• No results found

Sector: Human Recourses Corporate Recruiter Werknemers: 28.700

Hoe zie jij de huidige arbeidsmarkt voor hogeropgeleiden?

Nou heel competitief. Wel van twee kanten. Je ziet veel hoogopgeleiden die veel

nevenactiviteiten hebben gedaan en graag een traineeship zouden willen. Die solliciteren ook daadwerkelijk bij heel veel traineeships, omdat het natuurlijk vrij lastig is om daar binnen te komen. Aan onze kant, de werkgeverskant, zie je toch ook vaak dat je met andere bedrijven concurreert, omdat je bij dezelfde mensen uitkomt.

Ja?

Ja ik merk wel in de laatste rondes, dat dat mensen zijn die ook bij andere bedrijven in de laatste rondes zitten?

Oke, interessant.

Dus die hebben iets wat veel bedrijven willen. En natuurlijk zijn nevenactiviteiten daarin heel belangrijk maar tegenwoordig heeft iedereen wel iets van een bestuur of commissie ervaring, buitenland, cijfers kijken wij niet naar, studierichting ook niet echt, wel een afgeronde wo-master. Wij hebben twee pijlers: commercialiteit en leiderschap. Dus dat betekent aantoonbare commerciële ervaring. Stel voor jij hebt een opleiding geschiedenis en je kunt aantonen dat je als nevenactiviteit die ervaring wel hebt, dan is dat prima. En

leiderschapservaring. We weten dat je echt nog geen manager bent geweest, maar enige ervaring met het aansturen van teams of he samenstellen van teams dat zou fijn zijn.

Dus leiderschap gaat over het leiden van teams?

Ja, omdat je hier snel naar een management positie moet. En een recent afgestudeerde komt in de business, en dat is een hele andere management ervaring dan dat jij hebt kunnen laten zien tijdens je studie. Meestal als je leiding geeft aan commissie gaat het meer om het aansturen van het team, en komen niet alle aspecten van een manager aan bod zoals die in een bedrijf zitten, want dat is iets complexer. Daar komen ook beoordelingen, en reflectie van mensen, en veel meer evaluaties. En dat zit niet echt verwachten van starters.

Wat is nog meer belangrijk?

Bij ons traineeship is persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk. We hebben 1 dag in de week de denktank. Waarin de trainees voor een langere periode aan strategische vragen voor de directie werken. En daarnaast heel veel intervisie, persoonlijke coaching, gesprekken met psychologen, dus je leert daar heel veel door. Maar we willen wel dat de kandidaten die uiteindelijk aangenomen worden wel in bepaalde mate reflectief naar zichzelf zijn, zodat er klaar zijn voor zo’n traject. Dat is best wel een heftig traject. Er wordt best wel vaak het spiegeltje voorgehouden. En momenten dat je denkt goh… dit moet ik even laten inwerken. Je moet er ook wel klaar voor zijn. Op zo’n selectie dag, moet je je voorstellen daar krijgt iemand een rollenspel, en stel dat gaat niet zo goed, dan is er daarna een kwartier, 20 minuten reflectietijd en als jij daarop heel goed kan reflecteren en ziet wat er nou fout gaat, en dat ook nog weet te verbeteren in een volgende ronde. Dat is heel sterk. Dus reflectief vermogen is wel een belangrijk punt.

Oké ik pak even terug. Je zei dat nevenactiviteiten, besturen en commissies, buitenland … dat is er wel, maar dat heeft nu iedereen?

Nou ja, veel mensen hebben dat. Kijk je kunt je cv verpakken zoals je wil. Daar kun je dingen heel groot uitlichten die misschien niet heel groot waren. Uhm. En je ziet eigenlijk. Wij krijgen vrij veel sollicitanten …

Mag ik weten hoeveel?

Op het management traineeship vorig jaar ging het richting de 1500 aanmeldingen en dat worden er 15 a 20. Dus dat is heel competitief.

En hoe verschilt dit met 10 jaar geleden?

Nou vroeger als je met een bedrijf meeging alles mocht, alles kon, het geld werd aan je uitgegeven, dat is veel minder geworden, want het kon niet op. Ik denk ook dat je makkelijker aangenomen werd. Met een wo diploma was het al gewoon prima. Dat was genoeg. Je hebt een master, er zijn genoeg plekken, er is genoeg werk. En dat is wel veranderd. Want een wo- diploma … dat is heel goed dat je dat hebt gedaan, maar dat zegt niet dat je bij een grote corporate aangenomen wordt. Dus je zult wel meer moeten laten zien.

Ik denk dat alles daarnaast veel belangrijker is geworden. En je ziet dat bedrijven

terughoudender zijn geworden in het maar strooien met leuke dingen om mensen binnen te halen, omdat ze nu wel gewend zijn dat het toch wel komt.

