• No results found

5. Bevindingen

5.2 Gebruik van de wettelijke mogelijkheden

5.2.1 Toepassen van de wettelijke mogelijkheden

1. Op welke wijze maakt de OR gebruik van de wettelijke mogelijkheden om invloed uit te kunnen oefenen op de beloningsstructuur van het management, zoals inzage in het

remuneratierapport van de RVC of het kenbaar maken van het standpunt van de OR tijdens de AVA als het gaat om de beloningsstructuur van het management.

Negen van de veertien voorzitters hebben geen inzage gevraagd in het remuneratierapport. Daarnaast hebben zij ook het standpunt van de (C)OR niet kenbaar gemaakt tijdens de AVA.

-

We ontvangen een mededeling van de beloningsstructuur van bestuurders in totaal, nadat de AVA geweest is en niet toegelicht per naam. We hebben dan ook geen standpunt van de OR kenbaar gemaakt tijdens de AVA.

- Wij maken geen gebruik van de wettelijke mogelijkheden.

- We hebben geen inzicht gevraagd in remuneratierapport. OR heeft voldoende aan de informatie die publiek wordt gemaakt. Daarin staat o.a. de summary van het rapport. Er is geen gebruik gemaakt van spreekrecht in AVA

- Beide niet. Een aantal jaar geleden hebben wij het beloningsbeleid eens besproken en gepleit voor een wat softere kant i.p.v. alleen harde targets. Dit ging niet specifiek om het

remuneratierapport. We zijn wel aanwezig op de AVA maar hebben nog nooit ons standpunt kenbaar gemaakt.

- Wij hebben vooraf, dus voor de goedkeuring van de AVA, geen inzage vooraf in het

remuneratierapport. We hebben wel kennis genomen van het remuneratierapport, net zoals iedereen dat kan doen via de website. We zijn wel aanwezig geweest op de AVA, we hebben echter nog geen gebruik gemaakt van ons spreekrecht.

- Er is geen gebruik gemaakt van de wettelijke mogelijkheden op dit gebied.

- Geen gebruik.

- De COR vertegenwoordigd de werknemers in Nederland, de onderneming publiceert geen remuneratierapport op haar website. We hebben geen recht om ons standpunt kenbaar te maken op de AVA, de WOR is niet van toepassing op het hoofdkantoor.

- Wij hebben geen wettelijke mogelijkheden op dit gebied. Wij hebben als COR de

vertegenwoordiging voor het Nederlandse gebeuren en over de NV, waar de topbestuurders deel vanuit maken, hebben wij geen contact en geen directe invloed. Het is voor ons ‘een ver van je bed show’.

Vijf van de veertien ondervraagde voorzitters hebben gebruik gemaakt om, voordat de AVA haar goedkeuring moet verlenen, het remuneratierapport op te vragen. Dit is opgenomen in artikel 31d van de WOR, die de informatieplicht regelt van de ondernemer omtrent de hoogte en inhoud van de beloningsstructuur van het bestuur en toezichthoudende orgaan van de rechtspersoon, inclusief het inzichtelijk maken met welk percentage deze arbeidsvoorwaardelijke regelingen en afspraken zich verhouden tot elkaar en tot die van het voorgaande jaar. Ook zij hebben geen gebruik gemaakt van het recht te spreken op de AVA.

- Ja, de COR krijgt een presentatie in het kader van de wet Harrewijn, de afdeling HR geeft uitleg over het remuneratierapport. Dit wordt gedaan ruim voor de AVA, we hebben tijdens de presentatie de mogelijkheid voor het stellen van vragen. Daarnaast kunnen we ook op een later moment vragen stellen, de ervaring leert dat deze vrij snel worden beantwoord. We hebben tijdens mijn voorzitterschap, bijna 2 jaar, nog geen gebruik gemaakt van de

mogelijkheid om ons standpunt kenbaar te maken op dit onderwerp aan de AVA. We hebben nog geen aanleiding gehad op dit punt.

- De OR wordt geïnformeerd door RVC vooraf aan de AVA. Nog geen gebruik gemaakt van het spreekrecht tijdens de AVA.

- Ja, we krijgen van tevoren , voor de AVA, het remuneratierapport ter inzage. Nee, we hebben ons standpunt nog nooit kenbaar gemaakt in de AVA.

- Wij maken gebruik van ons recht om informatie te krijgen voor de AVA van het

remuneratierapport. Wij hebben geen gebruik gemaakt van ons spreekrecht bij de AVA.

- We maken gebruik van het recht van inzage in het remuneratierapport, we hebben ons standpunt niet kenbaar gemaakt in de AVA.

Tabel 5 Een overzicht van het aantal voorzitters dat gebruik gemaakt heeft van inzage in het remuneratierapport, voordat de AVA heeft beslist.

Sinds 1 juli 2010 is het burgerlijk wetboek aangepast en heeft de OR de mogelijkheid om haar standpunt kenbaar te maken aan de AVA, zie hoofdstuk 2.5. Geen enkele (C)OR in dit onderzoek heeft haar standpunt kenbaar gemaakt aan de AVA. Een rapport van EUMEDION , deze stichting

gebruik wettelijke mogelijkheden aantal

ja 5

nee 9

behartigt de belangen van de bij haar aangesloten institutionele beleggers op het gebied van corporate governance en duurzaamheid, onderschrijft deze bevinding.

Het MNO heeft een rapport ontvangen van EUMEDION die uit eigen onderzoek heeft geconstateerd dat sinds de inwerkingtreding van de mogelijkheid om als OR een standpunt kenbaar te maken tijdens de AVA over het bezoldigingsbeleid van het bestuur van die beursvennootschappen, er slechts weinig gebruikt van wordt gemaakt. Het MNO wil graag weten waarom er maar beperkt gebruik is gemaakt van deze mogelijkheid.

Concluderend is aan de voorzitters van de (C)OR-en van 56% (14 van de 25) van de genoteerde bedrijven aan de AEX index gevraagd of zij gebruik hebben gemaakt van de wettelijke mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de beloningsstructuur van het dagelijkse bestuur. Van deze groep heeft 36% (5 van de 14) inzage gevraagd in het remuneratierapport. Geen enkele geïnterviewde voorzitter heeft een standpunt over het remuneratierapport kenbaar gemaakt aan de AVA.

De motieven van inzage in het remuneratierapport komen aan bod in hoofdstuk 5.2.2, motieven voor het afzien van inzage in het remuneratierapport worden besproken in hoofdstuk 5.2.3. Voor de motieven van de geïnterviewde voorzitters met betrekking tot de AVA wordt verwezen naar hoofdstuk 5.3.3.