• No results found

Sector: Finance

Corporate graduate recruiter Werknemers: 10.000

Ik ben nu zo’n 5 jaar actief in het aannemen van jong talent. Dus wat zijn je vragen?

Ik zal het onderwerp eerst inleiden, en dan volgende vragen. Mijn onderzoek is gericht op de arbeidsmarkt voor hoogopgeleiden. […] Ik begin met de vraag: hoe zie jij de arbeidsmarkt voor hoogopgeleiden?

Uh.. dat is een hele brede vraag.. uhm.. heel divers. Je ziet dat steeds meer mensen – als we het over hoogopgeleiden hebben – dat steeds meer mensen wo-opleidingen gaan volgen, en kunnen volgen. Wat automatisch tot gevolg heeft dat het niet meer zozeer iets is voor alleen de echte pientere. Maar dat heel veel mensen ook stapelen. Dus van mbo naar hbo naar wo. Dat er een heel groot aantal studies is, waarvan ik denk dat sommigen niet meer onder hbo dan onder wo vallen. Voor mij is het toch altijd wel .. als je kijkt naar hoe ziet de starters markt er uit, en wat verwachten wij van deze starters.. hebben wij een heel groot aanbod vanl veel verschillende types. Maar dat het percentage echte toptalent, dat dat nou ja bijna soms zorgwekkend laag is, gezien de behoefte die er heerst om toptalent binnen te halen. En dat heeft er onder andere ook mee te maken dat net als ABN ook andere grotere organisaties in ons land allemaal een traineeship aanbieden. En toptalent zoeken, en dat er in die zin nog steeds een war on talent is, en die is er ook tijdens de crisis geweest, maar hij wordt gewoon weer extremer en extremer.

Oke interessant. Dus ook tijdens de crisis, en het wordt nog steeds extremer?

Ja tijdens de crisis was de verwachting dat veel organisaties zouden stoppen met hun traineeship, omdat er veel minder mensen aangenomen zouden worden. Wat minder is wel gebeurt, maar het is vooral niet zo dat ze gestopt zijn. Heel veel organisaties zijn gestopt met normale functies binnen halen, maar de traineeships zijn behouden. Omdat dat toptalent echt de manier is om de organisatie sterker, groter en toekomstbestendig te maken en te houden. Dus ja dat is altijd doorgegaan. Maar je merkt nu dat steeds meer organisaties een traineeship hebben. Wat niet altijd traineeship-waardig is, maar dat is een ander verhaal. Maar dat er ja ... een grote vraag is naar dat kleine topje van de ijsberg, dat echt er boven uit stijgt.

Oke dus er is een heel groot aanbod zeg je, en heel divers, maar nog steeds die war on talent voor het topje van de ijsberg. En zou je een vergelijking kunnen maken met 10 jaar geleden?

Daar heb ik zelf te weinig beeld van. In het verleden … was heel veel gericht op management trainees, dat is heel breed, maar wel altijd met je groeit door naar een management functie. Zo zijn veel traineeships ook begonnen. Nu is het zo dat je in heel veel organisaties hele diverse, diepe traineeships hebt of it, of management, of fincance, er worden allemaal smaakjes bijgemaakt wat het voor een student wel weer makkelijker maakt om veel meer te gaan waar jezelf goed in bent. Wat het voor een organisatie wel lastig maakt.

Oke dus vroeger was het meer eenduidig, en nu zie je verscheidenheid, hoe is dat hier bij ABN AMRO?

Wij hebben in totaal zes tracks in het traineeship en daarnaast heb je stages, startersfuncties, dat staat allemaal op de website, dat kun je zelf ook wel bekijken. En dan hebben we dus het traineeship met zes verschillende richtingen: Finance, Risk, Communicatie, Proces

Management, Policy and Regulations. Daarnaast is er nog het corporate banking programma, dat zit meer aan de voorkant van de bank, dus het met het klantcontact. Dus zoals je merkt is het aanbod heel divers.. en toch proberen we wel wat meer duidelijkheid te creëren voor de student.

Oke en zou je me wat cijfers kunnen geven hoeveel aanmelding krijg je nou voor die functies gemiddeld over het jaar?

Dat is lastig te zeggen. Wel honderden. Ik denk dat wij plek hebben voor 40 trainees en 40 corporate banking programma. En ik denk dat wij gemiddeld 3 a 4 mensen spreken als ze de testen gehaald hebben. Ik denk dat we tegen de duizend aanmeldingen aangaan.

Dat zijn er veel. En daarvan worden er dus 80 aangenomen..

