• No results found

6. Omgevingsaspecten en Effecten

6.7 Externe Veiligheid

6.7.1 Wet- en regelgeving, en beleid

Externe veiligheid gaat over de risico’s die ontstaan als gevolg van opslag of handelingen met gevaarlijke stoffen. Dit kan betrekking hebben op inrichtingen (bedrijven) of transportroutes. Op beide categorieën is verschillende wet- en regelgeving van toepassing. Om het transport van gevaarlijke stoffen te reguleren is het Basisnet opgezet en vastgesteld.

Externe veiligheidsrisico’s worden in beeld gebracht door middel van twee begrippen: het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR). Het plaatsgebonden risico gaat over de persoonlijke veiligheid van de individuele burger. Dit is de overlijdenskans voor een persoon die op een bepaalde afstand van een inrichting of een transportroute permanent (onbeschermd) aanwezig is. Het groepsrisico geeft de kans op een groep dodelijke slachtoffers (van een bepaalde omvang) door een ongeval met een gevaarlijke stof, afgezet tegen de oriëntatiewaarde.

De (hoofd)regels zijn vastgelegd in het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi), het Besluit externe veiligheid transportroutes (Bevt) en het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb). Voor het plaatsgebonden risico en de veiligheidszone geldt een grens- en een richtwaarde. De beoordeling van het groepsrisico vindt niet plaats door toetsing aan een vaste norm maar op basis van een verantwoording van het risico. Het bevoegd gezag beoordeelt hierbij de aanvaardbaarheid van het groepsrisico in het ruimtelijk besluit.

Op basis van het Besluit externe veiligheid transportroutes dient bij een plan (voor bijvoorbeeld het realiseren van woningen) gelegen binnen een afstand van 200 meter van een transportroute voor gevaarlijke stoffen het plaatsgebonden risico, het plasbrandaandachtsgebied en het groepsrisico te worden beschouwd. De Regeling basisnet geeft transporthoeveelheden waarmee rekening moet worden gehouden en de plaatsgebonden risico contour.

Voor een aantal veelvoorkomende inrichtingen en langs de belangrijkste transportroutes is het

plaatsgebonden risico door middel van een wettelijk voorgeschreven afstand vastgesteld. Bij inrichtingen geldt dit ook voor het invloedsgebied waarbinnen het bevoegd gezag het groepsrisico moet

verantwoorden (gegeven in de Regeling externe veiligheid inrichtingen (Revi)). Voor wegen en

spoorwegen zijn effectafstanden van de maatgevende scenario’s, waarbinnen deze routes effect kunnen hebben, bekend. Voor gevallen waarin afstanden niet zijn voorgeschreven, kan een berekening nodig zijn om de omvang van effecten aan te tonen.

6.7.2 Risicobronnen

De externe risicobronnen worden in beeld gebracht aan de hand van de risicokaart10 en het Basisnet. De risicokaart omvat bedrijven die een extern risico kunnen vormen. Ook buisleidingen en Basisnetroutes zijn opgenomen op de risicokaart. Het Basisnet bevat de wegen, spoorwegen en vaarwegen die als transportroute voor geklasseerde gevaarlijke stoffen worden gebruikt. Gemeentelijke routeringen voor transport gevaarlijke stoffen zijn niet opgenomen in het Basisnet. Op afbeelding 6.7 zijn de risicobronnen in de omgeving van het onderhavige projectgebied (Westerdreefkwartier) ofwel de locatie Westerdreef 9 Nieuw-Vennep weergegeven.

Afbeelding 6.7 Risicobronnen in de omgeving van het Westerdreefkwartier - risicokaart.nl

Transport van gevaarlijke stoffen over spoor, weg en water en met buisleidingen

Het onderhavige projectgebied is niet gelegen binnen 200 meter van een transportroute voor gevaarlijke stoffen. Een plaatsgebonden risicocontour of een plasbrandaandachtsgebied met betrekking tot een transportroute hoeft daarom niet te worden beschouwd, en een groepsrisicoberekening met betrekking tot een transportroute is voor het project Westerdreefkwartier tevens niet nodig. De dichtstbijzijnde Basisnetroute, de snelweg A4, ligt op meer dan 3,5 kilometer ten zuidoosten van het projectgebied.