Interessant. Dus je ziet echt verschil?

Ja steeds meer mensen met een wo-diploma. Dus hoe jij je naast je studie ontwikkelt, in plaats van alleen maar dat masterpapiertje, dat zijn wel hele waardevolle dingen waar wij

bijvoorbeeld meer opletten dan het papiertje of studie. Het is goed dat je het hebt. Want dat betekent dat je een bepaald niveau en een bepaald denkvermogen hebt. Dus dat is waarom die harde eis er nog steeds is, maar als je dat eenmaal hebt dan wordt er niet meer gekeken naar richting of cijfers. Bij ons althans. Ik weet dat het bij andere grote bedrijven nog wel eens anders kan zijn. Als je kijkt naar bijvoorbeeld in de consultancy aan de slag wil, dan worden je vwo cijfers er op nagetrokken.

Oké op dit punt zou ik graag even doorgaan. Je liet zoeven vallen dat het vaak dezelfde mensen zijn die bij verschillende bedrijven de laatste ronden halen. Waarom is dat zo denk je?

Uhm… ja. Nou ik denk het overgrote deel dat solliciteert voor een traineeship, omdat ze zo graag een traineeship willen doen, maar niet over nadenken wat het nou precies inhoudt. En ik denk dat mensen die zich daar iets verder in verdiepen - die ook al tijdens hun derde jaar bachelor en master echt bezig zijn geweest met oriënteren op bedrijven en voor zichzelf bedenken waarom wil ik nou zoiets? Dat ook betere kunnen toelichten en dat ook beter kunnen vertellen, en dan komt dat sterker over. En dat maakt het volgens mij niet echt uit bij welk bedrijf … je moet wel een beetje weten wat je zou willen doen in welke sector, maar een management traineeship leidt gewoon op tot een leidinggevende, en als jij dat graag wil worden, en je weet waarom je dat wil, dan denk ik dat dat sterker overkomt, in plaats van heel veel masterstudenten die na hun master gaan denken oke waar wil ik heen. Oh iedereen doet traineeships laat ik dat ook maar gaan doen. En die mensen kunnen ook nevenactiviteiten hebben, maar die struikelen op het feit – als ze in een gesprek komen …

We hebben eerst bijvoorbeeld nog videopitches – en dan zie je dat die mensen eigenlijk niet echt weten waar ze mee bezig zijn, en waarom ze hier nou solliciteren en die kun je

doorgronden van … als je iets verder gaat vragen, naar hun visie gaat dan vallen ze wel door de mand, want je moet het wel echt goed weten waarom je dat wil.

Oké dus iemand moet weten waarom?

Ja. En natuurlijk snappen we dat iemand het bij meerdere bedrijven probeert – dat heet kansen spreiden, maar ik denk dat dat soort mensen zich bij alle traineeships weten te verkopen, want die weten waarom ze zo’n traject in willen.

En je zegt visie? Mensen moeten een visie hebben?

Ja bij ons is dat bijvoorbeeld … op een gegeven moment zit je met de HR-directeur aan tafel en dan is het mooi als jij bij Randstad weet… er gebeuren heel veel dingen op de arbeidsmarkt dat is echt iets wat heel erg in ontwikkeling is, en als jij dat kan beschrijven en vertelt als Randstad zou ik daar zo en zo mee omgaan… of ik zie dit gebeuren, ik heb er over nagedacht wat dit voor jullie betekent, uhm en dan misschien vragen zijn jullie daar al mee bezig of hoe kijken jullie daar tegenaan? Ik denk er zo en zo over… dus ook de vraag terugstellen.

Dus jij voert ook echt de gesprekken met kandidaten?

Ja tot de selectiedagen, en vervolgens, voeren we gesprekken – na een extern assessment – en het laatste gesprek is met een HR-directeur van Randstad, Tempoteam of Yacht.

En wat is nou voor hen de doorslaggevende factor of factoren?

