• No results found

2.1 Algemeen

In dit hoofdstuk wordt de huidige ruimtelijke en stedenbouwkundige structuur van het projectgebied Westerdreefkwartier, ofwel de locatie Westerdreef 9 Nieuw-Vennep, omschreven. Verder komen de bestaande functies binnen het onderhavige projectgebied aan de orde. De verschillende elementen van de fysieke leefomgeving worden beschreven. Tevens wordt de omgeving van het projectgebied aangehaald.

Op de onderhavige locatie Westerdreef 9 was de drukkerij Argo gevestigd, en er wordt daarom ook wel gesproken van het Argo-terrein. Op deze locatie staat nu een groot bedrijfspand met een kantoorgebouw.

Het onderhavige projectgebied ligt op de hoek van de Venneperweg en de Westerdreef. Langs beide wegen, tegenover de onderhavige locatie, bevinden zich woonwijken met grondgebonden woningen. De locatie Westerdreef 9 grenst direct aan het bedrijf Jacot Audiovisueel, het Autobedrijf Marcel van Dijk en de (bedrijf)kavel Staringstraat 48. De omgeving van het onderhavige project(gebied) is te zien op afbeelding 2.1.

Afbeelding 2.1 Luchtfoto omgeving Westerdreef 9 Nieuw-Vennep

2.2 Ruimtelijke- en stedenbouwkundige structuur

Het onderhavige projectgebied maakt deel uit van het bedrijventerrein De Pionier. Het betreft een voornamelijk verouderd bedrijventerrein of in elk geval het onderhavige projectgebied is een verouderd terrein. Oorspronkelijk is het terrein aan de rand van het dorp gebouwd, maar na de ontwikkelingen Getsewoud en Noordpark ligt het terrein nu echt in het dorp zelf. Het onderhavige projectgebied ligt in de meest zuidelijke hoek van het bedrijventerrein. Ten zuiden, westen en oosten van deze hoek bevinden zich woonwijken. De zuidelijke hoek van De Pionier wordt gescheiden van de woonwijken door de wegen Westerdreef en Venneperweg. De afstand tussen de woningen en het bedrijventerrein is beperkt. Direct langs het projectgebied ligt een fietspad, langs de Westerdreef. Bijna het gehele onderhavige projectgebied bestaat uit verhard oppervlak, en dit geldt ook voor het bedrijventerrein. Aan de randen van het

bedrijventerrein bevinden zich groenstructuren. Ten oosten van het projectgebied en de Westerdreef is sprake van een open groene ruimte.

Op de onderhavige locatie Westerdreef 9 staat momenteel een verouderd leegstaand bedrijfspand. Het betreft een gebouw met een grote oppervlakte en een bouwhoogte van veelal circa 8 meter, en voor een klein deel met een bouwhoogte van circa 15 meter. Het pand neemt circa 60% van het perceel in beslag.

Het parkeren bevindt zich aan de voor-/oostkant en zij-/zuidkant van het pand, en ontsluit op de Westerdreef. De achterkant van het pand staat dichtbij de perceelgrens.

Afbeelding 2.2 Informatie- en topografische kaart omgeving Westerdreef 9 Nieuw-Vennep

2.3 Bedrijventerreinfunctie

De onderhavige locatie Westerdreef 9 en het aangrenzende terrein fungeert als bedrijventerrein. Een van de meer prominente bedrijven op het bedrijventerrein De Pionier is ‘Van Groningen Nieuw-Vennep BV’, wiens perceel momenteel de status van industrieterrein met geluidszone heeft. De gemeente wil dit perceel opkopen om er woningbouw mogelijk te maken. De geluidszone ligt niet over het onderhavige projectgebied. Verder is er een verscheidenheid aan bedrijven op het bedrijventerrein aanwezig.

In het onderhavige projectgebied staat een groot bedrijfspand, waarin de drukkerij Argo was gevestigd.

Momenteel wordt het pand kortstondig verhuurd aan enkele kleinere bedrijven en houdt Argo nog kantoor in het pand, maar staat het grotendeels leeg. De bedrijventerreinfunctie/bedrijfsfunctie van het onderhavige projectgebied is momenteel beperkt. Direct naast het projectgebied bevinden zich de bedrijven Jacot Audiovisueel en Autobedrijf Marcel van Dijk.

2.4 Verkeer

Het onderhavige projectgebied wordt ontsloten door de Westerdreef. Via de Westerdreef wordt het gebied verder ontsloten door de met de Westerdreef kruisende Venneperweg en Hugo de Vriesstraat.

Buiten Nieuw-Vennep wordt het verkeer ontsloten via de N207 op de A4, of via de N520 (Hoofdweg) richting Hoofddorp of de A44. De onderhavige locatie heeft twee rechtstreekse aansluitingen op de Westerdreef. In het projectgebied zijn een ruim aantal parkeerplaatsen aanwezig. Het projectgebied sluit direct aan op een fietspad en voetpad. De verkeersstructuur vlakbij het onderhavige projectgebied sluit

De gescheiden verkeersstromen in de omgeving van het onderhavige projectgebied zijn gunstig voor de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers.

Ook middels het openbaar vervoer is het projectgebied goed bereikbaar. Op circa een minuut loopafstand van het onderhavige projectgebied bevinden zich de bushaltes ‘Raiffeisenstraat’ (langs de Westerdreef) en

‘Staringstraat’ (langs de Venneperweg). Via deze bushaltes is bijvoorbeeld het NS-station van Nieuw-Vennep te bereiken. De busbaan/-verbinding Zuidtangent, en bijbehorende bushalte ‘Getsewoud Centrum’

bevindt zich op circa 300 meter van het projectgebied. Deze buslijn, naar onder andere Schiphol, rijdt overdag en ’s avonds zeer frequent. Het treinstation Nieuw Vennep bevindt zich op circa 1,6 kilometer van het projectgebied.

2.5 Groen, Water en Natuur (Ecologie)

In het onderhavige projectgebied is weinig groen aanwezig. Aan de zuidoost- en zuidwestrand van het projectgebied is (in de omgeving) wel sprake van een groene uitstraling. Het overgrote deel van het projectgebied is bebouwd of verhard. De beperkte begroeiing die aanwezig is, bestaat uit lage

plantsoenen, enkele struiken en enkele bomen aan de westrand van het perceel. Aan de achterzijde van het gebouw bevond zich tot begin 2019 een strook met coniferen. Om het projectgebied heen, in en rond de woonwijken, is sprake van aanzienlijk meer groen/begroeiing.

Er is geen oppervlaktewater aanwezig in en nabij het onderhavige projectgebied, op een gestileerd waterelement bij de gebouwentree na. De dichtstbijzijnde watergangen bevinden zich op 175 en 250 meter van het projectgebied.

De natuurwaarde en ecologische functie van het onderhavige projectgebied is beperkt.

De aanwezigheid van (beschermde) planten en dieren in het projectgebied wordt beschreven in paragraaf 6.6 van deze ruimtelijke onderbouwing.