• No results found

Sector: Human Resources Algemeen directeur Medewerkers: 8

Hoe zou u dit bedrijf omschrijven?

Het zit in de eerste groeispurt na de start-up fase.

Hoe ziet u de huidige arbeidsmarkt voor universitaire afgestudeerden?

Dat is wel een competitieve markt

En wat bedoelt u daarmee?

Dat er weinig vraag is vanuit de markt en veel aanbod van studenten, waardoor je competitie krijgt.

Hoe verschilt dat van bijvoorbeeld 10 jaar geleden?

Toen zag je dat er een hogere vraag was en een lager aanbod. En dat zorgt ervoor dat je het tegenovergestelde krijgt – dus minder competitie. Toen werd er echt gevochten om het talent. In wezen is dat nog steeds wel zo, op sommige posities. Alleen het vechten is wat minder agressief geworden omdat er gewoon een lagere vraag is.

En hoe komt dat?

Dat komt 1) door economische omstandigheden 2) door technologische ontwikkelingen en verbeteringen in processen en de digitalisering van de arbeidsmarkt.

Merk je dat ook binnen dit bedrijf?

Ja we kunnen nu meer werk doen met minder mensen dan voorheen. Processen gaan sneller we zijn efficiënter, het is allemaal wat meer georganiseerd.

Oké dus 10 jaar geleden was er meer vraag en minder aanbod. Wat zijn de consequenties hiervan?

Je ziet wel in de markt dat de onderscheidende factor, de indicatoren bij de hoogopgeleide werknemers. Ja de poule is wat groter geworden, omdat meer mensen aan het hoger onderwijs gaan studeren. Dus het jonge talent moet zich op andere manieren gaan differentiëren. Ten opzichte van 10 jaar geleden.

En hoe kunnen ze dat volgens u doen?

Door bewuster om te gaan met zichzelf. Door beter en eerlijker naar zichzelf te zijn. Door meer een spiegel voor te houden.

En wat bedoelt u precies met eerlijker zijn?

Nou kijken wie je bent, en niet kijken naar wie je omgeving wilt dat je bent. Worden wie je bent. En dat ook blijven. En dan komt er dus eigenlijk een stukje authenticiteit bij kijken, want je kunt alleen maar worden wie je bent als je een authentiek persoon bent.

En wat is daar voor nodig?

Bewustzijn.

En hoe kun je dat verkrijgen?

Je moet daar zelf mee aan de slag. Zelfkritisch zijn. Dat zegt het woord zelf al, dat ben je alleen als je dat zelf bent. Bezig zijn, kijken naar jezelf. En daar bewust mee omgaan.

U noemde worden wie je bent en niet wat anderen van je verwachten. Kunt u daar wat meer over vertellen?

Ja de buitenwereld is natuurlijk een hele gruwelijke, harde wereld en die hebben allemaal een verwachtingspatroon en allemaal aannames. Maar die aannames hoeven niet gebaseerd te zijn op wie jij bent. Een voorbeeld als iemand rechten studeert, hoeft het niet een advocaat te zijn. Alleen de buitenwereld gaat als heel erg snel kijken naar hem als een advocaat. Nou dan moet je dus de aannames die de buitenwereld van je heeft te passeren of weg te duwen. En naar jezelf kijken. Waarom ben ik dingen gaan doen? Waarom doe ik dat? Waarom krijg ik daar energie van? Nou dan moet je dus zelfkritisch zijn. Want als je dat niet bent, dan word je namelijk zoals de buitenwereld wil dat je wordt.

U noemde eerder dat hoogopgeleiden zich nu op andere manieren moeten differentiëren. Anders dan wat bedoelt u dan?

Een tijd geleden waren goede cijfers, extra curriculaire activiteiten, buitenland ervaring, bestuurservaring etc. Wie doet dat nu niet? Iedereen wordt bijna een ‘high potential’ of denken dat te zijn. Daar kun je op een paar manieren naar kijken. Dat kun je doen, zoals we dat vroeger deden. Of je moet de aanname veranderen. Een high potential is voor elke werkgever een ander soort persoon, alleen je moet er nu wel iets aan toevoegen. Omdat dat standaard lijstje niet meer sustainable is. Vroeger was dat lijstje een soort van generalistisch lijstje. Je hebt hoge cijfers, je analytische vakken goed gedaan, dus je hebt goed inzicht, je hebt een commissie gedaan, je bent in het buitenland geweest. Al dat soort dingen dat is niet meer zo bijzonder. Dat is nu de standaard route geworden van mensen met ambitie. Maar het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat als je goed studeert, je bent in het buitenland geweest en je hebt een commissie gedaan dat je vervolgens gelijk een hoogvlieger bent.

