• No results found

8.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

De onderhavige ruimtelijke onderbouwing voor het project Westerdreefkwartier is opgesteld voor een uitgebreide omgevingsvergunningsprocedure ex artikel 2.12, lid 1, sub a, onder 3° van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Voor het onderhavige project, en in het kader van de uitgebreide voorbereidingsprocedure op grond van de Wabo, wordt een ontwerp-besluit (ontwerp-beschikking) opgesteld. Het ontwerp-besluit zal samen met de ruimtelijke onderbouwing zes weken ter inzage worden gelegd volgens afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Tegelijk met het ontwerp-besluit voor de onderhavige omgevingsvergunning zal ook het ontwerp-besluit hogere (grens)waarden op grond van de Wet geluidhinder (Wgh) ter inzage worden gelegd, eventueel met toepassing van de gemeentelijke coördinatieregeling. De zienswijzen, die in die periode worden ingediend, zullen bij het nemen van het besluit omtrent de omgevingsvergunning en bij het besluit over de hogere (grens)waarden worden betrokken.

8.2 Economische uitvoerbaarheid

De kosten van het project komen voor rekening van de aanvrager van de omgevingsvergunning.

Aangezien de gemeentelijke kosten via de anterieure overeenkomst worden verhaald, zijn de gemeentelijke kosten anderszins verzekerd en voldoende gedekt.

8.3 Grondexploitatie

Het bouwplan voor het onderhavige project Westerdreefkwartier is een plan waarvoor op grond van artikel 6.12 Wro juncto artikel 6.2.1 Bro een exploitatieplan opgesteld zou moeten worden. Aangezien er een anterieure overeenkomst wordt/is gesloten tussen de gemeente en de aanvrager van de onderhavige omgevingsvergunning zijn de kosten anderszins verzekerd. Om die reden behoeft er geen exploitatieplan te worden opgesteld.

8.4 Crisis- en herstelwet (Chw)

Het woningproject Westerdreefkwartier valt onder de werking van de Crisis- en herstelwet (Chw) omdat het project voldoet aan de criteria van artikel 3.1 (herstructurering van woon- en werkgebieden) van Bijlage I van de Crisis- en herstelwet (Chw).

Bijlage I Chw bevat categorieën ruimtelijke en infrastructurele projecten als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid van de Crisis- en herstelwet (Chw). In artikel 3.1 “gebiedsontwikkeling en werken van lokaal of regionaal belang” worden de volgende projecten genoemd: “3.1: ontwikkeling en verwezenlijking van werken en gebieden krachtens afdeling 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening of een omgevingsvergunning waarbij met toepassing van artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 3°, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht van het bestemmingsplan (….) wordt afgeweken, ten behoeve van de bouw van meer dan 11 woningen in een aaneengesloten gebied of de herstructurering van woon- en werkgebieden”. In het onderhavige geval wordt met een omgevingsvergunning afgeweken van het vigerende bestemmingsplan ten behoeve de bouw van meer dan 11 woningen in een aaneengesloten gebied. Tevens is er sprake van een herstructureringsgebied. Vanwege deze reden valt het onderhavige project onder de Crisis- en herstelwet (Chw).

Bijlagen

Milieueffectrapportage (m.e.r.):

1. “Aanmeldingsnotitie m.e.r.-beoordeling woningbouwproject Westerdreefkwartier Nieuw-Vennep – in de context van de ‘Herontwikkeling Pionier-Bolsterrein’” – Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling, notitie d.d. 3 april 2020.

Geluid:

2. akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai: “Appartementen Westerdreef 9 in Nieuw Vennep:

Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai” – LBP|SIGHT, rapport d.d. 18 maart 2020.

3. akoestisch onderzoek geluid garagebedrijf: “Appartementen Westerdreef 9 in Nieuw Vennep:

Akoestisch onderzoek autobedrijf Marcel van Dijk” – LBP|SIGHT, rapport d.d. 10 april 2020.

Bodem:

4. “Verkennend bodemonderzoek Westerdreef 9 te Nieuw-Vennep” – Antea Group, rapport d.d. 1 juli 2016.

5. “Verkennend bodemonderzoek [asbest] conform NEN 5707, Nieuw-Vennep – Westerdreef 9” – Buro Boot, rapport d.d. 3 april 2018, kenmerk P17-0716-067.

