• No results found

Verantwoording methode van onderzoek

Matrix deelvragen/methode van onderzoek

3 Verantwoording methode van onderzoek

In mijn onderzoek is het verzamelen van betrouwbare en heldere cijfers over de mening van een bepaalde groep mensen niet relevant. Met kwantitatief onderzoek, vaak in de vorm van enquêtes kom je tot deze informatie. Met mijn onderzoek heb ik namelijk als doel om meer inzicht te krijgen in een bepaald onderwerp. Dit wordt ook wel ‘verkennend onderzoek’ genoemd, bij dit onderzoek maak je gebruik van deskresearch en kwalitatief onderzoek door middel van diepte-interviews of

brainstormsessies. (Kooiker, 2011)

Bij kwalitatief onderzoek gaat het om het ‘begrijpen’ in tegenstelling tot de kernfunctie van kwantitatief onderzoek ‘meten’. Om vragen te beantwoorden, zoals mijn probleemstelling wil je meer te weten

komen over de wensen en behoeften van de doelgroep. Om daar een goed antwoord op te vinden wordt kwalitatief onderzoek ingezet. Hiermee krijg je inzicht in drijfveren, voorkeuren en verborgen wensen en motieven van de consument (Kooiker, 2011). Mijn deskresearch en fieldresearch worden door kwalitatief onderzoek beantwoord. Door middel van een diepte interview kan ik doorvragen over een bepaalt onderwerp. Hierbij gebruik ik geen vaste vragenlijst, wel stel ik een aantal vragen op als rode draad.

3.1 Wie worden er geïnterviewd?

Ik heb besloten de volgende mensen te interviewen en daarbij geef ik aan hoe groot de kans is dat de interviews ook afgenomen kunnen worden:

Susan Lukkien | Communicatie assistent Ziggo Dome

Op dit moment loop ik stage en zij zit op dezelfde afdeling als mij, het interview is reeds toegezegd.

Yoka van der Maas | General manager Tuned Hospitality

Zij is de general manager van het bedrijf waar ik nu stage loop, het interview is reeds toegezegd.

Floor van Coenen | Sales en Hospitality manager Tuned Hospitlaity

Zij is mijn stagebegeleider, het interview is reeds toegezegd.

Jordy Bos – New Business Manager Ticketmaster

Door mijn stage kom ik makkelijk in contact met Ticketmaster, aangezien wij hiermee werken. Het interview is reeds toegezegd.

Marjanne Manders | Marketing manager Mojo Concerts

Yoka van der Maas heeft 10 jaar bij Mojo gewerkt voordat Tuned Hospitality een dochteronderneming werd en zij gaat mij in contact brengen met Marjan en deze maand / begin februari hoop ik haar geïnterviewd te hebben. Deze kans is wel groot, aangezien Yoka mij erbij helpt.

Martijn de Vries | Directeur Media Mere

Dit is een medestudent die al flink wat jaar een eigen bedrijf heeft in websites maken. Het interview is reeds toegezegd.

Farzaana Zahoer | Communicatie medewerker van Heineken Music Hall

Het contact met Farzaana is gelegd en het interview is reeds toegezegd.

10 personen in de doelgroep die meer dan 3x per jaar naar liveshows gaan

De doelgroep is moeilijk te segmenteren (zie paragraaf 1.3). Hierdoor kan ik de keuze van de 10 personen die hier geïnterviewd worden niet specifiek kiezen en indelen op leeftijd, sociale klasse, muziekvoorkeur etc.. Ik zal bij de keuze wel streven naar zoveel mogelijk diversiteit op die punten.

3.2 Deelvragen onderzoek verantwoording

In deze paragraaf beschrijf ik hoe ik mijn vier deelvragen ga onderzoeken in mijn Scriptie om tot een goed en concreet antwoord te komen per deelvraag. Hieruit kan ik uiteindelijk een goede conclusie en een goed advies schrijven voor Tuned Hospitality.

Deelvraag 1: In hoeverre is Facebook vanuit het oogpunt van effectiviteit, realiseerbaarheid, kosten

en behoeftebevrediging van de doelgroep een geschikt platform om meer online aandacht te creëren voor de arrangementen van Tuned Hospitality?

Effectiviteit

Hier ga ik onderzoeken hoeveel mensen uit de doelgroep Tuned Hospitality kan bereiken met Facebook, dit doe ik door:

• Cijfers van Facebook zelf op te zoeken, hoeveel Nederlanders gebruiken er nog Facebook, is het nog wel populair genoeg?

• Hoeveel likes hebben de showlocaties waar Tuned Hospitality vaak mee samenwerkt, is er veel interactie op?