Duidelijk. Dus dat is echt veranderd. Kunt u uitleggen wat een hoogvlieger is voor dit bedrijf is?

Iemand die zelfkritisch is, iemand die het vermogen heeft om op verschillende borden tegelijkertijd te schaken. Dus je moet een spin in een web kunnen zijn. Als je dat niet hebt, dan ben je bij ons bedrijf geen ‘high potential’. Als ik dat zou beschrijven dan is dat iemand die voornamelijk kritisch is naar zichzelf. Altijd het beste uit jezelf willen halen. Je neemt geen genoegen met een negen. Je gaat, je neemt pas genoegen met een negen en een half een negen punt acht.

Hoe kan je dat zien aan iemand?

Dat kan je niet zien. Dat is het lastige natuurlijk van het hele spelletje. De enige manier om daar achter te komen is..

Tuurlijk kun je het wel enigszins op een cv zien. Heeft iemand ambities doorgezet? Is iemand druk bezig? En zie je daar een stijgende lijn in? Maar voor de rest is het voornamelijk met ze in gesprek gaan. En kijken hoe ze in het leven staan. En stellen ze de vraag: waarom doe ik dit? Waarom ben ik wie ik ben? Waarom heb ik deze keuzes gemaakt? Waarom ga ik dat doen?

Dus voordat u hier iemand aanneemt voer je zo’n gesprek? Om voorbij dat lijstje meer van de persoon te zien?

Ja. En daarnaast gaat het hier veel meer om operationele kennis in plaats van strategische kennis. Hier moet je veel meer uitvoeren, dan dat je met strategie of visie bezig hoeft te zijn.

Oké ik grijp even terug. Je zei al even dat iemand hier op verschillende borden moet kunnen schaken als een spin in het web. Zijn er verder nog eigenschappen die de doorslag geven?

Ja commercieel inzicht. Dus dingen altijd benaderen vanuit waarom doe ik dit. Hoe kan ik hier geld mee verdienen. Waarom pak ik zulke zaken op. Iemand moet wel bewust zijn van waar die mee bezig is.

Dank u. Nou gaat dit vooral om dit bedrijf. Maar u verbindt ook mensen aan andere bedrijven. Wat ziet u daar?

Ik zie dat bedrijven weinig innovatief omgaan met het aannemen van jong talent. Waarbij de grote corporates toch wel echt in prosessen denken. Dat komt omdat ze groot en log, en mammoet tankers zijn. Waardoor je ook gewoon processen moet hebben die scaleable zijn. Dus het proces moet hier op dezelfde manier worden uitgevoerd als in kantoor 100km verderop. En daardoor ontbreekt het toch wel aan innovativiteit voor het aanpassen van dat lijstje. Dus wat er 10 jaar geleden dus plaatsvond. Daarin zie je toch wel dat er een afstand ontstaat in de markt en hoe zij daar naar kijken. Anderzijds is het zo dat ‘human resources’ altijd een ondergeschoven kindje is bij een bedrijf. Dus ja er wordt niet direct geld mee verdiend. In sommige businesses wel, bijvoorbeeld in de consultancy wel. Maar uh nou ja in de FMCG of retail sector wordt er niet direct geld verdiend met een mens, maar meer met een product. Dus daardoor blijft het een ondergeschoven kind, waardoor er weinig aandacht is voor HR en weinig ruimte voor innovatieve blikken op de manier waarop er gewerkt wordt. Zo werken we al 10 jaar dus waarom zouden we dat aanpassen? Nou ja 10 jaar geleden hadden we ook niet dezelfde medicijnen. Dus waarom doen we dat? Nou ja omdat de markt door ontwikkelt.

Hmhm..

En wij, als klein bedrijf, kunnen sneller inspelen op de ontwikkelingen in de markt. Bij kleine bedrijven daar doet de gene die iemand uiteindelijk aanneemt ook alle interviews. Terwijl er bij grote bedrijven allerlei lagen tussen zitten. De flexibiliteit is daar niet naar, terwijl eigenlijk de markt wel die flexibiliteit verlangt.

Oké en u bent hier eigenaar, dus voert u dan ook de interviews?

Ja, nou dat ligt eraan op wat voor vlak, en of ik vertrouwen heb in de mensen onder mij om de interviews te doen.

Hmhm.. en wat biedt uw bedrijf hoogopgeleide starters?

Snel eigen verantwoordelijkheid. En hele vrije flexibele omgeving met een steile leercurve.

