• No results found

Deze paragraaf richt zich op de agenda’s op de websites van de Ziggo Dome en de Heineken Music Hall, omdat dit de twee showlocaties zijn waarmee Tuned Hospitality het meeste samenwerkt en daarom het belangrijkst zijn om meer aandacht te creëren. In hoofdstuk 3 kwam naar voren dat een pagina van de showpagina’s vaak bezocht wordt voor informatie rondom het concert. Tuned Hospitality staat niet in de agenda’s van de twee belangrijkste showlocaties waar ze mee samen werken (Ziggo Dome en Heineken Music Hall), terwijl de doelgroep hier wel veel op kijkt.

4.2.1 Realiseerbaarheid

Ziggo Dome: Wanneer de reguliere kaarten voor het concert niet zijn uitverkocht, plaatst de Ziggo Dome niets anders in de agenda. Dit is omdat de reguliere kaartverkoop altijd voor gaat bij de concerten; de reguliere kaartverkoop zorgt namelijk dat het concert door kan gaan. Daarna volgt een eventuele vermelding voor de memberclub, vanwege het feit dat de memberclub van de Ziggo Dome zelf is en direct inkomsten genereert voor de Ziggo Dome. Wanneer de reguliere kaarten zijn uitverkocht en de memberclub ook, kan de Ziggo Dome een vermelding plaatsen over Tuned Hospitality.

Tuned Hospitality kan altijd een mailtje sturen naar de Ziggo Dome, met de vraag of ze op hun website aan kunnen geven dat er nog arrangementen voor een concert te koop zijn. Als het mogelijk is, kan een bericht meteen op de website plaatsen. In totaal duurt dit hoogstens een uurtje, zo bleek uit een interview met Y (Bijlage I.3).

Heineken Music Hall: Op dit moment heeft Heineken Music Hall alleen een vermelding van Tuned Hospitality op een aparte pagina (zie paragraaf 1.1.3) over de loge-arrangementen. Heineken Music Hall kan wel bij iedere artiest waarbij een loge-arrangement vanuit Tuned Hospitality aangeboden wordt, een kleine tekst plaatsen over de loge-arrangementen. Tuned Hospitality kan mailen naar Heineken Music Hall of dit erbij kan komen staan. In totaal duurt dit wellicht een half uur tot een uur, volgens geïnterviewde X (Bijlage I.5).

4.2.2 Kosten

Ziggo Dome: Wanneer het mogelijk is een vermelding te maken voor de arrangementen van Tuned Hospitality, hoeft alleen een button op de website geplaatst te worden. Hieraan zijn geen kosten verbonden; de Ziggo Dome wilt immers ook dat de arrangementen verkocht worden en helpt de organisatie graag, volgens geïnterviewde Y (Bijlage I.3).

Heineken Music Hall: Wanneer de extra tekst op de website in de agenda erbij wordt geplaatst, kost dit niets voor Tuned Hospitality. Het is een kleine moeite de tekst erbij te plaatsen en omdat Tuned Hospitality met de arrangementen ook inkomsten voor Heineken Music Hall genereert wordt geen vergoeding gevraagd, zo bleek uit een interview met X (Bijlage I.5).

Facebook

4.3

In hoofdstuk 3 kwam naar voren dat Facebook in Nederland het grootste

socialmediaplatform is en dit ook zeker onder de doelgroep “muziekliefhebbers” geldt. In deze paragraaf is aan de experts van de Ziggo Dome, Heineken Music Hall en Ticketmaster gevraagd wat zij voor Tuned Hospitality kunnen betekenen met hun Facebook.

4.3.1 Realiseerbaarheid

Ziggo Dome: Wanneer een show niet is uitverkocht, kan de Ziggo Dome geen specifieke melding maken van de arrangementen bij de betreffende artiest. Dit is omdat het reguliere kaartje altijd voorrang heeft en het belangrijkst is voor het concert. Wel kan Ziggo Dome dan eventueel een communicatie-uiting doen over Tuned Hospitality in het algemeen.

Wanneer het concert wel is uitverkocht en de memberclub ook, is de Ziggo Dome zeker bereid een bericht voor Tuned Hospitality te plaatsen over de arrangementen. Dit is dan ook meteen te realiseren, zo bleek uit een interview met Y (Bijlage I.3).

Heineken Music Hall: Volgens geïnterviewde X (Bijlage I.5) worden de loge-arrangementen vaak buiten het medeweten van de artiest en het management of de promotor om

georganiseerd. Hierdoor is veel promotie vaak ook niet mogelijk in communicatie-uitingen, zoals in de mailing, Social Media en dergelijke. Heineken Music Hall kan wel de

arrangementen een keer vermelden op Facebook, maar dit moet dan in overleg gebeuren met de baas.