Ja wat me opvalt, je vroeg net hoe zie jij de startersmarkt en wat zijn veranderingen.. Ik denk dat het daar wel een goede om te noemen is dat .. een hele grote veranderingen dat merk ik zelf en dat best wel een grote invloed heeft op het binnenhalen van toptalent is dat men per se moet afstuderen binnen zoveel jaar. En dat is voor ons echt een hele essentiële .. is waar we tegenaan lopen .. is dat mensen steeds jonger zijn en te weinig levenservaring hebben opgedaan naast hun studie. Iedereen volgt een commissie, maar dat zijn vaak ook niet de meest belangrijke commissies, doet een half jaar buitenland wat goed is, maar zeg maar een stukje volwassenheid dat ontbreekt echt. Veel mensen waarbij je wel talent ziet, maar waarvan je denkt ga eerst nog eens eventjes een half jaar, jaar ontdekken wie je nou echt bent. Dat is een groot verschil met een aantal jaar gelden waar mensen wel wat steviger waren, wat steviger in hun schoenen stonden, wat beter van zichzelf wisten wie ze waren, en die zin ook wat hun kwaliteiten waren of zijn, maar daarnaast wat hun ontwikkelpunten zijn. Als je kijkt naar een trainee of iemand in een startersprogramma – dat heeft uiteindelijk het doel om jezelf te ontwikkelen en ja je kan jezelf pas ontwikkelen als je weet waar jouw ontwikkelpunten zitten, en dat heeft weer te maken met: zelfkennis, –sturing, volwassenheid.

Oke dus als ik het goed begrijp doordat de druk er is vanuit de overheid om binnen de gezette tijd af te studeren, ontstaan er dus mensen die snel afstuderen en..

Ja dat klopt en wij zoeken meer een combinatie van jezelf dus ontwikkeld hebben – op wat voor manier dat ook is – een tweede master .. dus als jij alleen maar gestudeerd hebt en hoge cijfers hebt gehaald, dan heb je niet veel van de wereld gezien. En van de wereld gezien kan in de breedste zin van het woord – ja wij zoeken wel mensen die zichzelf ontdekt hebben. Iemand die twee masters heeft gedaan en daar ook nog hoge cijfers voor gehaald heeft, daar valt heel veel bewondering voor op te brengen. En iemand die lage cijfers heeft, en wel ontzettend veel commissies en noem maar op top sport heeft gedaan dat is weer op een andere manier. En voor ons is ook vooral hoe de brief is. Dus wij kijken niet alleen naar cv, maar ook naar de brief en hoe mensen de organisatie en een specifieke richting voor zich zien. Ik denk

dat een brief heel veel kan zeggen over de persoon. De manier van schrijven, openheid, dat is ontzettend belangrijk.

En denk je dat dit nu anders is dan zeg 10 jaar geleden?

Ja zeker.

In welk opzicht?

Als we kijken naar leeftijd, dan is er zeker verjonging. Voorheen was het normaler om 6 tot 8 jaar te studeren en jezelf te ontwikkelen. Volwassen worden. Dat heeft ook te maken met hiërarchie, met politieke gevoeligheid, je hebt misschien al een of twee stages gelopen ergens. Waar nu geen tijd voor is, omdat je én moet afstuderen, én nou ja je huur moet betalen enz. Je ziet dat een stage toch vaak wat minder wordt betaald en als je op jezelf woont.. Maar dat soort zaken zijn wel gewoon heel belangrijk.

Oke daar ga ik graag even op door. Dit laat al zien waar ABN AMRO echt naar op zoek is, zou je daar nog verder over kunnen uitweiden?

Ja, het is uiteindelijk zelfsturing, zelfkennis uhm ja ontwikkeling. De behoefte om te ontwikkelen. Zowel de persoonlijke als de inhoudelijke kant. Dat is hetgeen waar wij heel erg opletten. Waar een goede kandidaat zich ook echt in onderscheidt. Die durft in die zin .. hoe zeg je dat .. je krijgt veel feedback .. vaak een spiegel voorgeschoteld, en ja het is wel zo dat je er tegen moet kunnen om met die feedback om te gaan, om daar wat aan te doen. Of niet iets mee te doen, maar daar bewust voor te kiezen, en dat ook gewoon kunnen verantwoorden. Dat is hetgene waar wij echt naar op zoek zijn, dat soort types.

En zou je een voorbeeld kunnen geven van wat dat betekent de behoefte om zowel persoonlijk als inhoudelijk te ontwikkelen?

