• No results found

Wat mag bedrijvigheid kosten

In document op weg naar onze toekomst (pagina 49-54)

Lasten

Deelproducten Rekening 2013

Begroting 2014

Begroting 2015

Begroting 2016

Begroting 2017

Begroting 2018 Economische

ontwikkeling

741 1.069 692 858 964 989

Totaal lasten 741 1.069 692 858 964 989

Baten

Deelproducten Rekening 2013

Begroting 2014

Begroting 2015

Begroting 2016

Begroting 2017

Begroting 2018 Economische

ontwikkeling

95 108 22 22 22 22

Totaal baten 95 108 22 22 22 22

Saldo voor bestemming 645- 961- 671- 836- 942- 967-

Reserves

Rekening 2013

Begroting 2014

Begroting 2015

Begroting 2016

Begroting 2017

Begroting 2018

Lasten 25 0 0 0 0 0

Baten 100 450 0 0 0 0

Saldo 75 450 0 0 0 0

Saldo na bestemming 571- 511- 671- 836- 942- -967

Onderwijs

Missie

Jeugdigen, jongeren en volwassenen in staat stellen zich zo goed mogelijk voor te bereiden op, of te ondersteunen bij het zo zelfstandig mogelijk functioneren in de samenleving en waar nodig leren invulling te geven aan de eigen verantwoordelijkheid. Het behalen van een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt is hier van groot belang.

Verder: zorgdragen voor adequate huisvesting voor de basisscholen.

Achtergrond en ontwikkelingen

De laatste prognose toont aan dat het aantal leerlingen in Valkenswaard gestaag terug loopt als gevolg van de vergrijzing en ontgroening.

Onderwijshuisvesting

De gemeente is verantwoordelijk voor de kosten van huisvesting – nieuwbouw, uitbreiding, renovatie – van het primair en voortgezet onderwijs. Voor de uitvoering van de onderwijshuisvesting zijn overeenkomsten opgesteld op grond waarvan de schoolbesturen financiële middelen kunnen ontvangen voor nieuwbouw, uitbreiding of renovatie.

Uit de overeenkomst met de schoolbesturen vloeit voort dat de schoolbesturen zelf verantwoordelijk zijn voor de meeste aspecten van de huisvesting.

De gemeente blijft bij het primair onderwijs (ook speciaal onderwijs) verantwoordelijk voor nieuwbouw, uitbreiding en renovatie. Deze zijn, in verband met de wetswijziging van 1 januari 2015, eind 2014 opnieuw neergelegd in een overeenkomst en een integraal huisvestingsplan (IHP).

Per 1 januari 2015 is er een wetswijziging met als doel de taken en het budget voor het

De doelstelling is de huisvestingslasten van het primair onderwijs, neergelegd in het integraal huisvestingsplan, te dekken.

Leerlingenvervoer

Het leerlingenvervoer is een wettelijke taak waarvan de uitvoering neergelegd is bij de gemeente. We zien in de praktijk een autonome stijging van het aantal geïndiceerde leerlingen.

Begin 2013 heeft er een nieuwe Europese aanbesteding plaatsgevonden voor de uitvoering van het Leerlingenvervoer. Bij deze aanbesteding zijn maatregelen/veranderingen doorgevoerd met een fors kostenbesparend en kostenbeheersend effect. In september 2014 is een nieuwe verordening aangeboden aan de gemeenteraad.

Deze diende aangepast te worden in het kader van de invoering van passend onderwijs hetgeen enkele wijzigingen met zich meebracht in de onderwijswetten. Enkele hiervan hebben invloed op de regeling Leerlingenvervoer. Nu is niet meer het type school (speciaal) onderwijs van invloed op het recht op leerlingenvervoer, maar enkel nog de mate van handicap en de invloed daarvan op de mogelijkheden van zelfstandig of onder begeleiding reizen. Daarnaast heeft het samenwerkingsverband van scholen in deze regio de taak om leerlingen thuisnabij onderwijs te bieden. Al deze wijzigingen kunnen een verschuiving binnen het leerlingenvervoer bewerkstellingen, wellicht zelfs een kleine afname.

Dit moet het schooljaar 2014/2015 en 2015/2016 verder uitwijzen.

