• No results found

Waar zijn de concertbezoekers te vinden 3

3. Totaal creatieve product

De uitgebreide dienst en de eigenschappen, wat betekent het product / de dienst voor iemand? In dit geval van cultuur (concert) kan het dus uitkomen op een plezierige tijdsbesteding. (De Kunst van Cultuurmarketing, 2008).

Vooral het eerste niveau en de derde zijn van toepassing in dit onderzoek. Er kan worden gesteld dat creatieve instellingen zich zowel onderscheidend kunnen positioneren door middel van hun programmering -> core service, als door de kwaliteit van het

ondersteunende proces en de geboden faciliteiten, de schoonheid van de omgeving waarin de dienst wordt verleend en de mate waarin met het uitgebreide product waarde wordt toegevoegd aan het kernproduct -> auxilary service (De Kunst van Cultuurmarketing, 2008). Tuned Hospitality kan zichzelf dan ook heel goed onderscheidend maken, doordat zij met hun arrangementen de consument goed kunnen triggeren als ze de juiste marketing toepassen en weten wat er in de markt afspeelt. De drie genoemde niveaus zijn dan ook belangrijk altijd toe te passen.

3.2.2 Experience marketing

De arrangementen van Tuned Hospitality vallen ook onder de ‘Experience marketing’. Het is dan ook belangrijk dat de organisatie dat in hun achterhoofd houdt bij elke communicatie- uiting en uitvoering van het product. Experience: er is sprake van een belevenis wanneer consumenten zodanig geïnvolveerd raken dat ze een blijvende indruk opdoen. Een belevenis is memorabel en persoonlijk. De belangrijkste eigenschapen van experience binnen een marketing context zijn:

1. Interactiviteit: de consument kan zelf invloed uitoefenen op het verloop van de experience;

2. Multimedia: bij het creëren van een belevenis worden vaak meerdere media ingezet; 3. Meerdere lagen: een goede experience is onderhoudend, maar appelleert ook aan

andere basisbehoefte;

4. Onderhoudend: publiek moet geboeid zijn; 5. Vernieuwend;

6. Appelleren aan meerdere zintuigen: horen, zien, ruiken en proeven; 7. Memorabel.

De experience marketing biedt toegevoegde waarde ten aanzien van standaard marketing. Het bevat een verrassingselement en overstijgt normaal gesproken de verwachtingen van de consument. Het is een manier om als bedrijf je meer van anderen te onderscheiden. Alles moet meer een belevenis worden, zelfs het drinken van een kop koffie, zoals bij de cultuurmarketing ook al aangegeven werd. Het verschijnsel sluit aan bij een aantal maatschappelijke trends waaruit de opkomst van experience marketing kan worden verklaard:

• Psychologische ontwikkelingen: mensen willen veel meemaken tijdens hun leven. • Sociologische ontwikkeling: streven naar een beter leven op aarde heeft deels

plaatsgemaakt voor het nuttig en aangenaam besteden van de tijd die iemand hier is gegeven. Veel beleven kan hier een bijdrage aan leveren.

• Filosofische ontwikkelingen: mensen tobben met de vraag: hoe moet ik leven? Het leiden van een prettig en betekenis vol leven is het hoogst haalbare. Hierdoor kan een experience in de behoefte voorzien.

• Economische ontwikkelingen: in het westen kan veel geconsumeerd worden. Bijna alles is voor iedereen bereikbaar. De consument is daardoor verveelt geraakt. Met unieke experience kunnen ze zich onderscheiden.

• Technologische ontwikkelingen: internet, mobiele diensten maken steeds meer mogelijk.

(De Kunst van de Cultuurmarketing, 2008)

Bedrijfswebsite

3.3

De website van Tuned Hospitality heeft volgens Alexa.com een ranking van 18. Helaas is er verder weinig informatie over de website te vinden en ook Tuned Hospitality zelf heeft geen cijfers over de bezoekers van hun website. Via Google is Tuned Hospitality te vinden met de zoekwoorden: ‘arrangementen concerten Nederland’. Echter, de organisatie staat pas op pagina zeven onderaan. Met trefwoorden als ‘VIP-concerten Nederland’ op Google komt Tuned Hospitality al vrij snel, op pagina twee, naar voren.