Ja je hebt inhoudelijk dus echt op je kennis en kunde. Dus op jouw specifieke vakgebied: finance bijvoorbeeld of marketing en communicatie. Als je kijkt naar persoonlijk is op een gegeven moment met elkaar in gesprek gaan en vertellen hoe zij de ander zien. Dat kan soms heel direct of heel confronterend zijn of er kunnen zaken naar boven komen die ze niet verwacht hadden. En meer om de ander of zo iemand bewust te maken van dit is hoe mensen om jou heen jou zien. En of dat nou positief of nou ja negatief is, dat is aan die persoon zelf. Het gaat er wel om dat ze dat durven te accepteren, ontvangen, en daar als ze daar zelf zich daar aan storen dat het zo is dat ze daar ook mee aan de slag gaan om zich op een andere manier te ontwikkelen. Zo moet je dat zien. Dat is echt op persoonlijk.

Ik vraag me nu af waarom is dat zo belangrijk voor ABN?

Uhm.. voor ABN op het moment is het heel belangrijk, omdat wij natuurlijk afgelopen jaren toch wel wat mee gemaakt hebben, minder goed in het nieuws zijn gekomen, en wij in die zin een hele omslag aan het maken zijn. We zijn een andere weg in geslagen met de bank. En dat betekent dat we ook zozeer geen mini-me’s of kopieën van zeg maar de oud-managers willen hebben, die zeggen doe het nou maar gewoon zo, dan is het goed als het op mijn manier gaat. We hebben mensen nodig die daar tegenin durven te gaan, en in zekere zin ook weerstand kunnen geven of in ieder geval vragen durven stellen waarom het zo gedaan wordt. Dat kan je alleen door stevig in je schoenen te staan en te weten waar je voor staat.

En wie bepaalt dit beleid?

Niet zo zeer het hoger management. Ik denk dat dit vooral natuurlijk is gegaan. Omdat we merken van wat voor typisch op het moment gewoon een succes zijn binnen de bank. Maar het is wel zo dat gewoon algemeen bekend is dat .. dat vroeger wat meer was van joh .. er worden wat meer kopieën gezocht. Eigen soort. Nu hebben we door dat om te kunnen blijven bestaan als bank moet je vernieuwend en ook heel veel bezig zijn met ontwikkeling waar je

minder verstand van hebt, en dat zit juist bij dat nieuwe, jonge talent. Hiervoor is dus ook een zekere mate van zelfredzaamheid van belang. Zoals je ziet is dat het wel hele … je start hier ook als een soort groepje dus in die zin heb je wel een hechte band met elkaar, maar we zijn wel op zoek naar autonome mensen.

En waarom is dat belangrijk?

Nou ja een bank is een groot orgaan. Het is heel makkelijk om met de pas mee te lopen. En dat betekent dat als jij even een andere mening hebt dat je ook gewoon daarvoor durft te blijven gaan, dat je dus ook in die zin niet zo zeer altijd maar onderdeel van wil zijn ook gewoon even je eigen mening kan ventileren.

Nog andere dingen?

Ik denk dat we de grootste essentie nu wel gehad hebben. Ik denk dat als je over het algemeen kijkt is het natuurlijk belangrijk dat je wel sociaal ingesteld bent, politiek gevoelig, weet hoe de hazen lopen zeg maar, dat je ook wel een beetje stressbestendig moet zijn..

Een beetje?

Ja je kunt ook wel sensitief zijn, dat is ook goed. Sommigen kunnen hun gevoel wat beter uitschakelen, die gaan eerst op inhoud, en dan op gevoel. En anderen gaan wat meer op gevoel en wat meer op ratio. Maar uiteindelijk is het wel zo dat als je hier kijkt, het zijn gewoon sociale mensen die deuren open durven te trappen als dat nodig is, en hoog in de boom … en niet zozeer zich door al die hiërarchie laten misleiden. Je moet wel weten hoe het werkt, maar er niet te gevoelig voor zijn.

Hoe zit het hier eigenlijk met de werklast van starters is dat wat je wel eens hoort 80 tot 100 uur per week?

Voor het management traineeship niet. Voor het corporate banking programma wel. Eerder 60 tot 80 ja… Maar de gemiddelde starter nee.

Oke en wat krijg je hier als starter voor terug?

Je begint bij ons met een tijdelijk contract van een jaar. Binnen het traineeship, en bij het CB programma ook. Wat krijg je.. ja salaris en dergelijke.. Maar wat ons vooral onderscheidt - iedereen krijgt persoonlijke ontwikkeling – maar hier is het echt tot in extreme bijna. Je hebt een trainee begeleider, je hebt een coach, een externe trainer, je hebt als je dat zelf wilt een mentor, je hebt daarnaast ook nog een eigen budget dat je in kunt zetten. Bij ons is dat echt belangrijk. Persoonlijke ontwikkeling is .. daarom zeggen wij daar kijken we echt naar. Persoonlijke ontwikkeling is echt essentieel bij ons. En dat komt gewoon doordat je daarna zoveel sneller door kan groeien in de organisatie. Ja … gewoon helemaal vertrouwd voelt met wie je bent, en daardoor het beste uit jezelf kunt halen.

