• No results found

6. Omgevingsaspecten en Effecten

6.2 Geluid(hinder)

6.2.1 Algemeen

Geluid beïnvloedt vaak de kwaliteit van de leef- en woonomgeving. De belangrijkste geluidsbronnen die in het kader van de ruimtelijke ordening van belang zijn, zijn wegverkeer, railverkeer en bedrijven. De mate van acceptatie en hinder is onder meer afhankelijk van de functie van het geluidsbelaste object, en hiervoor kent de wetgeving ‘geluidsgevoelige bestemmingen’ zoals wonen, zorg en onderwijs.

Het onderhavige project ligt in de geluidszones van de Westerdreef en Venneperweg. Daarnaast ligt het projectgebied in de huidige situatie op ongeveer 90 meter afstand van het gebied met de

gebiedsaanduiding ‘Geluidszone – industrie’. Verder ligt het project buiten de 20Ke-contour van Schiphol.

De te realiseren 136 woningen in het onderhavige project zijn nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen.

Een onderzoek op grond van de Wet geluidhinder (Wgh) is noodzakelijk. Ten behoeve van het project Westerdreefkwartier is akoestisch onderzoek verricht door het bureau LBP|SIGHT. Het rapport

“Appartementen Westerdreef 9 in Nieuw Vennep: Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai” van LBP|SIGHT (d.d. 18 maart 2020) is opgenomen als bijlage 2 van deze ruimtelijke onderbouwing.

Met het akoestisch onderzoek wordt onder meer inzicht gegeven in het aantal woningen met geluidsbelasting(en) boven de grenswaarden en in het aantal benodigde hogere waarden.

Bij het verlenen van een hogere waarde moet de gemeente een afweging maken aangaande de reductie van de geluidsbelasting (maatregelen) en de aanvaardbaarheid van de geluidsbelasting. De gemeente Haarlemmermeer heeft momenteel geen geluidsbeleid.

Ten aanzien van de geluidsbelasting vanwege het naastgelegen autogaragebedrijf heeft LBP|SIGHT ook een onderzoek verricht. Het rapport “Appartementen Westerdreef 9 in Nieuw Vennep: Akoestisch

onderzoek autobedrijf Marcel van Dijk” (d.d. 10 april 2020) van LBP|SIGHT is opgenomen als bijlage 3 van deze ruimtelijke onderbouwing.

6.2.2 Wet- en regelgeving

De Wet geluidhinder (Wgh) bevat het wettelijk kader voor de toegestane geluidsbelasting van een weg, spoorweg en industrieterrein bij geluidsgevoelige bestemmingen. In zijn algemeenheid stellen de Wet geluidhinder en het Besluit geluidhinder eisen aan de maximaal toegestane geluidsbelasting als de geluidsgevoelige bestemming in de geluidszone van de bron is geprojecteerd. Daarnaast bevat de wet- en regelgeving een bandbreedte waartussen hogere waarden nodig zijn. De bandbreedte wordt (ten aanzien van te realiseren nieuwe woningen) begrensd door de onderstaande waarden, in tabel 6.2A.

Een waarde boven de voorkeursgrenswaarde is onder voorwaarden aanvaardbaar. Een hogere

geluidsbelasting op de gevel dan de maximale ontheffingswaarde is slechts mogelijk als deze gevel ‘doof’

wordt uitgevoerd of deze gevel wordt afgeschermd van het geluid van de bron (middels een vliesgevel).

Indien de geluidsbelasting op de gevel hoger is dan de voorkeursgrenswaarde en lager dan de maximale ontheffingswaarde, dan kan ontheffing (een hogere waarde) worden aangevraagd. De hogere waarden

Tabel 6.2A Grenswaarden geluidsbelasting op de gevels van woningen

Voorkeurs-grenswaarde Maximale grens-/

ontheffingswaarde

Wegverkeer, binnenstedelijk 48 dB 63 dB

Wegverkeer, buitenstedelijk 48 dB 53 dB

Spoorwegverkeer 55 dB 68 dB

Industrieterrein 50 dB(A) 55 dB(A)

Een aantal wegen kennen geen wettelijke geluidszone, namelijk wegen die gelegen zijn binnen een als woonerf aangeduid gebied en wegen waarvoor een maximum snelheid van 30 km/uur geldt. Voor deze wegen dient in het kader van de goede ruimtelijke ordening wel de geluidsbelasting te worden

beschouwd, maar is dus geen sprake van te verlenen hogere waarden.