Ja voor hen, net als voor mij, gaat het er wel echt om waarom Randstad. Kijk als je dan nog – ook bij anderen loopt – moet je écht wel goed weten wat je wil – dat je hiervoor wil gaan – zij vragen heel erg veel door op die visie. Heb je hier goed over nagedacht. En vanuit het assessment krijg je een rapport. Als dat positief is ga je gewoon door, maar er staan ook altijd ontwikkelpunten in en dat is echt vijftien pagina’s door psychologen geschreven, en daar mag je als kandidaat je eigen reflectie opschrijven. En dat krijg ik en de HR-directeur en daar gaat het laatste gesprek ook heel veel over. Dus wat zag je nou tijdens het assessment. Ik zie dit en dit in het rapport staan. Hoe kijk je daar nu op terug? Stel voor wij gaan je nu toegang geven tot het traineeship hoe denk je dit dan te denken ontwikkelen. Hoe ziet dat er voor jou uit? We hebben een pittig traject, maar het gaat wel vrij snel. Binnen 5, 6 weken zit het erop. En dan ben je daar wel heel erg mee bezig… dat de meeste mensen wel weten waar ze het over hebben op dat moment. Dan hebben ze dus cv en motivatie opgestuurd, online capaciteiten test, dat is een echte schifting, videopitch en competentievragenlijst; dus dat is de star- methodiek met een aantal concrete voorbeelden beschrijven op het gebied van leiderschap en commercialiteit, dan komt de selectie dag, dat is hier op het hoofdkantoor, dan is het assessment dag, daar wordt de test die thuis gemaakt is ge-her-test. Dan heb je een uur lang een gesprek met twee mensen en dan een afsluitende lunch met huidige trainees. En dan krijgen ze meteen bericht einde van de dag. En dan is het assessment met twee

eindgesprekken, waarvan er 1 selecterend is, dat is met HR dan word je aangenomen ja of nee; en dan heb je nog een klik gesprek met jouw direct leidinggevende, want dan wordt er een startplek gezocht in de organisatie. En je weet dat je bent aangenomen bent, maar dan moet je nog ergens starter, en dan ga je met die directeur sparren. Maar dan is de beslissing al gemaakt.

Een vrij intensief traject dus. Je hebt verschillende redenen genoemd. Nog meer factoren die van belang zijn?

Ja liever ook wat ouder he, dan jonger. Want ja weet je als jij wat langer over je studie hebt gedaan – je bent nu 26 en je gaat nu zo’n traineeship in maar je weet wel heel goed waarom, dat kan sterker overkomen dat iemand van 22 die er net vanaf komt en ja…

Oke we hadden het ook even over 10 jaar terug. Je zei dat Randstad voorbij gaat aan het zogenaamde lijstje en dat andere dingen dus belangrijker zijn geworden?

Ja nou ja als je die trend bekijkt. Ik denk niet dat we weer mega veel gaan uitgeven – zoals bedrijven dat deden. Maar ik denk dat de meest competitieve jaren al zijn geweest. Denk ik. Er zijn zelfs mensen die nu bij twee of drie traineeships worden aangenomen. Dat zijn dan wel… Dat heb ik al meegemaakt. Laatst was er een meisje die kreeg tegelijk een aanbod hier en bij Shell. Dat zag je afgelopen jaren niet echt. En ik merk dat dat nu wel iets meer gebeurt. Ik weet niet waardoor dat komt, waarschijnlijk zijn dat de aller aller aller beste.

Opvallend dat dat dezelfde personen zijn.

Ja dat is heel knap als je dat voor elkaar krijgt.

Een reden zou ook kunnen zijn dat veel kleinere bedrijven en start-ups … dat is toch wel interessant. Ik en ik hoop – want dat is beter voor de spreiding - dat die ook meer talenten aantrekken. He dat het niet zo moet zijn, want ik moet per se bij een groot bedrijf, want ik kan ook werkervaring opdoen bij een start-up of een klein bedrijf en misschien dan nog de overstap maken. Dan staat je profiel ook weer sterker.

En wat je ook nog moet weten is dat van die 1500 dat we de afvallers ook nog elders proberen te plaatsen bijvoorbeeld bij Yacht of Tempoteam. Ook daar schuiven we mensen naar door. Je ziet nog wel twintig, dertig die op andere plekken binnen de organisatie worden gehouden. En je hebt nog mensen die in de lijn beginnen, maar daar zichzelf zo laten zien dat we ze een zij- instroom in het traineeship bieden. En ik denk dat we daar wel uniek in zijn, dat we dat proberen binnen te houden, omdat we ook een menselijk bedrijf zijn.

Oké, dus de markt trekt misschien wat aan. We hebben het gehad over de vereisten. Dan de andere kant wat bieden jullie starters?

Je krijgt onbepaalde tijd. Een auto. Salaris is gewoon marktconform. Het duurt 2,5 jaar met garantie op uitstroom in een managementrol als je het gewoon goed doet. Vier verschillende opdrachten. En daar moet in samenwerking met coaches een stijgende lijn inzitten, en dat moet passen bij je ontwikkeling. En je krijgt heel veel trainingen, er lopen psychologen rond, je krijgt een mentor je stroomt naar een half jaar in in die denk-tank, dus dat betekent dat je naast je vier dagen operationeel werk ook echt meedenkt over strategische zaken waarin persoonlijke ontwikkeling ook heel belangrijk is. Omdat je dus samenwerkt met een groep trainees, er zit altijd de zelfde coach bij, elke twee maanden intervisie, waarbij je allerlei modellen moet invullen communicatiestijlen, conflictstijlen, dat soort … hoe handel je in bepaalde situaties. Dus je leert heel veel, eigenlijk moet je leercurve zo verticaal mogelijk zijn. Goeie secundaire voorwaarden. Pensioen, 38 vakantiedagen, alles is goed geregeld.