Dat eigen budget hoe zit dat?

Bij eigen budget moet je meer denken aan zaken die wel echt moet overleggen met jouw manager of trainee begeleider, maar het kan zijn bijvoorbeeld dat je weet dat je bijvoorbeeld uitstroomt en je volgende opdracht heel veel met Engels bezig zal zijn, en dat je dan zegt ik zou graag business English opleiding willen doen. Of mensen die bijvoorbeeld veel moeten presenteren… En niet zo goed over de bühne komen, dan kun je zeggen ik wil graag een logopedie training doen. Dat gebeurt ook.

Dus nog even terug naar de voorwaarden je krijgt dus..

een tijdelijk jaar contract, als je dat goed hebt doorlopen krijg je een vaste aanstelling. Er van uitgaande dat de meeste trainees er gewoon doorheen komen.

Ja is dat zo?

toch erachter komen dat ze misschien willen ondernemen – dat de organisatie niet past – of dat wij denken op inhoud is er toch geen match. We proberen natuurlijk door middel van allerlei voorrondes het bij het juiste eind te hebben maar..

Oh ja kun je daar nog wat over zeggen hoe zien die voorrondes eruit?

Bij ons is het insturen van cv + motivatie + cijferlijst .. waarbij die laatste niet leidend is. Dat werkt vaak verklarend voor de dingen die in de brief staan, daar wordt de eerste schifting gemaakt, dan capaciteiten test, thuis gewoon, die haal je of haal je niet, dan een gesprek en een her-test, gesprek met een recruiter – die her-test die controleert of diegene de test wel zelf heeft gemaakt. En dan is het opgedeeld. Dan hebben we twee verschillende stramienen bij het traineeship ga je door naar de ‘meet and match dag’ dat is een soort assessment dag, is dat positief dan krijg je direct die dag een aanbod. Daarin ga je individueel, groepsdingen, rollenspellen alles doen. Zo’n proces duurt een aantal maanden. Bijvoorbeeld nu is de eerstkomende meet and match dag 2 juni en dan start het traineeship in september. Na zo’n dag hebben we nog een schakel moment met recruitment en de business of we allemaal op een lijn zitten.

Dan de laatste vraag: zie jij tekortkomingen bij de mensen die zich hier aanmelden?

Ja ervaring, leeftijd, levenservaring laten we dat zeggen.

Het is een bepaalde blik in de ogen en die zegt heel veel. Een jonge blik, wat goed is, want dat is vaak eager en hongerig, maar gooi je die voor de leeuwen dan schrikken ze toch een beetje. En wij zoeken toch mensen die gewoon er staan. En wel … niet zo zeer er staan .. als ze zijn niet meer te veranderen, maar die gewoon er staan en zeker zijn van zichzelf maar ook weten dat ze bij lange na niet perfect zijn. Dat is niemand, maar … ja je moet weten wat te ontwikkelen. Dat is het allerbelangrijkste voor een trainee.

En dat geldt hier. Maar dat is tegelijkertijd ook wat ik mis bij veel andere organisaties. Die gebruiken traineeships om studenten binnen te halen. Terwijl er helemaal geen

opleidingsprogramma is. Maar meer een verkapte startersfunctie zonder enige opleiding en ontwikkeling.

Interessant, want dat zou je bijvoorbeeld wel kunnen verwachten in tijden van crisis dat traineeships.. dat daar op gekort wordt?

Ja tuurlijk gebeurt dat, en dat zal eerder zijn in het aantal mensen dan in het programma zelf. Tenminste dat ligt aan de organisatie. Hier is het gebeurt dat het aantal mensen iets naar beneden is gegaan, maar nog steeds – eens kijken – eerst hadden we er 120 en nu 80.

Dus het belang van de opleiding blijft..

Ja daar wordt niet op gekort.

Weer even terug levenservaring zou mensen goed doen, nog meer?

Stage. Wat heel erg bruikbaar is aan stage is dat je weet hoe het er binnen een organisatie aan toegaat. En daar komt dat politieke spel en dat soort zaken bij kijken. En gewoon weten waar je ontwikkelpunten liggen, en wat je wilt ontwikkelen. Sommige dingen moet je niet willen ontwikkelen, die maken een mens heel eigen. Uhm ik zeg eerst altijd ga eerst eens met mensen om je heen praten en begin bij je moeder, want die weet het meestal het beste.

Na het interview: Dat als het gepubliceerd gaat worden, dat het even gecheckt wordt. Het kan zo zijn dat er gevoelige informatie inzit. Dat het even langs een communicatie afdeling gaat.