• No results found

Samenwerking en positionering

In document op weg naar onze toekomst (pagina 93-97)

Missie

Het positioneren van de gewenste identiteit en het uitdragen van het imago die bijdragen aan het realiseren van de beleidsmatige en bestuurlijke doelen.

Het in stand houden of aangaan van strategische samenwerkingsverbanden kan noodzakelijk zijn om de bestuurskracht optimaal te houden.

Achtergrond en ontwikkelingen

Toekomstvisie en positionering

In december 2011 heeft de gemeenteraad de contouren van de Toekomstvisie 2030 vastgesteld.

De toekomstvisie staat aan de basis van ons beleid; het is de denklijn die wij aanhouden als we beleid maken en het toetsingskader wanneer we afwegingen en keuzes maken. De toekomstvisie kent drie pijlers: toekomstvisie. Om de toekomstvisie te vertalen in concreet beleid, zijn we in april 2013 gestart met het project ter vertaling van de Toekomstvisie Valkenswaard 2030. 
We zijn gestart met het in kaart brengen van Valkenswaard anno 2013. Dit is gedaan door gebruik te maken van beschikbare feiten en cijfers van de gemeente uit eerder uitgevoerde onderzoeken. Tevens hebben we een enquête laten uitvoeren naar de beleving van burgers door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Dit bureau heeft alle onderzoeken in het kader van de toekomstvisie wetenschappelijk getoetst. 
Vervolgens zijn we met Valkenswaard in gesprek gegaan. Omdat we een beleid niet vanuit het gemeentehuis achter een bureau bedenken, maar samen met onze bewoners, bedrijven en verenigingen van Valkenswaard. In diverse gespreksrondes zochten wij inwoners, bedrijven en verenigingen op en/of nodigden hen uit om mee te denken over

Valkenswaard 2030. We hebben ze uitgenodigd hun toekomstwens te visualiseren (tekenwand, webfilmpjes), we hebben interviews gehouden en

‘mee-buurt-sessies’ en ‘Brabants-kwartierkes’

gehouden. Ook via social media konden inwoners participeren in dit proces. 
De resultaten uit het onderzoek Valkenswaard anno 2013, de enquête en het participatietraject hebben we vergeleken met de doelstellingen uit de contourennota Toekomstvisie Valkenswaard 2030. We hebben met andere woorden een vergelijking gemaakt tussen het ‘wat willen wij bereiken’, ‘waar staan we nu’ en wat vindt Valkenswaard hier van. 
Er komen een aantal pittige uitdagingen op ons af:

• Hoe bieden wij het hoofd aan de ontgroening en de vergrijzing?

• Hoe borgen wij de sociale cohesie waar we zo trots op zijn, maar die gezien de ontwikkelingen die op ons afkomen zoals de WMO ook echt nodig is?

• Hoe zorgen we ervoor dat Valkenswaard een aantrekkelijk vestigingsklimaat krijgt?

• Hoe houden we het voorzieningenniveau op peil?

Deze uitdagingen vragen om een keuze gericht op de toekomst. Welke besluiten zijn nu
nodig om beschreven die nodig zijn om onze doelstellingen te bereiken.

Op basis van het onderzoek en het participatietraject zijn de volgende strategische keuzes zichtbaar geworden voor de 5 programma’s:

Wonen

Korte termijn inzetten op met name huisvesting voor jongeren, middellange termijn op jonge (Brainport)gezinnen en de financiën ook langs die keuzes alloceren;

Werken

Inzetten op met name werkgelegenheids-ontwikkeling in de vrijetijdssector en de Brainport-industrie;

Vrije tijd

Impuls op verblijfsrecreatie en innovatieve leisure;

Welzijn

Naast de wettelijke verplichtingen in geval van mogelijkheden voor niet-wettelijke keuzes deze met name maken richting de jongere generaties en samenwerking in A2 op de 3D's;

Bestuur en organisatie

Fundamentele keuze voor overheidsparticipatie in beleid en communicatie.

Projecten en activiteiten die we in deze en volgende bestuursperioden oppakken moeten bijdragen aan deze strategische doelstellingen.

Om er voor zorgen dat wij ook in 2030 nog trots kunnen zijn op ons Valkenswaard is samenwerking in de regio, focus op het behouden en aantrekken van jongeren en jonge gezinnen en gebruik maken van de denkkracht van en initiatieven uit onze samenleving (participatie) noodzakelijk.

Samenwerkingsverbanden

Regionale samenwerking is niet meer weg te denken in deze tijd. Het realiseren van de beleidsopgaven wordt steeds lastiger op de schaal van Valkenswaard. Vraagstukken worden complexer en er zijn steeds minder middelen beschikbaar. Om er voor te zorgen dat wij in 2030 nog steeds een eigen gemeentebestuur hebben zijn thematische schaalvergroting, samenwerking en strategische allianties logische ontwikkelingen.

Behoud van onze bestuurskracht wordt immers niet alleen bepaald door het bestuur van de gemeente maar ook door de verbindingen met de omgeving.

Een visie op samenwerking geeft helderheid bij vragen als ‘waarom werken wij samen’, ‘met welk doel’, ‘met wie werken wij samen’, ‘hebben wij dan

• Bestaande gemeenschappelijke regelingen, o.a. SRE, GGD en Veiligheidsregio Zuid-Oost Brabant;

• Inter(nationale) gemeentelijke samenwerking zoals internationale samenwerking/Jumelage en A2-samenwerking.

