• No results found

Transcripten interviews schoonmaakmedewerkers

In document Onderzoek naar zelfsturende teams (pagina 73-84)

Interviewer: Rosario dos Santos

Geïnterviewde: Asito 1ste schoonmaakmedewerker 1. Tijdsduur: 30 minuten

Type transcript: De onderzoeker heeft alle interviews uitgetypt in transcripten. Hierbij is gestreefd naar

volledigheid: de geluidsopname is daarvoor meerder keren beluisterd om zoveel mogelijk de moeilijk verstaanbare stukken exact weer te geven. Eventuele onnodige teksten (zoals tussenwerpsel, euh en ah, gestotter, herhalingen) zijn weggelaten. De meeste taalfouten van de sprekers zijn in het transcript gecorrigeerd. In het transcript is geprobeerd zo dicht mogelijk bij de woordkeuze van de sprekers te blijven.

--- ---

Algemeen Hoe oud bent u? Geïnterviewde: 22

In hoeveel object voert u schoonmaakwerkzaamheden uit? Geïnterviewde: 1

Hoelang werkt u bij Asito?

Geïnterviewde: Nou ik werk al vanaf mijn 16de al bij Asito. Begonnen met een bijbaantje en nu fulltime als 1ste medewerkerster. Dus 6 jaar ongeveer.

1. Team + 5. Eigenschappen van teamleden

Met hoeveel medewerkers werkt u samen binnen het object?

Geïnterviewde: We werken binnen het ziekenhuis met 20 schoonmaakmedewerkers. Hoe vaak hebben de schoonmaakmedewerkers contact met elkaar?

Geïnterviewde: Best wel vaak, want ik zorg altijd ik op kantoor aanwezig ben als er medewerkers komen.

Medewerkers komen dagelijks op kantoor om de materialen te pakken voor de werkzaamheden. Daarnaast hebben we een vaste koffieavond waar we de gang van zaken bespreken met elkaar, en dat gebeurd wekelijks.

Bent u flexibel in u werk?

Geïnterviewde: Ja, ik werk nu fulltime dus ben vrijwel elke dag aanwezig. Zijn uw collega’s ook flexibel in hun werk?

Geïnterviewde: Dat is wel verschillend, maar het merendeel van de schoonmaakmedewerkers is erg flexibel en willen altijd extra werken. Maar dat moet haast wel, want af en toe heb je wel is extra werk. En onderling werken we veel samen.

Heerst er een gevoel van gezamenlijk verantwoordelijkheid onder de schoonmaakmedewerkers?

Geïnterviewde: Ja zeker, we hebben een hecht team en iedereen toont goede inzet. Dat merk aan dat medewerkers communiceren over de gang van zaken binnen het object. We doen dit ook samen dus dat snapt iedereen wel. 2. Zelfsturend

Hebben jij en je collega’s de mogelijkheid om beslissingen te nemen over de werkzaamheden?

Geïnterviewde: Als medewerkers iets willen doen dan bespreken we dat eerst met elkaar en dan maak ik de beslissing wat er gebeurd.

In hoeverre mag uzelf problemen oplossen tijdens werk?

Geïnterviewde: Ik heb zelf wel veel verantwoordelijkheden en mag ook veel doen. Maar als er dingen zijn waar ik niks van weet of wat dan ook dan contacteer ik altijd wel mijn objectleider. Dat vind ik wel leuk.

3. Leiderschap

Hoe vaak zie je de objectleider in de week?

Geïnterviewde: ik zie mijn leidinggevende 1 keer in de week, maar als er problemen zijn kan ik hem/haar gelijk bellen.

Geïnterviewde: Wel goed, het is meer coachend rol. Als ik dingen tegenkom waar ik tegen aanloop kan ik bij de objectleider terecht. En geef ik dat verder door aan mijn eigen team. Bijvoorbeeld met contractverlenging die niet doorkomen, hoe gaan we dat oplossen en nieuwe medewerkers en sollicitaties.

Dus jij neemt in feite al best wel wat taken over van de leidinggevende?

Geïnterviewde: Ja de 1ste medewerkers heeft bij ons best wel veel taken van de objectleider overgenomen. Zoals bijvoorbeeld sollicitaties, planning, urenregistratie, kwaliteitsmetingen (DKS), contractbeëindiging en

functioneringsgesprekken.

En de objectleider heeft daarin een coachend rol om te kijken hoe we dat het best kunnen doen. En hoe gaan die functioneringsgesprekken?

