• No results found

Randstad

Nou vroeger als je met een bedrijf meeging alles mocht, alles kon, het geld werd aan je uitgegeven, dat is veel minder geworden, want het kon niet op. Ik denk ook dat je makkelijker aangenomen werd. Met een wo diploma was het al gewoon prima. Dat was genoeg. Je hebt een master, er zijn genoeg plekken, er is genoeg werk. En dat is wel veranderd. Want een wo-diploma … dat is heel goed dat je dat hebt gedaan, maar dat zegt niet dat je bij een grote corporate aangenomen wordt. Dus je zult wel meer moeten laten zien.

Ik denk dat alles daarnaast veel belangrijker is geworden. En je ziet dat bedrijven terughoudender zijn geworden in het maar strooien met leuke dingen om mensen binnen te halen, omdat ze nu wel gewend zijn dat het toch wel komt.

HPA

Oké dus 10 jaar geleden was er meer vraag en minder aanbod. Wat zijn de consequenties hiervan?

Je ziet wel in de markt dat de onderscheidende factor, de indicatoren bij de hoogopgeleide werknemers. Ja de poule is wat groter geworden, omdat meer mensen aan het hoger onderwijs gaan studeren. Dus het jonge talent moet zich op andere manieren gaan differentiëren. Ten opzichte van 10 jaar geleden. Een tijd geleden waren goede cijfers, extra curriculaire activiteiten, buitenland ervaring, bestuurservaring etc. Wie doet dat nu niet? Iedereen wordt bijna een ‘high potential’ of denken dat te zijn. Daar kun je op een paar manieren naar kijken. Dat kun je doen, zoals we dat vroeger deden. Of je moet de aanname veranderen. Een high potential is voor elke werkgever een ander soort persoon, alleen je moet er nu wel iets aan toevoegen. Omdat dat standaard lijstje niet meer sustainable is. Vroeger was dat lijstje een soort van generalistisch lijstje. Je hebt hoge cijfers, je analytische vakken goed gedaan, dus je hebt goed inzicht, je hebt een commissie gedaan, je bent in het buitenland geweest. Al dat soort dingen dat is niet meer zo bijzonder. Dat is nu de standaard route geworden van mensen met ambitie. Maar het hoeft natuurlijk niet zo

Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [9]: Quote 9 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [10]: Quote 10 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [11]: Quote 11

te zijn dat als je goed studeert, je bent in het buitenland geweest en je hebt een commissie gedaan dat je vervolgens gelijk een hoogvlieger bent.

Ormit

Nou ik zie wel verschil. Wat je op een overspannen arbeidsmarkt ziet, waar veel werkgevers mensen zoeken, daar zijn ze veel meer genegen om mensen een kans te geven die misschien niet direct die bepaalde studie hebben gedaan. Zo van je past nog niet helemaal in het plaatje, maar ik geloof wel in je… dus ik geef je een kans. In de huidige arbeidsmarkt waar het overschot heel groot is. Zie je dat in bepaalde domeinen de vraag natuurlijk al heel erg laag is. Daardoor zie je dat mensen die niet helemaal in het plaatje passen ook daadwerkelijk helemaal geen kans krijgen. Ja wij krijgen heel veel aanbod. En kunnen daardoor vrij goed vast houden aan ons ideaal profiel. Alles wat daar een beetje buiten valt die laten we niet komen. Maar ik weet dat het in het verleden ook anders is geweest. Toen hadden we de ruimte om wat meer ‘exotischere’ profielen op te nemen. Maar ja nu niet. Nee.

Dus ja je kant vasthouden aan het ideale profiel. En er komt meer bij kijken bij een ideaal profiel dan alleen de studieachtergrond…

Knab

Want je ziet daar toch wel schaarste ontstaan opnieuw op die arbeidsmarkt. Aan de andere kant zie je ook dat je alleen het studiepapiertje – wellicht in het verleden voldoende was – maar het plaatje tegenwoordig veel completer moet zijn, en dan bedoel ik als je een studie hebt gedaan, dan moet je ook op bepaalde competenties goed kunnen scoren om succesvol te zijn.

Shell

Wat we heel erg merken is dat de kwaliteit van studenten heel erg gestegen is. Als ik bijvoorbeeld kijkt naar de generatie die nu eind dertig is, ja dat was nog een tijd dan studeerde je acht jaar, die generatie kijkt nu naar de graduates van wat een stel strebers. En waar is dat allemaal nodig voor. En je ziet gewoon dat de huidige generatie studenten … soms denk ik ach jonge man straks raak je op je zesentwintigste al overspannen.

