• No results found

Randstad

Op het management traineeship vorig jaar ging het richting de 1500 aanmeldingen en dat worden er 15 a 20. Dus dat is heel competitief.

TNO

Er zijn perioden vanaf 2008 toen kon je de academici aan de straatstenen niet kwijt. En toen was het voor ons natuurlijk heel erg makkelijk om goeie mensen te vinden. En sinds anderhalf jaar, twee jaar is het weer lastiger geworden, dat was het daarvoor eigenlijk niet.

Een deel wordt gewoon rechtstreeks aangenomen. Dus dat kan zijn rechtstreeks op de markt zijn. En ook in die trainee pool, daarvoor worden ook traineeselectie dagen georganiseerd, even los van de best graduates competitie, en dus daar worden ook trainees geselecteerd. Dus er zijn meerdere instroom mogelijkheden. Onze

rechtstreekse instroom zijn de eisen daaraan hoger geworden? Ja weet je ik weet het echt niet. We hebben een tijd lang heel moeilijk mensen kunnen krijgen, omdat de markt moeilijk was, ja nu sinds ander half jaar… hebben we wel eens een vacature dan merken we dat we maar vier serieuze reacties krijgen, terwijl we 2, 3 jaar geleden misschien wel 40 serieuze reacties hadden.

ORMIT

In de huidige arbeidsmarkt waar het overschot heel groot is. Zie je dat in bepaalde domeinen de vraag natuurlijk al heel erg laag is. Daardoor zie je dat mensen die niet helemaal in het plaatje passen ook daadwerkelijk helemaal geen kans krijgen. KNAB

Dus als je op het gebied van IT of IT gerelateerde studie hebt gevolgd dan zijn je arbeidsmarkt kansen gewoon vele malen groter, dan dat jij een marketing en communicatie studie doet, met alle respect voor marketing en communicatie studies want het zijn ook hele leuke studies, maar daarvan is het aanbod ook veel groter dan de vraag.

ABNAMRO

Je ziet dat steeds meer mensen – als we het over hoogopgeleiden hebben – dat steeds meer mensen wo-opleidingen gaan volgen, en kunnen volgen.

Voor mij is het toch altijd wel .. als je kijkt naar hoe ziet de starters markt er uit, en wat verwachten wij van deze starters.. hebben wij een heel groot aanbod van veel verschillende types. Maar dat het percentage echte toptalent, dat dat nou ja bijna soms zorgwekkend laag is, gezien de behoefte die er heerst om toptalent binnen te halen. En dat heeft er onder andere ook mee te maken dat net als ABN ook andere grotere organisaties in ons land allemaal een traineeship aanbieden. En toptalent zoeken, en dat er in die zin nog steeds een war on talent is, en die is er ook tijdens de crisis geweest, maar hij wordt gewoon weer extremer en extremer.

De Nieuwe Poort Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [1]: Quote 1 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [2]: Quote 2 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [3]: Quote 3 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [4]: Quote 4 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [5]: Quote 5 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [6]: Quote 6

In de beginfase, dat is dus 2,5 jaar geleden, toen merkte je dat de arbeidsmarkt wat krapper was, dus er stonden best wel veel mensen aan de deur die wilde beginnen überhaupt. We hebben nu ook weer ontzettend veel vacatures uitgezet. Dus meer vacatures, maar het lijkt erop alsof we nu minder respons krijgen, terwijl een jaar geleden hebben we ook vacatures uitgezet, en toen kregen we heel veel reacties. En aan het begin was het helemaal niet zo moeilijk, want iedereen had wel iemand via via die zocht naar. En gewoon wilde beginnen.

Van de Bron

Vanuit de werkgever gezien is er wel veel aanbod voor ons. Maar voor de hoger opgeleiden is het lastig. We hebben hier ook veel flexers zitten. Die hier tijdelijk werken en opzoek zijn naar een baan. Dus echt voor wo-master is het vanuit de sollicitanten heel moeilijk, maar als werkgever heb je echt genoeg keus. Ze komen vanzelf.

Shell

Heb je het over de economen, mensen met een achtergrond in de sociale

achtergronden. Daar zie je dat de vijver is groter, en dat deze studenten vaak meer actief zijn naast de studie, dan dat we bij de techneuten zien. Uhmm dus daar is voor ons, is het wat makkelijker om het zomaar te noemen. Voor ons. Dan kunnen we strenger zijn en is er meer om uit te kiezen, dan bij de technische studenten. Dus voor een bedrijf als Shell, ja in die zin maakt het ons leven makkelijker. We hebben meer om uit te kiezen, en daarvan nemen we er dus minder aan. Dus daar moeten we er heel veel van teleurstellen.

Heeft u een idee van hoeveel zich op jaar basis aanmelden bij Shell? Nee ik heb daar geen cijfers over. Het zijn er echt heel erg veel, dat kan ik je

verzekeren. Als je kijkt naar Nederland, ben ik verantwoordelijk voor de sollicitanten uit Delft, Twente en Leiden en dan heb ik voor die universiteitssteden al 800

sollicitanten op jaarbasis. Dus dat gaat ver over de duizend.

En heeft u een idee van hoeveel van die meer dan duizend er uiteindelijk aangenomen worden?

Ja wij nemen … we hebben afgelopen jaar tussen de 180 – 190 graduates aan per jaar. Dus dat is minder dan 10% en dat verschilt ook een beetje per jaar. Dus ik denk dat als je een percentage van 5 a 10 procent per jaar neemt dat je redelijk goed zit. Dell Nederland

Wat ik merk binnen Dell is dat eigenlijk ik het toch nog vind dat er te weinig aanwas is … omdat die industrie en het bedrijf Dell, maar dat is meer ook aan onze kant, dat image is niet gezien als een enorme super gave werkgever, en dat is het wel! Het schort eigenlijk aan aanwas dat mensen dat zien. Aan interesse vanuit de universiteiten zeg maar.

Dell International

Toen zat ik net begon hadden we natuurlijk te maken met de bancaire crisis. Je ziet nu dat het langzaam aan het verschuiven is. Maar tot 2008 kon het allemaal niet op. Dat zag je met salarisverhogingen e.d. Er was gewoon volop werk. Je hoefde als

Guy Wijnen 1-7-16 16:39

Comment [7]: Quote 7

Guy Wijnen 1-7-16 16:39

hogeropgeldie alleen maar je cv op te sturen en je werd gebeld door 3 of 4 werkgevers. En dan kregen kandidaten vaak ook 3 aanbiedingen. Daarna was het echt een reality-check. Het is echt verschoven van een kandidaten markt naar een banenmarkt. Dus ja kandidaten waren voor 2008 schaars. En na 2008 waren over het algemeen posities schaars. Voor elke positie had je wel een aantal kandidaten. Motivaction

Dat hangt heel erg van de functie af. We hadden laatst toevallig en vacature voor de marketing- en communicatieafdeling.. Nou daar komen gemiddeld tussen de 10 en de 100 aanmelding. En dat fluctueert, maar als ik kijk naar het laatste half jaar dan is dat zo.

En hoe is dat vergelijken met 10 jaar geleden?

Ik denk dat het minder was, dat het enorm is gestegen tijdens de crisis en dat het nu een beetje er tussenin zit. Het trekt weer wat aan.. maar dat is mijn gevoel hoor.