• No results found

Coderen en structureren van interviews schoonmaakmedewerkers

In document Onderzoek naar zelfsturende teams (pagina 84-93)

Voor elk interviewtranscript werd als eerst open gecodeerd. Bij open coderen werden de belangrijkste fragmenten uit het interview geselecteerd en kregen deze een label. Na het open coderen werden alle interviews als één geheel axiaal gecodeerd. Tijdens het axiaal coderen worden alle fragmenten genummerd en logisch geordend. Deze fragmenten worden ondergebracht in de onderstaande

codeboom. Als laatste werden de labels gestructureerd, waarbij de geselecteerde fragmenten per label werden ondergebracht. Deze fragmenten werden als citaten gebruikt in hoofdstuk resultaten.

Codeboom:

aspecten Sub-aspecten Fragmenten

1. Team - herhaaldelijk contact met teamleden M1.1.2, M2.1.2, M3.1.2, M4.1.2, M5.1.2

- vervangingsmogelijkheden M2.4.5, M4.5.3

- omvang van het team M1.1.1, M2.1.1, M3.1.1, M4.1.1, M5.1.1

- gemotiveerde teamleden M1.8.2, M2.1.5, M3.1.3, M4.1.3, M5.1.3

2. Zelfsturend - Regelmogelijkheden en bevoegdheden M1.2.1, M1.2.2, M1.3.2, M2.2.1, M2.2.2, M3.2.1, M3.2.2, M3.0.1, M4.2.1, M4.3.3, M5.2.1, M5.2.2, M5.3.1

3. Leiderschap Wijze van leiding geven aan het team M1.3.1, M1.3.3, M2.3.2, M4.3.2, M5.3.2 4. Communicatie - Open communicatie (feedback en

meningen)

M1.3.4, M1.4.3, M2.4.1, M2.4.2, M2.4.5, M3.4.1, M3.4.2, M4.4.1, M4.4.2, M5.4.1, M5.4.2

- Volledige informatie verschaffen M2.4.6, M3.4.4, M3.4.5, M3.4.6, M4.4.4, M4.4.5, M5.4.4, M5.4.5, M1.4.2

- contact met leidinggevenden M1.3.1, M2.3.1, M2.4.4, M3.3.1, M3.3.2, M4.3.1, M4.3.2, M5.3.1, M5.3.2

-Contact met de klant M1.4.4, M2.4.3, M3.4.3, M4.4.3, M3.4.3,

M5.4.3, M5.0.1 5. Eigenschappen

van teamleden

Flexibiliteit M1.1.3, M1.1.4, M2.5.1, M2.5.2, M3.5.2,

M4.5.1, M4.5.2, M5.5.1, M5.5.2, 6. Opleiding - Vaardigheden en competenties van

teamleden

M1.6.1, M1.6.2, M2.6.1, M2.6.2, M3.3.3, M3.6.1, M3.6.2, M4.6.1, M4.6.2, M4.0.0, M5.6.1, M5.6.2

Structureren

Hieronder worden de uitspraken per sub-label weergegeven. 1. Team + 5. Eigenschappen van teamleden:

- Herhaaldelijk contact met teamleden

Medewerkers komen dagelijks op kantoor om de materialen te pakken voor de werkzaamheden. Daarnaast hebben we een vaste koffieavond waar we de gang van zaken bespreken met elkaar, en dat gebeurd wekelijks.

De schoonmaakmedewerkers hebben dagelijks contact met elkaar. Want het is hier erg veel werk te doen en dat plannen we over de hele week.

Ik zie de schoonmaakmedewerkers elke dag.

dagelijks, we gaan elke dag in ons kantoor en dan bespreken we de taken. elke ochtend komen we bij elkaar.

Ja vind dat ze gemotiveerd zijn, omdat we elkaar op dingen wijzen wanneer dingen beter kunnen of anders. En ik zeg altijd tegen de dames dat ze met elkaar dingen moeten proberen op te lossen en als het niet lukt spring ik erbij.

Ja, dat is iets wat nu echt steeds beter gaat. Eerder was dit wel een probleem. Maar nu met de nieuwe medewerkers gaat het een stuk beter. Je merkt dat medewerkers gemotiveerd zijn wanneer ze eigenlijk nooit ziek zijn. Altijd op tijd komen naar hun werk en blij zijn dat ze kunnen werken.

