• No results found

Sector: Energy Senior team leaders Werknemers 80-100

Bedrijf bestaat 2 jaar. Gem. leeftijd 25-30 jaar.

Nemen mensen aan via uitzendbureau. Met 0-uren contracten en flexcontracten, waarbij mensen geen opzegtermijn hebben en per dag ingeroosterd kunnen worden. Gesprek begon al in de keuken

Bij ons werkt niemand die echt van de energiebranche komt. Iedereen heeft eigenlijk een andere opleiding gedaan. Iedereen is wel hoogopgeleid. En veel studenten. Van psychologie, tot economie, tot sustainability, finance, media echt van alles, het is zo divers. Het is ook niet echt iets waar wij naar kijken. Hele andere dingen vinden wij belangrijk. Persoonlijkheid is meer belangrijk. We willen wel dat een diploma is afgerond.

En hoe zien jullie de huidige arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden?

Vanuit de werkgever gezien is er wel veel aanbod voor ons. Maar voor de hoger opgeleiden is het lastig. We hebben hier ook veel flexers zitten. Die hier tijdelijk werken en opzoek zijn naar een baan. Dus echt voor wo-master is het vanuit de sollicitanten heel moeilijk, maar als werkgever heb je echt genoeg keus. Ze komen vanzelf.

Heb je een idee van hoeveel mensen zich hier aanmelden in een jaar?

Dat is moeilijk dat gaat allemaal via een uitzendbureau. Hij doet de selectie en stuurt geschikte kandidaten naar ons door. En we plaatsen ook wel eens een oproep en dan krijgen we heel veel reacties. Maar dat zijn dan eigenlijk wat oudere mensen die opzoek zijn naar een baan, en niet hoog opgeleid. En die vanuit ons oogpunt ook te wanhopig zijn en maar genoegen nemen met alles. Ik denk dat zij gewoon zo erg opzoek zijn naar een baan dat het ze niet uitmaakt waar en dat ze gewoon maar op 10 vacatures tegelijk reageren. En via onze eigen website… zo veel reacties krijgen we daar eigenlijk niet op. Dus dat gaat voornamelijk via het uitzendbureau. Dus je zou hen moeten bellen, dan krijg je meer inzicht in de cijfers.

Oke dus jullie zeggen het is gewoon ‘makkelijk’ als werkgever … er zijn genoeg hoger opgeleiden die werk zoeken dus voor ons is het kiezen …. - de vergelijking met 10 jaar geleden gaat niet op in dit interview –

Er zijn gewoon heel veel mensen nu die opzoek zijn naar een baan, dus wij kunnen ook kiezen voor alleen maar wo. Alleen daar mist wel vaak de ervaring, veel hebben weer geen verplichte stages zoals bij hbo. Maar ja uiteindelijk gaat het dan toch om het papiertje.

Ja is dat het belangrijkst?

Nou ja nee we zoeken mensen met verantwoordelijkheidsgevoel, die ambitieus zijn, ook wel ‘gezellig’, iemand die goed past in het team, collegiaal is en flexibel.

Dat verantwoordelijkheidsgevoel wat houdt dat in?

Dat je weet wanneer je hard moet werken en een beetje de balans tussen plezier hebben in je werk maar ook wel kunnen knallen om de juiste momenten. En dat je je verantwoordelijk voelt dat het werk ook echt gebeurt.

Nou bijvoorbeeld als we achterstanden hebben en we vragen van he vinden jullie het goed om een keer op een zaterdag te werken, en ze hebben tijdens de sollicitatie aangegeven dat ze daar voor open staan, dat ze daar dan ook achter staan als puntje bij paaltje komt. Uhm flexible ja weet je als je je werk niet af hebt, dat je dan gewoon langer doorgaat tot het wel af is. Flexibel in de zin als iemand je iets vraagt om hulp… dat je ook wel een beetje ja dat je ook voor elkaar klaar staat, dat je daar ook wel flexibel in bent.

Zijn er nog andere doorslaggevende factoren?

Ja ze moeten de functie ook wel ambiëren. En je moet ook wel achter de visie van het hele bedrijf staan. De functie is belangrijk, maar als je niet achter het hele concept van Van de Bron staat en niet je steentje wil bijdragen en dat niet kan uitstralen naar de klanten of naar de buitenwereld. Ja dan moet je hier niet komen werken.

Oke dus dat is ook heel belangrijk.

Ja, en ze moeten gemotiveerd zijn. Als ze hier komen als tussendoortje en vooral bezig zijn met solliciteren op andere plekken, en geen uitdaging hieruit kunne halen. Dat zijn ook de lastige, dus dat willen we liever ook niet.