3.3.1 Usability

Usability is de gebruiksvriendelijkheid van een website. Usability is bepalend voor het gemak waarmee een gebruiker informatie kan vinden en een product (arrangement) kan bestellen. De totale ervaring van een bezoek aan een website of het gebruik van een product of dienst wordt aangeduid met gebruikerservaring. Bij geen enkele website is de usability perfect. Er zal in elk geval een aantal punten worden aangemerkt op een website. Dit komt mede door de ontwikkeling van de software waarmee de programma’s worden gemaakt (Compass Online Marketing, 2014).

Tuned Hospitality geeft aan dat ze de website nu meer een informatiesite vindt dan een verkoopsite (Van der Maas, 2015). Om het een verkoopsite te maken, dient eerst gekeken te worden of de website wel gebruiksvriendelijk is en wat er eventueel aan veranderd zou

moeten worden. Voor dit onderzoek worden de basisprincipes van de usability gebruikt, omdat het gaat over hoe de arrangementen op de verschillende platformen meer aandacht kunnen krijgen. Dit staat in verband met de website van Tuned Hospitality. De bezoekers hiervan moeten namelijk wel op de website blijven; een reden dat de website duidelijk moet zijn, oftewel usable. Om een goed advies te kunnen geven of de website van Tuned Hospitality een goede plek is om meer aandacht op de arrangementen te creëren, wordt onderzocht waaraan een website moet voldoen.

3.3.2 Wat is de checklist met de basisprincipes van usability?

Usability is een groot begrip. Een goede website moet aan veel voldoen wil deze echt gebruiksvriendelijk zijn. De checklist met de basisprincipes van usability voor een goede website zijn als volgt (Geenen, 2007):

Navigatie

De navigatie is een van de belangrijkste aspecten van de usability. Zorg voor een duidelijke navigatiestructuur. Is het navigatiemenu op elke pagina prominent aanwezig?

Eenheid

Ziet de site er in de meest gebruikte browsers als Google Chrome, Internet Explorer en Firefox, maar ook op een Windowscomputer en een Apple uit zoals de bedoeling is? Het is namelijk belangrijk dat waar dan ook de website er goed uit ziet.

Oriëntatie

Wanneer de site diep is, wat betekent dat je veel pagina’s hebt in verschillende lagen zoals Tuned Hospitality, zorg er dan voor dat de bezoekers weten waar ze zich bevinden en dat ze de weg terug kunnen vinden. Een perfecte manier om dit te doen is via de

broodkruimelmethode. Dit laat de “klikpaden” zien van de bezoeker. Een voorbeeld hiervan kan zijn: Home > Events > Lionel Richie > VIP-arrangement

Home

Bezoekers verwachten een link naar de homepagina linksboven op je website. Probeer niet creatief te zijn door de link ergens anders op de pagina te plaatsen of zelfs helemaal geen link naar je homepage te plaatsen. Dit frustreert je bezoekers alleen maar.

Positie van onderdelen

Plaats bepaalde onderdelen van een website waar ze thuishoren:

• Zoekmachine rechtsboven als zoekbox met zoekknop er rechts naast.

• Onderzoek van Jacob Nielsen toont aan dat een zoekbox van 27 karakters breed 90% van de zoekopdrachten dekt! In 27% van de door hem onderzochte websites was de zoekbox te klein.

• Hyperlink naar pagina met contactgegevens rechtsboven en overweeg bijvoorbeeld het telefoonnummer overal direct bovenaan de pagina al te tonen. Dat is toch waar vaak een groot deel van de bezoekers voor komt.

• Inloggen / uitloggen rechtsboven.

• Navigatie horizontaal boven of verticaal links.. • Taalkeuze rechtsboven liefst visueel als vlag.

• Hyperlinks: afwijkende kleur ten opzichte van de normale tekst op de website; bij voorkeur blauw en onderstreept.