- Vervangingsmogelijkheden

Ze hebben allemaal een eigen taak. Dat doen ze al jaren. Ik zorg ook voor een whitebord waarop de planning staat waar , wanneer en welk persoon de werkzaamheden moet uitvoeren. Dus als iemand ziek is, kan hij/zij zo zien welk persoon hij moet vervangen en welke werkzaamheden hij/zij moet uitvoeren.

Bij ziekmelding krijg ik dan een ziekmelding en dan regel ik zo snel mogelijk vervanging. - Flexibiliteit

Ja, ik werk nu fulltime dus ben vrijwel elke dag aanwezig.

Dat is wel verschillend, maar het merendeel van de schoonmaakmedewerkers is erg flexibel en willen altijd extra werken.

Ja, ook omdat ik 1ste medewerker ben kan ik daar vrij in zijn. Vaak moet ik mensen aansturen over

welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden.

Maar als ik even bel en zeg van: er zijn zieken hoe kunnen we dat invullen dan komt er altijd wel een medewerker die iets extra’s wilt doen.

Ja, ik ben er vaak aanwezig, en als ik er een keer niet bij kan zijn. Dan nemen de dames wel een van mijn taken op zich.

Ja, als er dingen voorkomen proberen we altijd te kijken wie er extra wil werken of kan. En daar komen we er altijd uit.

Heel flexibel, kan vrijwel elke dag werken. Of er moet iets tussen komen.

Ook heel flexibel. We hebben op dit moment een heel leuk groepje bij elkaar. Ze hebben alles voor mekaar over, als er eentje niet kan wordt gelijk gedacht aan hoe iets opgelost kan worden.

- Omvang team

We werken binnen het ziekenhuis met 20 schoonmaakmedewerkers. Wij werken hier met 65 medewerkers samen.

we werken hier met 4 mensen

wij werken hier met 11 schoonmaakmedewerkers

wij werken in de ochtend 15 medewerkers, en in de avond 5 schoonmaakmedewerkers.

- Gemotiveerde teamleden

Er zijn mensen die graag hun werk goed willen doen en verder niks meer willen. Maar er zijn ook medewerkers die gemotiveerd zijn en graag meer willen leren en doen binnen het object. En vooral bij de laatste groep kunnen we nog meer uit halen. Meer verantwoordelijkheid geven in hun

werkzaamheden. Maar daarentegen vind ik wel dat je daar niet altijd naar gewaardeerd wordt en niet naar beloond wordt wanneer je taken overneemt van de objectleider.

Die gezamenlijke verantwoordelijk zie je dan terug op moment dat mensen voor elkaar willen werken en elkaar attenderen op de werkzaamheden. En dat hebben wij hier echt met elkaar!

Ja dat heerst hier wel. Alles is altijd netjes. Bij controles scoren wij ook altijd voldoende.

Ja vind ik wel, omdat we elkaar op dingen wijzen wanneer dingen beter kunnen of anders. En ik zeg altijd tegen de dames dat ze met elkaar dingen moeten proberen op te lossen en als het niet lukt spring ik erbij.

Ja, dat is iets wat nu echt steeds beter gaat. Eerder was dit wel een probleem. Maar nu met de nieuwe medewerkers gaat een stuk beter. Je merkt dat medewerkers gemotiveerd zijn wanneer ze eigen nooit ziek zijn. Altijd op tijd komen naar hun werk en blij dat ze kunnen werken.

2. Zelfsturend

- Regelmogelijkheden en bevoegdheden

Als medewerkers iets willen doen dan bespreken we dat eerst met elkaar en dan maak ik de beslissing wat er gebeurd.

Ik heb zelf wel veel verantwoordelijkheden en mag ook veel doen. Maar als er dingen zijn waar ik niks van weet of wat dan ook dan contacteer ik altijd wel mijn objectleider. Dat vind ik wel leuk.

Ja de 1ste medewerkers heeft bij ons best wel veel taken van de objectleider overgenomen. Zoals

bijvoorbeeld sollicitaties, planning, urenregistratie, kwaliteitsmetingen (DKS), contractbeëindiging en functioneringsgesprekken.

En de objectleider heeft daarin een coachend rol om te kijken hoe we dat het best kunnen doen. Nee, wij werken hier resultaat gericht en maken dus ook resultaatgericht schoon. Iedereen heeft z’n eigen afdeling die schoon gemaakt moet worden en dat moet binnen bepaalde tijd afgerond zijn. De tijd van de werkzaamheden kan daarin variëren, maar in principe is niet de bedoeling dat er door schoonmaakmedewerkers zelf besloten wordt waar en welke ruimtes ze kunnen schoonmaken. Het is een groot pand en moet goed aangestuurd worden.

