• No results found

4. Beleidskader

4.3 Gemeentelijk beleid

4.3.1 Algemeen

In deze paragraaf 4.3 worden beleidsnota’s van de gemeente Haarlemmermeer beschreven in relatie tot het onderhavige project Westerdreefkwartier, namelijk de Structuurvisie Haarlemmermeer 2030 (2012), het Deltaplan Bereikbaarheid (2012), de Woonvisie 2012-2015 en Woonagenda 2015, de nota

‘Schaalsprong Wonen’ (2018), het Handboek parkeernormen gemeente Haarlemmermeer (2018), de Welstandsnota 2013, de nota ‘GPR duurzaam bouwen’ (2018) en de Leidraad DIOR (2015). Het gemeentelijk geluidsbeleid komt in hoofdstuk 6 van deze ruimtelijke onderbouwing aan de orde.

4.3.2 Structuurvisie Haarlemmermeer 2030

Op 17 oktober 2012 is de “Structuurvisie Haarlemmermeer 2030” door de gemeenteraad vastgesteld. De structuurvisie is een richtinggevend beleidsstuk, dat een algemeen beeld geeft over de koers op ruimtelijk gebied voor de gemeente voor de periode tot 2030. Het doel ervan is om de verbanden en

afhankelijkheden tussen verschillende ontwikkelingen, plannen en besluiten transparant te maken. De structuurvisie is het toetsingskader voor alle ruimtelijke plannen binnen de gemeente. In de

structuurvisie staan de begrippen sociale duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit centraal.

Uit de structuurvisie vloeit de ambitie van de gemeente om de ‘atypische stedelijkheid’ van Nieuw-Vennep te waarborgen. Hiermee wordt bedoeld dat bij ruimtelijke ontwikkelingen gelet moet worden op dat het kleinschalige karakter gehandhaafd blijft.

Verder wordt benoemd dat de binnenstedelijke woningbouwopgave voor Nieuw-Vennep ongeveer 700 woningen betreft. Bedrijventerrein de Pionier wordt genoemd als locatie waar een deel van de 700 genoemde woningen gerealiseerd zal worden.

De gemeentelijke structuurvisie van 2012 zorgt niet voor belemmeringen voor het onderhavige

woningproject. De onderhavige projectlocatie is in de structuurvisie aangewezen als toekomstig woongebied.

De structuur van de omliggende wegen, ofwel de Venneperweg en Westerdreef, worden bij het onderhavige project gehandhaafd.

Er wordt met het onderhavige project een groot bedrijfsgebouw vervangen door woonbebouwing van gelijkwaardig omvang. De onderhavige appartementengebouwen kennen vier tot vijf bouwlagen. De beoogde bebouwing voor 136 woningen is passend voor de onderhavige locatie.

De woningbouwopgave van 700 woningen voor Nieuw-Vennep in de structuurvisie is inmiddels achterhaald.

Daarmee is een project van 136 woningen, waarbij sprake is van een transformatie van een bedrijfslocatie, passend.

4.3.3 Deltaplan Bereikbaarheid + Uitvoeringsprogramma

Het Deltaplan Bereikbaarheid is in 2012 vastgesteld. Het Deltaplan biedt een visie om tot een duurzaam, toekomstvast mobiliteitssysteem te komen in 2030. De gemeente noemt hierbij de volgende

achterliggende doelen: goede lokale en regionale bereikbaarheid, optimale doorstroming, verbeteren van de verkeersstructuur en goede ontsluiting van de kernen, verdere ontwikkeling van een hoogwaardig openbaar vervoernetwerk in de regio en het verbeteren van de verkeersveiligheid.

In het Deltaplan wordt ook parkeerbeleid beschreven. De volgende punten ten aanzien van parkeren zijn benoemd in het Deltaplan:

 de bereikbaarheid van voorzieningen bevorderen door het toepassen van geschikte parkeernormen voor de diverse woon- en werkgebieden;

 de objectieve parkeeroverlast in woonwijken terugdringen;

 de leefbaarheid bevorderen.

Op 31 januari 2014 is het Uitvoeringsprogramma 2014 Deltaplan Bereikbaarheid vastgesteld. Hierin wordt de voortgang van de uitvoering van het Deltaplan beschreven, onder andere door alle relevante projecten te benoemen.

Het onderhavige project betreft een binnenstedelijke transformatie. Er worden bij de herontwikkeling van de locatie Westerdreef 9 Nieuw-Vennep behoudens de twee eigen erftoegangswegen geen nieuwe wegen aangelegd. Ook worden er geen significante aanpassingen aan de bestaande wegen bij het projectgebied beoogd. De bereikbaarheid van de onderhavige locatie Westerdreef 9 Nieuw-Vennep is en blijft op orde.

In het project worden voldoende parkeerplaatsen voor de woningen gerealiseerd, conform de parkeernormen van de gemeente.

