• No results found

Vrienden: belangrijk voor ouders en kinderen

4. STRESS IN DE OPVOEDING – OPVOEDINGSPROBLEMEN

5.1.2. Vrienden: belangrijk voor ouders en kinderen

Vrienden zijn eveneens belangrijk, zowel voor de ouders als voor de kinderen. Vrienden zijn belangrijk voor praktische ondersteuning, bvb. de kinderen van en naar school brengen, opvang, ... en voor emotionele ondersteuning. De ouders van vriendjes van de kinderen zijn in die zin vaak vrienden van de ouders. Ouders bouwen zo een sociaal netwerk op via de kinderen voor praktische hulp bij het opvoeden. Emotionele ondersteuning krijgen ouders van hun eigen vrienden en van de ouders van andere kinderen. Daar vinden ze een luisterend oor en tips en feedback over hun ouderschap.

Ze krijgen ook bevestiging dat het goed gaat met de kinderen en dat ze het goed doen.

Ook hier zien we dat vrienden belangrijk zijn om te ondersteunen ook als alles goed gaat.

Bevestiging krijgen dat je het goed doet als ouder wordt als zeer ondersteunend ervaren.

Het hoeft niet altijd om problemen te gaan.

Ouders vinden het ook belangrijk dat hun kinderen veel vrienden hebben. Ze zien dit als positief, al wordt wel de bedenking gemaakt dat vrienden van de kinderen ook een risico inhouden tot sociale druk en normoverschrijdend gedrag. Vrienden bieden niet enkel de mogelijkheid tot sociaal contact, maar ook tot sociale controle. Als ouders weten dat hun kinderen bij vrienden zijn, kunnen ze via de ouders van die vrienden nagaan wat hun kinderen doen.

Ouders bouwen een sociaal netwerk op via de kinderen voor praktische hulp:

- Kennissen en vriendenkring, die bouwt ge ook een stuk op als de kinderen naar school gaan. Een soort uitwisselingsproject zal ik het maar noemen. Ik moest deze middag werken, maar mijn kinderen zijn wel bij een vriendinnetje en omgekeerd gebeurt dat dan ook.

- Ik heb zelfs mensen leren kennen via mijn dochter. Die woonden in de straat en ik wist dat niet. Dat is eigenlijk wel erg, maar, ge kent uw eigen straat eigenlijk niet, maar via mijn dochter wel

- Wij zijn daar gewoon gaan wonen en wij kenden eigenlijk niemand. Dus dat is de school ook. Ge merkt dat we nu wel een achterban van mensen hebben die we kennen

- Ja, gelijk ook de scouts, de zondag van half twee tot half vijf. Ik vind als ge dan al iets wilt doen, half vijf is eigenlijk best wel vroeg en dan spreken wij af van

‘zou ze eens mogen meerijden met u’. Maar de week nadien weet ge dan en van en zo informeel begint dat wel

- Ik ben nu juist met mijn zoontje naar ‘t school geweest om hem in te schrijven en te zien. Ik was dan eens op de website gaan kijken ook en er was daar zo’n prikbord waar dat dan de ouder vraagt of het kindje mee mag naar de academie op woensdag. Ik dacht ‘dat is interessant’. Dat helpt gewoon.

- Wij hebben dat samen met onze buren. Mijn buurvrouw is vroedvrouw en buurman zit in het onderwijs. Dus die zit heel vaak thuis en dus zijn de kinderen ofwel bij ons ofwel bij hen. Daar valt veel mee te regelen.

- Wij hebben geluk in een wijk te wonen waar heel veel huisvrouwen zijn. En veel met jonge kinderen. Dat zorgt voor een band. Als ik thuiskom is mijn vrouw daar zelden alleen. Of zit ze bij de buren met de kinderen. Ik vind dat wel tof.

Ook andere (eigen) vrienden zijn belangrijk voor de emotionele ondersteuning van ouders (praten, tips en feedback en bevestiging):

- Ja, een vriendin, die ook thuis is met drie kleine kinderen. Waar ge kunt tegen zagen. Die maakt dezelfde dingen mee. Gewoon dat kunnen vertellen en die dan van ‘ik heb dat ook’, dat doet goed. Daarom kan die ook geen oplossing bieden, maar het is al de helft

- Ja, bvb. ik heb het geluk dat ik werk met één van mijn beste vrienden, dus kwestie van, die heeft ook kinderen van dezelfde leeftijd, dus het is een beetje filosoferen over bvb. prepuberteit en dan uitwisselen, ah zo heeft hij gereageerd. Hij komt bij mij en we kunnen iets koken, zo’n dingen

- Af en toe positieve kritiek krijgen op het gedrag van uw kind. Zonder dat daarom mijn kind, beste kind. Maar gewoon, dat ze zeggen eigenlijk is uw kind wel braaf of eigenlijk is hij leuk. Of dat mensen graag komen babysitten of graag op hem passen

- En dat relativeer je ook door met andere mensen te praten. Want dan hoor je dat dat bij die andere mensen dikwijls ook helemaal geen rozengeur en maneschijn is.

Dan denk je van, ik zoek wel verder

- En dan vooral die die ook in scheiding zaten of alleen waren. Hebt gij dat ook?

Ja, oef, maar dat doet enorm veel deugd. Want je bent alleen. En als ik dan van iemand hoorde, dan deed dat ongelooflijk deugd. Dat is echt steun. Daar heb ik veel aan gehad.

Vrienden bieden kinderen de kans tot sociaal contact, sociale exploratie en ruimte:

- Vrienden, dat vind ik echt belangrijk, veel vrienden. Met welke mensen dat je in contact kan komen. Het kan een enorme verrijking zijn voor de kinderen, als ze andere kinderen leren kennen die al eens anders denken, dat ze weten dat het niet overal zo is gelijk thuis

- Mijn kinderen zijn bij een vriendinnetje en omgekeerd gebeurt dat dan ook. Dat is super voor de kinderen

Vrienden bieden kans tot sociale controle

- Hetgeen dat er iemand al gezegd heeft dat we geen controle hebben over de mensen waarmee de kinderen in aanraking komen. Ik vond het misschien niet goed uitgedrukt, dat woord controle, maar uiteindelijk loopt het op dit moment in de wereld nogal verwarrend. En dan is het fijn als je weet bij wie ze zijn.

- En dan vragen we, hoe laat komt ge thuis? En dan weten wij ook dat ze effectief bij die vriendin is, want de volgende dag is er communicatie met de ouders, want dat gaat allemaal van de turnkring uit. Dat gaat allemaal heel goed.

5.1.3. Consequenties voor opvoedingsondersteuning: babysitdienst, vakanties en