Als medewerkers iets willen doen dan bespreken we dat eerst met elkaar en dan maak ik de beslissing wat er gebeurd.

Ik heb zelf wel veel verantwoordelijkheden en mag ook veel doen. Maar als er dingen zijn waar ik niks van weet of wat dan ook dan contacteer ik altijd wel mijn objectleider. Dat vind ik wel leuk.

Ja de 1ste medewerkers heeft bij ons best wel veel taken van de objectleider overgenomen. Zoals

bijvoorbeeld sollicitaties, planning, urenregistratie, kwaliteitsmetingen (DKS), contractbeëindiging en functioneringsgesprekken.

En de objectleider heeft daarin een coachende rol om te kijken hoe we dat het best kunnen doen.

Nee, wij werken hier resultaat gericht en maken dus ook resultaatgericht schoon. Iedereen heeft z’n eigen afdeling die schoon gemaakt moet worden en dat moet binnen bepaalde tijd afgerond zijn. De tijd van de werkzaamheden kan daarin variëren, maar in principe is het niet de bedoeling dat er door schoonmaakmedewerkers zelf besloten wordt waar en welke ruimtes ze kunnen schoonmaken. Het is een groot pand en moet goed aangestuurd worden.

Omdat ik hier als 1ste medewerker werkzaam ben geef ik dus leiding aan 65 man. Dus ben ik erg druk

met het organiseren van alles.

Maar meestal komen de problemen toch bij mij en dan zorg ik dat het wordt afgerond.

Ja, ik ben de voorwerkster hier. Dus ik heb vrijwel alle verantwoordelijkheid binnen dit object en mag dus ook aansturen en dingen oplossen waar nodig is.

Omdat ik dus voordame ben, heb ik ook extra taken. Dat zijn dan controlerende taken zoals administratie en planning.

Maar ik maak altijd beslissingen als het gaat om het werk. De planning, de uitvoering ervan en urenregistratie. Maar als de dames een idee hebben over hoe het beter kan kunnen ze altijd bij mij komen.

Ik doe dan urenregistratie, de controlelijsten, bestellingen, planning en de kwaliteitsmetingen doe ik samen met objectleider.

Als het kleinigheden zijn kunnen zij zelf beslissingen maken. Maar als ze beslissing willen maken over de tijd wanneer ze moeten beginnen met werken dan wil ik dat wel graag weten want ik ben daar verantwoordelijk voor. Daar hebben we ook afspraken over gemaakt. Ik ben voorwerkster en ben daarmee eerste aanspreekpunt.

Ja, ik mag veel zelf oplossen, maar bij moeilijke vragen koppel ik altijd de objectleider bij. Ik doe de planning, klachtenafhandeling en urenregistraties.

3. Leiderschap

ik zie mijn leidinggevende 1 keer in de week, maar als er problemen zijn kan ik hem/haar gelijk bellen. Wel goed, het is meer coachend rol. Als ik dingen tegenkom waar ik tegen aanloop kan ik bij de

objectleider terecht.

Nou kijk iedereen heeft wel is een aanwijzing nodig. Dus dat heb ik ook.

We zijn hier eigenlijk heel zelfstandig. We regelen alles zelf. Ik heb heel veel taken erbij. Maar omdat we nu net nieuw objectleider hebben moeten we elkaar even leren kennen. Het is nu even aftasten met elkaar.

Heel goed, ze geeft meer feedback. Ik regel veel zelf op de pand, maar de objectleider geeft me feedback waar nodig is.

4. Communicatie

- open communicatie

Voor de functioneringsgesprekken hebben we een formulier voor en dat doen we jaarlijks. Dat gaat dan in een ‘’1 op 1 gesprek’’. Dat voer ik dan uit met een schoonmaakmedewerker. Onderwerpen als: kwaliteit van werk, zelfredzaamheid, contact met collega’s, contact met de leiding, betrokkenheid. Maar daarentegen kunnen ze dan ook nog feedback geven op mij.

Ja, elkaar feedback geven gebeurd ook vaak. Maar vooral in jaargesprekken. We hebben dan jaarlijks jaargesprekken, dan ga we met elkaar het gesprek aan over hoe het verlopen is op werk. Dan

bespreken we dingen die we misschien anders kunnen doen.