Naast geluidsbelasting vanwege wegverkeer, railverkeer en industrieterreinen (binnen de bijbehorende geluidszones) kan er ook sprake zijn van specifiek geluid geproduceerd door bepaalde activiteiten (van bedrijven/inrichtingen). De grenswaarden voor de geluidsbelasting vanwege die activiteiten staan in het Activiteitenbesluit milieubeheer. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in etmaalperiodes en type

geluidsbelasting. Ten aanzien van de grenswaarden van Activiteitenbesluit milieubeheer, voor de geluidsbelastingen van bedrijven afzonderlijk, is geen sprake van hogere waarden c.q. ontheffingen zoals in de Wet geluidhinder. De grenswaarden van het Activiteitenbesluit milieubeheer worden in het kader van een goede ruimtelijke ordening toegepast bij de realisatie van nieuwe woningen.

6.2.3 Geluidsbelastingen / Resultaten akoestisch onderzoek 6.2.3.1 Uitgangspunten

Ten behoeve van de woningen in het onderhavige project Westerdreefkwartier zijn twee akoestische onderzoeken verricht door het bureau LBP|SIGHT. De resultaten van het akoestisch onderzoek

wegverkeer staan in het rapport “Appartementen Westerdreef 9 in Nieuw Vennep: Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai” (d.d. 18 maart 2020). De resultaten van het akoestisch onderzoek autogaragebedrijf staan in het rapport “Appartementen Westerdreef 9 in Nieuw Vennep: Akoestisch onderzoek autobedrijf Marcel van Dijk” (d.d. 10 april 2020).

De onderhavige locatie Westerdreef 9 Nieuw-Vennep ligt buiten de geluidcontour die staat in bijlage A van het document van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu Geluidsbelastingkaarten luchthaven

Schiphol voor het gebruiksjaar 2016.

Het project(gebied) ligt in de geluidszones van de volgende, volgens de Wet geluidhinder (Wgh) gezoneerde, wegverkeer-geluidsbronnen: Venneperweg en Westerdreef.

In deze paragraaf (6.2.3) komen de geluidsbelastingen op het ontwerp van de gebouwen zonder

aanvullende maatregelen aan bod. De gemaakte keuzes in het (steden)bouwkundig plan resulteren in de hierna gegeven geluidsbelastingen op de woningen.

Rapport akoestisch onderzoek wegverkeer

Zoals te zien is in paragraaf 2.3.3 van het rapport van LBP|SIGHT, is het onderhavige projectgebied opgedeeld in drie deelgebieden ten behoeve van het akoestisch onderzoek. Het eerste deelgebied heeft betrekking op de 6 grondgebonden woningen, het tweede deelgebied op het kleinere appartementenblok van 22 woningen en ten slotte het derde deelgebied op het blok met de overige appartementen.

In bijlage 3 van het rapport van LBP|SIGHT staan alle rekenresultaten.

6.2.3.2 Wegverkeer

De berekende geluidsbelasting vanwege het wegverkeer op de Venneperweg is ten hoogste 61 dB (inclusief de wettelijke aftrek van 5 dB) op een deel van de appartementen en op de grondgebonden woningen. Hiermee wordt de voorkeursgrenswaarde van 48 dB met ten hoogste 13 dB overschreden. De overschrijdingen hebben betrekking op de 6 grondgebonden woningen, de woningen in het kleinere appartementenblok (c.q. bouwblok A), de woningen/appartementen in bouwblok B en een deel van de woningen in bouwblok C. Op de overige woningen is de geluidsbelasting ten hoogste 48 dB, en er wordt daarmee voldaan aan de voorkeursgrenswaarde.

De berekende geluidsbelasting vanwege het wegverkeer op de Westerdreef is ten hoogste 61 dB inclusief de wettelijke aftrek van 5 dB op de zuidoostgevel van de appartementen langs de Westerdreef. Hier wordt de voorkeursgrenswaarde van 48 dB met ten hoogste 13 dB overschreden. De overschrijdingen hebben betrekking op de woningen in het kleinere appartementenblok (c.q. bouwblok A) en de woningen in de bouwblokken B, C en E. Op de overige woningen is de geluidsbelasting ten hoogste 48 dB, en er wordt daarmee voldaan aan de voorkeursgrenswaarde.