Lokale Educatieve Agenda

De Lokale Educatieve Agenda (LEA) heeft een nieuwe invulling gekregen waardoor er doelgericht gewerkt wordt aan meerdere onderwijs- en jeugd gerichte speerpunten.

De partijen, betrokken bij onderwijs en jeugdbeleid in brede zin, werken hierbij samen. De

gebruik maken van het peuterwerk om door middel van een VVE programma met een zo klein mogelijke achterstand van start te gaan op de basisschool.

Volwassenen educatie

De gemeente ontvangt, als onderdeel van het participatiebudget, middelen in het kader van de WEB (Wet Educatie en Beroepsonderwijs). Dit zijn geoormerkte middelen welke ingezet moeten worden bij het ROC in Eindhoven voor groepstrajecten gericht op taal, rekenen en digitale vaardigheden. digitale vaardigheden leveren een bijdrage aan het vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt.

Beleid

Onderwijshuisvesting

De wetswijziging per 1 januari 2015 “Overheveling buitenonderhoud primair onderwijs” moeten we goed uitvoeren. Er zijn nieuwe overeenkomsten met de schoolbesturen aangegaan en de verordening onderwijshuisvesting zal het eerste kwartaal 2015 aangepast worden.

In het eerste kwartaal 2015 zal een definitief IHP (integraal huisvestingsplan) opgesteld worden met de schoolbesturen waarin tevens is opgenomen welke verschuivingen (sluitingen, aanpassingen, nieuwbouw) er plaats kunnen vinden binnen de onderwijsgebouwen de komende jaren in verband met de terugloop van het aantal leerlingen.

Leerlingenvervoer

Op grond van de nieuwe verordening wordt er op een andere wijze met de aanvragen omgegaan.

Het effect van deze werkwijze zal in de loop van het jaar meer zichtbaar worden. Er wordt redelijkerwijs meer gekeken naar de mogelijkheden van ouders en leerlingen komen alleen nog maar in aanmerking voor aangepast vervoer wanneer ze als gevolg van hun handicap geen andere mogelijkheid hebben.

Leerlingen worden niet automatisch in het dure taxivervoer geplaatst, maar er wordt veel strikter dan voorheen het geval was, bezien of voorliggende vormen van leerlingenvervoer mogelijk zijn, zoals fiets- of openbaar vervoersvergoeding.

De nieuwe aanbesteding voor de uitvoering van het Leerlingenvervoer (taxivervoer) heeft een forse kostenbesparing opgeleverd (ca. €375.000) in schooljaar 2013/2014.

Er zal met de vervoerder het komende jaar verder invulling worden gegeven aan de maatregelen genoemd in het programma van eisen van de aanbesteding, zoals het realiseren van opstapplaatsen, het inzetten van een touringcar daar waar mogelijk, etc. Deze maatregelen zullen ook weer een kostenbesparend effect hebben.

Het vervoer van en naar de praktijkschool van het Pius-X college in Bladel wordt gehandhaafd. De kosten hiervoor worden gedekt uit de middelen voor leerlingenvervoer. Er zal maar 1 touringcarbus ingezet worden. Met het Pius-X college worden nu afspraken gemaakt waarbij ernaar gestreefd wordt de leerlingen uit de hogere klassen zoveel mogelijk zelfstandig te laten reizen.

Dit om te voorkomen dat 1 touringcar niet toereikend is.

Lokale Educatieve Agenda

Er wordt opnieuw vorm gegeven aan de LEA. De speerpunten, de 4 programma’s blijven gehandhaafd, te weten,

• Behalen van startkwalificatie

• Harmonisatie van voor- en vroegschoolse educatie (VVE) uitmaken van onderwijsbeleid en jeugdbeleid, en er diverse partners uit het lokale veld bij aan dienen te sluiten, worden de bijeenkomsten van de LEA “themagericht”. Alleen de betrokken partners zullen bij de verschillende thema’s aanwezig zijn. Dit om de daadkracht tijdens de bijeenkomsten te vergroten.

Opvang kinderen

Binnen de LEA wordt gewerkt aan de Harmonisatie van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang. In Valkenswaard betekent dit dat ook kinderen binnen de kinderopvang, indien er sprake is van een taal- en/of ontwikkelingsachterstand, de mogelijkheid krijgen om gebruik te maken van een VVE programma.

De pedagogisch ondersteuner VVE, opererend vanuit de Peuterspeelzalen, gaat een rol vervullen in de verbindingen met de kinderopvang organisaties.