Intergemeentelijke samenwerking (A2-gemeenten)

De gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard hebben een Gemeenschappelijke Regeling gevormd, waarin de taakvelden Werk &

Inkomen, I&A en Juridische Zaken zijn samengevoegd. Het doel van deze samenwerking is:

• het verminderen van de kwetsbaarheid

• het behoud en versterken van de kwaliteit

• het versterken van de dienstverlening

• het verbeteren van de efficiency van werkprocessen

• het verbeteren van de effectiviteit door betere inzet van kwaliteiten van medewerkers

• op termijn meer bezuinigingsmogelijkheden te creëren indien noodzakelijk

Voor de uitvoering van de werkzaamheden binnen de gemeenschappelijke regeling (GR) wordt jaarlijks een begroting opgesteld. De laatste vastgestelde begroting betreft de periode 2015-2018.

Eind 2013 hebben de colleges van de A2-gemeenten het initiatief genomen om de samenwerking op het gebied van alle bedrijfsvoeringstaken nader te onderzoeken.

Inmiddels is dit vertaald in een koersdocument dat in de tweede helft van 2014 wordt uitgewerkt in een implementatieplan.

Op het gebied van de ontwikkeling van de 3 decentralisaties wordt verder intensief samen-gewerkt in A2-verband, maar ook in een breder regionaal verband.

Regio Eindhoven

Samenwerking wordt ook gezocht op een aantal

Werklocaties, Strategie Ruimte, Wonen, Zorgvernieuwing en Vitale Samenleving. Verder is er een Stuurgroep Bereikbaarheidsprofiel en Innovatie en een Gesprekstafel Duurzaamheid.

Internationale Samenwerking

In aansluiting op de ontwikkeling van de technologie driehoek Eindhoven, Leuven en Aken (ELAT), zijn wij continu op zoek naar de mogelijkheden en kansen in samenwerking met gemeenten van gelijke omvang als Valkenswaard.

Daartoe zijn contacten gelegd met de gemeenten Tienen, Hamont-Achel, Neerpelt en Lommel.

Wij werken reeds met een aantal gemeenten interregionaal samen op het gebied van economische positionering. Groote Heide is daar een voorbeeld van. In 2015 zullen de mogelijkheden voor Europese subsidies verder worden verkend. Er zal samen met bureau Benelux nader worden onderzocht of samenwerking in internationaal verband een steviger fundament kan krijgen in de vorm van een vermindering van de kwetsbaarheid, verhoging van de kwaliteit, doelmatigheid en doel-treffendheid van het ambtelijk apparaat van de deelnemende gemeenten. Hierdoor ontstaan ook in personeelsperspectief meer mogelijkheden voor ontplooiing van medewerkers binnen het samen-werkingsverband.

Kaderstellende nota’s

 Toekomstvisie 2030

 Positionpaper A2-samenwerking

 Online strategie (2013)

 Koersdocument A2-samenwerking ‘Nóg krachtiger en dichterbij’

Wat willen we bereiken:

Verminderen van kwetsbaarheid door verschillende samenwerkingsvormen zoals functionele en intergemeentelijke samenwerking, thematische schaalvergroting en strategische allianties met behoud van eigen bestuurlijke identiteit. Optimale positionering van identiteit en imago om de bestuurlijke en beleidsdoelstellingen gerealiseerd te krijgen.

Wat gaan we ervoor doen: Toelichting

Activiteiten in A2 verband Voor de activiteiten die in A2 verband plaatsvinden, wordt verwezen naar de Gemeenschappelijke regeling A2.

Samenwerking A2-gemeenten Het uitwerken van het koersdocument voor de verdergaande samenwerking op het gebied van de samenwerking A2-gemeenten in de vorm van een implementatieplan en het voorbereiden van besluitvorming hierop.

Visie op samenwerking Het opstellen van een visie op samenwerking.

Toekomstvisie van Valkenswaard vertalen naar strategische keuzes en beleidslijnen

Het vertalen van de strategische keuzes en beleidslijnen van de Toekomstvisie van Valkenswaard, zoals opgenomen in de Nota kaders 2015-2018 naar de begroting 2015 en de meerjarenraming 2016-2018.

Hierbij wordt de uitwerking van het coalitieprogramma 2014-2018 betrokken.

Andere vormen van samenwerking Andere vormen van samenwerking die bijdragen aan het versterken van efficiency, effectiviteit en kwaliteit met behoud van de eigen bestuurlijke identiteit worden verder verkend en waar nodig uitgewerkt.

Overheidsparticipatie Burgers meer betrekken bij de besluitvorming door in

Projecten

--

Prestatie-indicatoren

Omschrijving Bron Doelstelling

2015 Strategische keuzes en beleidslijnen van de

Toekomstvisie van Valkenswaard zijn vertaald naar de Begroting 2015 en de meerjarenraming 2016-2018. De uitwerking van het coalitieprogramma is hierin betrokken.

Begroting 2015 en meerjarenraming 2016-2018.

1e jaarschijf Toekomst-visie en coalitie-programma is

opgenomen.

In document op weg naar onze toekomst (pagina 93-97)