Voor de functioneringsgesprekken hebben we een formulier voor en dat doen we jaarlijks. Dat gaat dan in een ‘’1 op 1 gesprek’’. Dat voer ik dan uit met een schoonmaakmedewerker. Onderwerpen als: kwaliteit van werk, zelfredzaamheid, contact met collega’s, contact met de leiding, betrokkenheid. Maar daarentegen kunnen ze dan ook nog feedback geven op mij.

4. Communicatie

Hoe ervaart u de communicatie met uw collega’s?

Geïnterviewde: Meestel is dat goed, we komen wekelijks bij elkaar en bespreken alles over het werk. Maar er zijn soms ook wel is communicatie problemen. Dan hebben bijvoorbeeld de schoonmaakmedewerkers met z’n drieën 1 werkkar, dat gaat natuurlijk niet.

En hoe ga je daar mee om?

Geïnterviewde: Dan ga ik per persoon even een gesprek aan. Maar zo weinig mogelijk met hun 3 tegelijk een gesprek aan te gaan. Maar ik laat ze zelf niet het probleem oplossen. Daarmee kun je het gedeeltelijk oplossing en dat gaat meestal goed. Schoonmaakmedewerkers kunnen altijd bij mij terecht mochten er problemen zijn, dan sta ik voor ze klaar.

Kunnen jullie elkaar feedback geven en ontvangen?

Geïnterviewde: Ja, elkaar feedback geven gebeurd ook vaak. Maar vooral in jaargesprekken. We hebben dan jaarlijks jaargesprekken, dan ga we met elkaar het gesprek aan over hoe het verlopen is op werk. Dan bespreken we dingen die we misschien anders kunnen doen. Hoe heb ik het gedaan? Moet dat anders en de werkzaamheden. En ook naar de medewerkers toe kunnen zij met dingen komen wat zij vinden dat we anders kunnen doen.

Wordt er met de klant gecommuniceerd over de werkzaamheden?

Geïnterviewde: Ja, af en toe ga ik naar de klant toe om te bespreken hoe de kwaliteit is. We hebben ook controles, maar tot nu toe gaat het heel goed eigenlijk. Onze objectleider is hier verantwoordelijk voor.

En hoe werk z’n controle dan?

Eén keer in de zoveel weken hebben we daar een planning voor. Dan hebben we een lijstje (DKS) wat je doorneemt Dan ga je de ruimtes die je schoonmaakt af en voer je de controle. Dan kijk je naar de kwaliteit van je ruimte. De resultaten voeren je in het systeem en dan komt er een cijfer uit en dat bespreek je met de medewerker. Op die manier kunnen wij dan de kwaliteit waarborgen. Maar de objectleider voert de jaarlijkse gesprekken met de klant. Maar voor korte gesprekken ben ik daar voor aangewezen.

Kunnen andere schoonmaakmedewerkers de resultaten van de controles inzien?

Ja, we willen wel dat ze die controleformulieren in kunnen zien. Dat ze dus ook weten wat beter kan. Want vaak hebben medewerkers één blik over het werk en kijken ze niet verder. En doormiddel van controlelijsten kunnen ze aan andere dingen denken.

Als u iets niet weet over de werkzaamheden waar haalt u dan informatie vandaan?

Geïnterviewde: Ja ik ben 1ste medewerkster, werk fulltime en weet vrijwel altijd wat ik moet doen. Daarnaast voer ik altijd de planningen uit, dus. Verder kan ik met vragen waar ik niet mee uitkom altijd contact opnemen met de objectleider.

Geldt dat ook voor de rest van het team?

Geïnterviewde: Ja schoonmaakmedewerkers weten altijd wel wat de werkzaamheden zijn. Wanneer daar

onduidelijkheid over is kunnen ze altijd bij mij terecht en daarnaast werken we met werkmappen en een planning daar staat precies in wie wat moet doen en hoe laat.

Als schoonmaakmedewerkers niet precies weten wat ze moeten doen kunnen ze dan ergens terecht voor informatie of vragen?

Geïnterviewde: In principe kunnen ze altijd bij mij terecht en we hebben ook werkmappen waarin ze kunnen zien wat ze moeten doen.

6. Opleiding

Heeft u de basis (vak) opleiding gevolgd

Geïnterviewde: Ja de basis opleiding heb ik gevolgd ja.

Heeft u enige idee hoeveel van uw collega’s de basis (vak) opleiding heeft gevolgd?