Ticketmaster: Zolang de promotor van het concert akkoord is, bijvoorbeeld Mojo Concerts, is Ticketmaster bereid om een bericht te plaatsen op de Facebookpagina over eventuele arrangementen bij een concert, wel het liefste een WIN-actie, zo bleek uit een interview met Y (Bijlage I.4).

4.3.2 Kosten

Ziggo Dome: Uit een interview met X (Bijlage I.3) kwam dat een vermelding op de

Facebookpagina van de Ziggo Dome, Tuned Hospitality niets kost. Het is natuurlijk ook voor de Ziggo Dome goed als arrangementen verkocht worden en de Ziggo Dome wil daarom Tuned Hospitality graag helpen.

Heineken Music Hall: Mocht Heineken Music Hall iets kunnen plaatsen voor Tuned Hospitality dan zullen ook hier geen kosten aan verbonden zijn, omdat de partijen samenwerken, bleek uit een interview met Y (Bijlage I.5).

Ticketmaster: Uit een interview met X (Bijlage I.4) bleek dat wanneer de promotor een bericht goedkeurt, kan Ticketmaster dit voor Tuned Hospitality gratis op hun

Facebookpagina plaatsen.

Ticketmaster

4.4

Uit hoofdstuk 3 kwam niet alleen naar voren dat onlineticketverkoop booming is, maar ook dat Ticketmaster dé grootste onlineticketverkoper van Nederland is. Daarnaast wordt 95% van de tickets van Tuned Hospitality via dit platform verkocht.

4.4.1 Realiseerbaarheid

Een advertentie kan binnen 24 uur online staan op de website van Ticketmaster. Deze advertentie wordt echter niet door Ticketmaster ontworpen. Het ontwerpen moet een designer doen en dat gaat buiten Ticketmaster om, zo bleek uit een interview met X (Bijlage I.4).

4.4.2 Kosten

Volgens geïnterviewde Y (Bijlage I.4) zijn de kosten afhankelijk van voor welke advertentie gekozen wordt. Ticketmaster hanteert speciale prijzen voor Tuned Hospitality, omdat het samenwerkende partijen zijn. De prijzen voor de advertenties zijn als volgt (dit is exclusief design en de nettoprijs is de kortingsprijs voor Tuned Hospitality):

MPU (300x250) € 8 ,= CPM (€4 netto)

Leaderboard (728x90) € 7 ,= CPM (€3,50 netto) Billboard (970x31 – 970x250) € 18 ,= CPM (€10 netto) Half Page (300x60) € 12 ,= CPM (€8 netto) Skyscraper (120x600) € 6 ,= CPM (€3 netto) HPTO (wallpaper/Leaderboard/MPU) € 1000 (per dag) (€800 netto) (Inclusief clickable wallpaper) € 1.500 (per dag) (€1000 netto) Confirmation page (300x250) € 15 ,= CPM (€8 netto) Push Down (980x77 – 980x415) € 18 ,= CPM (€10 netto)

Static banner Ticketalert (600x90) € 1000 (€500 netto) (per mailing, versturing op donderdag)

Static banner Ticketalert (600x180) € 1250 (Per mailing) (€750 netto)

Clickable banner op E-Ticket € 100 = CPM (€50 netto, maar minder relevant gezien business model)

De prijzen zijn wat aan de hogere kant, maar nog steeds mogelijk met het budget van Tuned Hospitality.

Conclusie

4.5

In deze paragraaf worden de platformen samengevat op drie aspecten van de vier aspecten:

• Effectiviteit; • Kosten;

• Realiseerbaarheid.

Het aspect effectiviteit is voornamelijk al in het theoretisch kader besproken, en wordt hier nogmaals samengevat om een goed beeld te geven.

4.5.1 Conclusie website Tuned Hospitality

In hoeverre is de website van Tuned Hospitality vanuit het oogpunt van effectiviteit, realiseerbaarheid, kosten en behoeftebevrediging van de doelgroep een geschikt platform om meer online aandacht te creëren voor de arrangementen van Tuned Hospitality?

Effectiviteit Zeer laag; er zijn weinig bezoekers, de website is niet geschikt als mobiele website en de website voldoet niet aan alle basisprincipes van usability. Zo is de website niet breed, geen navigatie aan de onderkant en de lettertypes zijn verschillend op een Mac of Windows. De website heeft een ranking van 18 volgens Alexa.com.

Kosten Gemiddeld; om de website te optimaliseren moet rond de €2.220,- gespendeerd worden. Dit past goed in het budget van Tuned Hospitality.

Realiseerbaarheid Laag; in totaal zijn er maximaal 3 werkdagen nodig voor de optimalisatie van de site. Het is snel te realiseren om de website om te zetten. Vooral het omzetten naar een mobiele website is belangrijk.

