• No results found

Achtergrond en ontwikkeling

In document op weg naar onze toekomst (pagina 72-75)

Toerisme

Voor de gemeente Valkenswaard betekent de missie:

• Versterking samenwerking tussen partijen in de richting van gemeenschappelijke doelen

• Versterking samenwerking A2 met Belgische grensstreek / De Groote Heide en regionale inbedding in verband met subsidies

• Binnenhalen en vasthouden particulier initiatief (wellness, hoogwaardige verblijfsaccommodatie, cultuurhistorie) In de Toekomstvisie 2030 wordt vrijetijds-besteding en recreatie en toerisme als één van de belangrijkste speerpunten gedefinieerd. Het ontwikkelen van een groene leisure en pleasurezone past bij het gewenste eindbeeld.

In 2030 wil Valkenswaard een centrale positie hebben ingenomen op het gebied van recreatie en vrije tijd. We hebben een veelzijdig aanbod aan dag- en verblijfsrecreatie en koesteren onze groene omgeving. Hierdoor trekken we bezoekers vanuit de regio aan. Valkenswaard is het startpunt voor bezoekers vanuit het Brainport gebied.

We willen onze centrumfunctie op het gebied van vrije tijd heroveren en over een veelzijdig aanbod van zowel dag- als verblijfsrecreatie beschikken.

Voor de versterking van onze vrijetijdseconomie zien wij een belangrijke rol weggelegd voor de VVV. Niet alleen in de ontvangst van recreanten en toeristen, maar ook als mogelijk uitvoeringsorgaan voor een aantal projecten dat

het vergroten van de levendigheid van het dorp.

Het aanbod aan evenementen in de regio is groot.

Het is daarom van belang dat Valkenswaard een sterke positie inneemt als het gaat om evenementen. We moeten onderscheidend zijn in het aanbod en ons richten op kwaliteit.

Beleid

Evenementen

Het beleidskader ‘Op weg naar een veelzijdig evenementenaanbod’ (2012) is een ontwikkelingskader. Een kader dat de koers uitzet voor de ontwikkeling van evenementen in Valkenswaard. Hierbij ligt de focus op:

onderscheidenheid, kwaliteit en profilering. Ook moeten er betere verbindingen worden gelegd tussen evenementen in het buitengebied en de uitstraling hiervan in het dorp en tussen evenementen en de lokale cultuur.

Toerisme

De vrijetijdseconomie is één van de speerpunten uit de Toekomstvisie. Belangrijke speerpunten in de ontwikkelingsrichting voor toerisme in Valkenswaard zijn de versterking van het toeristisch-recreatieve aanbod, een leisure en pleasure zone en grensoverschrijdende samenwerking.

Valkenswaard heeft ambities op het gebied van toerisme. Versterking en vergroting van het aanbod, inclusief de ontwikkeling van de VVV en de campagne Veelzijdig Valkenswaard, zijn aspecten waar we al aan werken en waar we de komende jaren mee verder gaan. Tevens werken we samen binnen Transnationaal Landschap De Groote Heide (met Heeze-Leende, Cranendonck, Hamont-Achel en Neerpelt). We werken gezamenlijk aan een gebiedsbrede promotie en

stakeholders en geïnteresseerde marktpartijen.

Hierbij moeten de kansen rondom de Natuurpoort Venbergse Molen, ontwikkeling Groote Heide, activiteiten Eurocircuit en het eventueel realiseren van verblijfsaccommodatie (vakantiepark Lage Heide) betrokken worden.

Private initiatieven op het gebied van recreatie en toerisme ten aanzien van hotels, luxe Bed &

Breakfast en toeristische en zakelijke verblijfsrecreatie willen wij stimuleren en faciliteren. Hiertoe worden de planologische procedure en vergunningverstrekking in samenhang gebracht met het

toeristisch-recreatieve beleid.

Kaderstellende nota’s

 Toekomstvisie 2030

 Beleidskader Evenementen ‘Op weg naar een Veelzijdig evenementen aanbod’ (2012)

 Beleidskader Economische Zaken (2012-2015)

 Toeristisch – recreatief beleid 2007 – 2010

 Integraal horecabeleid (2014)

Wat gaan we ervoor doen: Toelichting

Ontsluiten De Groote Heide Gebied duidelijk herkenbaar maken, middels goede, unieke bewegwijzering.