6.2.3.3 Cumulatieve geluidsbelasting

Er is sprake van de samenloop van verschillende geluidsbronnen als bedoeld in artikel 110f Wgh. Daarom is de cumulatieve geluidsbelasting vanwege wegverkeer bepaald. De cumulatie is berekend vanwege alle geluidsbronnen die een relevante geluidsbelasting bij de woningen van het onderhavige project kunnen veroorzaken. De gecumuleerde geluidsbelasting vanwege de Venneperweg en de Westerdreef bedraagt ten hoogste 67 dB (zonder toepassing van de aftrek volgens artikel 110g Wet geluidhinder). Deze

geluidsbelasting treedt op bij zuidwestgevels en zuidoostgevels van de appartementen nabij het kruispunt Venneperweg-Westerdreef (ofwel de rotonde).

6.2.3.4 Geluidsbelastingen vanwege activiteiten Autobedrijf Marcel van Dijk

Een tweetal bedrijfssituaties is doorgerekend. De hoogst berekende geluidsbelastingen worden hierna beschreven.

Langtijdgemiddeld beoordelingsniveau

De hoogst berekende langtijdgemiddelde geluidsbelasting bedraagt 48 tot 49 dB(A) in de dagperiode.

Hiermee wordt voldaan aan de grenswaarde van 50 dB(A) voor de dagperiode.

De bepalende bronnen voor de berekende langtijdgemiddelde geluidniveaus zijn de hogedrukspuit op de wasplaats en de luchtcompressor.

Maximale geluidniveaus (piekgeluid)

Het hoogst berekende maximale geluidniveau bedraagt 67 dB(A), door het dichtslaan van portieren, en voldoet aan de grenswaarde van 70 dB(A) voor de dagperiode.

6.2.4 Maatregelen (overweging), en hogere waarden, wegverkeerslawaai 6.2.4.1 Algemeen

Het akoestisch onderzoek heeft uitgewezen dat ten gevolge van het wegverkeer de voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt overschreden. Voor een deel van de nieuwe woningen moet daarom een hogere

(grens)waarde worden aangevraagd. In dat kader dienen maatregelen te worden overwogen. Een maatregel is (in het kader van de Wgh) doeltreffend als de geluidsbelasting met die maatregel wordt teruggebracht tot de voorkeursgrenswaarde (zijnde 48 dB voor een weg).

Er is momenteel geen gemeentelijk geluidsbeleid dan wel ontheffingsbeleid.5

5 In het rapport van het akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai staan gemeentelijke akoestische randvoorwaarden

6.2.4.2 Bron- en afschermende maatregelen

Mogelijke bron- en afschermende maatregelen zijn onder andere:

 Geluidreducerend wegdek:

Stille wegdekken zijn voor veel wegbeheerders een van de weinige mogelijkheden om effectieve geluidreductie te realiseren. De keus van een wegdek in een bepaalde situatie moet door de

wegbeheerder goed onderzocht worden, omdat sommige type wegdek niet goed blijven functioneren (reduceren) onder bepaalde verkeersstromen. Het aanbrengen van bijvoorbeeld ‘dunne deklagen A of B’ geeft bij een snelheid van 50 km/uur voor lichte voertuigen een reductie van de geluidsbelasting van 3 à 4 dB. Voor zwarte voertuigen is de geluidreductie 1 à 2 dB. Deze afname zou voor een aantal woningen voldoende kunnen zijn om de geluidbelasting terug te brengen tot de

voorkeursgrenswaarde.

In de onderhavige situatie zou op een beperkt deel van zowel de Westerdreef als de Venneperweg een

‘stil wegdek’ moeten worden aangebracht. De aanleg van een beperkte lengte ‘stil wegdek’ is veelal vanuit beheers- en onderhoudsoverwegingen niet wenselijk. Het project ligt dichtbij de kruising Westerdreef-Venneperweg. Op een kruising is het ook niet wenselijk vanwege beheers- en

onderhoudsoverwegingen om ‘stil wegdek’ toe te passen. Bovendien zal het aanbrengen van een ‘stil wegdek’ voor slechts een beperkt aantal woningen van dit project, stuiten op financiële bezwaren.