Geïnterviewde: De medewerkers werken bijna 20 jaar in het ziekenhuis en die hebben de basiskennis wel. Maar het is misschien wel belangrijk dat ze de basiscursus weer volgen om even op te frissen. Maar nieuwe medewerkers krijgen worden wel binnen 3 maand opgeleid. Naast de basisopleiding geven wij hier zelf ook een toets van bekwaamheid bij iedere nieuwe medewerker. Dat is eigen iets extra om te kijken of een medewerker geschikt is voor de schoon. Want bij sollicitatiegesprek kom je niet achter of iemand daar voor geschikt is.

8. Beloningsystemen

Wordt u of samen met uw collega’s beloond of waardering gegeven bij het leveren van goede prestaties? Hoe wordt dat ervaren binnen de groep?

Geïnterviewde: We krijgen geen beloning bij goede prestaties. Maar door die controleformulieren kunnen we wel zien hoe een medewerker functioneert. Dus als blijkt dat een medewerker constant goed presteert, biedt Asito vaak ook de mogelijkheid om door te groeien. Door middel van opleidingen en trainingen. Daarnaast doen we wel eens koffie met gebak als er iets te vieren valt.

Heeft u verder nog opmerkingen over de gang van zaken bij uw werk?

Geïnterviewde: Je merkt wel dat er verschillen zijn in medewerkers. Er zijn mensen die graag hun werk goed willen doen en verder niks meer willen. Maar er zijn ook medewerkers die gemotiveerd zijn en graag meer willen leren en doen binnen het object. En vooral bij de laatste groep kunnen we nog meer uit halen. Meer verantwoordelijkheid geven in hun werkzaamheden. Maar daarentegen vind ik wel dat je daar niet altijd naar gewaardeerd wordt en niet naar beloond wordt wanneer je taken overneemt van de objectleider.

Interviewer: Rosario dos Santos

Geïnterviewde: Asito 1ste schoonmaakmedewerker 2. Tijdsduur: 30 minuten

Type transcript: De onderzoeker heeft alle interviews uitgetypt in transcripten. Hierbij is gestreefd naar

volledigheid: de geluidsopname is daarvoor meerder keren beluisterd om zoveel mogelijk de moeilijk verstaanbare stukken exact weer te geven. Eventuele onnodige teksten (zoals tussenwerpsel, euh en ah, gestotter, herhalingen) zijn weggelaten. De meeste taalfouten van de sprekers zijn in het transcript gecorrigeerd. In het transcript is geprobeerd zo dicht mogelijk bij de woordkeuze van de sprekers te blijven.

--- Algemeen

Hoe oud bent u? Geïnterviewde: 60

In hoeveel object voert u schoonmaakwerkzaamheden uit? Geïnterviewde: 1

Hoelang werkt u bij Asito?

Geïnterviewde: Ik werk al ruim al 18 jaar als 1ste schoonmaakmedewerkster van de Universiteit. 1. Team + 5. Eigenschappen van teamleden

Met hoeveel medewerkers werkt u samen binnen het object? Geïnterviewde: Wij werken hier met 65 medewerkers samen. Hoe vaak hebben de schoonmaakmedewerkers contact met elkaar?

Geïnterviewde: De schoonmaakmedewerkers hebben dagelijks contact met elkaar. Want het is hier erg veel werk te doen en dat plannen we over de hele week.

Bent u flexibel in u werk?

Geïnterviewde: Ja, ook omdat ik 1ste medewerker ben kan ik daar vrij in zijn. Vaak moet ik mensen aansturen over welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden.

Zijn uw collega’s ook flexibel in hun werk?

Geïnterviewde: Ik ben helaas niet altijd op het object, maar ik heb fantastische mensen werken en als er iets geregeld moet worden kan ik de schoonmaakmedewerkers bellen en dan komen we er altijd uit. Maar dat iets wat ik moet doen want andere collega’s hebben daar geen zicht op. Het is een heel grond pand en er werken veel mensen. Maar als ik even bel en zeg van: er zijn zieken hoe kunnen we dat invullen dan komt er altijd wel een medewerker die iets extra’s wilt doen.

Heerst er een gevoel van gezamenlijk verantwoordelijkheid onder de schoonmaakmedewerkers?

Geïnterviewde: Kijk je kunt altijd kritiek of iets zeggen als het werk niet goed is. Maar ik vind zeker belangrijk om schoonmaakmedewerkers te motiveren en laten weten wanneer ze goed werk verrichten. Die gezamenlijke verantwoordelijk zie je dan terug op moment dat mensen voor elkaar willen werken en elkaar attenderen op de werkzaamheden. En dat hebben wij hier echt met elkaar!

2. Zelfsturend

Hebben jij en je collega’s de mogelijkheid om beslissingen te nemen over de werkzaamheden?