10 www.risicokaart.nl

De dichtstbijzijnde buisleidingen waarmee gevaarlijke stoffen worden getransporteerd zijn gelegen op circa 290 meter van de rand van het onderhavige projectgebied. Het betreft een viertal buisleidingen, twee van Ocap Trading B.V. en twee van Gasunie. De leidingen van OCAP betreffen CO2-leidingen en de leidingen van Gasunie betreffen aardgasleidingen. De buisleidingen zijn weergegeven op afbeelding 6.7 en de gegevens van de buisleidingen staan in tabel 6.7.

De buisleiding met de grootste diameter (OCAP) kent een diameter van 660 millimeter en een maximale werkdruk van 22 bar. Een buisleiding met een diameter van 660 millimeter en een maximale werkdruk van 40 bar kent een invloedsgebied van 280 meter.

De buisleiding met de hoogste maximale werkdruk (Gasunie) kent een maximale werkdruk van 40 bar en een diameter van 168 millimeter. Het invloedsgebied van deze buisleiding betreft 70 meter.

De voorgenoemde invloedsgebieden zijn gebaseerd op het “Handboek buisleiding in bestemmingsplannen” (oktober 2016) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De invloedsgebieden van de aanwezige buisleidingen in de omgeving reiken niet tot aan de onderhavige projectlocatie ofwel het Westerdreefkwartier.

Tabel 6.7 Buisleidingen in de omgeving van het onderhavige projectgebied 276477

Ocap Trading B.V. Bevoegd gezag: I&M transport Status: Geaccordeerd door BG

Ligging bovenkant buisleidingdeel: 150 cm Staalsoort: Staal

Maatregel: - 276474

Ocap Trading B.V. Bevoegd gezag: I&M transport Status: Geaccordeerd door BG

Ligging bovenkant buisleidingdeel: 150 cm Staalsoort: Staal

Maatregel: - 168392

Leiding Gasunie Bevoegd gezag: I&M transport Status: Geaccordeerd door BG

Ligging bovenkant buisleidingdeel: 124 cm Staalsoort: Grade B

Maatregel: - 212726

Leiding Gasunie Bevoegd gezag: I&M transport Status: Geaccordeerd door BG

Ligging bovenkant buisleidingdeel: 153 cm Staalsoort: 5L Grade B

Maatregel: - Inrichtingen (Bedrijven)

Uit de risicokaart blijkt dat er twee risicovolle bedrijven in de omgeving van het onderhavige

projectgebied liggen. De dichtstbijzijnde inrichting waar gevaarlijke stoffen worden gebruikt, verwerkt of overgeslagen ligt op circa 300 meter van het projectgebied, namelijk Rijwielhuis Balk gevestigd op de Hugo de Vriesstraat 56. Het gaat om een bedrijf met een vergunde opslagcapaciteit van 10.000 kilogram aan vuurwerk (categorie G). Op circa 850 meter ten zuidoosten van het projectgebied ligt Honcoop Tweewielers op de Kerkstraat 12. Dit bedrijf heeft eveneens een vergunning voor het opslaan van 10.000 kilogram aan vuurwerk (categorie G). Beide bedrijven hebben zowel een bewaarplaats als een

bufferbewaarplaats. De veiligheidsafstand van beide bewaarplaatsen voor vuurwerk is 8 meter.

De voorgenomen woningen en het projectgebied liggen buiten het invloedsgebied van risicovolle bedrijven.

6.7.3 Conclusie

Het aspect externe veiligheid vormt geen belemmering voor het project Westerdreefkwartier.