Maar als je hier komt werken en je gaat er volledig voor in de tijd dat je hier zit en tussendoor solliciteer je op functies wat je wil, dan is dat wel prima. Maar ze moeten hier wel met plezier zitten, en naar hun zin hebben.

Oke dus sommige mensen zien hier werken als tussenfase?

Ja sommigen wel, en sommige die dat in eerste instantie als tussenfase en blijven hier dan hangen, omdat ze het zo naar hun zin hebben. Maar we hebben ook iemand gehad die praatte een beetje denigrerend van dit is echt m’n bijbaan, en ik ben daar en daar aan het solliciteren.

Maar dat dus wel geaccepteerd…?

Nou nee je hebt de vaste medewerkers, en daar verwachten we wel dat ze blijven. En met de flexers is het alleen maar leuk als he zo goed klinkt om ze ook meer te kunnen bieden, en zorgen dat we ze bij ons kunnen houden. We hebben via het uitzendbureau ook een aantal mensen uitgekocht en een vast contract aangeboden. Dus als zij het heel leuk vinden, en wij er ook tevreden over zijn.

Dat is natuurlijk ook een hele goede manier om elkaar te leren kennen..

Ja

En hoe is de verhouding hier tussen flexers en vaste medewerkers?

60/40 denk ik.. en bij sommige afdelingen is het 1/3 vast en 2/3 flex. Bij marketing zijn wel wat flexers, bij webcare ook en bij retentie ook, en bij front office dus het meest. Dus over het hele bedrijf wel iets minder dus ik denk ja 40% flex.

En hoe is dat met zo’n poule aan flex-medewerkers?

Ja juist wel fijn eigenlijk, want je hebt.. je kan van beide poules andere dingen verwachten. En toch wordt iedereen toch wel een beetje op dezelfde manier behandeld. Ik weet niet hoe zij het voelen hoor… Maar ik denk in heel veel dingen geen onderscheid. Alleen kunnen zij op het laatste moment bij wijze van een vakantie boeken en kunnen wij een week van te voren zeggen van volgende week is het echt heel rustig dus vind je het heel erg om twee dagen vrij te zijn. Dus dat is gewoon iets flexibeler. En ik vind het zelf wel fijn om wat meer met een vast team te werken, waar je mee kan bouwen. Nu hebben we weer allemaal nieuwe medewerkers en dan begin je weer van voor af aan… ja mensen komen en gaan. We proberen wel echt meer met een vast team te werken op alle afdelingen, daar streven we wel naar, alleen nu met de vakantie periode moesten we wel weer wat flexers aannemen om dat op te vullen. Maar ja we streven er wel meer naar om echt met een vast team, want ja de hele tijd nieuwe mensen ja..

die beginnen weer bij nul, dat kost veel energie, dat kost veel tijd. Dus daar willen we wel naar toe meer vast.

En wat betekent vast hier eigenlijk?

Ja je krijgt hier of een half jaar of een jaar contract of een 0-uren contract dan ben je zeg maar flex… of je wordt via het uitzendbureau dan ben je gewoon oproep. En de vaste medewerkers hebben voornamelijk voor een jaar vast. Dus niet echt vast vast. Dat hebben we niet.

Dus het onbepaalde tijd contract..

Nee die niet.

Dus hoe werkt dat dan met de “vaste” mensen krijgen die elk jaar een functioneringsgesprek?

Ja 3 maanden voor het einde en dan bespreken we of we door gaan of niet.

En waarom is er gekozen voor flexers?

Omdat dat makkelijker is. Even snel mensen aannemen. Via het uitzendbureau weten we eigenlijk altijd dat ze wel weten waar we naar opzoek zijn, dus negen van de tien keer worden ze ook gewoon aangenomen. Ja en je kan ze eigenlijk ook – hoe bot het ook klinkt – gewoon deur uit zetten.

Ja hoe gaat dat dan, kun je ze per dag oproepen?

Ja ze geven hun beschikbaarheid door en aan de hand daarvan worden ze ingeroosterd. Er wordt wel tijdens het sollicitatie gesprek gezegd dat we mensen zoeken voor minimaal 3 dagen. En we geven het uitzendbureau dan ook wel aan van we hebben ze ongeveer 3 maanden nodig, dan kunnen ze daar in ieder geval vanuit gaan. Van oke ik kan 3 maanden hier zitten en daarna kijken we verder. Dus we zeggen niet plotseling oke doei. Want ze weten al dat er een kans bestaat.

