering en zaakgericht werken, en een te ontwikkelen Toptaken website zijn we in staat om (steeds sneller en kwalitatief beter) te doen wat we zeggen. Maar bovenal vanuit onze klant te handelen en vanuit de gebruiker de digitale dienstverlening in te richten. Onze online strategie gaat uit van excellente uitvoering van online dienstverlening: De klantvraag staat centraal en kanaalsturing. Inwoners ontmoeten de gemeente als klant van diensten zoals reisdocumenten of vergunningen, als onderdaan als het gaat om toezicht en handhaven van regels en het zorgen voor veiligheid en als partner, bijvoorbeeld als serieuze vraagbaak bij het ontwikkelen van nieuw beleid. Inwoners vervullen ook een rol als kiezer die daarmee invloed wil hebben op de kwaliteit en inhoud van het bestuur van de gemeente en de burger als belastingbetaler, die mag eisen dat de gemeente goed georganiseerd is en doelmatig en transparant met gemeenschapsmiddelen om gaat.

Tot slot zijn inwoners ook wijkbewoners, die verwachten dat de gemeente een goed beleid voert op het gebied van wonen, werken en welzijn. We hebben een groot vertrouwen in het zelfsturend en zelfoplossend vermogen in de samenleving. Sterker dan voorheen doen we een appèl op de betrokkenheid en de zelfredzaamheid van inwoners of hun sociale omgeving. Niet alleen omdat er steeds meer taken van de rijksoverheid op ons af komen en onze financiële middelen steeds meer onder druk staan, maar ook omdat mensen steeds meer zelf regie willen hebben en nemen. Ook voor onze eigen bedrijfsvoering betekent dit dat we kritisch kijken naar wat we wel zelf doen en wat we mogelijk aan anderen overlaten, bijvoorbeeld door taken uit te besteden. Daarom investeren we vooral in het versterken van de regierol van de gemeente.

In document op weg naar onze toekomst (pagina 87-93)