Mijn taak is om de 60 mensen aan te sturen. De communicatie onderling is zeer goed. Medewerkers willen graag werken en vanuit mijn kant is de taak om hun te vertellen hoe we gaan werken en wat

daar het beste bij past. Maar het is prettig om met hun samen te werken. En ik zeg ze altijd als er iets is of je wilt wat weten dan laat me horen. Soms is niet alleen leidinggeven maar ook naar anderen luisteren en dat is ook heel belangrijk.

Ja, medewerkers helpen elkaar en geven ook aan wanneer ze iets van een andere kwijt willen. Ze hebben allemaal een eigen taak. Dat doen ze al jaren. Ik zorg ook voor een whitebord waarop de planning staat waar , wanneer en welk persoon de werkzaamheden moet uitvoeren. Dus als iemand ziek is kan hij/zij zo zien welk persoon hij moet vervangen en welke werkzaamheden hij/zij moet uitvoeren.

Ja goed, doordat we een klein groepje van 4 hebben is de communicatie wel goed. We overleggen waar nodig is over bepaalde werkzaamheden en kunnen op die manier alles voor elkaar krijgen.

Wij zijn echt een team en kunnen elkaar op dingen aanwijzen. Dat zie je eigenlijk altijd terug met die controles die wij om de zoveel tijd krijgen. Als er kritieke punten zijn waar we extra op moeten letten dan geven de dames altijd feedback en denken zij mee over hoe het zal moeten.

ja dat is goed. Als er dingen zijn wordt er altijd besproken op een open en eerlijke manier. Als ze iets zien wat anders moet geven ze dat gelijk aan. Ik zeg ook altijd tegen de

schoonmaakmedewerker dat ze gewoon alles moeten zeggen wat ze vinden en denken over het werk. En dat gebeurd ook, daarom hebben we z’n goed team.

Goed, dames komen altijd met dingen die ze anders willen of juist goed gaat.

Ja, we hebben een hele open sfeer onderling waardoor we alles tegen elkaar kunnen zeggen. Dat is zeer prettig werken. Als bijvoorbeeld nieuwe methodes zijn om dingen schoon te maken dan zegt iemand dat en dan neemt de rest van de groep dat op zich.

- volledig informatie verschaffen

Ze kunnen altijd bij mij terecht met vragen. Daarnaast is er een planning gemaakt door mij waarin ze kunnen lezen welke werkzaamheden zij moeten uitvoeren.

Ik maak de planning dus daar heb ik genoeg zicht op. Ja, zij kunnen altijd bij mij terecht voor vragen.

Dat komt haast niet voor, omdat we met zn klein groepje werken. Iedereen weet wel wat ze moeten doen. En we hebben elke week een koffieavond dan bespreken we de gang van zaken en daarmee dus ook de planning. En als ze vragen hebben kunnen ze mij altijd bellen.

Ik maak altijd de planning, dat is een extra controlerende taak waar ik verantwoordelijk voor ben. Dus ik weet vrijwel altijd wat gebeuren moet.

Wij hebben hier een bord met daarop de planning. Op ons kantoor komt iedereen dagelijks en dan kunnen ze zien wat de taken zijn voor die dag.

Nee, de andere schoonmedewerkers kunnen altijd als eerst bij mij terecht. Tenzij er dingen zijn waar ik niks van mag weten. Maar dat is nooit voorgekomen.

Schoonmaakmedewerkers kunnen altijd bij mij terecht mochten er problemen zijn, dan sta ik voor ze klaar.

- contact met leidinggevenden

ik zie mijn leidinggevende 1 keer in de week, maar als er problemen zijn kan ik hem/haar gelijk bellen. wekelijks, elke dag.

Dat komt haast niet voor, omdat ik 1ste medewerker ben en ben erg druk met aansturen van

personeel. Mijn taak is ook om te zorgen dat de boel schoon blijft. Maar bij zaken waar ik denk dat ik ze niet kan oplossen ga ik naar mijn eerst volgende leidinggevende.

Niet wekelijks, maar wel geregeld. We hebben vaak telefonisch contact.

Het is wel een gelijkwaardige communicatie, het is meer een coördinerende taak. Vaak vraagt ze wel is hoe het gaat en dan geef ik wel aan waar wij tegenaan lopen. En dan adviseert zij ons hoe was het beste kunnen doen.

1 keer in de week

We zijn hier eigenlijk heel zelfstandig. We regelen alles zelf. Ik heb heel veel taken erbij. Maar omdat we nu net nieuw objectleider hebben moeten we elkaar even leren kennen. Het is nu even aftasten met elkaar.