Geïnterviewde: Nee, wij werken hier resultaat gericht en maken dus ook resultaatgericht schoon. Iedereen heeft z’n eigen afdeling die schoon gemaakt moet worden en dat moet binnen bepaalde tijd afgerond zijn.

De tijd van de werkzaamheden kan daarin variëren, maar in principe is niet de bedoeling dat er door

schoonmaakmedewerkers zelf besloten wordt waar en welke ruimtes ze kunnen schoonmaken. Het is een groot pand en moet goed aangestuurd worden. Universiteit Twente is niet alleen maar een studie, maar ook andere zaken. Maar komen veel meer verschillende werkzaamheden bij kijken en die hebben ook onderhoud nodig.

Geïnterviewde: Omdat ik hier als 1ste medewerker werkzaam ben geef ik dus leiding aan 65 man. Dus ben ik erg druk met organiseren van alles.

3. Leiderschap

Hoe vaak zie je de objectleider in de week? Geïnterviewde: wekelijks, elke dag.

Hoe ervaar je de wijze van leiding geven van de objectleider? Is dat controlerend, coördinerend, coachend? Geïnterviewde: Nou kijk iedereen heeft wel is een aanwijzing nodig. Dus dat heb ik ook.

4. Communicatie

Hoe ervaart u de communicatie met uw collega’s?

Geïnterviewde: Mijn taak is om de 60 mensen aan te sturen. De communicatie onderling is zeer goed. Medewerkers willen graag werken en vanuit mijn kant is de taak om hun te vertellen hoe we gaan werken en wat daar het beste bij past. Maar het is prettig om met hun samen te werken. En ik zeg ze altijd als er iets is of je wilt wat weten dan laat me horen. Soms is niet alleen leidinggeven maar ook naar anderen luisteren en dat is ook heel belangrijk. Kunnen jullie elkaar feedback geven en ontvangen?

Geïnterviewde: Ja, medewerkers helpen elkaar en geven ook aan wanneer ze iets van een andere kwijt willen. Wordt er met de klant gecommuniceerd over de werkzaamheden?

Geïnterviewde: Wekelijks, dan hebben we over de kwaliteit van het werk en adviseer ik ook waar nodig hoe een klant geld kan besparen of op moet letten.

Als u iets niet weet over de werkzaamheden waar haalt u dan informatie vandaan?

Geïnterviewde: Dat komt haast niet voor, omdat ik 1ste medewerker ben en ben erg druk met aansturen van personeel. Mijn taak is ook om te zorgen dat de boel schoon blijft. Maar bij zaken waar ik denk dat ik ze niet kan oplossen ga ik naar mijn eerst volgende leidinggevende.

Geldt dat ook voor de rest van het team?

Geïnterviewde: Ze hebben allemaal een eigen taak. Dat doen ze al jaren. Ik zorg ook voor een whitebord waarop de planning staat waar , wanneer en welk persoon de werkzaamheden moet uitvoeren. Dus als iemand ziek is kan hij/zij zo zien welk persoon hij moet vervangen en welke werkzaamheden hij/zij moet uitvoeren.

Als schoonmaakmedewerkers niet precies weten wat ze moeten doen kunnen ze dan ergens terecht voor informatie of vragen?

Geïnterviewde: Ze kunnen altijd bij mij terecht met vragen. Daarnaast is er een planning gemaakt door mij waarin ze kunnen lezen welke werkzaamheden zij moeten uitvoeren.

6. Opleiding

Heeft u de basis (vak) opleiding gevolgd

Geïnterviewde: ja, de basis vakopleiding heb ik gehad en andere verschillende opleidingen. Heeft u enige idee hoeveel van uw collega’s de basis (vak) opleiding heeft gevolgd?

Geïnterviewde: Als goed heeft het merendeel schoonmaakmedewerkers die onder mij vallen een basis opleiding gevolgd. Maar er zitten wel is mensen die geen basis cursus hebben maar en mensen met bijvoorbeeld een MBO of HBO opleiding hebben.

8. Beloningsystemen

Wordt u of samen met uw collega’s beloond of waardering gegeven bij het leveren van goede prestaties? Hoe wordt dat ervaren binnen de groep?

Geïnterviewde: Ja dat belonen wij wel maar op geheel eigen wijze. Ik doe dat niet altijd omdat de groep te groot is. Maar meestal vertel ik het ze dat ik trots op ze ben en fantastisch is gewerkt is. Dan geef af en toe wel een kleinigheidje mee.

Heeft u verder nog opmerkingen over de gang van zaken bij uw werk?