6. “Nader bodemonderzoek [1e fase] conform NTA 5755, Nieuw-Vennep – Westerdreef 9” – Buro Boot, rapport d.d. 3 april 2018, kenmerk P17-0716-068.

7. “Nader bodemonderzoek [2e fase] conform NTA 5755, Nieuw-Vennep – Westerdreef 9” – Buro Boot, rapport d.d. 7 februari 2019, kenmerk P17-0716-102.

8. “Saneringsplan locatie Staringstraat 54-56 te Nieuw-Vennep” – Groundwater Technology, rapport d.d.

29 mei 2019.

9. “Verkennend Bodemonderzoek PFAS conform NEN 5740, [Nieuw-Vennep – Westerdreef 9]” – Buro Boot, rapport d.d. 10 februari 2020, kenmerk P17-0716-116 vs2.

Ecologie:

10. “Quick Scan Flora en Fauna en vleermuisonderzoek Westerdreef 9 Nieuw-Vennep” – Bureau Bleijerveld (Ruimte voor Advies), rapport d.d. 7 december 2018.

Bezonning/schaduw:

11. Zonnestudie Westerdreefkwartier – Alynia Architecten, document d.d. 9 juli 2019.

FORMULIER BEOORDELING AANVRAAG OMGEVINGSVERGUNNING Naam steller cluster Ruimte,

Economie en Duurzaamheid (RED)

Henny Grootveld/Dominique Ong

Manager Robert Brussee

Datum behandeling WRA 25 mei 2020 Datum behandeling staf PRO

Gegevens aanvraag

Adres Westerdreef 9, hoek Venneperweg te Nieuw-Vennep Cosa/Mozardnummer 9436475 - OLO-4558675

Uitgebreide of reguliere procedure?

Uitgebreide procedure

Inhoud aanvraag De aanvraag betreft de bouw van 136 woningen aan de Westerdreef te Nieuw-Vennep. Het gaat om 130 appartementen en 6 rijwoningen, als volgt onderverdeeld:

- 40 appartementen sociale huur - 40 appartementen middelduur koop - 50 appartementen dure koop

- 6 grondgebonden woningen dure koop

Er worden 151 parkeerplaatsen aangelegd, waarvan 70 in een

(halfverdiepte) parkeergarage en 81 op maaiveld (waarvan 49 in openbare buitenruimte).

Impressie bouwplan

Voorgeschiedenis --

Toetsing aanvraag

Strijdigheid bestemmingsplan De betreffende gronden zijn gesitueerd in het bestemmingsplan ‘Nieuw-Vennep’met de bestemmingen ‘Gemengd-1’ waar de functies

dienstverlening en kantoren zijn toegestaan, en ‘Groen’. Tevens is een wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van de bouw van woningen van toepassing (wijzigingsgebied 4). Eerst is bezien of die laatste kan worden gebruikt, maar dat is niet het geval, want de bebouwing van met name het parkeerdek past niet binnen de bouwgrens. De bebouwing is hoger dan het maximum dat in de wijzigingsregels is toegelaten en is ook buiten het

wijzigingsgebied geprojecteerd. Buiten het wijzigingsgebied geldt de bestemming ‘Groen’, waarmee de woningbouw qua functie in strijd is.

Uitsnede verbeelding Strijdigheid Provinciale

ruimtelijke verordening (PRV)

De ontwikkeling vindt plaats in bestaand stedelijk gebied, waarbij de definitie uit artikel 1.1.1 wordt gehanteerd uit het Besluit Ruimtelijke Ordening. Daarmee is woningbouw op voorliggende locatie in overeenstemming met het provinciaal beleid.

Strijdigheid LIB, zoja welke zone (beperkingen benoemen)

Het perceel is gesitueerd op gronden waarop het

Luchthavenindelingbesluit van toepassing is maar de aanvraag is hiermee niet in strijd.

Kwetsbare of geluidsgevoelige functie?

ja Aangewezen monument? nee In beschermd stads- of

dorpsgezicht?

nee Historisch gebruik locatie? n.v.t.

Beleidstoets en ruimtelijke aspecten (indien van toepassing)

Structuurvisie Geen strijd.