We spreken elkaar dagelijks, en zien elkaar 3 keer in de week.

Heel goed, ze geeft meer feedback. Ik regel veel zelf op de pand, maar de objectleider geeft me feedback waar nodig is.

- Contact met de klant

Ja, af en toe ga ik naar de klant toe om te bespreken hoe de kwaliteit is. We hebben ook controles, maar tot nu toe gaat het heel goed eigenlijk. Onze objectleider is hier verantwoordelijk voor. Wekelijks, dan hebben we over de kwaliteit van het werk en adviseer ik ook waar nodig hoe een klant geld kan besparen of op moet letten.

In principe doe ik dat en als er dingen zijn geef ik dat door aan de rest van het team.

Dat doe ik vooral, maar de schoonmaakdames niet. Dat is ook iets wat afhankelijk is van de klant. In principe communiceer alleen ik met de klant en als er dingen zijn geef ik dat door aan de rest van het team.

Ja, wij zijn van 08 tot 09uur bij de klanten aan het werk. Na het werk laten we even weten wat allemaal gedaan is.

Wij geven wel is aan of we nog extra dingen kunnen doen. Als we daar op tijd reactie op krijgen kunnen we dat regelen. Maar als de klant pas 1 of 2 dagen van te voren aangeeft. Dan zitten wij ook klem en kunnen wij niks regelen.

6. Opleiding

- Vaardigheden en competenties van teamleden Ja de basis opleiding heb ik gevolgd ja.

De medewerkers werken bijna 20 jaar in het ziekenhuis en die hebben de basiskennis wel. Maar het is misschien wel belangrijk dat ze de basiscursus weer volgen om even op te frissen.

ja, de basis vakopleiding heb ik gehad en andere verschillende opleidingen.

Als goed heeft het merendeel schoonmaakmedewerkers die onder mij vallen een basis opleiding gevolgd. Maar er zitten wel is mensen die geen basis cursus hebben. Maar we hebben ook mensen met bijvoorbeeld een MBO of HBO opleiding.

Ik heb zelf een cursus gevolgd over hoe om te gaan met SW- medewerkers. Maar de andere

schoonmaakmedewerkers hier nog niet. Ik ben zeg maar ook het eerste aanspreekpunt als het gaat om de begeleiding van onze medewerker met een verstandelijke handicap.

Ik heb wel de cursus gevolgd, meewerkend voorwerkster.

Nou de dames die we hier hebben zijn niet van Nederlandse afkomst. Dus die hebben eerst een inburgeringcursus gevolgd en volgens mij hebben ze daarna nog een basiscursus gevolgd. Dat is wat ik er van weet.

Ja dat heb ik gevolgd en behaald.

Nou niet iedereen heeft die gehad. Van de 11 mensen die hier werken hebben er 4 mensen geen cursus gehad. Dat komt er maar niet van.

Ik vind eigenlijk dat je elk jaar even een opfris cursus moet doen voor de schoonmaakmedewerkers. Dat zorgt dan vaak dat ze bewust worden vaan hun werkzaamheden en hoe ze dat moeten uitvoeren. Verder vind ik wel belangrijk dat je een team hebt waar mensen graag willen werken. Waar ze iets voor elkaar over hebben en dan komt alles wel goed. Iedereen heeft het geld nodig maar je moet ook met plezier naar je werk kunnen gaan.

Ja dat heb ik gevolgd, de basisvak opleiding.

8. Beloningsystemen

We krijgen geen beloning bij goede prestaties. Maar door die controleformulieren kunnen we wel zien hoe een medewerker functioneert. Dus als blijkt dat een medewerker constant goed presteert, biedt Asito vaak ook de mogelijkheid om door te groeien. Door middel van opleidingen en trainingen. Daarnaast doen we wel eens koffie met gebak als er iets te vieren valt.

Ja dat belonen wij wel maar op geheel eigen wijze. Ik doe dat niet altijd omdat de groep te groot is. Maar meestal vertel ik het ze dat ik trots op ze ben en fantastisch is gewerkt is. Dan geef af en toe wel een kleinigheidje mee.

Geen beloning, maar een complimentje en schouderklopje hoort wel. Dus als ik een bevestiging krijg van de objectleider dat we de controles voldoende hebben dan ga ik naar de schoonmaakmedewerkers

In document Onderzoek naar zelfsturende teams (pagina 84-93)