Kijk werkgevers zien dat graag. Hoe actiever hoe beter vanuit een

werkgeversperspectief natuurlijk. Als mens denk je af en toe wel eens joh .. jongens chill jullie moeten nog veertig jaar werken. Maar goed aan de andere kant als je het aan kan, kun je het aan. Dus weet je ja het gaat ook gewoon om de balans vinden. En werkgevers zullen altijd het liefste gewoon dan wel het schaap met vijfpoten dan wel het paard met twintig poten of het schaap met twintig poten willen zien. Maar als student moet je ook nadenken over wat is de juiste balans. Dat moet je als mens ook doen.

HPA

Altijd het beste uit jezelf willen halen. Je neemt geen genoegen met een negen. Je gaat, je neemt pas genoegen met een negen en een half een negen punt acht.

Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [12]: Quote 12 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [13]: Quote 13 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [14]: Quote 14 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [15]: Quote 15 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [16]: Quote 16

Van de Bron

Dat je weet wanneer je hard moet werken en een beetje de balans tussen plezier hebben in je werk maar ook wel kunnen knallen om de juiste momenten. En dat je je verantwoordelijk voelt dat het werk ook echt gebeurt. En uhm flexible ja weet je als je je werk niet af hebt, dat je dan gewoon langer doorgaat tot het wel af is.

Dell Nederland

Dus het maakt niet uit wat je hebt gestudeerd, maar dan kom ik bij het volgende punt, als ik dus selecteer op mensen die bij Dell komen solliciteren gaat het bij mij om motivatie, en drive een echte sales mentaliteit of ja… Ik neem ook mensen aan die niet per se de sales in willen, maar die echt een drive hebben en proactief zijn om achter hun eigen zaken aan te gaan. Ondernemend zijn. En dus voor mij, ik vind het heel belangrijk dat ze gedreven zijn.

Er wordt verwacht dat je meer doet dan van je verwacht wordt ook buiten je verantwoordelijkheden om.

We hebben cultuur work hard play hard. En natuurlijk als je iets extra’s doet, dan ga je ’s avonds ook werken aan je individual development plan of aan je project waar je mee bezig bent dat je extra leuk vindt. Maar dat is niet … dat is wat je zelf wil. De Nieuwe Poort

We vragen veel arbeidsethos van onze werknemers. Dat is het wel een beetje bij een jong bedrijf. Hard werken. Er moet veel gewerkt worden. En je weet niet altijd waarvoor. Het is ontzettend dynamisch en soms komt het chaotisch over, maar uiteindelijk hoop je wel dat je het doet waarvoor het is opgericht en dat dit de energie geeft om dat te doen.

ABN AMRO

Maar wat ons vooral onderscheidt -iedereen krijgt persoonlijke ontwikkeling – maar hier is het echt tot in extreme bijna. Je hebt een trainee begeleider, je hebt een coach, een externe trainer, je hebt als je dat zelf wilt een mentor, je hebt daarnaast ook nog een eigen budget dat je in kunt zetten. Bij ons is dat echt belangrijk. Persoonlijke ontwikkeling is .. daarom zeggen wij daar kijken we echt naar. Persoonlijke

ontwikkeling is echt essentieel bij ons. En dat komt gewoon doordat je daarna zoveel sneller door kan groeien in de organisatie. Ja … gewoon helemaal vertrouwd voelt met wie je bent, en daardoor het beste uit jezelf kunt halen.

Motivaction

Nou als ik kijk naar wat ik net al zei, dan denk ik dat er steeds minder wordt gekeken naar specifieke studieachtergrond en steeds meer naar uhh wie ben je als persoon. Dus he wat … het totaalplaatje van wat je als wo – als werknemer kan bieden. En de match met het bedrijf. Als ik dan spreek voor Motivaction wij hebben een model van type werknemers waardoor we kijken naar pas je bij het bedrijf. Heel vaak zie je dat mensen worden aangenomen op basis van hun harde skills om het zo maar te zeggen – dus bijvoorbeeld studieachtergrond, op leeftijd of whatever … en uiteindelijk blijkt het dat ze vertrekken op de zachte kant. De Soft skills.

Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [17]: Quote 17 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [18]: Quote 18 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [19]: Quote 19 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [20]: Quote 21 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [21]: Quote 20 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [22]: Quote 22

En het andere is dat wij vragen om iets mee te nemen dat typisch … jou is. En dat is zo leuk, want dan echt de gekste dingen … ik heb een keer gehad dat iemand een haarelastiekje op tafel legde en ze had ook heel lang haar, ja het klinkt een beetje plat, maar daar zat ook een heel verhaal achter. En een ander neemt hardloopschoenen mee… omdat nou eenmaal een hobby is. En ik heb al een schaatspakje voorbij zien komen, een sinterklaas gedicht. Weet je het is leuk, want mensen denken erover na en het geeft ons een beeld van iemand. Dus als je het dan hebt over chemie of over de fit die er wel of niet is, dan zijn dat twee hele belangrijke aspecten van iemands persoonlijkheid.