De Groote Heide goed ontsluiten en bewegwijzeren naar het centrum.

Het realiseren en/of verbeteren van verbindingen vanuit het centrum van Valkenswaard met de groene gebieden rondom middels goed aangegeven routes en verbindingen.

Wat willen we bereiken:

Recreatie en toerisme vormen voor Valkenswaard een economisch speerpunt. We willen de economische potentie van Valkenswaard op het gebied van evenementen, toerisme en recreatie optimaal benutten.

Valkenswaard ligt in een prachtige omgeving. We willen zorg dragen voor optimale recreatieve mogelijkheden voor onze inwoners en bezoekers.

In een gezamenlijk project met de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende, Hamont-Achel en Neerpelt wil Valkenswaard het gebied Groote Heide ontwikkelen tot een Transnationaal Landschap

Valkenswaard kent een aantrekkelijk aanbod van evenementen en toeristisch-recreatieve voorzieningen.

Valkenswaard tracht de kansen te benutten om de economische potentie van Valkenswaard te benutten op het gebied van evenementen, toerisme en recreatie voor een verdere ontwikkeling van de toeristisch-recreatieve sector. En daarnaast zorg dragen dat de toeristisch-recreatieve mogelijkheden voor onze inwoners optimaal zijn.

In de ontwikkeling van De Groote Heide en door de samenwerking hierin met Heeze-Leende, Cranendonck, Neerpelt en Hamont-Achel liggen kansen die we voor Valkenswaard moeten benutten. we bereiken

De gemeente Valkenswaard heeft culturele en toeristische aantrekkingskracht.

Wat gaan we ervoor doen: Toelichting

Profileren De Groote Heide Het Transnationaal Landschap De Groote Heide wordt vermarkt. De samenwerking stimuleren met andere gemeenten rondom projecten, o.a.

innovatieve toeristische projecten. De gemeente stimuleert en faciliteert particulier initiatief.

Inspanningen verrichten om het gebied op de agenda van Europa te krijgen en inzetten op het verwerven van Europese subsidies. Daarnaast uitvoeren van concrete uitvoeringsprojecten De Groote Heide.

Tevens gebiedsbeheerders bij elkaar brengen.

Campagne Veelzijdig Valkenswaard Verspreiding van het promotiemateriaal. Stimuleren van de toeristische sector om het beeldmerk te benutten.

Versterking van gebiedspromotie / VVV Na loskoppeling van de ANWB is de VVV verhuisd naar de Markt. We werken aan meer zichtbaarheid, de verbindende rol van de VVV en de uitwerking van toeristische producten en diensten. We werken aan een betere samenwerking op het gebied van gebiedspromotie. De VVV kan hier een belangrijke rol in spelen.

Versterking en professionalisering toeristische sector Door middel van bijeenkomsten (toeristisch café) de sector enthousiasmeren, informeren en inspireren en de samenwerking binnen de sector bevorderen (netwerken). Samenwerking met horeca, cultuur en winkeliers krijgt gestalte via het centrummanagement.

Versterking toeristisch aanbod Ten aanzien van private initiatieven op het gebied van recreatie en toerisme zal een positieve grondhouding aangenomen worden. Er worden ruime mogelijkheden geboden voor hotels, luxe Bed

& Breakfast en toeristische en zakelijke verblijfsrecreatie. Daarnaast wordt beleving, kwaliteit, diversiteit en authenticiteit in recreatie en toerisme zoveel mogelijk bevorderd.

Daarnaast een goede invulling van Natuurpoort de Malpie en het realiseren van kleine natuurpoorten.

Optimaliseren wandelknooppunten door het realiseren van extra trajecten waardoor ommetjes mogelijk zijn.

Leisure & pleasure zone Ontwikkelprogramma opstellen voor een leisure &

pleasure zone, alsmede acquisitie van marktpartijen die geïnteresseerd zijn in het realiseren van toeristisch-recreatieve initiatieven, passend bij of aanvullend op het aanbod in Valkenswaard.

Kwaliteit evenementen bevorderen Uitvoering van het Beleidskader evenementen ‘Op

Prestatie-indicatoren

Omschrijving Bron Realisatie Doelstelling

2015

In document op weg naar onze toekomst (pagina 72-75)