• Hoeveel mensen zijn er lid van de fanclubs van de grootste artiesten op dit moment op Facebook.

• Hoeveel mensen kan Tuned Hospitality bereiken met een advertentie specifiek op de doelgroep gericht?

Snel te realiseren

Hier bekijk ik hoe snel het voor Tuned Hospitality mogelijk is om Facebook goed in te zetten om meer aandacht te creëren op de arrangementen. Is dit in één week te realiseren of heeft het meer tijd nodig?

• Door interviews met Susan Lukkien (communicatie assistent Ziggo Dome en Farzaana Zahoer (communicatie medewerker Heineken Music Hall) ga ik onderzoeken wat zij via hun

Facebookpagina kunnen betekenen voor Tuned Hospitality en hoe snel dat te realiseren is. • Zelf ga ik op onderzoek uit op Facebook, hoe snel een advertentie te realiseren is.

Kosten

Tijdens de interviews met Susan Lukkien en Farzaana Zahoer, ga ik onderzoeken wat eventueel de kosten worden voor Tuned Hospitality om via hun Facebook meer aandacht te creëren.

• Valt dit onder structurele of incidentele kosten op jaarbasis? Of kan het gratis, door de samenwerking?

Op Facebook zelf ga ik bekijken hoe duur het is om een advertentie specifiek gericht op de doelgroep in te zetten, ik zal hierbij gebruikmaken van advertenties voor één week, één maand en het gehele jaar.

• Kan het gebruik van Facebook effectief ingezet worden bij een bedrag van €150,- per maand?

Behoefte van de doelgroep

Hierbij ga ik de 10 te interviewen personen uit de doelgroep stellingen voorleggen. Door aan hen een antwoord op de schaal van 1 tot 10 te vragen, kan ik bepalen wat per aspect en per deelvraag het hoogst scoort. Daarnaast vraag ik nog naar hun eigen idee over het onderwerp, om ze hun wensen en gedachten erbij te kunnen gebruiken.

Voorbeeld stellingen:

“Ik zou graag via de Facebookpagina van Tuned Hospitality zelf op de hoogte willen blijven van de arrangementen bij verschillende concerten.”

“Ik zou graag via de verschillende showlocaties die ik volg op de hoogte worden gebracht over eventuele arrangementen van Tuned Hospitality bij een concert.”

“Ik vind het niet vervelend om advertenties te zien over arrangementen bij een concert van Tuned Hospitality op mijn tijdlijn.”

Deelvraag 2: In hoeverre zijn de agenda’s van showlocaties vanuit oogpunt van effectiviteit,

realiseerbaarheid, kosten en behoeftebevrediging van de doelgroep een geschikt platform om meer online aandacht te creëren voor de arrangementen van Tuned Hospitality?

Effectiviteit

Hiervoor ga ik onderzoeken wat de bezoekersaantallen op de websites zijn van de showlocaties de Ziggo Dome en de Heineken Music Hall.

• Deze informatie ga ik opvragen via de website Alexa, wanneer het niet via de interviews met Susan Lukkien en Farzaana Zahoer duidelijk kan worden.

Hoelang duurt het voordat de Ziggo Dome en de Heineken Music Hall de arrangementen via de agenda op de websites zichtbaar kunnen maken. Door de interviews met Susan Lukkien en Farzaana Zahoer kan ik hier achter komen.

• Is dit meteen mogelijk wanneer Tuned Hospitality erom vraagt of duurt dit een week of langer?

Kosten

Tijdens de interviews met Susan Lukkien en Farzaana Zahoer ga ik onderzoeken wat de kosten zijn om een vermelding in de agenda te krijgen.

• Zijn deze kosten dan incidenteel of structureel? Ligt dit onder de €3.000,- per jaar?

Behoefte van de doelgroep

Hierbij ga ik de 10 te interviewen personen uit de doelgroep stellingen voorleggen. Door aan hen een antwoord op de schaal van 1 tot 10 te vragen, kan ik bepalen wat per aspect en per deelvraag het hoogst scoort. Daarnaast vraag ik nog naar hun eigen idee over het onderwerp, om ze hun wensen en gedachten erbij te kunnen gebruiken.

Voorbeeld stellingen:

“Ik zoek via de agenda’s van showlocaties naar informatie over de tickets voor het betreffende concert.” “Ik vind het fijn om via de agenda’s van showlocaties erop gewezen te worden dat er ook

arrangementen zijn bij het betreffende concert.”

“Ik vind dat een kleine link met arrangementen bij dit concert, in ieder geval al goed aan geeft dat er meer is dan alleen de reguliere tickets bij het betreffende concert.”