Het onderhavige project is niet gekoppeld aan het uitvoeringsprogramma van het Deltaplan Bereikbaarheid.

4.3.4 Handboek parkeernormen gemeente Haarlemmermeer 2018

Op 6 februari 2018 is het “Handboek parkeernormen gemeente Haarlemmermeer 2018” vastgesteld. Het Handboek parkeernormen 2018 moet gezien worden als een actualisatie van het beleid dat in 2013 is vastgesteld.

Voor het handboek zijn de parkeerkencijfers van het CROW als uitgangspunt gebruikt. Als aanvulling zijn voor bepaalde functies, die ontbreken in de CROW publicatie 317, door de gemeente eigen parkeernormen geformuleerd. Het handboek heeft als doel:

 het bevorderen van de bereikbaarheid van voorzieningen:

o toepassen van geschikte parkeernormen voor de diverse woon- en werkgebieden;

o zorgen voor een acceptabele parkeerdruk (verhouding vraag en aanbod);

o helder informeren over de parkeermogelijkheden (parkeerverwijzing).

 het terugdringen van objectieve parkeeroverlast in woonwijken om de leefbaarheid te bevorderen:

o niet teveel blik op straat (aanzicht);

o geen ongewenst (illegaal) parkeergedrag.

Aan de hand van het handboek en de genoemde gegevens van het CROW kan de parkeernorm voor nieuwbouwprojecten worden berekend.

Het aantal beoogde parkeerplaatsen in het onderhavige project is op basis van het handboek bepaald. De parkeerbalans voor het onderhavige project is weergegeven in paragraaf 6.1.2.

4.3.5 Woonvisie 2012-2015, Woonagenda 2015, en Uitgangspunten nieuwbouw sociale huurwoningen (2017)

In januari 2012 is door de gemeenteraad van Haarlemmermeer de “Woonvisie 2012-2015” vastgesteld.

Uit het rekenkameronderzoek naar het gemeentelijk woonbeleid, welke in december 2017 is

gepubliceerd, bleek dat deze woonvisie nog steeds door de gemeente werd gebruikt. Er werd dan ook al in de woonvisie benoemd dat er rekening werd gehouden met een termijn die verder reikt dan 2015. De gedachte achter de betreffende woonvisie is om met de markt mee te bewegen, in plaats van een visie te maken die de markt doet lijken te bepalen. De woonvisie is inmiddels uitgewerkt/geactualiseerd met de Nota “Schaalsprong Wonen” van 2018.

De centrale doelstelling van de woonvisie is als volgt:

‘Haarlemmermeer zet zich in voor duurzame en betaalbare woningen in leefbare dorpen en wijken en aangenaam wonen in diverse woonmilieus: stedelijk, suburbaan, dorps en landelijk’.

In de visie wordt een richtlijn gegeven voor nieuwbouwprogramma’s binnen de gemeente. Dit betreft 30% sociale huur, 10% segment voor middeninkomens en 60% marktsegment. Er wordt benoemd dat de 30% gemeentebreed gehaald wordt, maar dat niet elk individueel bouwplan. Verder wordt nog benoemd dat transformatie van kantoren (naar woningen) wordt aangemoedigd en ondersteund.

Na het vaststellen van de genoemde Woonvisie in 2012, is er in 2015 de Woonagenda vastgesteld. De visie bleef hetzelfde, maar middels de agenda kon worden ingespeeld op de veranderde woningmarkt. Er wordt specifiek ingegaan op vier thema’s, te weten: Relatie gemeente en corporatie, toegankelijkheid en

betaalbaarheid sociale huursegment, wonen en zorg, en woningbouwontwikkeling in de nieuwe woningmarkt.

Op 11 juli 2017 heeft het college van de gemeente Haarlemmermeer de nota ‘Uitgangspunten nieuwbouw sociale huurwoningen’ vastgesteld. De genoemde 30% sociale huur in de woonvisie werd niet genoeg gehaald doordat binnenstedelijke projecten vaak mochten afwijken van deze norm. In de nota is aangegeven dat het afwijken nog enkel mogelijk is bij binnenstedelijke projecten van 30 woningen of minder.

Het onderhavige project beoogt 136 woningen te realiseren, waarvan 6 grondgebonden woningen en 130 appartementen. In totaal wordt beoogd om 40 appartementen voor de sociale huur te realiseren, 40 middeldure koopappartementen te realiseren en 56 dure koopwoningen te realiseren. Dit is een verdeling van respectievelijk circa 30%, 30% en 40%. Hiermee voldoet het onderhavige plan ruim aan de richtlijn voor woningbouwprogramma uit de Woonvisie en de nota Uitgangspunten nieuwbouw sociale huurwoningen.