Ruimte voor ruimte n.v.t.

Externe veiligheid Het onderhavige projectgebied is niet gelegen binnen 200 meter van een transportroute voor gevaarlijke stoffen. Een plaatsgebonden risicocontour of een plasbrandaandachtsgebied met betrekking tot een transportroute hoeft daarom niet te worden beschouwd, en een groepsrisicoberekening met betrekking tot een transportroute is voor het project

Westerdreefkwartier tevens niet nodig. De dichtstbijzijnde Basisnetroute, de snelweg A4, ligt op meer dan 3,5 kilometer ten zuidoosten van het projectgebied.)

De dichtstbijzijnde buisleidingen waarmee gevaarlijke stoffen worden getransporteerd zijn gelegen op circa 290 meter van de rand van het onderhavige projectgebied. Het betreft een viertal buisleidingen, twee van Ocap Trading B.V. en twee van Gasunie. De leidingen van OCAP

betreffen CO2-leidingen en de leidingen van Gasunie betreffen aardgasleidingen.

Het aspect externe veiligheid vormt geen belemmering.

Parkeren Er worden 151 parkeerplaatsen gerealiseerd, waarvan 141 parkeerplaatsen binnen het projectgebied Westerdreefkwartier. Van de 151

parkeerplaatsen worden er 70 in de half-verdiepte parkeergarage gerealiseerd en 81 op maaiveld gerealiseerd. Van de 81 parkeerplaatsen zullen 49 parkeerplaatsen in de openbare ruimte zijn gelegen. De 81 parkeerplaatsen op maaiveld kunnen worden gebruikt door de bezoekers, en voorzien in de maximale behoefte aan bezoekersparkeerplaatsen van 41. Van de 81/49 parkeerplaatsen zullen er 10 door de gemeente worden gerealiseerd buiten het projectgebied Westerdreefkwartier.

Het aantal parkeerplaatsen is als voldoende beoordeeld.

Luchtkwaliteit Het aspect ‘Luchtkwaliteit’ vormt geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van dit project.

Geluid

Is akoestisch onderzoek nodig in het kader Wet geluidhinder en/of Activiteitenbesluit?

De beoordeling van een nieuw akoestische onderzoek is in behandeling bij de OD. Een hogere waarden besluit is nodig. Hiervoor zal een separate procedure worden gevolgd parallel aan die voor de aanvraag

omgevingsvergunning.

Water Er vindt met het onderhavige project Westerdreefkwartier geen relevante/nadelige verandering plaats in de waterbergingssituatie en de waterhuishouding. Het aspect water(huishouding) vormt geen

belemmering voor het onderhavige project.

Flora en Fauna Het aspect ecologie vormt geen belemmering voor het onderhavige project Afwegingen en conclusies van

de beleidstoets

Er is geen sprake van strijd met het geldende beleid.

Procedures

Vvgb van toepassing? ja

Vormvrije m.e.r. nodig? Collegebesluit over de Mer-beoordeling van dit project, in het kader van de transformatie van De Pionier en het Bolsterrein, is 21 april 2020 genomen.

Er is geen m.e.r.-procedure nodig.

Hogere waardebesluit nodig? ja Ontheffing Wet natuurbeheer

Op de Westerdreef 9 te Nieuw-Vennep staat momenteel een grotendeels leegstaand bedrijfspand. De locatie bevindt zich op het bedrijventerrein ‘De Pionier’. De verouderde uitstraling van het terrein en de leegstand van het bedrijfspand hebben gezorgd voor een behoefte aan andere functies dan de huidige.

Gezien de woongebieden ten westen, oosten en zuiden van de projectlocatie, is het wenselijk om, in verband met de kwaliteit van de leefomgeving, het onderhavige terrein aan te pakken. Woningbouw op de locatie van het onderhavige projectgebied Westerdreefkwartier wordt gezien als de oplossing voor de verouderde bedrijfskavel. Nieuwe bebouwing met voornamelijk appartementen, en enkele grondgebonden woningen, is een invulling waaraan behoefte is

Gelet op bovenstaande wordt een positief ruimtelijk advies gegeven voor de bouw van de bouw van 136 woningen aan de Westerdreef te Nieuw-Vennep.