TNO

En u noemt al wat worden zoals zware competitie, pittige game en hoge eisen. Zou u daar nog wat meer over vertellen? Ja wat we op zo’n dag proberen te creëren is een setting waarbij mensen behoorlijk uit hun comfortzone gehaald worden, en waar je dus de echte persoonlijkheid ziet. Wat we voorheen deden was een soort pitch, en dat konden mensen voorbereiden. Maar dan zie je dat mensen dat eindeloos geoefend hebben en dat je dus niet hun persoonlijkheid ziet. Dus wat we nu doen – een van de elementen – is een twee uur durende game waarin ze naar sub Sahara- Afrika worden verplaatst en in vier syndicaten een stabilisatie operatie moeten uitvoeren, dat is eigenlijk een militaire game, waarin onderhandeld moet worden, waar samengewerkt moet worden, waar strategisch gepland moet worden, en daar zetten we zo ontzettend veel tijdsdruk op. En ik ben ook heel erg lomp tegen al die gasten. Ja. Absoluut. In het begin bijvoorbeeld dan gaan ze hun hand opsteken mag ik asjeblieft een vraag stellen, en dan is het antwoord dus nee. En je hebt zeg maar vaste tijdsblokken, en als ze niet op tijd bij mij zijn aan m’n tafel, dan krijgen ze strafpunten en al dat soort geouwehoer. Maar goed het is gewoon om stress, om een pressure-cooker te genereren. En daar staan vijf, zes mensen omheen die groepen behoordelen. Dus dat levert sowieso al heel veel stress op. Maar ja je wil dus kijken wat deze mensen onder zware omstandigheden kunnen presteren. Het is ontzettend leuk om aan mee te doen, maar je moet wel een beetje stevig in je schoenen staan. In die Best Graduates competitie ben ik erg onder de indruk van het niveau van mensen. Om een voorbeeld te geven. Ze zijn al geselecteerd op fantastische

studieresultaten, maar ook op een aantal persoonlijke kwaliteiten, het zijn al mensen die ja, die eigenlijk vrij goed in hun vel zitten, en goed in de wereld staan, maar dat komt ook omdat er al een selectie aan vooraf is gegaan, dus eigenlijk, dat is wel geinig als ik kijk naar hoe ik zelf was toen ik 22 was, dan denk ik van ja deze kwaliteiten had ik gewoon niet.

Dus de lat is hoger komen te liggen? Ja voor die competitie is dat zeker zo. En dat komt ook door het vrij competitieve selectiesysteem wat gehanteerd wordt. Van de Bron

Bij ons werkt niemand die echt van de energiebranche komt. Iedereen heeft eigenlijk een andere opleiding gedaan. Iedereen is wel hoogopgeleid. En veel studenten. Van psychologie, tot economie, tot sustainability, finance, media echt van alles, het is zo divers. Het is ook niet echt iets waar wij naar kijken. Hele andere dingen vinden wij

Guy Wijnen 1-7-16 16:39

Comment [23]: Quote 23

Guy Wijnen 1-7-16 16:39

belangrijk. Persoonlijkheid is meer belangrijk. We willen wel dat een diploma is afgerond.

Dell International

Oke en wat maakt nou het neusje van de zalm?

Dat […] is heel persoonlijk… puur motivatie. Als je gaat werken wat maakt het dat jij elke dag je bed uit komt en met plezier naar je werk gaat. Dat zijn hele persoonlijke vragen. En ja wij hebben nu een test wat bij ons werkt en daar gaan we opletten. En dat doen we aan de hand van testen en nog belangrijker een aantal gesprekken onder andere met mij en met andere managers…

Ja daar gaat het er vooral om dat mensen intrinsieke motivatie hebben om succesvol te zijn, en een drive hebben om wat verder te gaan dan andere mensen. Wij zien dat dat soort mensen ongeacht studierichting vaak slagen.

Randstad

Bij ons traineeship is persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk. We hebben 1 dag in de week de denktank. Waarin de trainees voor een langere periode aan strategische vragen voor de directie werken. En daarnaast heel veel intervisie, persoonlijke coaching, gesprekken met psychologen, dus je leert daar heel veel door. Maar we willen wel dat de kandidaten die uiteindelijk aangenomen worden wel in bepaalde mate reflectief naar zichzelf zijn, zodat er klaar zijn voor zo’n traject. Dat is best wel een heftig traject. Er wordt best wel vaak het spiegeltje voorgehouden. En momenten dat je denkt goh… dit moet ik even laten inwerken. Je moet er ook wel klaar voor zijn. Op zo’n selectie dag, moet je je voorstellen daar krijgt iemand een rollenspel, en stel dat gaat niet zo goed, dan is er daarna een kwartier, 20 minuten reflectietijd en als jij daarop heel goed kan reflecteren en ziet wat er nou fout gaat, en dat ook nog weet te verbeteren in een volgende ronde. Dat is heel sterk. Dus reflectief vermogen is wel een belangrijk punt.

