• No results found

miljoen bezoekers

In document op weg naar onze toekomst (pagina 63-67)

Wat mag werk&inkomen kosten

Ruim 2 miljoen bezoekers

In 2010 trok Valkenswaard in totaal 2.116.000 bezoekers. Het grootste deel van de bezoekers komt naar Valkenswaard met buitenrecreatie als hoofddoel (40%), gevolgd door horeca/uitgaan (36%). Horeca/uitgaan zorgde in 2010 sowieso voor veel inkomsten ook wanneer we dit vergelijken met de regio. Waarschijnlijk is dit te verklaren door de stappende jongeren op vrijdag- en zaterdagavond. De totale inkomsten door horeca bedroegen in 2010 47% van de inkomsten van de recreatieve bedrijven. Recentelijker plaatselijke statistische gegevens zijn niet beschikbaar. Uit het trendrapport vrijetijdssector 2013 van het Vrijetijdshuis blijkt dat Brabant relatief veel gezinnen met kinderen trekt en nog relatief weinig senioren. Hier liggen nog kansen gelet op de toenemende vergrijzing en het gegeven dat naarmate het reisgezelschap in leeftijd toeneemt, ook de bestedingen toenemen. Kwaliteit, bereikbaarheid en toegankelijkheid zijn voor deze groep belangrijke begrippen, wandelen en fietsen belangrijke activiteiten. Valkenswaard heeft hier de omgeving voor.

Daarnaast zien we dat de consument tegenwoordig emoties en ervaringen wil delen met vrienden en familieleden. Hierop kan worden ingespeeld met productontwikkeling en communicatie.

Centrumfunctie

Om in 2030 de centrumfunctie te hebben die we volgens onze toekomstvisie beogen, is er een impuls nodig voor dag- en vooral voor verblijfsrecreatie. Deze combinatie kan elkaar bovendien versterken. Wanneer er meer mensen overnachten in Valkenswaard heeft dit een positief effect op de uitgaven op het gebied van dagrecreatie. Andersom biedt de aanwezigheid van dagrecreatie een goede voedingsbodem voor

Product Portefeuillehouder Team

Cultuur Mw. H.G.Tindemans Zorg, Welzijn en Onderwijs

Sport Dhr. E.H. Buiter Sport

Recreatie Dhr. M.T.G.M. Wijnen Ruimtelijke ordening en economie

Als gemeente hebben we slechts in beperkte mate invloed op de doelgroepen die de huidige ondernemers kiezen. We kunnen hen echter wel intensief bij de visievorming (blijven) betrekken zodat we hierover een gezamenlijk beeld tot stand kunnen brengen en (gezamenlijke) activiteiten hierop uitzetten. De mooie groene omgeving van Valkenswaard (ruim 880 hectare natuur en bos in ons bezit en prachtige beekdalen w.o. die van De Dommel) biedt uitermate veel potentieel dat tot dusver niet volledig benut wordt. De natuurgebieden om ons heen (De Groote Heide) beslaan een enorm gebied en bieden geweldige mogelijkheden om o.a. te wandelen en te fietsen.

Samenwerking De Groote Heide

Om het potentieel van onze (groene) omgeving beter tot zijn recht te laten komen, zoeken we meer nog dan nu de samenwerking op. Samenwerking met innovatieve ondernemers, andere gemeenten, VVV’s, maar kijken we ook over de grenzen heen. De vijf Belgisch-Nederlandse gemeenten waaronder Valkenswaard werken samen om De Groote Heide uit te bouwen tot een bijzondere regio. We willen dat er door kruisbestuiving innovatieve ideeën tot stand komen, die aansluiten bij onze ambities om de proeftuin voor Brainport te zijn. Een goed voorbeeld van samenwerking.

Toekomstvisie Vrije tijd: groene leisure and pleasure zone

De combinatie van een bruisend centrum en een groene omgeving blijken volgens onze visie voor 2030 zeer aantrekkelijk te zijn voor bezoekers en toeristen. Valkenswaard biedt een uitgebalanceerde mix van dagrecreatie en meerdaags verblijf en heeft zich in recreatief opzicht ontwikkeld tot de aantrekkelijkste gemeente in de Kempen. In nauwe samenwerking met België̈ wordt ‘de groene schatkamer’ van Valkenswaard op aantrekkelijke, innovatieve en ecologisch verantwoorde wijze opengesteld. Moderne technologieën uit ‘de koker’ van Brainport, toegepast in de vrijetijdssector, sluiten aan op de beleving van de moderne toerist. De bundeling van landschappelijke waarden, recreatieve voorzieningen en cultuurhistorische waarden zijn bovendien cruciaal gebleken bij het ‘vermarkten’ van de streek.

Cultuur

Missie

Cultuur, kunsten en cultureel erfgoed vertegenwoordigen intrinsieke waarden en hebben een belangrijk maatschappelijk effect.

Daarom is het van belang om objecten met cultuurhistorische waarde en voorzieningen als musea, sociaal-culturele centra, een bibliotheek, een Centrum voor Muziek en Dans en voorzieningen voor kunstbeoefening te realiseren en in stand te houden. Het is de bedoeling om kunst en cultuur en ook cultuureducatie zo laagdrempelig mogelijk aan te bieden.