We vinden ook dat contacten beter moeten – we werken natuurlijk veel met uitzendkrachten met flexibele contracten – en Randstad is ook beter geweest met dat die mensen ook een hypotheek kunnen aanvragen, daar is Randstad met de overheid mee bezig, dat vinden we belangrijk. En je merkt wel het is niet meer van deze tijd dat mensen bij een bedrijf hun leven gaan werken. Wij zeggen we gaan van banen, meer naar taken. En hoe kunnen wij als Randstad mensen daarin begeleiden. Dus je reis over de arbeidsmarkt hoeft echt niet meer bij een bedrijf te zijn, en flexibele contracten zijn gewoon steeds belangrijker en die worden ook steeds meer gegeven, maar dat moet niet … het moet eigenlijk niet zo zijn dat dat minder is. En dat je dan heel veel dingen niet kunt krijgen, want zo hoort het eigenlijk niet. Want het is gewoon van deze tijd dat dit gebeurt en dat er veel onzekerheid is, maar wij willen met

Randstad een bedrijf zijn waarmee we mensen in willen bedienen. Een jaar contract daar. Dan weer naar een nieuwe baan. Van allerlei kanten ervaring opbouwen en meer een boomvertakking over de arbeidsmarkt in plaats van een ladder omhoog. Maar voor de trainees is daar geen sprake van. Want 80% van ons hoger management komt uit de trainee pool. Je ziet weinig mensen weggaan. Dus die wil je ook… Die moeten hier gewoon de boel gaan runnen. Die wil je gewoon hier houden.

Duidelijk. Laatste vraag: wat zie jij als tekortkoming bij de mensen die zich aanmelden?

Nou ik zie nog steeds. Er staat echt duidelijk dat je echt een wo-master moet hebben. Je ziet nog steeds mensen die dat echt niet goed lezen of die het toch nog proberen. En verder nou… er heerst binnen het traineeship een beetje een missmatch … veel mensen denken Randstad is een HR-bedrijf. Dus er melden zich heel veel mensen aan met een HR-master. Prima, alleen ons traineeship is echt veel commerciëler dan dat. Je moet eigenlijk – is commercialiteit belangrijker dan een stukje hr. Want je begint gewoon in een salesfunctie. En je moet gewoon mensen plaatsen. Je moet bij bedrijven langs. Je moet koud acquireren. Uhm je moet durf hebben. Ergens binnen stappen. En ik denk dat daar een beetje een missmatch zit soms van nou ik heb een HR-master, dan pas ik bij Randstad. En natuurlijk moet je menselijk zijn, en zijn we een heel sociaal bedrijf, maar je moet ook wel echt business kunnen binnenhalen. En dat mist soms een beetje. Dan denken mensen een geschikte kandidaat te zijn, omdat ze hr of psychologie hebben gedaan, dat is ook allemaal prima. Maar dan moet je wel commerciële ervaring hebben. En die mis ik. Dan zie ik een videopitch en dan zie ik die voorbeelden en dan denk ik goh dat mist wel een beetje. Ze hebben dan niet zo goed door hoe commercieel we zijn. We moeten ook geld binnen halen.

Kun je eens verder schetsen hoe het werk van een starter eruit ziet?

Het is allereerst vrij operationeel. Veel mensen denken ooh ik heb gestudeerd. Maar goed daar verkijken mensen zich ook op. Want ze hebben een master en denken wij gaan het wel eens even doen, maar je begint wel overal onderaan. Uhm het is heel goed dat je dat doet, want daar zit het gros van de mensen, dus je moet weten wat er in de lijn gebeurt. Wat er wel van je wordt verwacht is dat je het proces snel uitdaagt. Dus dat je snel tegen de mensen zegt die daar al werken van goh waarom doe je dit eigenlijk en kan dit niet zo en goh ik zou hier een optie zien en dat mag je wel allemaal gaan doen. Dus je runt eigenlijk je eigen bedrijf. Een uitzendbureau met 3-4 mensen. Je bent verantwoordelijk voor je eigen omzet van dat bureau. Met je team, maar het is wel heel.. het is net alsof je toch je eigen business – binnen een bedrijf – je krijgt elke week maandag je cijfers binnen, het dashboard laadt zich en dat is van de omzet van de week ervoor ja daar ben jij verantwoordelijk voor en dat voel je. Dus dat doe je eigenlijk zelf. En dat is leuk. Het is een heel ondernemende baan.

En wat moet ik me daarbij voorstellen? Gaan mensen daarom tot 12 uur ’s nachts