6.8 Bedrijven & Milieuzonering/-hinder

Het onderhavige projectgebied is gelegen op de rand van een bedrijventerrein. In de omgeving van het onderhavige woningproject Westerdreefkwartier bevinden zich dus bedrijven. De aan het projectgebied grenzende bedrijven betreffen (audio-installatiebedrijf) Jacot Audiovisueel en Autobedrijf Marcel van Dijk.

Aan het projectgebied grenst tevens het (bedrijf)perceel Staringstraat 48 (maximaal categorie 2). Ten aanzien van de afstand tussen woningen en bedrijven worden de richtafstanden van de VNG gehanteerd, opgenomen in de publicatie “Bedrijven en milieuzonering”, om te beoordelen of er al dan niet sprake is van hinder vanwege bedrijven op de woningen.

De bedrijven naast het Westerdreefkwartier kennen de milieucategorieën 1 en 2. Met betrekking tot hinder en gevaar, in het kader van een goede ruimtelijke ordening, geldt voor categorie 1 en categorie 2 een richtafstand van respectievelijk ten hoogste 10 en 30 meter voor een rustig gebied. Voor gemengd gebied geldt een richtafstand van ten hoogste 0 en 10 meter. De woningen van het onderhavige project Westerdreefkwartier liggen buiten de contour van 10 meter afstand voor een gemengd gebied; hiermee wordt voor het project voldaan aan de richtafstanden van de VNG.

Nog afgezien van het voldoen aan de richtafstanden geldt het volgende voor geluidhinder:

Ten aanzien van de bedrijven in de omgeving valt geen relevante geluidhinder bij de woningen van het Westerdreefkwartier te verwachten. Het naastgelegen bedrijf Jacot Audiovisueel kent geen

buitenactiviteiten behoudens parkeren. Voor het naastgelegen bedrijf Autobedrijf Marcel van Dijk is onderzocht dat de buitenactiviteiten niet leiden tot een geluidsbelasting op de nieuwe woningen die hoger is dan de grenswaarden of die niet aanvaardbaar is (zie paragraaf 6.2.3). Andere bedrijven bevinden zich op ruime afstand, worden afgeschermd of kennen een beperkte geluidsemissie.

Voor een uitbreiding (van de activiteiten) zal het autobedrijf een melding/vergunningsaanvraag in het kader van het Activiteitenbesluit milieubeheer moeten doen. Daarmee is geborgd dat er geen

onaanvaardbare geluidsbelasting bij de woningen zal optreden.

Momenteel is er geen bedrijf met milieubelastende activiteiten op het naastgelegen perceel Staringstraat 48 gevestigd. Er wordt voldaan aan de richtafstand van 10 meter, want de afstand tussen het perceel en de onderhavige woningen is meer dan 10 meter. Er is dus geen belemmering voor de woningen vanuit dit perceel. Tevens is het zo dat de verwachting is dat er in de nabije toekomst woningbouw op het perceel Staringstraat 48 plaatsvindt, in het kader van de herontwikkeling Pionier-Bolsterrein. Dit perceel is als woongebied opgenomen in het Masterplan van de gemeente voor De Pionier en het Bolsterrein. Mocht er zich toch een (milieubelastend) bedrijf vestigen op het perceel dan zal het bedrijf aan de kaders van het Activiteitenbesluit milieubeheer moeten voldoen. Daarmee is geborgd dat er geen onaanvaardbare milieu-/geluidsbelasting bij de woningen van het Westerdreefkwartier zal optreden.

Met het onderhavige project Westerdreefkwartier wordt geen milieubelastende functie opgericht.

In de (directe) omgeving van de voorgenomen woningen bevinden zich geen relevante milieubelastende bedrijven. Er is (met betrekking tot de richtafstanden) voldoende afstand tussen de voorgenomen woningen van het Westerdreefkwartier en de functies in de omgeving.

Het aspect bedrijven & milieuzonering vormt geen belemmering voor het onderhavige project.