Achtergrond en ontwikkelingen

De gemeente Valkenswaard ziet zich gesteld voor aanzienlijke bezuinigingsopdrachten als uitvloeisel van de economische crisis. Onder meer cultuur staat daardoor onder druk. Desondanks spant de gemeente zich in om het culturele leven in Valkenswaard op peil te houden en waar mogelijk te versterken door financiële en facilitaire ondersteuning van (culturele) evenementen en – waar nodig en mogelijk – de inzet van de gemeentelijke cultuurcoaches.

Cultuurhistorie Gebouwd erfgoed

Het gebouwde erfgoed draagt bij aan de kwaliteit en identiteit van onze woon-, werk-, en verblijfsomgeving. Deze waarden zijn echter kwetsbaar. Het behoud en beheer van dit gebouwde erfgoed vraagt dan ook zorg en aandacht bij verbouwingen en ruimtelijke ontwikkelingen, zoals de aanleg van wegen, woningbouw en landschapsinrichting.

Archeologische erfgoed

Sinds de invoering van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg en de daaruit voortvloeiende wijziging van de Monumentenwet heeft de gemeente Valkenswaard de plicht om bij het opstellen van bestemmingsplannen rekening te houden met het archeologisch erfgoed. In een bestemmingsplan kunnen voorwaarden worden gesteld aan de omgevingsvergunning m.b.t. de activiteiten bouwen, aanleggen, slopen en het al dan niet tijdelijk wijzigen van de bestemming middels een afwijking of uitgebreide omgevingsvergunning. Doel is om archeologische

waarden te beschermen, aangezien zij een bron van kennis van het verleden zijn.

Culturele vorming

Sinds 1 september 2012 beschikt de gemeente over twee cultuurcoaches (samen 1 fte). Zij worden, deels op eigen initiatief maar in toenemende mate ook op initiatief van onderwijs- en culturele instellingen en verenigingen, betrokken bij tal van culturele evenementen en projecten. Eén van hun belangrijkste taken – bijdragen aan implementatie van cultuureducatie in het curriculum van het primair onderwijs – krijgt in het komende jaar verder gestalte.

Musea en kunst

De Valkenswaardse musea hebben ondanks de financieel moeilijke tijden kans gezien hun posities te handhaven. Zij zijn uniek in hun thematiek en dragen dat uit, deels door een ambitieus en aansprekend expositiebeleid en deels door aandacht te besteden aan hun positionering op regionaal, nationaal en zelfs internationaal niveau.

De musea onderkennen de noodzaak tot innovatie en ondernemen daartoe de stappen die binnen hun bereik liggen.

Beleid

Cultuurhistorie

Om goede uitvoering te geven aan het behoud van het cultureel erfgoed in Valkenswaard is in 2012 zowel de beleidsvisie ‘gebouwd erfgoed’ als het beleidsplan ‘archeologische monumentenzorg’

opgesteld en door de gemeenteraad vastgesteld.

Daarnaast zorgt een vaste medewerker ervoor dat uitvoering wordt gegeven aan het erfgoedbeleid.

Culturele vorming

Mede onder impuls van de cultuurcoaches wordt hard gewerkt aan verdere inbedding van cultuureducatie in het curriculum van het (primair) onderwijs. Aanvankelijk bleek het moeilijk om daartoe binnen het onderwijs voet aan de grond te krijgen, maar in de loop van 2014 zijn belangrijke stappen gezet om die inbedding mogelijk te maken – met name door de aanstelling (door het onderwijs) van een functionaris die een

‘bovenschoolse’ en coördinerende rol vervult. Op deze manier wordt contact onderhouden en

worden plannen ontwikkeld met het basisonderwijs als geheel en niet langer alle scholen afzonderlijk. Op de positieve ontwikkelingen en successen van het afgelopen jaar wordt in 2015 voortgeborduurd.

Musea en kunst

De gemeente ondersteunt culturele initiatieven waar mogelijk, terwijl financiële randvoorwaarden de gemeente dwingen om keuzes te maken c.q. de ondersteuning zorgvuldig te spreiden onder instellingen die erom vragen en ervoor in aanmerking komen.

Belangrijk aandachtspunt is ook in 2015 de contractuele verplichting van de gemeente t.a.v.

het onderhoud van beeldende kunst in de openbare ruimte.

Kaderstellende nota’s

 Nota Cultuurbeleid 2012-2015

 Algemene Subsidieverordening 2012

 Beleidsvisie gebouwd erfgoed Valkenswaard 2012-2020

 Beleidsplan Archeologische Monumentenzorg (2012)

Wat gaan we ervoor doen: Toelichting

Verdere verankering van cultuureducatie binnen het basis- en voortgezet onderwijs

Onder impuls van de cultuurcoaches, in nauwe samenwerking met het onderwijsveld.

Bevordering van samenwerking en synergie tussen culturele instellingen, verenigingen en initiatieven

Onder impuls van de cultuurcoaches. Voortborduren op successen in voorbije jaren, ontwikkeling van nieuwe initiatieven in samenwerking met ‘het veld’.

Projecten

--

Prestatie-indicatoren

Omschrijving Bron Realisatie

2012

Realisatie 2013

Doelstelling 2015

Bibliotheek leden Jaarverslag 6.582 6.948 6.575

Wat willen we bereiken:

Valkenswaard is een gemeente met een aantrekkelijk voorzieningenniveau op cultureel gebied.

Valkenswaard biedt kunst- en cultuureducatie zo laagdrempelig mogelijk aan.

In document op weg naar onze toekomst (pagina 63-67)