Technisch onderwijs

Ook in 2015 zullen verdere inspanningen verricht worden om technisch onderwijs meer en beter onder de aandacht van leerlingen te brengen.

Hiervoor heeft de gemeente de samenwerking opgezocht met scholengemeenschap Were Di inzake het OPEDUCA project .

Ook andere (bestaande) initiatieven zullen verder geïntroduceerd worden en/of in stand gehouden worden, zoals Technific (initiatief van Brainport), en deelname aan innovatiewedstrijd “Jouw Slimste Idee”. Daarnaast heeft de gemeente financiële steun verleend aan het project 'Kunst en techniek' van sg Were Di. Docenten van Were Di zijn gedurende een periode van twee schooljaren

door een professioneel kunstenaar op technisch gebied begeleid - het 'train de trainer-principe' - om voortaan zelfstandig het 'Kunst en Techniek'-project met hun leerlingen te kunnen uitvoeren.

Kaderstellende nota’s

 Beleidsvisie Brede School (2008)

 Lokaal onderwijsbeleid (2009)

 Lokale Educatieve Agenda 2009 – 2011

 Gemeentelijke huisvestingsverordening 2014

 Valkenswaard heeft vastgoed voor elkaar!

(2012)

 Gemeentelijke verordening Leerlingenvervoer 2014

Wat willen we bereiken:

Een bijdrage leveren aan kwantitatief voldoende en kwalitatief goed onderwijs

Aandacht voor dreigende schooluitval en het voorkomen van schooluitval

Verminderen van onderwijsachterstanden (bij kinderen)

Zorgen voor aansluiting tussen voorschoolse educatie en basisschoolonderwijs en monitoring van VVE.

Grotere aandacht voor en deelname aan technisch onderwijs

Zorgen voor voldoende spreiding van schoolgebouwen. Hierbij rekening houden met terugloop aantal leerlingen.

Wat gaan we ervoor doen: Toelichting

Voortzetting LEA Programma’s zijn uitgezet om het behalen van

startkwalificaties te bevorderen, vroeg- en voorschoolse educatie te harmoniseren, een sluitend netwerk rond een kind te creëren om zodoende tot vroegtijdige signalering van eventuele problemen te kunnen komen en ten slotte om de ontwikkeling van kinderen te verbreden.

Leerplicht een duidelijke plek geven in de jeugdzorgketen

Gemeente kan zo snel schakelen met het onderwijs rondom zorgleerlingen.

De laatst vastgestelde ambtsinstructie legt een grote nadruk op preventie. Naast deelname aan het ZAT overleg (Zorg en advies team) in het voortgezet onderwijs zal leerplicht ook een rol moeten gaan spelen in het ZAT van het primair onderwijs.

Voortzetten nieuwe uitvoering leerlingenvervoer met de daarbij behorende applicatie en uitvoering geven aan maatregelen genoemd in de aanbesteding

Doel: efficiency en kostenreductie.

Verdere focus op de promotie van techniek in het onderwijs

Gestreefd wordt naar het uitvoeren van het project OPEDUCA binnen het voortgezet onderwijs. Hierbij zijn we mede afhankelijk van de medewerking van het onderwijs. Aanvullende acties, zoals het koppelen van gepensioneerde technici bij activiteiten in het kader van techniek wordt tevens uitgezet.

Opstellen en uitvoering geven aan Integraal Huisvestingsplan Onderwijs

De wetswijziging per 01-01-2015 geeft hier aanleiding toe. Het gebouwenbestand moet opnieuw onder de loep genomen worden. Hierbij dien de daling van het aantal leerlingen in acht genomen worden.

Projecten

--

Prestatie-indicatoren

Omschrijving Bron Realisatie Doelstelling

2015 Aantal leerlingen dat in

aanraking komt met leerplicht door verhoging inzet leerplichtambtenaar

Jaarverslag Leerplicht 2013 150 Minder dan

150 dossiers, focus op preventie Aantal vroegtijdige

schoolverlaters

http://www.vsvverkenner.nl 2012/2013 25 24 of minder Tevredenheid over

Onderwijshuisvesting 2.252 2.432 2.246 2.217 2.142 2.105

Leerlingenvervoer 835 623 695 692 688 689

In document op weg naar onze toekomst (pagina 49-54)