Geïnterviewde: Nou ik heb dus een functie als niet-meewerkend voordame. Omdat ik dat lichamelijk niet meer aankan. Maar Asito heeft mij de mogelijkheid gegeven om op deze pand alles te regelen en het contact met personeel. En daar ben ik ontzettend blij mee.

Naast sturen en organiseren hou ik ook contact met de klant. Ik probeer ook klanten te adviseren hoe ze bepaalde taken beter kunnen doen. Maar ik vind het hartstikke leuk om te doen. Zal alleen wel mooi zijn als ik daar naar betaald werd.

Interviewer: Rosario dos Santos

Geïnterviewde: Asito 1ste schoonmaakmedewerker 3. Tijdsduur: 30 minuten

Type transcript: De onderzoeker heeft alle interviews uitgetypt in transcripten. Hierbij is gestreefd naar

volledigheid: de geluidsopname is daarvoor meerder keren beluisterd om zoveel mogelijk de moeilijk verstaanbare stukken exact weer te geven. Eventuele onnodige teksten (zoals tussenwerpsel, euh en ah, gestotter, herhalingen) zijn weggelaten. De meeste taalfouten van de sprekers zijn in het transcript gecorrigeerd. In het transcript is geprobeerd zo dicht mogelijk bij de woordkeuze van de sprekers te blijven.

--- Algemeen

Hoe oud bent u? Geïnterviewde: 49

In hoeveel object voert u schoonmaakwerkzaamheden uit?

Geïnterviewde: alleen deze object, kantoor Enschede. Noordmolen Hoelang werkt u bij Asito?

Geïnterviewde: ongeveer 21 jaar.

1. Team + 5. Eigenschappen van teamleden

Met hoeveel medewerkers werkt u samen binnen het object? Geïnterviewde: we werken hier met 4 mensen

Hoe vaak hebben de schoonmaakmedewerkers contact met elkaar? Geïnterviewde: Ik zie de schoonmaakmedewerkers elke dag. Bent u flexibel in u werk?

Geïnterviewde: Ja, meestal is dat geen probleem. Zijn uw collega’s ook flexibel in hun werk?

Geïnterviewde: Ja, ik moet eerlijk zeggen dat meestal wel goed is. Als iemand vrij wil dan zorg ik voor opvang . Dan vangen we altijd samen op en komt altijd goed.

Heerst er een gevoel van gezamenlijk verantwoordelijkheid onder de schoonmaakmedewerkers? Geïnterviewde: Ja dat heerst hier wel. Alles is altijd netjes. Bij controles scoren wij ook altijd voldoende. 2. Zelfsturend

Hebben jij en je collega’s de mogelijkheid om beslissingen te nemen over de werkzaamheden?

Geïnterviewde: Ja, dat gebeurd wel is. Maar meestal komen ze problemen toch bij mij en dan zorg ik dat het wordt afgerond.

In hoeverre mag uzelf problemen oplossen tijdens werk?

Geïnterviewde: Ja, ik ben de voorwerkster hier. Dus ik heb vrij wel alle verantwoordelijkheid binnen dit object en mag dus ook aansturen en dingen oplossen waar nodig is.

3. Leiderschap

Hoe vaak zie je de objectleider in de week?

Geïnterviewde: Niet wekelijks, maar wel geregeld. We hebben vaak telefonisch contact.

Hoe ervaar je de wijze van leiding geven van de objectleider? Is dat controlerend, coördinerend, coachend?

Geïnterviewde: Het is wel een gelijkwaardige communicatie, het is meer een coördinerende taak. Vaak vraagt ze wel is hoe het gaat en dan geef ik wel aan waar wij tegenaan lopen. En dan adviseert zij ons hoe was het beste kunnen doen. Maar als bijvoorbeeld is specifieks is geef ik wel feedback naar de objectleider. Wij werken hier bijvoorbeeld

ook met iemand die verstandelijke beperking heeft. Dat geeft af en toe wel is een conflict. Dus dan bel ik de objectleider om te vragen hoe we daar mee om moeten gaan.

Mag en kunnen de andere schoonmaakmedewerkers sturing geven aan iemand met een verstandelijke beperking? Geïnterviewde: Ik heb zelf een cursus gevolgd over hoe om te gaan met SW- medewerkers. Maar de andere schoonmedewerkers hier nog niet. Ik ben zeg maar ook het eerste aanspreekpunt als het gaat om de begeleiding van onze medewerker met een verstandelijke handicap.

4. Communicatie

Hoe ervaart u de communicatie met uw collega’s?

Geïnterviewde: Ja goed, doordat we een klein groepje van 4 hebben is de communicatie wel goed. We overleggen

In document Onderzoek naar zelfsturende teams (pagina 73-84)