4.5.2 Conclusie agenda’s showlocaties

In hoeverre zijn de agenda’s van showlocaties vanuit het oogpunt van effectiviteit, realiseerbaarheid, kosten en behoeftebevrediging van de doelgroep een geschikt platform om meer online aandacht te creëren voor de arrangementen van Tuned Hospitality?

Effectiviteit Hoog; de bezoekersaantallen van de websites zijn groot en de doelgroep weet de websites te vinden. Zo heeft de Ziggo Dome een ranking van 2,9 en de Heineken Music Hall een ranking van 7,9. Bij de Ziggo Dome is het wel noodzakelijk dat de reguliere kaarten en memberclub kaarten uitverkocht zijn, dan pas kan het online gezet worden. Bij Heineken Music Hall kan het altijd. Kosten Geen; Tuned Hospitality hoeft voor geen enkele vermelding te

betalen. Doordat de partijen samenwerken met Tuned Hospitality willen ze zodra ze de mogelijkheid hebben de berichten gewoon gratis in de agenda plaatsen.

Realiseerbaarheid Snel; binnen een uur kan een bericht / de link online staan.

4.5.3 Conclusie Facebook experts en doelgroep

In hoeverre is Facebook vanuit het oogpunt van effectiviteit, realiseerbaarheid, kosten en behoeftebevrediging van de doelgroep een geschikt platform om meer online aandacht te creëren voor de arrangementen van Tuned Hospitality?

Effectiviteit Hoog; Facebook is het grootste socialmediaplatform en de doelgroep is ook actief op Facebook aanwezig.

Ziggo Dome heeft 78.283 likes, Heineken Music Hall heeft 32.619 likes en Ticketmaster heeft 141.983 likes. Daarnaast heeft 78% van de doelgroep ook een eigen Facebookpagina. Kosten Laag; de communicatie via Ziggo Dome, Heineken Music Hall en

Ticketmaster is gratis.

Adverteren op Facebook kan met een zelf te bepalen bedrag en is al voor een klein bedrag effectief. Een week lang een

advertentie op Facebook plaatsen voor een specifiek bericht, bijvoorbeeld, bereikt 11.000 tot 30.000 mensen in de doelgroep en kost €2,86 per dag. Een advertentie van €25,- per week heeft een geschat bereik van 21.000 tot 56.000 mensen binnen de doelgroep en kost Tuned Hospitality €3,57 per dag. De pagina een maand lang promoten voor €100,- heeft een geschat bereik van 5 tot 20 likes per dag. Wanneer Tuned Hospitality een maand lang de pagina promoot voor €150,- heeft het een geschat bereik van 8 tot 31 likes per dag.

Realiseerbaarheid Zéér snel; het laten plaatsen van berichten op Ziggo Dome, Heineken Music Hall of Ticketmasterpagina duurt minder dan een half uur. Een advertentie maken kan binnen 10 minuten

gedaan worden en staat na controle van Facebook, ongeveer binnen een half uurtje online op Facebook.

4.5.4 Conclusie Ticketmaster

In hoeverre is Ticketmaster vanuit het oogpunt van effectiviteit, realiseerbaarheid, kosten en behoeftebevrediging van de doelgroep een geschikt platform om meer online aandacht te creëren voor de arrangementen van Tuned Hospitality?

Effectiviteit Hoog; Ticketmaster is een zeer goed bezochte website door de doelgroep en de website is goed vindbaar. Het is de nummer 1 ticketverkoopsite in de wereld en dus ook in Nederland. De website heeft een totaal uniek bereik per maand van 900.000 bezoekers. De pageviews staan op 7 miljoen en per page komt 82,3% binnen op de Artistpage, Eventdetailpage of de

Homepage.

Kosten Gemiddeld tot hoog; de verschillende prijzen van advertentiemogelijkheden zijn hoger dan bij de overige platformen.

Realiseerbaarheid Snel; binnen 24 uur.

4.5.5 Matrix

Onderstaande matrix wordt in deze conclusie puur ingevuld op basis van de resultaten die uit de interviews met de experts kwamen en de informatie die al bekend is door het theoretischkader.

1. Agenda showlocaties 2. Facebook 3. Ticketmaster en 4. Website Tuned Hospitality

Ticketmaster scoort vooral hoog op de kosten, omdat die van alle platformen hier het hoogste ligt. De effectiviteit daarin tegen is de beste van alle platformen en daarna Agenda showlocaties. Kijkend op volgorde van de belangrijkste aspecten komt de volgende top 4 uit dit deel van het fieldresearch: 1. Ticketmaster 2. Agenda showlocaties 3. Facebook en 4. Website Tuned Hospitality.

Website Tuned Hospitality Agenda showlocaties Facebook Ticketmaster Effectiviteit 4 2 3 1 Realiseerbaarheid 4 2 1 3 Kosten 3 1 2 4 Behoefte Totaal 11 5 6 7

Tips van de drie belangrijkste experts