Oke en je zegt nu is het voor de vakantie … dat er veel vaste weggaan dat je extra flexers aanneemt, maar is het vaak dat het echt zo in pieken en dalen gaat. Dat zo’n flexpoule dus echt een uitkomst biedt?

Ja kijk we doen mee aan verschillende veilingen voor energie en dan bied je met andere leveranciers voor het beste aanbod en dan krijg je in een keer een hele rits klanten, en dat kunnen er tienduizend zijn of twintigduizend, en ja dan moeten we heel snel nog meer mensen aannemen, omdat we dan opeens een switch moment en heel veel mensen nodig, en als de rust weer is teruggekeerd en dan kunnen we weer afbouwen, en zo zou het hier altijd met pieken en dalen gaan. Dus in tijden dat we een veiling krijgen, dan zijn we ons aan het voorbereiden: mensen werven, werven, werven. En op het moment dat het laten we het uitzendbureau weten van ze kunnen wel of niet komen. Ja zo gaat dat eigenlijk. Want klanten hebben vooral vragen als hun contract ingaat en als het afloopt. En daar tussenin loopt het gewoon dus dan hebben we … minder mensen nodig.

Oke dus daarvoor is dat flex wel heel handig. En is het dan zo dat je echt de dagen die mensen beschikbaar stellen invult of kan het dan ook zijn dat je zegt van nee sorry we hebben je niet nodig?

Ja dat kan ook. Ze hebben eigenlijk een nul-uren contract. Als we een rustige week hebben, dan zijn zij wel de eerste die we uitroosteren. Dus als jij aangeeft dat je vier dagen kan werken, dan zou het zo maar zo kunnen zijn dat je maar twee dagen komt werken. Maar dat weten ze, dus dan kan je dat ook maken.

Oke dus at gaat op basis van verwachtingen van of het druk wordt of niet. En stel at iemand niet functioneert, kan je dan gewoon zeggen kom maar niet meer?

Ja.

Geen opzegtermijn nee. Natuurlijk wel een … het is niet dat we zomaar iemand in het allereerste gesprek zeggen… van he je doet het niet goed je mag gaan. Maar we geven wel eerst een waarschuwing. En mochten we dan geen verbetering zien, ja dan hebben we in het verleden wel meegemaakt dat we gewoon afscheid moeten nemen.

Even terug naar het begin, je zei dat een diploma onder geschikt is en da het gaat om het persoonlijke? Daar zou ik nog wel iets meer over willen horen…

Ja kijk iemand met een diploma kan heel gemotiveerd zijn en behulpzaam en dit werk heel leuk vinden, en hier uitdaging in kunnen vinden. En dat vinden wij belangrijker. Iemand met een diploma kan dat ook heel makkelijk gehaald hebben en hier een beetje onderuitgezakt zitten, ja dan kun je wel een diploma in je zak hebben, maar als je die werkhouding hebt, dan vinden wij dat … dat willen we hier niet. Dus daarom is dat … hoe je hier zit vinden we belangrijker dan of je nou een opleiding hebt gehaald of niet.

De houding is gewoon belangrijk. Hebben ze dezelfde visie – kijk je hoeft niet geitenwollen sokken duurzaam type te zijn, maar … ik weet niet we hebben ook wel eens hogeropgeleiden en dan vragen we van wat weet je eigenlijk van Van de Bron, en iemand die kan dat niet eens normaal vertellen dan is dat al meteen zoiets van ja waarom kom je? Als je niet eens de moeite hebt genomen om even de website te lezen, het is soms… Soms heb je mensen die willen het, die staan er achter, die vinden de functie helemaal geweldig. En soms heb je mensen die doen het ook gewoon maar om even een baan te hebben, en daar leren we nu wel door heen te prikken. Want die mensen zijn niet sfeer bevorderlijk zeg maar.

Het is nooit dat we dingen ook die persoon heeft die opleiding gedaan laten we hem of haar uitnodigen. Maar het is ook eerder werkervaring, dat we daar dan naar kijken.

En ook gewoon hoe diegene is. Ja je moet wel sociaal zijn, communicatief sterk, en voldoening halen uit mensen helpen, en dat ook gewoon leuk vinden om te doen. En als je daar totaal niks mee hebt, ja dan zit je hier niet op je plek.