Het 2e en 4e thema van de Woonagenda zijn relevant voor het onderhavige project. Bij het 2e thema is vooral van belang dat de sociale woningmarkt erg gespannen is, en dat het aanbod sociale woningen dus uitgebreid moet worden. Bij het 4e thema worden meerdere belangrijke punten genoemd, waaronder dat de gemeente de woningmarkt ziet veranderen van een aanbod gestuurde markt naar een vraag gestuurde markt.

Het onderhavige project voorziet in 40 sociale huurwoningen, en het totale woningaanbod van het project is gebaseerd op de vraag uit de woningmarkt.

4.3.6 Schaalsprong Wonen (2018)

Op 9 oktober 2018 is de Nota “Schaalsprong Wonen” door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer vastgesteld. In deze nota wordt de woningbehoefte in de gemeente beschouwd. In de Nota “Schaalsprong Wonen” is benoemd dat de gemeente 20.000 woningen wil realiseren in de periode 2016-2040.

Bij de vaststelling van de nota heeft het college de volgende punten meegegeven:

a. meer variatie in de woningvoorraad is essentieel;

b. meer accent op kleine, goedkope en betaalbare woningen;

c. middeldure huur en tijdelijke verhuur inzetten als flexibele schil;

d. gemiddelde benodigde inschrijfduur omlaag brengen;

e. sociale duurzaamheid en identiteit versterken;

f. ondersteunen genoemde bijzondere aandachtsgroepen;

In de nota is aangegeven dat de druk op de woningmarkt in de MRA, daarmee ook in Haarlemmermeer, hoger is dan de rest van Nederland. Er is schaarste aan woningen ofwel woningbehoefte in alle segmenten.

Het onderhavige project draagt met de bouw van het beoogde woningprogramma bij aan het oplossen van het woningtekort in Haarlemmermeer en de MRA. Daarbij worden zowel 30% sociale huurwoningen als 30%

middeldure huurwoningen gerealiseerd. Het onderhavige project sluit daarmee aan bij de Nota Schaalsprong Wonen.

4.3.7 Welstandsnota 2013

Het uitgangspunt in het welstandsbeleid van de gemeente Haarlemmermeer is dat welstandstoezicht niet overal plaats moet vinden. Alleen plekken waar de esthetische beoordeling van belang is moet

welstandstoezicht strenger plaatsvinden. Het beleid is verder gericht op deregulering. Hiermee wordt onder andere bedoeld dat voor minder bouwaanvragen een welstandstoets moet worden aangevraagd, en als dat wel moet, dat er dan minder, duidelijkere regels gelden.

Volgens de welstandsnota dient elke aanvraag van een omgevingsvergunning waarbij het gaat om bouwen, te worden getoetst aan redelijke eisen van welstand. Hierbij bestaan vier verschillende welstandsregimes:

 Welstandsvrij regime: er wordt niet getoetst aan redelijke eisen van welstand.

 Regulier welstandsregime: het gebouw in zijn omgeving maar ook als zelfstandig object, de architectonische benadering.

 Bijzonder welstandsregime: het gebouw in zijn omgeving, als zelfstandig object en daarnaast ook nog bijzondere onderdelen en details van het gebouw, de esthetische benadering.

 Specifiek welstandsregime: in het gebied is een beeldkwaliteitsplan van toepassing.

Voor de onderhavige projectlocatie geldt een regulier welstandsregime. De stedenbouwkundige van de gemeente en de polderarchitect J. Slangen hebben ten aanzien van de welstand positief geadviseerd over het onderhavige project. Het project Westerdreefkwartier voldoet aan de Welstandsnota.

4.3.8 GPR duurzaam bouwen (2018)

Op 30 januari 2018 is de geactualiseerde nota “Gemeentelijke Prestatie Richtlijn voor duurzaam bouwen”

(GPR) door het college van de gemeente Haarlemmermeer vastgesteld. Deze nota wordt door de gemeente gebruikt om duurzaamheidsprestaties van gebouwen meetbaar en inzichtelijk te maken. In de GPR worden een rekenmethodiek en streefwaarden gehanteerd. Daarnaast stelt de gemeente stelt dat er sterke voorkeur bestaat om bouw binnen de gemeente zoveel mogelijk circulair te laten verlopen.

Bij het onderhavige project is getracht zoveel mogelijk aan de streefwaarde voor woningbouw opgenomen in de GPR te voldoen.

4.3.9 Leidraad DIOR 2015

De Leidraad Duurzame Inrichting Openbare Ruimte (DIOR) is het kader van de gemeente voor het inrichten van openbare ruimte. Wanneer een partij openbare ruimte gaat inrichten dient die zich te houden aan de richtlijnen die in de DIOR genoemd worden. In het document staan wettelijke randvoorwaarden, richtlijnen, duurzaamheidseisen en beheerbaarheidseisen.

Het onderhavige project zal aan de gestelde eisen op basis van de DIOR voldoen. Het VO openbaar gebied is ter toetsing ingediend bij gemeente.