High Potential Academy

Kunt u uitleggen wat een hoogvlieger is voor dit bedrijf is?

Iemand die zelfkritisch is […] Als je dat niet hebt, dan ben je bij ons bedrijf geen ‘high potential’. Als ik dat zou beschrijven dan is dat iemand die voornamelijk kritisch is naar zichzelf. Je ziet wel in de markt dat de onderscheidende factor, de indicatoren bij de hoogopgeleide werknemers. Ja de poule is wat groter geworden, omdat meer mensen aan het hoger onderwijs gaan studeren. Dus het jonge talent moet zich op andere manieren gaan differentiëren. Ten opzichte van 10 jaar geleden. En hoe kunnen ze dat volgens u doen?

Door bewuster om te gaan met zichzelf. Door beter en eerlijker naar zichzelf te zijn. Door meer een spiegel voor te houden.

En wat bedoelt u precies met eerlijker zijn?

Nou kijken wie je bent, en niet kijken naar wie je omgeving wilt dat je bent. Worden wie je bent. En dat ook blijven. En dan komt er dus eigenlijk een stukje authenticiteit bij kijken, want je kunt alleen maar worden wie je bent als je een authentiek persoon bent.

En wat is daar voor nodig? Bewustzijn. Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [25]: Quote 25 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [26]: Quote 26 Guy Wijnen 1-7-16 16:39 Comment [27]: Quote 27

En hoe kun je dat verkrijgen?

Je moet daar zelf mee aan de slag. Zelfkritisch zijn. Dat zegt het woord zelf al, dat ben je alleen als je dat zelf bent. Bezig zijn, kijken naar jezelf. En daar bewust mee omgaan.

En hoe meer je leest, hoe meer je ziet, hoe meer je praat, hoe beter je zelfbewust kan kijken, hoe beter je zelfkritisch kan kijken, hoe beter je bepaalde dingen die op je af komen kritisch kan benaderen, hoe meer je d’r uithaalt.

Knab

Ja in de volle breedte gaat het erom dat mensen weten wat ze willen, en wat ze waard zijn, en focus hebben en drive zeg maar. En zelf in control zijn, en in … hoe zou ik het zeggen verantwoordelijkheid nemen of eigenaarschap nemen voor hun eigen loopbaan, hun eigen geluk, hun eigen succes. Dat is wel überhaupt een trend in de volle breedte. En overigens geldt dat niet alleen voor studenten. Maar als je wilt overleven in de huidige tijd, dan moet je daar aan voldoen, want anders word je geslachtofferd. Uiteindelijk.

Dell Nederland

Nou als ze bijvoorbeeld geen zelfkennis hebben of ze hebben een situatie waar ze niks zouden veranderen als ze terugkijken, nou dan denk ik dan ben je niet echt zelf- kritisch. En dan ben je ook niet flexibel. Dus hoe beter jij ziet van hey ik heb dat in die situatie gedaan, maar achteraf gezien had ik eigenlijk beter dan moeten doen, want dan was ik beter uit de verf gekomen. Of dan had ik de ander er beter bij betrokken, dan ben je flexibel en dan heb je self-learning.

Van de Bron

En ook het willen leren. Zelf dingen uitzoeken. Wij bieden ook wel genoeg trainingen, maar je moet het wel zelf aanpakken. Dus mensen moeten daarin ook initiatief tonen.

Ja mensen moeten zelf uitdaging kunne blijven halen uit je werk. Niet dat wij ervoor moeten zorgen dat jij het uitdagend genoeg vindt

Dell Nederland

Want dan je moet ook flexibel zijn in deze markt. Want als je dat niet bent, dan krijg je het in ieder geval lastig toch ook bij Dell…

En wat heeft dat met elkaar te maken zelfkennis en flexibel zijn? Nou als ze

bijvoorbeeld geen zelfkennis hebben of ze hebben een situatie waar ze niks zouden veranderen als ze terugkijken, nou dan denk ik dan ben je niet echt zelf-kritisch. En dan ben je ook niet flexibel. Dus hoe beter jij ziet van hey ik heb dat in die situatie gedaan, maar achteraf gezien had ik eigenlijk beter dan moeten doen, want dan was ik beter uit de verf gekomen. Of dan had ik de ander er beter bij betrokken, dan ben je flexibel en dan heb je self-learning.

Ik werk zelf heel flexibel dat kan hier zijn, soms in het weekend en soms een vrijdagmiddag vrij. Maar dat is ook afhankelijk van je rol. Soms moet je ’s avonds met een bedrijf bellen, en dan zijn dat de tijden om te bellen.