 Geluidscherm:

Voor een voldoende geluidafschermende werking moeten geluidschermen een hoogte hebben die een relatie heeft met de hoogte van de achterliggende bebouwing. Om in de onderhavige situatie de hogere bouwlagen van het geluid af te schermen zou een scherm met een hoogte van meer dan 10 meter langs zowel de Venneperweg als de Westerdreef geplaatst moeten worden. Een dergelijk hoog scherm vormt in de onderhavige situatie een stedenbouwkundig en architectonisch ongewenste barrière. Ook kunnen zich verkeersgevaarlijke situaties voordoen nabij de kruisingen (door

belemmering zicht). Bovendien is het realiseren van een gesloten geluidscherm praktisch onmogelijk vanwege de in- en uitritten.

 Verlagen maximumsnelheid:

Beide wegen betreffen (doorgaande) ontsluitingswegen waar een goede doorstroming van het verkeer gewenst is. Om deze wegen in te richten als 30 km/u-zones, zouden snelheidsbeperkende voorzieningen gerealiseerd moeten worden die de doorstroming van het verkeer juist zouden belemmeren. Het verlagen van de verkeersintensiteit is niet mogelijk vanwege praktische bezwaren.

6.2.4.3 Hogere (grens)waarden geluidsbelasting

Ten aanzien van de afweging van de toepassing van maatregelen, en de verlening van hogere waarden, voldoet het onderhavige project Westerdreefkwartier aan de wettelijke normen.

De volgende hogere waarden voor de geluidsbelasting vanwege wegverkeer op de woningen van het project Westerdreefkwartier dienen te worden vastgesteld.

Tabel 6.2B Hogere waarden vanwege de Venneperweg

Aantal woningen Hoogste geluidsbelasting

na wettelijke aftrek Hoogst aan te vragen hogere waarde

Grondgebonden woningen 6 61 61

Appartementen 45 61 61

Tabel 6.2C Hogere waarden vanwege de Westerdreef

Aantal woningen Hoogste geluidsbelasting

na wettelijke aftrek Hoogst aan te vragen hogere waarde

Appartementen 72 61 61

6.2.5 Conclusie

Uit de geluidsberekeningen blijkt dat op de gevels van de nieuwe woningen van het onderhavige project de geluidsbelasting vanwege het verkeer op de Venneperweg ten hoogste 61 dB (inclusief aftrek ex artikel 110g Wgh) bedraagt op de appartementen en de grondgebonden woningen. De (voorkeurs)grenswaarde van 48 dB wordt daarmee overschreden. De maximale ontheffingswaarde van 63 dB wordt echter niet overschreden.

Uit de geluidsberekeningen blijkt dat op de gevels van de nieuwe woningen van het onderhavige project de geluidsbelasting vanwege het verkeer op de Westerdreef ten hoogste 61 dB (inclusief aftrek ex artikel 110g Wgh) bedraagt op de appartementen. De (voorkeurs)grenswaarde van 48 dB wordt daarmee overschreden. De maximale ontheffingswaarde van 63 dB wordt echter niet overschreden.

De gecumuleerde geluidsbelasting vanwege de Venneperweg en de Westerdreef bedraagt ten hoogste 67 dB (zonder toepassing van de aftrek ex artikel 110g Wgh). Ten aanzien van de gecumuleerde

geluidsbelasting kan de aftrek ex artikel 110g Wgh niet worden toegepast.

Gezien de overschrijdingen van de voorkeursgrenswaarde dienen voor beide wegen hogere waarden door de gemeente te moeten worden vastgesteld. Het onderhavige project Westerdreefkwartier voldoet aan de wettelijke normen. De woningen waarvoor hogere waarden moeten worden vastgesteld staan aangegeven in paragraaf 6.2.4.3 van deze ruimtelijke onderbouwing en in hoofdstuk 4 van het rapport van LBP|SIGHT.

LBP|SIGHT heeft ten aanzien van de onderhavige (aanvraag) omgevingsvergunning de geluidwering van de gevels van de woningen afgestemd op de gecumuleerde geluidsbelasting vanwege alle geluidbronnen.

Op deze manier worden de bewoners optimaal beschermd tegen de geluidsbelasting in de omgeving en wordt een goed woon- en leefklimaat gewaarborgd.

De geluidsbelastingen vanwege het naastgelegen garagebedrijf (Autobedrijf Marcel van Dijk) ter plaatse van de woningen van het onderhavige project Westerdreefkwartier, voldoen aan de grenswaarden van het Activiteitenbesluit milieubeheer. De geluidsbelastingen vanwege het autogaragebedrijf vormen hiermee geen belemmeringen voor het project.