Hoe die is…

Jaa dat is een beetje.. ja… dat is gewoon een bepaalde klik die je met iemand hebt. We weten inmiddels wel wat past en wat niet past binnen het team denk ik. Ja door de vragen die we stellen en de antwoorden die we krijgen. We stellen ook wel vragen van hoe ben je in een team en we varen naar ervaringen uit he verleden. Van hoe zou een cx-collega’s jou beschrijven en ook iemand die geen goeie band met je hand wat zou die jou dan meegeven als tip. Daar haal je best wel veel dingen uit. Hoe ze zijn. Als iemand al zegt ik heb geen slechte kanten of ik kan niks bedenken dat denk ik al van ja wat heb je dan… als iemand helemaal niet kan zeggen wat zijn leerpunten zijn of waar die aan zou willen werken dan… ja.

En waar zit dat ‘m dat dan in die klik?

Ja je mag er zo wel bij zitten als we sollicitatie hebben. Nee ja we kunnen wel proberen daar een antwoord op te geven…Ja mensen moeten zelf uitdaging kunne blijven halen uit je werk. Niet dat wij ervoor moeten zorgen dat jij het uitdagend genoeg vindt. Dat moet je zelf doen zeg maar. In bepaalde instelling zie je toch wel terugkomen in een gesprek. Dus ja. Ja je voelt het ook aan. Degene die laatst ontslagen is, daar merkten we in de eerste week dat het niet … te veel een prinsesje zeg maar.

Ja enthousiasme vinden we ook heel belangrijk. Hoe enthousiast iemand is. Je ziet mensen soms ook gewoon stralen… in het gesprek al, als ze het over het bedrijf hebben, over de functie als ze hier komen. En ja dat heb je niet bij iedereen. Niet dat dat per se de doorslaggevende factor is als iemand niet straalt, maar ja ik weet niet.

Een keer kwam iemand in een mantelpakje … ja dan weet je al dat past niet.

Tot slot, zijn er ook dingen waar het aan schort bij hogeropgeleiden?

Ja niet denken dat alles je zo maar aan komt waaien. Dat je gewoon moet werken voor om te groeien in onder andere salaris, functie… Dat valt me wel op bij hoogopgeleide die denken van wuah ik heb een opleiding gedaan nu kan ook wel een dik salaris krijgen en ik hoef er niks voor te doen want ik heb m’n papiertje. Gewoon van ga eerst maar eens werken, ga kijken hoe het is om te werken, en ga dan pas laten zien wat je kan, en dan pas gaan we je belonen voor wat je doet. Zo. Als tip.

Dus die willen te snel te veel?

Ja, en ook omdat ze hoogopgeleid zijn vaak nog 1 of 2 masters hebben gedaan, en dan denken ze dat ze alles zijn. Dus uhh.. ja niet een te hoge pet van jezelf op hebben. Ga eerst maar laten zien wat je kan.

De mensen die we aannemen komen hier ook gewoon echt omdat ze het leuk vinden. We vragen dan ook welke kernwaarden zij belangrijk vinden. En welke kernwaarden wij belangrijk vinden. En nou ja ook over duurzaamheid en kijken we hoe ze daar op reageren. En dat zijn best wel ‘kut’ vragen om het zo maar even te zeggen, maar daar kijken we wel naar. We vragen ook wel eens wat is je droombaan. En dan hoef je daar nog niet eens antwoord op te geven wat die baan is, maar wel gewoon het antwoord zelf vinden we interessant. Dus iemand hoeft nog niet eens echt een visie te hebben. Ik vind het ook leuk als mensen zeggen ik geloof er heel erg in dat ik uiteindelijk op de plek kom waar ik wil komen of ik weet nu nog nie waar dat is… en we zijn er hier ook best wel vrij in. Je hebt hier wel gesprekken met de managers van waar zie je jezelf over een jaar, wat zou je hier nog willen bereiken, maar als iemand het ook echt oprecht niet weet, dan maakt het ook niet uit. Dan ga je ook samen kijken van … samen uitzoeken wat dan bij je past. En er zijn ook genoeg mensen die zijn begonnen op front-office en die uiteindelijk bij marketing terecht zijn gekomen of web-care. En ja wij zorgen dan ook dat ze op hun plek komen. Dus ja je kan hier op die manier ook gewoon groeien en jezelf kan ontdekken En dat is ook onderdeel van onze missie dat je niet van te voren het pad bepaald als je hier binnen komt. Het begint met het leuk vinden om hier te werken en ik zie wel wat voor functie ik dan uiteindelijk ga doen. Je wordt wel aangenomen op een functie, maar of dat bij je past dat zie je dan wel gaandeweg. En ik denk dat dat ook wel een beetje een start-up is. In de praktijk er achter komen of dat het werkt of niet.

Ja je weet nu nog niet waar je over een jaar bent, je weet wel dat je daar naar toegaat wat je