30-seconden-regel

De 30-seconden-regel stelt dat bezoekers moeten kunnen zien wie je bent, wat je doet en wat ze verder moeten doen op je website binnen 30 seconden. Vraag iemand die je website niet kent om deze test te doen.

Snelheid

Bezoekers vinden het vervelend om te wachten. Ze geven echt niet zoveel om een flashpresentatie. Studies hebben aangetoond dat flashintro’s geen meerwaarde bieden (tenzij je als product bijvoorbeeld flashpresentaties verkoopt.). Zorg dat alle overbodige elementen van de website verwijderd worden om ervoor te zorgen dat de website een optimale laadsnelheid heeft.

Social Media

Is er een mogelijkheid doorgelinkt te worden naar de socialmediakanalen van het bedrijf? Social Media zijn groot en nog steeds groeiende. Het is belangrijk hier ook met je website op in te spelen.

Mobiele website

Kan je de website ook goed op de mobiel bekijken? Is de website ervoor gemaakt om mobiel bekeken te worden? Een mobiele website is een trend die steeds belangrijker wordt. Tekstgrootte

Designers willen vaak een klein lettertype gebruiken. Wanneer de gebruikers de tekst niet kunnen lezen zullen ze echter vertrekken. Zorg ervoor dat de tekstgrootte minimaal 11pt. is (Geenen, 2007).

Mensen scrollen niet

Plaats belangrijkste zaken in first view. 77% van de websitebezoekers scrolt niet, toont onderzoek van Jacob Nielsen aan. Dit wordt het sterkst teruggezien bij ouderen en onervaren internetgebruikers. Zij hebben soms niet eens in de gaten dat je kunt scrollen. Daarnaast zijn veel mensen ‘te lui’ om te scrollen en baseren zij hun keus om de site wel of niet meteen weer te verlaten op hun eerste indruk gebaseerd op wat zij zien zonder te scrollen, zo blijkt uit onderzoek van Weinrich en Herder uit 2006.

Spreek de taal van je doelgroep

Te veel sites gebruiken nog steeds jargon of zijn een afspiegeling van het organigram van het bedrijf. Het resultaat is dat bezoekers op deze sites niet terugvinden wat zij zoeken, omdat de woorden die zij in hun hoofd hebben niet corresponderen met de woorden die op de website worden gebruikt (Frankwatching, 2009).

3.3.3 Checklist toepassen op de website van Tuned Hospitality

De usability van een website controleren gebeurt aan de hand van de bovengenoemde basisprincipes. Het doel is dat Tuned Hospitality op zoveel mogelijk vragen van de checklist een ‘Ja’ krijgt.(Geenen, 2007).

• Logo: links bovenaan dient als ‘Home’-knop; • Eenheid: er geen eenheid in de website;

• Mobiele website: deze website is hier niet voor geschikt;

• Spreek de taal van de doelgroep: er wordt heel zakelijk gesproken, wat de consument kan afschrikken;

• Social Media: mensen vinden pas op de contactpagina een button; • Oriëntatie: de website is niet diep (zie paragraaf 3.3.2);

• 30-secondenregel: hierbij is het 50/50. Het is namelijk duidelijk dat Tuned

Hospitality iets rondom concerten doet, maar het is niet meteen duidelijk dat het om arrangementen gaat. Ook zijn er de laatste tijd veel oplichters en omdat Tuned Hospitality niet echt bekend is en dure arrangementen aanbiedt, is het misschien goed om op de homepagina van de website al aan te geven dat de organisatie partner is van Live Nation / Mojo Concerts.

• Snelheid: de website laadt snel en verspringt makkelijk van pagina naar pagina. • Taal: Alleen in het Nederlands, op een paar mogelijkheden in het Engels na. Deze ingevulde checklist dient vooral gebruikt te worden om inzicht te krijgen in de website- usability en om een globale indruk te krijgen van het gebruiksgemak van de website (Kassenaar, 2014). Door die punten te gebruiken, wordt de usability van de website van Tuned Hospitality in kaart gebracht en wordt duidelijk wat er verbeterd moet worden om de mogelijkheden van dit platform optimaal te benutten.

Trends en ontwikkelingen op online gebied