• No results found

5. Bevindingen

5.3 Standpunt OR

5.3.2 Overleg met de RVC

Terugkoppeling gaat via het informele kanaal richting achterban, RVB of RVC. Er was geen aanleiding, geen prioriteit of het werd als zinloos ervaren om een ‘officieel’ standpunt in te nemen, en daardoor heeft het geen toegevoegde waarde is op te maken uit de geïnterviewde voorzitters. Op basis daarvan hebben acht voorzitters geen gesprek gevoerd met de RVC voor wat betreft het beloningsbeleid van de topbestuurders.

5. Indien de OR haar standpunt heeft kenbaar gemaakt aan de RVC voor wat betreft het remuneratierapport, wat was de feedback van de RVC? Wat was de follow-up indien de OR aanpassingen voorstelde op het remuneratierapport van de RVC?

Van de acht voorzitters die geen gesprek hebben gevoerd met de RVC over het beloningsbeleid met betrekking tot de topbestuurders gaven er drie aan wel in gesprek te zijn met de RVC, maar over andere zaken dan het beloningsbeleid van de topbestuurders.

-

Er is regelmatig overleg, er is een goede samenwerking, maar andere discussies dan het beloningsbeleid. Wij hebben overleg met de RVC van Nederland en niet met de RVC van de multinational, de NV. Ik heb geen kennis of wij juridisch ook invloed uit kunnen oefenen over de NV. Een van de leden van RVC van Nederland is op ons voorstel benoemd en daar heb ik regelmatig contact mee, maar nog niet gesproken over het beloningsbeleid van de RVB.

- Speciale commissaris voor ondernemingsraad. Er is contact maar voornamelijk over de problematiek van de pensioenen van de werknemers.

- In mijn periode als voorzitter altijd akkoord met het remuneratierapport, geen idee hoe de RVC hierop zou reageren als we wijzigingen zouden voorstellen.

Drie ondervraagden voorzitters gaven aan het wel besproken te hebben met de RVC waarvan twee voorzitters gesproken hebben met de RVC Nederland. Beide voorzitters worden gehoord door de RVC maar kregen geen terugkoppeling. Daarnaast was er een voorzitter die aanpassingen wilde van het bezoldigingsbeleid van de topbestuurders en gesproken heeft met de RVC, die waren echter niet van plan om veranderingen aan te brengen in het remuneratierapport.

-

Het wordt met de RVC mondeling besproken. Op dit gebied hebben we nooit gevraagd om een terugkoppeling, met andere zaken hebben we wel de ervaring dat de RVC een

terugkoppeling geeft.

- In gesprek met de RVC over de beloningen hebben we geen invloed op de hoogte van de beloningen maar wel over de verhouding tussen bonussen van werknemers en bestuur of de structuur van de beloningen van het dagelijkse bestuur van de dochterondernemingen in Nederland. Op voordracht twee vertegenwoordigers in de RVC, er is goed contact. We worden aangehoord, geen terugkoppeling.

- Onze gedachten over het bezoldigingsbeleid was niet in lijn met de RVC. We wilden ons standpunt kenbaar maken via de AVA, de RVC heeft ons met een vriendelijke glimlach en een motivering verzocht hier van af te zien en het eerst te evalueren intern. Helaas hebben de besprekingen niet geleid tot verandering van het bezoldigingsbeleid. De besprekingen met de RvC ging uit als een nachtkaars, ze waren onvoorbereid en daarover waren we zeer

teleurgesteld. De RVC waren niet van plan het voorgestelde bezoldigingsbeleid te veranderen. Ons contact met de RVC is behoorlijk ‘scherp aan de wind’, mede omdat wij een commissaris kunnen voordragen.

Tenslotte waren er drie voorzitters, zij hadden vooraf inzage in het remuneratierapport en hadden wettelijke mogelijkheden om invloed uit te oefenen op het beloningsbeleid van de topbestuurders, waarbij het gesprek met de RVC over het beloningsbeleid geleid heeft tot veranderingen.

-

Vertegenwoordigers uit de COR gaan het gesprek aan met de RVC en deze geven hierop antwoorden, deze antwoorden worden ook op papier gezet. As het bedrijf moet matigen dan geldt dit ook voor de top. Ik zal niet zeggen dat door onze toedoen de variabele beloningen zijn verdwenen uit de beloningsstructuur van de TOP, maar hebben in ieder wel die mening kunnen bespreken. In de afgelopen jaren hebben we geen aanleiding gehad om de

beloningsstructuur te willen aanpassen.

- Ons initiatief om duurzaamheid in de bonusstructuur op te nemen. Dit heeft geleid tot een gesprek met de remuneratiecommissie met als gevolg een nieuw voorstel. Dit was een forse stap in de goede richting. Geen veranderingen geweest in remuneratierapport in 2012 en 2013.

- De relatie met de RVC is goed en het is gebleken dat we invloed hebben op de RVC, onze opvattingen zijn meegenomen door de RVC. Zo is de niet financiële component op initiatief van de COR in de beloningsstructuur gekomen en ook in de nieuwe beloningsstructuur, er is bijvoorbeeld nu een andere verhouding tussen de financiële en niet financiële componenten, 60- 40 i.p.v. 50-50.

Tabel 12 Overzicht van de gevoerde gesprekken tussen de ondervraagde voorzitters en de RVC aangaande het beloningsbeleid van de topbestuurders.

De meerderheid van de voorzitters heeft geen gesprek gehad met de RVC over de beloningen van de topbestuurders, geen inspraak, andere prioriteiten of het werd als zinloos ervaren. Daar waar er wel contact is geweest op dit onderwerp, heeft dit niet geleid tot het verkleinen van de loonkloof. In enkele gevallen zijn er aanpassingen geweest in de beloningsstructuur, zoals het opnemen van duurzaamheid of een andere verhouding tussen de financiële en niet financiële componenten. Daartegenover staat een RVC die niet van plan was om het voorgestelde beloningsbeleid te veranderen, en twee RVC-en hebben geen terugkoppeling gegeven.

In hoofdstuk 5.2 hebben de voorzitters aangegeven dat er geen standpunt van de (C)OR was

ingebracht bij de AVA. In het volgende hoofdstuk komen de motieven van de voorzitters aan bod om hiervan af te zien.

gesprek met RVC aantal

niet van toepassing 8

overleg met RVC Nederland, vragen geen terugkoppeling naar RVC Internationaal 1

overleg met RVC, aanpassingen remuneratierapport 3

overleg met RVC, over de verhouding van bonussen werknemers en bestuur, geen terugkoppeling 1

overleg met RVC, voorgestelde aanpassingen wilde RVC niet 1