Ja, en waar blijkt dat uit?

Ja dat blijkt uit hoe we werken.

En hoe is dat?

Ja dat zou je aan die medewerkers moeten vragen. Maar ik denk dat het super leuk is, maar ook wel hard.

Oké en wat is een voorbeeld van leuk?

Leuk is dat je veel vrijheid krijgt en veel dingen mag doen, maar als het fout gaat dan ben je ook wel het sjakie..

En het flexibele wat moet ik me daarbij voorstellen?

Nou dat de kaders er wel zijn, maar dat die wel enigszins vaag zijn.

De kaders..? Ja van je werkzaamheden. En als je je shit goed doet, dat je dan ook gewoon de

vrijheid hebt om andere dingen te doen.

Hoe zou u de gemiddelde werkweek hier beschrijven?

Nou als je dat aanhoudt dan zou je op donderdag klaar kunnen zijn.

En in de realiteit?

moet schakelen tussen klanten, kandidaten, je hebt niet een product dus je zit de hele tijd in een driehoek. Waarbij je werk toch wel van a naar b is, is het bij ons a, b, c. Dus je zit de hele tijd in een driehoek te sparren, en je denkt dat de linkerhoek geregeld is en dan ga je naar de rechterhoek toe, en vervolgens verandert de linkerhoek weer. Dus je bent de hele tijd bezig.

Dus je zou dit eigenlijk 24 uur kunnen doen? Oh ja makkelijk!

Is er hier, stel dat ik hier zou willen werken, een diploma dat een streep voor heeft?

Ja economie, bedrijfseconomie, finance, goed zijn met cijfertjes is altijd goed, dan begrijp je namelijk gewoon waarom je werkt. Je werkt natuurlijk voor je eigen lol en energie, maar het bedrijf waar je werkt moet wel .. de schoorsteen moet wel roken.

Waarin schieten pas afgestudeerde hoogopgeleide starters te kort volgens jou?

Wat je heel veel ziet is dat ze toch een mate van arrogantie hebben en denken oh de wereld ligt aan mijn voeten. Terwijl het leven begint pas. Dus zeg maar de stap naar middelbare school naar afstuderen dat is eigenlijk een groot speelparadijs. Naar het buitenland toegaan, een commissie doen, een groot speelparadijs. Alleen heel veel mensen denken dat ze daarmee al de hele wereld hebben verbeterd. Terwijl het maatschappelijke belang van hetgeen dat ze hebben gedaan is nihil. Dus daarmee schort het aan het stukje zelfkritiek en zelfbewustzijn.

Misschien nog andere dingen die je ziet?

Ze mogen hun blik toch ook wel.. hun blik is vaak 90 graden, ze mogen ook wel 180 graden .. ze zouden wat breder mogen kijken naar de kansen op de arbeidsmarkt. Het is toch al gauw de focus op een traineeship of consultancy, dus dat zou wel wat meer open mogen zijn.

Want?

Nou omdat er meer is op de wereld. En hoe meer je leest, hoe meer je ziet, hoe meer je praat, hoe beter je zelfbewust kan kijken, hoe beter je zelfkritisch kan kijken, hoe beter je bepaalde dingen die op je af komen kritisch kan benaderen, hoe meer je d’r uithaalt.

Andere dingen nog? Waar zijn ze bij gebaat? Nee.

Je ziet vele mensen die van een koude kermis thuis komen. Die denken dat ze met een perfect cv komen. Er wordt te veel met hagel geschoten. Die raakt ook, punt. Alleen er gaat ook heel veel mis. Als je daar niet over nadenkt uhm.. weiger je dus jezelf kritisch te bekijken?

Als jij als een kip zonder kip gaat solliciteren? Ja dan kom je er niet. Waar vroeger de

vraag waarom kom je hier werken, waarom heb je die keuzes gemaakt, wordt die vraag nu wel gesteld, omdat het aanbod hoog is en de vraag minder, kun je daar als bedrijf kritischer in zijn.

Heeft dit ook effect op wat starters geboden wordt qua contracten bijvoorbeeld?

Dat weet ik niet, daar kan ik niks over zeggen.

U weet niet of er nu minder vaste contracten worden aangeboden?

Naa dat weet ik niet. Denk dat dat moeilijk is om daar een oordeel over te … natuurlijk je ziet de flexibilisering van de arbeidsmarkt, maar ik denk niet zozeer dat dit voor het hoge talent speelt.

Nee? Toch nog wel onbepaalde tijd contracten of voor een jaar of whatever.. Ja ja ik zie daar